Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   82 / 104
(#) farkas16 hozzászólása Jan 11, 2020 /
 
Sziasztok BUEK
Van egy kérdésem vagy problémám Junkers Euromaxx 24 kazán TR200 szabályozóval.
Szóval adott egy fűtési rendszer és már rég elérte a hőfokot a termosztát vagyis a beállított hőmérséklet oké és a szivattyút működteti a kazán.
Miért is? A viz meg már fele olyan meleg....
A szivattyú meg búg... nem levegős, hanem búg ! A háló melett van és így elég zavaró.....
Ezzel mit lehet kezdeni?
1. A termosztát okozza azt hogy jár a szivattyú?
2. mésik termosztát?
3. A szivattyú csere?

kérem segítsetek....
Kösznöm
Sziasztok
(#) VIM válasza farkas16 hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Szia! Már beszéltünk róla egy évvel ezelőtt, hogy mi okozhatja ezt a zúgást és hogy nálam mi volt a megoldás. Bővebben: Link A szivattyú az a termosztát és kazán folyamatos szabályzása révén állandóan keringeti a rendszerben a vizet, hogy az le tudja adni a hőmérsékletét. Ezt mindaddig forgatja ameddig a termosztát újra be nem kapcsolja a kazánt, hogy fűtsön. Az utókeringetés az csökkentett fordulaton működik. A fűtési idényen kívül is időnként bekapcsol a szivattyú a "leragadás elleni védelem"-ből kifolyólag. Ez a működési forma ennek a rendszernek a sajátossága. Ha nem csináltad meg azokat az apró korrekciókat a lemezeken amik a zajokat okozhatják, akkor ne csodálkozz a hangok okozta zavaró jelenségen.
(#) VIM válasza duarpi hozzászólására (») Jan 12, 2020 / 1
 
Szia! Az osztó-gyűjtőn a visszatérő oldalon az "M2"-be egyszerre kettő visszatérő csatlakozik be és azután egy keresztmetszeten az osztóba. A tömegáramok itt hogy alakulnak "kettő az egyben"? Az "M1" pedig kizár öt kört is?
(#) duarpi válasza VIM hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Szia. Igen M2-be kettő kör csatlakozik és kétszeres lesz a tömegáram. M1-be pedig öt, de ezért tennék oda 1/2 colos helyett 1 colos golyós szelepet. Így a keresztmetszet 4-szeres lesz az áramlási sebesség pedig csak 25%-al lenne nagyobb mint M3 és M4-ben. M2-be 1/2-es szelepet gondoltam, de lehet jobb volna 3/4-es melynek keresztmetszete 2,25-szöröse a félcolosénak és ezzel nagyjából kiegyenlíteném az áramlási sebességeket. Köszi, hogy rámutattál erre a lehetséges problémaforrásra.
Csatoltam a frissített vázlatot. Kiegészítettem pár részlettel.
(#) VIM válasza duarpi hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Szerintem ha megépíted majd akkor fog elválni, hogy a körökben arra megy-e a víz amerre Te akarod, nem beszélve arról ha a gyűjtő felét később kizárod (kizónázod). Ha megépíted akkor tervezd be az áramlásmérőket is, mert azokkal sokkal könnyebb lesz a beállítás és azonnal látszik majd a zónázáskor hogyan alakulnak az értékek. Az én elgondolásom az nem sokban térne el Tiedtől de nem közösítenék kettő visszatérőt egy zónazáróba, ettől még lehet együtt zárni a kettőt.
(#) JZoli válasza duarpi hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Arra gondoltál, hogy a gyűjtő1-bő utolsó leágazásán a gyűjtő2 összes tömegárama át kellene "férjen"? Az átlagos osztó-gyűjtő kialakítása olyan, hogy elég szűk keresztmetszetű a kivezetések. Azon nehézkesen fog öt kör tömegárama átjutni. Szerintem VIM előttem feltett rajza sokkal jobb megoldás!
(#) duarpi hozzászólása Jan 12, 2020 /
 
Az osztógyüjtőket magam készítem és a gyüjtő1 utolsó leágazása 1"-es lesz, a többi eredeti terv szerint 1/2", de a 3-as kivezetést ami ketté van osztva meg fogom növelni 3/4"-re. Ezzel kb egyenlőek lesznek az áramlási sebességek a leágazásokon.
(#) JZoli válasza duarpi hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Ezt eddig még nem mondtad, akkor azzal tömegáram gondok nem lesznek.
(#) zoszka válasza farkas16 hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
A 2.2 szervízmenüben az értéket 2-re kell állítani, akkor 3 perc utókeringtetés után leáll, ha a szoba eléri a kívánt hőmérsékletet.
(#) duarpi hozzászólása Jan 13, 2020 /
 
(#) Anaconda hozzászólása Jan 13, 2020 /
 
Sziasztok!

Korábban beszéltünk a Termomax Inka 24K kazánról.
Lemértem a HMV vízhozamot. 12L/perc a bemenő vízhőfok 14 fok, a kimenő 44 fok, tehát a delta T 30 fok. A gyári specifikáció 16,8 liter/perc. A kazántól a csapig kb. 5m szigetelt vízcső megy.
Ez elfogadható?

A másik, nem tudom ismeri-e valaki a típust. Programozás, manual 26. oldal.
Egy jópár menüpont hiányzik. Pl a PU, ahol a keringető modulációját lehet állítani hiányzik, egyébként a PS is. Illetve van olyan menüpont, ami nincs a manual-ban, pl. Ac, 95.
Ezekről van valahol infó, hogy mik az újak és pl miért hiényzik a PU?
(#) JZoli válasza duarpi hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Nálam egy ilyen háromjáratú 1"-os működik a meleg víz készítésnél. napjában kétszer (reggel-este) vált oda-vissza, így túl sokat nem dolgozik, de eddig gond nem volt vele.
(#) duarpi válasza JZoli hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Ilyet tervezek beszerelni zónaszelepként a padlófűtéshez, remélem nem lesz vele gond. Vezérlését mivel oldottad meg?
(#) JZoli válasza duarpi hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Egy egyszerű hőfokkapcsoló ad neki áramot, ha kihül az indirekt tárolóban a víz. De egy időkapcsoló is bent van a vezérlésbe, hogy csak reggel meg este tudjon működni. Zónaszelepként azért kicsit több dolga lesz szerintem. De az ár mindent visz!
(#) duarpi válasza JZoli hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
A kapcsolás szerint nem lehet fázis egyszerre mindkét szálon. Nálad mégis úgy működik vagy van egy relé ami vált? Az ábrán a Control switch-re gondolok.

wiring.png
    
(#) JZoli válasza duarpi hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Igen egy relé van beépítve, az működteti.
(#) Errant hozzászólása Jan 13, 2020 /
 
SZiasztok!

Segitsegeteket szeretnem kerni, mert kuszkodok egy ideje a futessel. Szerencsre van, de nem teljesen ertem a rendszert. Olvastam ezt forumot hatha talalok megoldast a problemamra, de ra kellett jonnom,
hogy minden rendszer mas, igy egyszerubbnek ereztem leirni.
Kezdem az elejen: Tavaly mar futes szezon vegen koltoztunk be, vegyes rendszer van. Foldszinten padlofutes, emeleten radiatoros, az emeletet nem is hasznaljuk.
A regi tulaj, kikototte az termosztatot, es kozvetlen a kazanon allitotta a vizhomersekletet. Valoszinu azert csinalt igy, mert egy termoszatattal nem mukodott rendesen.
Mire rajottem, miert nem valtozik a homerseklet ha allitgatom a termosztatot az is egy szep mese lenne...
Nade... szereloi tanacsra, beszerelesre kerult egy masodik termoszatat, es egy Zona vezerlo, ugyanis szerencsere a padlofutesnek es a radiatoroknak kulon-kulon szivattyu is van.
Szoval T1 (computerm q7) foldszinti-, T2 (Q3) emeleti termosztat kapcsolja kulon a ket kort a zonaverelon keresztul(computerm q4z). A tavalyi szezonra ezzel meg is oldottak a problamak...
Idei szezonnal, jottek az igazi kerdesek...
Kezdodott azzal, hogy a futesszezonm elejen, nappal annyira meleg volt, hogy nem kapcsolt a padlofutes. akkor tanultam meg, hogy kell egy 4 ora mire atmelegszik a padlom.
ez elmult a hidegebbek bealltaval. De mostansag jott a kovetkezo: ha fix, allando 21 fokra van beallitva a termosztat, akkor miert mutat 18,8 fokot reggel? miert hul le a levego?
Vagy hogy miert nem eri el soha a beallitott erteket a levego homerseklete? Es hogy miert van a furdoben hideg?

Fizikailag: Termomax gaz kazan, egy Diamond szivattyu a radiatoroknak, egy grundfos padlofutesnek. a padlofutes 5 koros, es van beepitve egy esbe keveroszelep, plusz egy piros nyomastartaly.
Plusz ha jol tudom 1-1 visszacsapo szelep. Es a termosztatok. Az emeleti kor nem is megy, allando fagymentesito beallitasoon van. A lenti most fix 23ra.

A reggeli 18,8 fokot sikerult azzal megoldanom, hogy leszedtem a termoszatot a kulso falrol igy igaz, hogy log a kabelen, de mar nem a fal homersekletet meri egy gonddal kevesebb.
De hiaba van most 24 fok beallitva 21,3 at mutat. Ezek utan elkezdtem jatszani a vizhofokkal, es a kevero szeleppel. A kazan most 45-55 fok kozt kapcsolgat, az esbe keveroszelep 20-43fokos
maxon, 6os osztason nyitva, az eloremeno, es visszatero agak kozti homerseklet 6-8 fok. Az elosztoba meno viz 38fokos a padlo 26-27.
Ezek ellenere a termosztat 21,5 fokot mutat, folyamatos futes ikonnal (23 fok van beallitva, +-0,1fokos kapcsolassal ) es ma se erte el egesznap a 23 fokot. vagyis egesznap megy a szivattyu,
kapcsolgat a kazan...

Mellekek par kepet is, remelem tobbet segit a rendszer atlatasaban!


Szoval mukodik, mert meleg van, nem fazom, de nem ertem a mukodeset. Kerlek bennetek segitsetek megerteni, rajonni a problemara!
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2020
(#) VIM válasza Errant hozzászólására (») Jan 14, 2020 /
 
Szia! Kérlek, hogy olvass vissza IDE. A szakember is azon a véleményen van, hogy ez a VTA 322 ESBE szelep kis térfogatáramú, nem ehhez a rendszerhez való hanem HMV készítéshez. Neked nagyobb térfogatáramú szelep kellene, az okfejtéseket végig követheted a hozzászólásokban, hogy miért és a működésbeli különbségre is megtalálod a magyarázatot.
(#) Errant válasza VIM hozzászólására (») Jan 14, 2020 /
 
Hello!

Koszonom szepen a gyors valaszt!
Vegig olvastam, megertettem!
Ennyi lenne az ossz problema?
(#) farkas16 válasza VIM hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Szia
Köszönöm, bocsánat a késői válaszért Igen ezt elbambultam...
A problémám csak annyi, hogy azt írod, hogy alacsonyabb fordulaton... na most nekem ugyanolyan fordulaton keringteti mint amikor normálisan... a szivattyú 2es állásban van folyamatosan. ezt hogyan lehet bállítani ? vagy ezt maga a vezérlő panel csinálja? de ha nem akkor merre induljak el ?
köszönöm
(#) VIM válasza farkas16 hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Szia! Szerintem ezt is írtam annak idején, hogy a szivattyú az III. fokozaton "tolja ki" (adja le) a maximális teljesítményt magából, helyesebben a kazán teljesítményéhez a szivattyúja maximális fordulatára van szüksége. A többit a vezérlő végzi, mármint a keringési fordulatot és a szivattyú leragadás elleni védelemkor szintén. Ez az alacsonyabb fordulat okoz némi rezonanciát az éppen összeérő lemez alkatrészeknél, amit én úgy oldottam meg, hogy a kérdéses darabot kivettem és kireszeltem belőle annyit, hogy ne érjen össze a szivattyúhoz menő csővel. A másik részhez ami rezonált, oda egy kis vékony műanyag darabkát tettem, hogy ne fémesen érjenek össze a felületek. Ha valami nem világos a képek alapján amiket annak idején készítettem, tegyél fel egy képet a levett burkolatú kazánról és azon berajzolom, hogy hol zenél a lemez.
(#) farkas16 válasza VIM hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Igen... Értem.. Köszönöm.
A rezonanciat megoldom...de most valamiért értetlen vagyok vagy nem értem.
Vagyis a szivattyú legyen 3as fokozatba es majd a kazan fogja es lejebb veszi a fordulatszámot magának.
Jól értem?
De ha 2es fordulatszám van beallitva a szivattyún akkor is lejebb fogja venni nem?
S mi a teendő akkor ha nem veszi le a fordulatszámot?
Utokeringeteskor is teker teljesen.
Köszönöm szépen
(#) VIM válasza Errant hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Megtaláltam azt a cikket ami alátámasztja azt amiről tegnap beszéltünk. Bővebben: Link Ezek szerint az alkalmazott szerelési anyagok és fittingek, presszidomok esetében nem mindegy, hogy mit mivel, milyen keresztmetszeten kötnek össze, pláne ha tömegáramokról van szó.
(#) VIM válasza farkas16 hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Most már elbizonytalanodtam ... hát nem ugyanolyan kazánod van mint nekem? Euromaxx ZWC 24-1 MFK23, de szerintem a szivattyú fordulatok azok mindegyiknél a III. fokozaton kell, hogy menjenek, ez az alap beállítása a készüléknek. Azt nem tudom, hogy nálad miért van II. állásban de szerintem elbeszélünk egymás mellett vagy másról beszélünk, mint amiről valójában szó van. Ugyanis a szivattyún lévő állások azok római számmal vannak jelölve és annak a III. állásban kell lennie, mert ez az emelőmagassághoz kell a másik szám amiről csak a szervizmenübe lépve (2.2) lehet meggyőződni és állítani 1. 2. 3. szivattyú kapcsolási módok között, azt a gyártó 2. értékkel adja, ez az általános és a folyamatos BUS kommunikációra képes szabályzókhoz ez a kapcsolási mód kel. Tehát aki elállította a szivattyún a fokozatkapcsolót azt nem értem, hogy miért tette, ettől eltekintve a vezérlő az kezelni fogja tudni az ehhez tartozó fordulatokat csak a szivattyú szállító teljesítménye kevesebbre van véve ezzel az állással.
(#) farkas16 válasza VIM hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Szia
Igen... Ugyanolyan kazanunk van.... Es a szivattyú fordulatszámot en vettem le III rol IIre mert hangos nagyon az utanforgatas.
Olyan mintha a kazan az utanforgataskor nem szabalyozna es kellemetlen mikor egesz ejjel megy a keringető szivattyú max fordulatszámon.
Ezt a szerviz menüt merre tudom elérni?
Van errol valami doksid részemre?
Köszönöm szépen a segítséget
(#) VIM válasza farkas16 hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Nehéz szülés volt ez részemről, mert a telefonom úgy elrakta a képet, hogy alig találtam meg és tettem a helyére. Kicsit kisminkeltem, hogy olvasható is legyen a szöveg.

Euromaxx.jpg
    
(#) farkas16 válasza VIM hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Szupper köszönöm szépen
Esetleg a tobbi oldalról nem kaphatok egy kopiat?
Meghalalom b
Köszönöm szépen
(#) farkas16 válasza VIM hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Es itt kell nekem beallitani pontosan?
(#) VIM válasza farkas16 hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
.... egy arab "2"-t kell beállítani, vagy ha az látható a beállításban akkor az úgy jól van. A képeken dolgozom ....
(#) VIM válasza farkas16 hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
NE állíts el rajta semmit, mert szerintem jól vannak az értékek megadva (gyárilag). Az Euromaxx doksija ami a felhasználóra vonatkozik, a többi pedig a látottak alapján "sikerült" összeszednem. Amire szükséged lehet azok a részek jól láthatóak a többihez NE nyúlj!
Következő: »»   82 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem