Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földelt kimenetű erősítők
Lapozás: OK   4 / 15
(#) Karesz 50 válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Hangzásban jelent változást. Nálam nyugodtabb, visszafogottabb lett, de ez nyilván rendszerfüggő is. Próbáld ki mindkettőt - ha van kedved - és várjuk mit hallasz.
(#) Alkotó hozzászólása Jan 23, 2020 / 4
 
Én is beforrasztgattam az alkatrészeket. A segédtápegység készen van teljesen, azt ki is próbáltam, az erősítő panelokból még hiányoznak a FET-ek. Ezeket majd a bordára szereléskor forrasztom be a pontos tájolás miatt.
(#) Gery78 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 1, 2020 / 2
 
Szia Karesz
Sikerült végre beröffentenem az erősítőt. Még egy "bog" az egész, mert még csak az asztalon sikerült összeraknom, nagyon kíváncsi voltam már a hangjára. De majd idővel szépen be lesz dobozolva. Én is úgy jártam, mint Te is, hogy csak ámulattal hallgattam, és nem bírtam kikapcsolni. Egymás után raktam be a kedvenc lemezeimet.

A hangja eleinte olyan tompa volt kevés részlettel, de aztán ahogy eltelt kb egy óra, a hangja kinyílt, és csodálatos lett. Aztán rájöttem, hogy ez nem az erősítő hibája volt, hanem csak szimplán régen hallgattam zenét a hangfalaimon, és az öreg Scan-Speak hangszóróimnak is be kellett járódnia. Na de egy óra után azok is rendesen bejáródtak, és meg is jött az erősítő kvalitása. A hangzása nagyon naturális, és rettenetesen részletes, a legapróbb nesz is hallható a zenében. Rendkívül tiszta a hangkép. A mély, a közép, és a magas is tökéletesen rendben van. Egy kicsit furcsa volt a csöves erősítőm után, mert megszoktam, hogy annak egy kicsit más a hangzása, de ez a végfok sokkal közelebb áll a természetes hangképhez. Nem csodálom, hogy oda vagy ezért a végfokért.

Én nagyon hálás vagyok, hogy megosztottátok velünk ezt az erősítőt, és én is nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek megépítésre. Nem fogtok benne csalódni az biztos.
(#) Karesz 50 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 1, 2020 / 2
 
Nagyon köszönöm, hogy mindezt megosztottad velünk!
Remélem a későbbiekben is teljes megelégedéssel és örömmel fogod hallgatni!
Tudom, régtől fogva a "csöves táborba" tartozol és komoly megelégedéssel töltene el ha mától kezdve a számkivetett FET-esek táborát "gyaporítanád"
(#) Gery78 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Melegedés nem nagyon van, 48V-ról jár az erősítő, ez a kis alumínium tömb majdnem elég is lenne neki. Közepes hangerőn ment az erősítő, kb két órát, így langyos lett. Természetesen lesz rajta hűtőborda, nem marad így. Egy technikai jellegű kérdésem azért lenne, hogy a TP1 mérőpontot mihez képest kell mérni? Próbáltam a +/- táphoz mérni, itt ugye 33,4V-ot mértem TP1 mérőponthoz képest, a hangszórókimeneten ekkor -0,12V-ot mértem. A poti tekerésével ez beállítható 0V-ra, bár nem tudom, hogy ez jó-e így. Valószínű nem.
(#) Karesz 50 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 1, 2020 / 1
 
A TP1-et a GND-hez képest kell mérni. A -0.12V tökéletes, a nulla még tökéletesebb.
A tápszimmetriát lehet itt ellenőrizni, azt, hogy a pozitív- és a negatív táp azonos feszültségű legyen (a GND-hez képest).
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) TAttila77 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 1, 2020 / 1
 
Kedves Karcsi.
Meg kell mondjam, /írjam/ hogy én is ide tartoznék. Az enyém még kicsit más okok miatt várat magára, de arról is be fogok nektek számolni, de okozni fogok meglepetést is. Ugyanis miért írjam meg ugyanazt mint pl. Gergő, én el fogok rajta elkövetni valamit egy kis apróságo/ka/t és ha így összeraktam arról mindent le fogok írni.
üdvözlettel: Attila
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) Karesz 50 válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Köszönjük ha Te is ide fogsz tartozni, de a módosításokkal szemben mindig vannak fenntartásaim, főleg akkor ha az esetleg a normál működést veszélyezteti. Mivel nem tudom miről van szó, így próbálom az aggodalmaim félretenni és bízom benne, hogy a kapcsolásba nem nyúlsz bele... legalábbis első körben.
Izgalommal várjuk az első meghallgatás eredményét!
(#) TAttila77 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Nem kell semmi féle aggodalommal tekinteni rá, mert lényegi dolgon nem fog változtatni, ez egy úgymond biztonsági szempontot fog ellátni. Mint már írtam neked korábbi QSC-s tapasztalataimból fogogok vagy kettőt itt alkalmazni. Ezektől csak mégjobb lesz és azt is várom. Apróságok ezek. Egy része mármost bizonyított
(#) Karesz 50 válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Azért mégis arra kérlek, hogy ne éld ki rögtön tervezési ösztöneidet, hanem előbb csináld meg olyannak amilyennek le van rajzolva. Nem kötném rá a több, mint egy milliót érő és pótolhatatlan hangszórókészletű hangdobozaim, ha nem tartanám minden szempontból megbízhatónak a kapcsolást.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 1, 2020 / 1
 
Annyit mindenképpen megtennék, hogy az elkókkal párhuzamosan kötnék néhány mikrofarádnyi fóliakondenzátort, akkor a magas hangok is megszólalnának és nem érezte volna a kolega "tompának" a hagját, amit idővel megszokott és a hangszórók bejáródásának tulajdonított, pedig a füle járódott csak be.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Feb 1, 2020 1 /
 
Ezen én is órákig gondolkodtam, hogy vajon a félvezetőknek mely paramétere változhatott meg 1 óra elteltével, és semmire nem jutottam... De ahogy mondani szokták, mindig tanul az ember.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Igazándból az itt a kérdés... ha valami jól szól akkor az mitől rossz?
(merthátjóbiztosannemlehet, gonosz meg nem vagyok)
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Nálam sincs átkötve (de ki fogom többek között majd ezt is) és nálam is van magas.
De nekem is rossz a fülem, mint a "kollégának".
(#) Karesz 50 hozzászólása Feb 1, 2020 /
 
Ezt az erősítőt egy kis csapat hozta létre. A megalkotásánál nem voltak jelen azok a személyek akik most itt trollkodnak, pedig minden lehetőségük meg volt rá, hogy ötleteikkel segítsenek egy újszerűnek mondható kapcsolás fejlesztésében... de ötletük akkoriban nem volt. Most van. Mi itt - jó néhányan - sok energiát fektettünk abba, hogy ez a kapcsolás végül megszólaljon. Megszólalt. Nekem is tetszik, Gery78-nak is tetszik és még mások is véleményt fognak alkotni. GeLee-nek és deebo-nak nem tetszik, pedig ők még nem hallották.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
A jó mindíg relatív, és tudás/tapasztalat alapján olykor látatlanban is tudni lehet, hogy mi javíthat a dolgon. A hangszórókkal sorba kötött elkók sosem a jó hangról szóltak, hangváltókban is borzalmasak a bipoláris kondenzátorok. Csak próbáld ki és meg fogsz döbbenni.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Álljunk meg egy pillanatra! Miféle trollkodás volt itt? Én csak annyit látok, hogy a kis csapat semmiféle "külső" véleményt nem hajlandó elfogadni, csak arrogánsan leráztok mindenféle ötletet, kritikát. A hangszóró nem járódik be csak úgy, viszont nagyon egyszerű pszihológia az, ami az illetővel történt a leírása szinte tankönyvi példa.

Ha itt valami gusztustalan az az, hogy a józan ésszel belátható ötletet is arrogánsan lesöpröd, márpedig akinek minimális tudása és tapasztalata van ezen a téren az képzeld hallgatás nélkül is felismeri, hogy mi lehet hiba, hiányosság.

Szóval javaslom, hogy vegyél vissza picit az arroganciából, mert egyelőre nem sikerült feltalálni a spanyol viaszt.

High end-nek van kikiáltva a kapcsolás, miközben eléggé alapvető dolgok nincsenek alkalmazva benne....
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Már kitöröltem az utolsó sorokat.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Idézet:
„High end-nek van kikiáltva a kapcsolás, miközben eléggé alapvető dolgok nincsenek alkalmazva benne....”

Például... ?

De senki nem kiáltotta ki high end-nek. Hol láttad ezt?
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Azért az az érdekes, hogy amikor felvetem azt a dolgot, hogy ugyan mutass már valamit abból, hogy Te mit csináltál, akkor eltűnik az illető, vagy üzleti titoknak minősíti a "munkáját".

Te mit csináltál?
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 1, 2020 / 1
 
Egyszerűen lépj túl ezeken, vagy érvelj röviden. Pl. ebben a kapcsolásban a soros elektrolit kondenzátor benne van a visszacsatoló hurokban ( ráadásul a végén), így bármit is csinál, azt kb. 60dB-el csökkenti a hurok. Valami hatás nyilván marad, amit kihallani viszont komoly és elkötelezett munka lesz.

Az, hogy egy erősítő ne torzítson, az alapvető követelmény. Az, hogy nyílt hurokban se termeljen kombinációkat, már nehezebb feladat. Az, hogy a huroklefutás ideje nagyon rövid legyen, az még nehezebb.

Ez a kapcsolás mindegyiknek megfelel. A legnagyobb előnye az, hogy a testvezetékben csak a visszacsatoló kör árama folyik. Ez egy eddig általam nem látott megoldás, lényegében a referencia pont nem kívánatos emelésének eliminálása - így utólag ránézve - a triviális megoldás. Már a 70-es években ki kellett volna találni.
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Köszönöm, hogy kiállsz mellettem, de már "bepöccentem"
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Nem tűntem el, nem is minősítettem semmit üzleti titoknak, sőt az sem rémlik, hogy szó lett volna erről.

Én komplementer szimmetrikus kapcsolást csináltam, Ami DC-től legalább 300KHz-ig dolgozik, és nem tartalmaz semmiféle kapacitást a jel újtában, leszámítva a bemeneten egy aluláeteresztő szűrőt. Ennek a célja 20KHz-ig a fázistolás nélküli üzem. De ezt mondtam már.

Ja és mellesleg sosem mondtam, hogy rossz lenne, sosem szaroztam le, korábban is csak megjegyeztem, hogy mi az, ami miatt nekem miért nem kellene. Most csak általam hiányosságnak vélt dolgot említettem, ami máris trollkodásnak minősült...
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Nem Te voltál az aki üzleti titoknak minősítette azt, hogy életében még nem csinált semmit.

Jó néhány DC csatolású erősítőt kitettem már ide és mi Tóth Bélával egyetemben nem is csinálunk másmilyet, mint ahogy ez is DC csatolású és 500kHz-en van a -3 dB-es pontja.
Ezt ugyan én még nem mondtam, de azok akik nyomon követik a kapcsolásaim, tudják.

Továbbra sem látom azt a kifogást ami miatt neked nem kellene, de elfogadom kifogásnak, még akkor is ha sohasem mondtam azt, hogy neked szükséged lenne erre a kapcsolásra.

Még egy módosítás: leírtam, ha a megfelelően a fülemben lesz az erősítő hangja, ki fogom próbálni a pufferek áthidalását és még mást is. (A trafó "snubberelését".)
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Igazad van, itt nem írtál semmi irritálót, elnézést kérek, hogy egy kalap alá vettelek azzal aki viszont igen.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Már megint ez a trollkodás szó jön elő, ha nincs ajnározva valami, vagy valakinek más a véleménye valamiről... Nem mellesleg olyan erősítőt szóltál le folyamatosan, amit életedben nem hallottál még, viszont én akkor egyetlen esetben sem minősítettem trollkodásnak ezt. Hidd el, amikor az ember egy komplett fiókot telepakol olyan nyákokkal aminek kapcsolófetek vannak a végén, akkor egy idő után el tudja dönteni, hogy milyen hang jön ki egy ilyenből, függetlenül attól hogy milyen BC tranyó meg csoda IC van előtte. Én azzal teljesen tisztában vagyok, hogy biztos megbolondultam, hogy 30 év félvezetőzés után a németektől rendelek irányított szemcseszerkezetű vasat a kimenőmhöz, az oroszoktól csöveket, meg angliából passzív alkatrészeket, mert nincs annyi eszem, hogy el lehet ezt intézni egy opával, 4 bc-vel meg 4 kapcsolófettel... De sajnos, ilyen hangot ha megfeszültem se tudtam csinálni semmilyen csodafélvezetővel se, és már nem is érdekel. Egyébként pedig alkotó nyákos hirdetésében szerepelt ez úgy mint high end, mikor megláttam meg is kapaszkodtam az asztalban hogy hanyatt ne vágódjak a forgószékkel. Szóval én nem trollkodom, inkább csak csodálkozom, hogy neked hogy sikerül az, ami a világon senki másnak. Irigyellek is érte. Na jó, csak vicceltem...Közbe vettem magamhoz némi kalóriát, és rájöttem erre az 1 órás dologra is. Pont 1 óra kellett ahhoz, hogy a suhanó elektronok jó hangúra formálják az összes PN átmenetet. Ízlésekről meg eleve felesleges vitatkozni, ami az egyik embernek tetszik az a másiknak nem biztos és fordítva.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Meghajlok a tudásod előtt! Az nem jelent sokat, hogy neked mindig más a véleményed mindenről, mint nekem, ezzel mi már rég együtt tudunk élni mindketten. Hogy 30 éve ugyanilyen csövessel hallgattunk rádiót a munkahelyemen, mint ami neked van most, az sem jelent semmit... arra a célra éppen megfelelt. Jól szólt, de azóta eltelt néhány év, mára már a vasutat is villamosították és a gőzmozdonyok is eltűntek, de azoknak is van baráti köre. Ha mégis a HTA-ra gondoltál amit soha nem hallottam szólni, azt meg üsse kavics, nem érdemel szót, hiszen már sikerült visszalépni néhányat azóta. Majd lefényképezem neked mennyi szétszedett nyákom van itthon nekem és volt közöttük FET-es is garmadával. Külön örömet okozol nekem azzal, hogy már megint látatlanban tudod hogyan szól nálam a zene, de hát ezzel ismét saját önhittséged mutatod be. A BC tranyók paramétereinek hiányosságainak bemutatását már mástól is számonkértem, de hallgatott róla. Mik ezek? Te biztosan el fogod mondani nekünk. Az irányított szemcseszerkezetű vasadhoz és az oroszoktól rendelt csöveidhez viszont engedd meg, hogy ezúton gratuláljak! Az angliai ellenállásokhoz már hozzá sem merek szólni! Re-mekk lesz biztosan.
Arról nem tudtam, hogy Alkotó így hirdeti a panelokat... ezúton szeretném megkérni, hogy ezt majd törölje.
Egyáltalán nem vettem trollkodásnak amiket írtál, sőt azokat sem amiket évek óta írsz a munkáimról. Az sem számít, hogy hiteltelennek nyilvánítottál és az sem, hogy nem szeretsz igazán hiszen ez is kölcsönös. Ha majd egyszer sok pénzem lesz én is venni fogok 2 x 4 20 cm-es mélysugárzót beleteszem őket valamilyen dobozba és sírni fogok, hogy milyen hangok jönnek ki belőle, ugyanúgy, mint Te...
(#) tothbela válasza highand hozzászólására (») Feb 2, 2020 /
 
Ha kinyitja az ember a szemét, akkor valóban észreveszi hogy a kondenzátor benne van a visszacsatoló körben. De tovább megyek. Ha egy klasszikus trafós pufferkondenzátoros +/- tápról üzemelő DC csatolt erősítőt nézünk akkor abban is észrevehető, hogy bizony egy hangsugárzó, egy vezérelt félvezető, és egy kondenzátor alkotja az áramkört. Vagyis ott van a körben egy reaktív elem. Igaz hogy ezt az elemet 10ms- onként egy valamekkora belső ellenállású feszültségforrásról igyekszünk állandó feszültségűre töltögetni. Persze több- kevesebb sikerrel.

Ha egy ilyen DC csatolt erősítő teljesítmény sávszélességét megnézzük, látszik az alsó töréspont. Ez felvet egy kérdést. Ha a hangsugárzó sem képes átvinni a DC-t, valamint a zenei jel sem tartalmaz ilyet, akkor kell-e törekedni a teljes teljesítmény DC sávszélességre, vagy csak a lineáris fázismenetet kell biztosítanunk. Ez utóbbi viszont mindössze annyit jelent, hogy a reaktív elemeket be kell vonni a visszacsatolásba. Így igaz hogy minél alacsonyabb a frekvencia, annál kisebb a kivezérelhetőség, de hangerősítőről beszélünk, nem motorvezérlőről.
(#) deebo válasza tothbela hozzászólására (») Feb 2, 2020 /
 
Idézet:
„vagy csak a lineáris fázismenetet kell biztosítanunk.”


Amit igazából csak így lehet megoldani. A visszacsatolás nem képes minden hibát korrigálni, mert lassú hozzá az erősítő vagy, ha nagyon gyors, akkor meg instabil lesz, négyszögjelnél látni ezt egyértelműen. Jónéhány ígéretesnek tűnő kapcsolást kipróbáltam már akár gyári, akár épített kivitelben és igazából egy szint felett mind ugyanolyan volt ugyanazokkal a hibákkal, de ez más, nagyon pontos és nagyon részletes. Ehhez hozzátartozik, hogy szintén DC csatolt DAC hajtja, és a feszültségerősítés is csak hatszoros, mert a DAC 4.5V RMS-t tud.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Feb 2, 2020 /
 
Meg lehet nézni ezt a kapcsolást?
Következő: »»   4 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem