Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   42 / 45
(#) xNorbi hozzászólása Okt 19, 2019 /
 
Üdv.

Két éve vettem egy Corsair RM650x tápot, használtan papírok nélkül - így sajnos jótállás nincs rá. Egy ideje nem lakom otthon, ezért mindössze heti 3-4 alkalommal volt pár órát használva a gép.

Egy lekapcsolható hosszabbítóról mindig áramtalanítva volt a szoba ezen része, ha semmi fogyasztó nem volt itt használatban. Néha megesett, hogy mobiltöltés vagy egyéb dolog végett is fel volt kattintva ez a hosszabbító (a számítógép ilyenkor nem lett bekapcsolva, csak áram alá helyezve).

A héten amikor felkapcsoltam ezt a hosszabbítót apró durranásokat és mintha szikrákat is (sötét volt a szobában) adott ki a tápegység. Minden ilyen durranásnál egy rövid időre felvillantak a számítógép fényei (egér, USB, stb.). Aztán semmi.

Én ebből arra következtetek, hogy ez a folyamatos áramtalanítás, majd újbóli áram alá helyezés nyírhatott ki valamit a tápegységben. Mindenesetre számomra ez egészen meglepő, hogy ez a magas minőségű, csúcs tápegység, nem volt felkészítve erre. Eredetileg 7 vagy 10 év jótállás van rá.

Csatolok egy képet amin talán egy kiégett varisztor szerepel.

Van valakinek valami ötlete mi lehet a baja? Könnyen javítható?
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
(#) pittti válasza xNorbi hozzászólására (») Okt 19, 2019 / 1
 
Hello!
Hát ezen a képen aztán tényleg nem sok mindent lehet kivenni... - próbáld újra!
A varisztorok kék, vagy sárga színű kis tárcsák, egyik felük mindig a földre, vagy inkább a védőföldre van kötve. Ha valamelyik tönkremegy (általában szét is szokott nyílni), minden további nélkül cserélhető.

A kapcsolásról - ha az a kapcsoló lassú (gyenge minőségű a rugója), vagy túl nagy a szikraköz ezáltal kapcsolásnál ívet húz, könnyen okozhat olyan impulzust ami kinyírja az ilyen alkatrészeket, ez nem a gyártó hibája természetesen.

Ha ilyenkor először a tápegységen lévő kapcsolóval áramtalanítod a tápot, majd utána kapcsolod le a hosszabbítót, nem fog többet előfordulni. Bekapcsolásnál pedig fordított a sorrend - először a hosszabbító, majd a tápegység.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
(#) tornas78 válasza xNorbi hozzászólására (») Okt 19, 2019 / 1
 
Szia!

A tápodban a termisztor pusztult el. Ennek cseréje orvosolhatja a problémát. Viszont elképzelhető, hogy a 400V-os primer oldali pufferkondi is hibás lehet, és emiatt ment tönkre az a zöld színű termisztor. Javítható, de ha nem vagy járatos a témában, akkor keress egy szakit, aki meg rendesen megcsinálja és le is próbálja neked!
(#) erbe válasza pittti hozzászólására (») Okt 19, 2019 /
 
Idézet:
„A varisztorok kék, vagy sárga színű kis tárcsák, egyik felük mindig a földre, vagy inkább a védőföldre van kötve.”

Általában nem. A fázis és nulla közé kötik. Ronda dolog lenne, ha a védőföldre rátenné a túlfeszültséget, miközben sok helyen a számítógépet nem földelt dugaljba dugják.
(#) pittti válasza erbe hozzászólására (») Okt 19, 2019 / 1
 
Idézet:
„...A fázis és nulla közé kötik. Ronda dolog lenne, ha a védőföldre rátenné a túlfeszültséget”

Kétféle dologról beszélünk. Az X2 kondenzátort valóban oda teszik ahová mondod, ez van a tápegység hálózati bemenetén, általában a csatlakozó belső oldalára forrasztva (néha egy nagyértékű ellenállást is kötnek vele párhuzamosan, hogy üzemen kívül kisüsse). Ez a fajta kondenzátor nem tud átütni, úgy csinálják.

A varisztoroknak pedig pont az a szerepük, hogy a tápegységekben minden szűrés ellenére fellépő zajt (nagyfrekvenciás impulzuscsúcsok) rövidre zárják a föld felé. Ha túláramot kap, rögtön szétnyílik és megszakad. Majd keresek róla fényképet.

Elvi vita, mert a kolléga tápjában nem ez ment tönkre, hanem a bemeneti NTC.
Hogy ezt termisztornak is nevezik, azt nem tudtam, azt hittem a termisztor más...
(#) proli007 válasza pittti hozzászólására (») Okt 20, 2019 /
 
Hello! Termisztor..
(#) xNorbi válasza tornas78 hozzászólására (») Okt 21, 2019 /
 
Valóban ez volt a hibás, kicseréltem és azóta tökéletesen működik.

Elnézést a rossz minőségű képért, nem akartam szétszedni, mert ezzel megsértettem volna a garancia biztonsági matricát így minden reményt vesztve a garanciális javításra. Végül rászántam magam erre és örömmel konstatáltam, hogy mindössze ez az alkatrész volt hibás.
(#) tompiq hozzászólása Feb 26, 2020 /
 
Sziasztok!
Van egy Corsair TX650W tápegységem ami a jobbik fajtájú Seasonic belsővel rendelkezik.
Egy ideje ciripel, és kinyomoztam, hogy a PFC tekercs az ami hangot kelti. A képen a baloldalon jelöltem. Már kiforrasztottam és a táp elindul ciripelés nélkül. Mit tudok tenni? Kicserélném a tekercset de fogalmam sincs az értékéről. A méretét és a menetszámát nagyjából meg tudom tippelni.
Tud adni valaki egy tippet, hogy merre induljak?
(#) pittti válasza tompiq hozzászólására (») Feb 27, 2020 / 1
 
Vegyél Eporapid (kétkomponensű) műgyantát, és impregnáld vele. Nálam ez már igen sok esetben bevált - nem tud tőle a tekercs rezonálni.

(ez a tekercs általában nem tud megszakadni, vagy leégni - tehát a gyantázás után nyugodtan visszateheted)
(#) tompiq válasza pittti hozzászólására (») Feb 27, 2020 /
 
Köszönöm a tippet, kipróbálom.
(#) Nanok hozzászólása Ápr 9, 2020 /
 
Sziasztok!

Szabad egy PC-t 2db tápegységről üzemeltetni? Van két gyengébb tápom és egy nagyobb teljesítményű videokártyám, egy Asus RX570-es. Arra gondoltam, hogy a 8pin-es csatlakozójára ráadom a másik tápból a 12V-ot.
Csak ugye az alaplapról is kap feszültséget. Nem fognak összeveszni?
Mert vannak 12V, 2 ágas tápok is. Ott is külön vannak.
(#) eyess válasza Nanok hozzászólására (») Ápr 9, 2020 /
 
Az hogy szabad e az egy dolog , de hogy a két táp zárlatba lesz az biztos .
(#) erbe válasza Nanok hozzászólására (») Ápr 9, 2020 /
 
A kártya árának töredékéért kapsz megfelelő tápot, ami biztonságosan ellátja a kártyádat és a gépet is.
(#) Nanok hozzászólása Ápr 24, 2020 /
 
Közben sikerült két tápot szereznem. Egy FSP 400 GLN(80)-ast. Őt úgy vettem, hogy jó.
De terhelés nélkül ciripel. Ha valamivel egy kicsit is beterhelem elhallgat.
Mi lehet ez, a PFC tekercs? Tehet ez kárt a gépemben?
Illetve a ventilátora egy picit hangos. Ez a típus szabályozza hőfok szerint, vagy full-ban megy folyamatosan?

Illetve a második táp egy FSP HEXA+ 400-as. Őt hibásként vettem.
Első indításkor egy picit moccan a ventilátor, következő indításra, már ennyi sincs.
Púpos kondi nincs benne. Nem volt túlzottan poros. Nem egy széthajtott darab.
Viszont lehet, hogy valami folyadék került bele, vagy páralecsapódás.
Mindenesetre megtisztogattam a nyák alját.
A lila vezetéken ott van az 5V. A piroson 0.04V, narancson 0.68V, a sárgán teljesen nulla.
Valami ötlet van esetleg, hogy mi történhetett vele? Merre tovább?
(#) didyman válasza Nanok hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
400GLN: fogod azt a tápot terheletlenül használni? Nem. Akkor miért is foglalkoztat, hogy terhelés nélkül (ami nem annyira normális üzemi állapot neki) zenél (ami teljesen normális jelenség)?
Szabályozza a hűtést. Amit hallottál, az a leghalkabb állapota volt.

Hexa: ha ezeket a kérdéseket teszed fel, óvva intelek attól, hogy bármelyikbe belenyúlj. Megelőzve a kérdésedet, attól is, hogy a ventilátort tuningold a GLN-ben. A Hexa talán szekunder körben zárlatos, de lehet pár más baja is hasonló tünettel.

Írta már más is, hogy miért nem veszel egy új és remek tápegységet bohóckodás helyett?
(#) didyman válasza eyess hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Miért lenne zárlatba? Hülyeséggel azért ne indokoljuk az ellenvetésünket. Ha csak a GND találkozik össze, semmilyen hatásuk nem lesz egymásra, pont olyan, mintha bármi más rá lenne kötve, aminek tápja van, pl. USB porton, külső tápos külső lemez. Ha párhuzamosan lennének kötve a 12 V-os ágak is, akkor sem lesz zárlat, hiszen a jellemzően egyutas egyenirányítás miatt csak kifelé tud belőle jönni áram, befelé folyni nem tud (az előterhelést leszámítva). A szabályzásnak okozhat gondot ez az üzemállapot, amiből aztán érdekes jelenségek tudnak kialakulni erre nem felkészített tápoknál. Az előbbi elgondolásra az FSP-nek van/volt is megoldása, 5,25-ös helyre rakható tápegység formájában, de két, normál ATX táppal ilyet nem művelünk, mert az egyik keresztterhelése nem biztosított ilyen formában és a GND-n kívül más lábak összekötése a közös indításhoz azért igényelhet hozzáértést.
(#) Nanok válasza didyman hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
A terheletlenült úgy értettem, hogy a számítógép üresjáratban. Amint a processzornak feladatot adok, elhallgat a ciripelés. De mostanra már beleraktam a videokártyát is. Így már nem, vagy nagyon minimálisan hallani. Viszont akkor a ventilátort cserélni kell.

Szerintem ez két normális, márkás táp. Nem őket akartam együtt használni.
Ez már bőven elég, 250W-on elketyeg a gépem.

A hexa szinte zsír új, sajnáltam otthagyni. Valamelyik kettős diódára gyanakszom a szekunder körben. De mérés előtt gondoltam megkérdezem. Háta valaki ismeri ezt a típust és a tipikus hibáit. Ez valódi kétágas táp? Egyenlőre csak kitakarítottam őket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2020
(#) antiktelefon válasza Nanok hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Simán használható két tápról a gép, csak egy 24 pines y kábelt kell csinálnod, hogy a másodikat is indítsa a gép. Szokás is így használni, illetve vannak tápok, amiknek 2 12V-os kimenete is van pont a videokártya miatt.
De hulladék tápokat a helyedben nem használnék, mert ha megfut a 12V, az alaplapod és a videokártyád és az összes HDD-d fogja bánni, ha a FET-eket is átüti, opcionálisan a procid és a RAM-jaid is dobhatod ki.
Hardveraprón 12-ért már nagyon szuper tápot tudsz venni amúgy, ami lazán elviszi a géped, de 3-4-ért még egy működő Chieftec PFC-s táppal is jobban jársz, mintha a tiédet próbálnád javítgatni.
Amúgy meg megnézed, a zöld kábel melyik ichez megy, annak letöltöd az adatlapját, és az alapján méregetsz, de leválasztótrafó és ismeretek nélkül nem ajánlott.
(#) didyman válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Simán nem használható nagyon sok, korszerű táppal.
(#) Nanok válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Már nem akarok két tápot használni! De utánajártam. A két ágas tápoknál, a processzor külön kapja a sárga-fekete csíkos vezetékeken a 12V-ot. Az összes többi meg külön, a PCIe portot is beleértve.

Az FSP 400 GLN(80)-t úgy vettem, hogy hibátlan, működő táp. Tegnap ki is próbáltam beterheltem a procit és videokártyát is. Tartja magát szépen stabilan. Kicsit hangos a ventilátora, olyan érzésem van, mintha nem szabályozná és max-on menne.

A másik egy teljesen újszerű HEXA, sajnáltam volna otthagyni. Ha sikerül megjavítani, akkor az egyik táp a tesómé lesz. Neki is egy régi, gagyi van most.
(#) Nanok hozzászólása Ápr 26, 2020 /
 
Közben méregettem az FPS HEXA+ 400-as tápomat. Úgy tűnik, hogy a kettős diódák jók. A 3,3V és az 5V-os egyik irányba látszik, hogy lassan töltődik a kondi és megy a végtelen felé az ellenállás. Másik irányban 144Ohm-ot mutat mind kettő. A két 12V-osnál ugyanez, csak 202Ohm-sak. Zárlatot nem találtam.
A hibajelenség ugyanaz. SB5V az megvan. Beindításkor moccan egy picit a ventilátor és leáll. Utána nem is lehet indítani többet.

Egy 350-es APN-nek a rajzát találtam csak. Tudna esetleg valaki rajzot, a HEXA 400-ashoz?
Ahogy ennek az APN-nek a rajzát nézegettem a 3,3V-ot kicsit körülményesen állítja elő.
Talán az szállhatott el? Viszont kikapcsolt állapotban ott van rajta a 0,68V.
Gondolom, hogy valamelyik fesz nincs meg, ezért old le rögtön. Merre érdemes tovább kutakodni?
(#) Nanok hozzászólása Ápr 27, 2020 /
 
Közben olvasgattam a fórumot, hátha találok hasonló problémát. Csináltam pár mérést.
Az SB 5V-ot beterheltem egy kisebb izzóval, stabil.
Csináltam három indítást és három mérést 3.3V, 5V, és 12V-on. Épülnének fel a feszültségek. A multiméteren úgy a feszültségek 50% villan fel. De az egész csak fél másodperc.

Ha jól látom egy PS229-es IC van benne.

Régen úgy javítottuk mindenféle berendezés tápegységét, hogy sorba kötöttük egy 40W-os izzóval. Ez volt az áramkorlát és néztük, hogy merrefelé mi van. De itt rögtön letilt az elektronika. Fél másodperc alatt semmit nem lehet mérni.
Van valakinek ötlete? Nézzek szét a primer oldalon?
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2020
(#) eyess válasza Nanok hozzászólására (») Ápr 27, 2020 / 1
 
Most is javíthatsz ugyan úgy.Csak kevés neki az a 40w os izzó.Egy 200-300 w os halogén izzó közbe iktatásával már fogsz tudni méregetni.
(#) Nanok válasza eyess hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Hát jó, csak ez nem gagyi táp. Az összes feszültség figyelve van. Az elektronika, meg rögtön tilt.
Már arra is gondoltam, hogy primer oldalról nincs jó meghajtás, azért tilt le.
(#) eyess válasza Nanok hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Nem az a lényeg , hogy gagyi vagy nem gagyi.A mindenkori +5v stb nek jelen kell lenni , ha nincs indítva a táp szekunder oldalról .A stb +5v akkor is meg kell legyen. De mint írtam nagyobb teljesítményű dolgot izzót kell a primer körbe beiktatni , akkor fogsz tudni méregetni.
(#) Sebi válasza Nanok hozzászólására (») Ápr 29, 2020 /
 
Primer oldali hibák 90%-ban félvezető halállal járnak, biztosító is olvad. Nálad elindul, megjelennek a feszültségek és letilt. Valamelyik hiányozhat és a figyelés tiltja utána.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
(#) eyess válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 29, 2020 /
 
Ha a primer oldali hiba lenne , és pláne félvezető , akkor az előtétként tett izzó világítana ezerrel.Azért nem tud méregetni , mert , ha van benne PFC , akkor azt tiltja le.
(#) didyman hozzászólása Ápr 29, 2020 /
 
Tiltsd le a PS229 FPO kimenetét (3-as láb). Nyugodtan kösd le GND-re, nyitott kollektoros kimenet. Ez letiltja a PS229 működését. Ha így stabilan indul és tűrésen belül vannak a feszültségek, akkor vagy terhelés hiányzik a tápnak (300 ms idő van arra, hogy a kimenetek stabilan beálljanak), vagy a PS229 döglött.
(#) baloghvl hozzászólása Ápr 30, 2020 /
 
Sziasztok!

Hozzám került egy komolyabb ATX -es tápegység ami nem működik. A készenléti 5V megvan és a táp indítható. Minden feszültség rendben van. Viszont terhelés hatására elkezd "zörögni" és a primer oldali hűtőbordán lévő alkatrészek azonnal felforrósodnak. A vezérlést egy CM6800 végzi.

Nem vagyok nagy szakértője a kapcsoló üzemű tápoknak, így kérdezném, hogy merre kellene elindulni?Mit vagy miket kellene méricskélni?
(#) Sebi válasza baloghvl hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Elkókat kell végignézni elsőként. Ha kapacitásszegények, megnövekszik rajtuk terhelés hatására a több száz kilohertzes "brumm", ami zavarja a szabályzást.
Következő: »»   42 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem