Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1543 / 1670
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 13, 2020 / 12
 
Mindig elmarad, hogy meg is mutathassam amit építek, mert azonnal vagy elviszik, vagy használom. Most készült azért pár fotó. Igaz homemade mpcnc mini. Már csak a PLA-t kellene valami strapabíróbbra cserélni, mert a többi részével nem volt gondom, csak a silány méretezéssel, ugyanis bevallom ezeket a részeket letöltöttem a thingiverse-ről. Ilyen méretben valami nylon - carbon lehetne jó, vagy van valakinek ötlete? Amúgy maga a gép szépen megy és 5000-el rajzol mint az atom. A tengelyek 16-os talicskatengelyek. Nyilván a tesztek után inkább valami rúdanyagra cserélném, vagy strapabíróbb csőre. Tanulópénznek ez legalább nem volt horror.
(#) Gafly hozzászólása Feb 15, 2020 / 4
 
Ez ugyan a mást tolla, de nem biztos hogy az illetékes olvassa.

Smog_Aero.pdf
    
(#) gkari válasza Gafly hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Futólag ismerve András bácsit, nem hiszem, hogy neheztelne, sőt...
(#) Gafly válasza gkari hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Nem pont rá gondoltam (szerintem nem is biztos hogy olvassa/tagja a fórumnak), de jogos.
(#) patexati hozzászólása Feb 18, 2020 / 10
 
Sziasztok! Készítettem egy DCC modellvasút vezérlő központot és egy bootert hozzá mi tudja a hurokfordítást is ..Még csak egy izzóval és motorral teszteltem analóg módban mert most készülnek a mozdonydekóderek..Egy profi Sony laptop töltő lett a táp mi 6 Ampert tud,egy ellenállatot kiszabadítottam az osztóból pont 15V lett a vége mi kell..
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2020
(#) sonajkniz hozzászólása Feb 19, 2020 / 5
 
Sziasztok!
Amit most bemutatok, nem egy nagy pukk, (bár olyan talán van, mint Zsombor lámpa ledesítése) de az ötlet másnak is hasznos lehet.
Többször használtam már ezt a LED csíkot. Alumínium lemezre van két sorban felragasztva, de az alu hosszában perforált, így két csíkra szétválasztható. Mindkét csík hátulja öntapadós és a szalag egy éles csípőfogóval három LED-enként darabolható. Szerencsére volt belőle itthon, mikor szerelés közben a 12V-os fénycsöves steklámpám megadta magát. Így hát röpke 10 perc alatt átszereltem, és már dolgozhattam is tovább.
(#) Udvari Zsombor válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Kreativitás, meg persze abból dolgozunk a pillanat szülte ötlet vagy kényszer alapján, ami éppen van az adott helyen!
(Megkérdezhetem, hogy melyik lámpa ledesítésemre gondolsz?)
(#) sonajkniz válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
(#) kiszebra válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Egy jó Omega!
(#) Udvari Zsombor válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Ja, hogy erre!
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Feb 20, 2020 / 2
 
Új építményem: 220V éjjeli fény. A burkolatot mint "nyomógombház" árusítják, ellenben az azonos nyak-átmérőjű mini égős visszajelző (amiből piros, zöld és színtelen búrákkal létezik) tökéletesen passzol a gombnak gyárilag kialakított lukba. A fehér világító kapcsolót még régebben vettem az OBI-ban, a dugója pedig egy félbe szedett eredetileg kábel végére való dugó, három anyás csavarral rögzítve a hátlaphoz.
(Szerelés közben egyszer leküldtem a kismegszakítót is, mivel elsőre félrekötöttem a kapcsolót és közvetlenül a kapcsoló kontaktusok közé került a 220V a kapcsolóban lévő apró glimm helyett! Upsz! Mindig előbb mérj, csak azután tesztelj!!!)

IMG_4864B.JPG
    
(#) jpocok válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 20, 2020 / 1
 
Egyszer mindannyian voltunk kezdők Tudod, hogy a Te korodban én mit építettem? Olyan paneleket, amelyeket nem maratással alakítottam ki, hanem vonalzó mellett, éles szerszámmal választottam el az egyes fóliaszigeteket egymástól. Nem akarok dicsekedni, de az egyik ilyen áramköröm még 36 év után is működik, ráadásul non-stop. Ugyanis egy mechanikus autóórát lát el 12V-os tápfeszültséggel, illetve -áramszünet esetén- egy 9V-os elemről működik tovább. Persze ehhez kellett egy olyan óra is, ami szintén kibírta a 36 évet Elárulom: annak idején az NDK-ban (a hajdani Kelet-Németországban) vettem potom pénzért. Ott ugyanis gyártottak a Wartburgokhoz ilyen órákat, amit nálunk sohasem lehetett kapni.
(#) madzagos hozzászólása Feb 27, 2020 / 18
 
Üdv! Készült egy újabb óra, CMOS IC-kkel.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) madzagos hozzászólása Feb 27, 2020 / 11
 
Egy nixie óra is elkészült.
(#) patexati válasza madzagos hozzászólására (») Feb 27, 2020 /
 
Frankó lett gratula!Egy mule 2 nálam is üzemel rgb alávilágítással (a belevalót Hp41C a,nyákot én terveztem bele jópár éve) ,de van egy jó adag csövem melyekből akarok egy olyat mi kiírja az évtől a teljes időt tizedmásodpercig Elég futurisztikus lesz ha egyszer elkészül.. Valószínű analóg lesz nem lesz bent multiplex sem,ha lúd legyen kövér
(#) kaqkk válasza patexati hozzászólására (») Feb 28, 2020 / 1
 
Akkor a DS3231 RTC lesz a barátod ....
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) berjoska hozzászólása Feb 28, 2020 / 6
 
71 éves Nagypapi e heti ujjgyakorlata. 3D Maxban tervezett Useless box, amelyet a tároló dobozával 12 óra alatt nyomtattam ki. A haszontalan dobozt, úgy tettem hasznossá, hogy kikapcsolás előtt lejátssza az unokának a Happy Birthday dallamot. A dallam lejátszó rész az arduniohoz megszokott RTTTL ringtones Nokia lejátszót használtam fel. Kikapcsolás előtt a kar egy kicsit szórakozik, és fel le jár háromszor. A kikapcsoló karban egy kard hüvelyhez hasonló üregbe lehet beragasztani a MS/SG-90 servo gyári karját. Az ujjat utánzó kikapcsoló karba a köröm helye ki lett üregelve, hogy a fehér színnel nyomott körmöt bele lehessen ragasztani! A mellékelt kacsolás rajzot találtam ki, hogy a készülék önmagát áramtalanítja. Vagy az egyik, vagy a másik kapcsolóból kap tápfeszültséget az Attin85 és a servo motor. A főkapcsoló állásáról egy feszültség osztó ad jelet az Attin85-nek.

https://youtu.be/n6xyvMm-h0k
(#) kiborg válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 28, 2020 1 /
 
uC nélkül hogyan kommunikál vele I2C-n keresztül?
(#) usane válasza madzagos hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
A fehér NYÁK-ot honnan veszed?
(#) Alkotó válasza berjoska hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Miért zenél? Már másnál is láttam a zenei kíséretet, de ott is és itt is csak mint idegesítő mellékhatás tudom jellemezni a zenét. Te miért gondoltad ide passzolónak ezt a fajta kiegészítést.
(#) attika válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Gondolom születés napi ajándéknak szánta, így a Jingle Bells elég furán hangzana.
(#) Alkotó válasza attika hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Nem az adott dallam zavar, hanem egyáltalán a funkció és a "zaj" kapcsolatát nem látom. Egy ilyen készüléktől nekem kimondottan távol áll hogy zenéljen. Ezért kérdeztem a készítőt, neki milyen motivációja volt rá.
(#) Bakman válasza usane hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Nem fehér az. Több helyről rendeltem már, néha olyat küldenek, amiben alig van (vagy szinte nincs is) sárga. Nem tudom, ez valami színezőanyag lehet vagy az alapanyag színe hol ilyen, hol olyan. Szerencse kérdése. A többség inkább sárgás.
(#) berjoska válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Úgy gondoltam, hogy szülinapon kötelező nótát az ünnepelt indthatja el, és így meglepő és mulatságos mert eltér a megszokottól. A zenélő gyertya egyszerű bekapcsolása nem nagy durranás egy kis gyereknek.
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) Alkotó válasza berjoska hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Így akkor értem. Nem a funkcióhoz, hanem az alkalomhoz illik. Csak remélem, hogy ez nem rontja el az egyébként remek kis eszköz értékét.
(#) exabit hozzászólása Márc 1, 2020 / 18
 
Elkészült az elektronikus terhelésem. Elég fapados, látszik hogy nem egy Rhode and Schwarz, de azért működik. 5mA-5A között állítható és biztonsággal max 100W disszipálható el vele.
Még lett volna bele egy panelműszer csak féltem hogy nem tolerálná túl jól meleget ezért kihagytam belőle.
(#) Kovidivi válasza exabit hozzászólására (») Márc 1, 2020 / 1
 
Szép munka!
(#) gernerakos hozzászólása Márc 1, 2020 / 15
 
Elkészült a legújabb projektem:
Egy VFD csöves, CMOS IC-s óra.
A digit csövek IV-6, az elválasztó csövek IV-1. Mögöttük a klasszikus páros, 4518-as számlálók, 4511-es dekóderek.
Az időalapot DS32khz hőmérsékletkompenzált kvarc adja.
Van benne egy fényellenállás, amivel érzékei a kinti fényerőt, és este, sötétben, lejjebb veszi a fűtőáramot, így nem vakít annyira, plusz kíméli a csöveket is.
Bár képeken viszonylag nagynak tűnik, csak 200*100*60mm a doboz külső mérete.
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 1, 2020 3 /
 
Szép, de miért vannak foglaltban az IC-k?
(#) gernerakos válasza Gafly hozzászólására (») Márc 1, 2020 / 12
 
Mert megéri nekem 20 forinttal többet fizetni minden IC után egy foglalatért, mint egy esetleges IC elhalálozás után 20 percig szenvedni a döglött IC kiforrasztásával, majd az új visszarakásával. És a panel is szereti, ha nincs ilyesféle megpróbáltatásoknak kitéve.
Következő: »»   1543 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem