Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kedvenc alkatrészem
Hello. Szóval arra gondoltam, lehetne valami szavazás, vagy valami arról, kinek mi a kedvenc ic-je, amit szívessen épít, csak úgy hobbyból, amire úgy tekint, mint az ember barátjára. Ja és ne mindenki az 555-öt írja
Nekem például a 4017-es tetszik. Olyan egyszerű, és nagyszerű.
NE5532 - a maga nemében a legolcsóbb és legjobb műverősítő, a JRC típusoknál jóval nagyobb túlvezérelhetőséggel.
4066 - kiváló audio bemeneti választót lehet vele csinálni.
Kedvenc IC-m a 78-as sorozatból kerül ki:
7805
Enyém: LM3909
Ha adatlapot megnézed, nem csak az alapkapcolás, amit mindenki ismer, azaz a LED-es villogó a sajátja! Okos kis jószág! Másik kedvenc: LM386! Baresz kis erőlködő, nem zabál sokat, jó hang.
PIC 16F628 (és testvérei) -re voksolok eggyel..
Én ATmega16-ra szavazok, vagy ATtiny2313-ra...
Amúgy az ST IC-it is szeretm mert azoknak iszonyat jól meg vannak csinálva a lábkiosztásai (tda2822)
Szintén PIC....
Idézet: „ Meg az Intel P4 630-as, mert nélküle nem írhatnék be ide....”
Az én kedvenceim a LED-ek
Mindent visszalehet velük jelezni, és néhány extrém esetben feszültség és áramgenerátorként is alkalmazhatók.:yes:
Mint ic tényleg beillik ide
De amúgy a ledek tényleg nagyon király dolgok.
Nekem a kedvencem a PIC16F877 hihhetetlen jó kis eszköz. És az itt felsorolt funkciók bármelyikét el tudod vele végeztetni. Akár kivezérlésjelző, akár ilyen-olyan időzítő... Szerintem ez az Ultimate IC...
De teszel rá egy LED-et ( ami nem IC ) és már tud...
De ha rákötsz mondjuk egy kétszáz voltot, heves reakció és fényjelenség közepette AD FÉNYT... igaz csak egyszer... De a feladat a fénykibocsájtás volt
De füstöli azt tud! sőt durrani is! De ez már nem alapszolgáltatás.
Szerintem a LED-det is hehet "IC-nek" tekinteni, mert a gyártása hasonló az IC-k hez és rendelkezik egy (esetenként több határréteggel) P-N átmenettel, PLD lézerledek. Vagy pld a DUO LED-ek. De vannak olyan LED-ek is melyekbe kis áramköröket is integrálnak PLD: villogó LED, integrált soros ellenállásos LED-ek, "inteligens" telepkimerülést jelző LED-ek. Ezek már tényleg az IC kategóriába tartoznak...
mi most az alap led-et vizsgáltuk meg. Mondjuk a duo-led ben megint nincs külön elektronika...
Intel Pentium 4 3.2Ghz
Egyébként 74193 ( imádom a számlálókat! Hát még ami fel-le számlál )
Nekem is a 4017-es tetszik.
Vele dolgoztam először (ledes futófény).
osztom
![]() az én kedvenceim is a 78xx-es sorozatból kerülnek ki mert nagyon olcsóak és hihetetlen hasznosak a PIC-ekhez még nem volt szerencsém
RGB-LED. A három alapszínt tudja, tehát megfelelő vezérléssel a létező összes színt meg tudja jeleníteni...
És hol lehet ilyen RGB ledet beszerezni?
Engem is érdekelne, főleg azért, mert akár szines kijelzőt is lehetne belőle építeni! Hogy néz ki egy ilyen? Mibe kerül?
hi
a lomexba, igen valóban lehet ha sok pénzed van : ![]() ugyanolyan mint a sima led csak 4 lába van a három szín + a közös. van 5mm és 10mm is, annyira azért nem lehet vele "színhű" keverést elérni, legalábbis nekem nem sikerült. árba: 250 Ft---> de ha sokat veszel akkor lehet kapni 185 (10db) , illetve 150 Ft áron (20db) ui.: nekem az kedvenc IC-ém a HD44780. udv...
Na várjunk, amit én ismerek, abban négy szín van, piros zöld, és kettő kék. És lehet azért nem tudtad megjeleníteni a színeket, mert pl. nem egyforma áramot igényelnek a különböző színblokkok, noha egy házban vannak...
hi
ez nekem is elő jött mikor egy!! ellenálást használtam minden szinhez akkor csak a piros világított, de mikor minden szinhez külön ellenállást használtam tökéletesen működött! , míg nem kapott 4,5V a piros a szín
Igen!
Köszi! Próbáltam ilyesmit csinálni 3 ledből, de mivel mindegyiknek más fényereje van nem jártam sikerrel. Arra gondoltam, hogy a szineket 3 potival lehetne kikeverni. Hangulatvilágításnak jópofa lett volna. Talán majd egyszer!:yes:
Ezeket a RGB LED-eket PWM módban szokták meghajtani és akkor szépen lehet szabályozni a fényerejület. Sima potival nem hiszem hogy sok eredménye lenne a szabályozásnak.
jaja, igazad van én már próbáltam, alig van változás :S
|
Bejelentkezés
Hirdetés |