Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőtárolós kályha
 
Témaindító: soldy, idő: Dec 4, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 7
(#) Spiritsystem válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 15, 2020 /
 
Ok, köszönöm szépen! Még valami. 30mA érzékenységű áram-védőkapcsoló kell oda?
(#) mraulajos válasza Spiritsystem hozzászólására (») Márc 16, 2020 /
 
Ajánlott.
(#) Spiritsystem válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 16, 2020 /
 
Köszönöm!
(#) ha6qt hozzászólása Máj 30, 2021 /
 
Sziasztok,

A lakásomban fűtés korszerűsítés előtt állok, átállok villanyfűtésről gázra.
Van két darab Elekthermax hőtárolós kályhám, az egyik 6kW, a másik 4kW-os. Mindkettőnek működik az összes funkciója, fűtőszála, és a ventilátora is, valamint esztétikailag is korrektek szerintem. Elég bizonytalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy mi legyen ezeknek a régi kályháknak a sorsa. Mit gondoltok, mit lehet velük kezdeni? Bontsam el alkatrészenként eladásra? Adjam oda valahogyan szegényeknek?

Hirdetési oldalakon láttam ilyen kályhákat fent pár tízezer forintért, de nagyon szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy ezekért valóban vevő jönne, szétszedné, elvinné, majd összerakná magának máshol. Vagy tényleg van ezekre valós kereslet?

Ha lenne házam, tudnék a samott téglákkal kreatívan mit kezdeni, de sajnos nincsen.

Köszi a tanácsokat előre is!
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2021
(#) mraulajos válasza ha6qt hozzászólására (») Máj 30, 2021 /
 
Hali!
Én biztos nem cserélném le. Ugyan ebben az összeállításba használok 2 db kályhát. Inkább az elektromos hlózatot bővíteném/korszerűsíteném. A gáznak szerintem hosszú távon nem sok jövője van. Tavaj újítottam fel őket. Kicseréltem a hőterelő lemezeket. Nagyon szuper lett. Semennyiért nem adnám. Ja, és 5 évvel ezelőtt vettem, 2db 6 kw ost, 30e.Ft. ért.
(#) Ge Lee válasza ha6qt hozzászólására (») Máj 30, 2021 /
 
A mai világban igen nagy luxus villannyal fűteni, árban kb. 2,5-ös a szorzó a gázhoz képest (a vezérelt valamivel kevesebb). Nekünk akkor voltak Elekthermax kályháink amikor még 80 fillér körül volt a vezéreltnek kWh-ja (ma mennyi is?). Tőlünk akkoriban egy a szolgáltatónál dolgozó fickó vette meg az összeset, merthogy neki kedvezményes tarifája volt.
Szerintem ezeknek már csak jelképes áruk van, van egy lemez bódé, a fűtőszálak, a venti meg a samottok. Kereslet biztos nincs rá, hacsak valakinek nincs kidobni való pénze, meg szereti nézegetni azokat a több mázsás monstrumokat a lakásban.
(#) superuser válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 30, 2021 /
 
Árammal fűtésre pl. az inverteres klímát találták ki, nem véletlenül.
(#) kaqkk válasza superuser hozzászólására (») Máj 30, 2021 / 1
 
És a hőszivattyút ... levegő-levegő de inkább a talajszonda
(#) mraulajos hozzászólása Júl 11, 2021 /
 
Hali!
Hőtárolós kályháimat tartom karban. A képen látható sajnálatos eset történt. Levált a kábelvég. 4e. Ft egy ilyen fűtőszál(750W). Mit javasoltok? Gondolom, - vissza pont hegeszteni.? Esetleg sorkapocs? Elég nagy itt a hőfok.
(#) kaqkk válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Én cserélném a fűtőszálat , nem kockáztatnék egy télen előkerülő zárlatot ami akármivel is végződhet ....
(#) mraulajos válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
A fűtőszál új. Ahogy nyomtam rá a kábelvéget, akkor tört le. Próbálkoztam a boltban... Válasz: jobban oda kell figyelni/vigyázni.
(#) Ge Lee válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Ponthegeszteni csak akkor ha combos ponthegesztőd van, és előtte alaposan fémtisztára le kell pucolni mindkét darabot. Vagy, sorkapocs bele, abba elvileg bele kell mennie egyik oldalon a fűtőszál végének, a másikon meg a kábel végének.
(#) ha6qt válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 11, 2021 / 1
 
Tuti gyári hibás volt a hegesztés, és ez elég rugalmatlan hozzáállás a bolttól. Szóval én egy kicsit megszívatnám őket.

Rendelnék tőlük weben (ha lehet) egy újat, és 14 napos webes elállással visszavinném ezt a gyári hibás példányt. Semmit nem fog tudni ellene tenni, kénytelen lenne visszavenni.
(#) Peter65 válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Ha javítani kellene, a sorkapocs csavaros kötés + forrasztás próbálnám meg.
Olyan sorkapcsot keresnék/csinálnék, aminek tömör (sárga)réz a vezető teste. A vezető tesben lévő furat, csak kicsit legyen nagyobb a kivezetésnél. A fűtőszál kivezetését be kell ónozni, ehhez olyan forrasztó pasztát használnék, amit a vízvezeték szereléshez árulnak. Ónozás után le kell mosni az visszamaradt savas anyagokat. Ha be lett ónozva, akkor csavaros kötés után felforrasztanám. A másik végébe hasonlóan tömör szigetelésétől megtisztított réz vezetéket tennék tefloncsőbe bujtatva.
(#) mraulajos válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Köszönöm! Így lesz.
(#) FAZ1 válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Mi pontosan szerdán dobtunk ki 3 darab ilyen hőtárolós villanykályhát a teljesen jó fűtőszálakkal.
Előbb kellett volna szólni ...
(#) szs válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Jó lesz a sorkapocs. Annyit tegyél, hogy bontsd ki a fémréyzét a műanyagból (én késsel nyiszáltam le). Úgy látom, van akkora a távolság, hogy össze nem érhetnek.
(#) mraulajos válasza szs hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Oké. Így lesz.
(#) ha6qt hozzászólása Dec 8, 2021 /
 
Ma hajnalban arra ébredtem, hogy a régi, analóg termosztátom tönkrement, zárlatba ment a bimetál és folyamatosan hajtja a ventilátort.

Ti milyen digitális termosztátra váltottatok, ami fixen, falra telepítős?

Nekem a Computerm Q7 megfelelőnek tűnik, de még szemezek a Computherm E280-al, mert néha jól jönne a Wifis állítási lehetőség, és ehhez elem sem kell.

Esetleg találtatok jobbat, hasonló árkategóriában?
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2021
(#) Bakman válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Okos, tanulós termosztátot nem ajánlom. Megtanulja, hogy általában mikor, hogyan kell fűteni, aztán jön egy szabadság, munkaszüneti nap, áthelyezett munkanap és máris borul a rendszer.

Ha napokra elmész otthonról, akkor érdemes WiFis termosztátot venni, hogy távolról is el tudd indítani a fűtést, egyébként pedig naponta több hőmérsékletre szabályozni többe kerül, mintha folyamatosan, egy hőmérsékleten tartod a lakást/szobát.
(#) ha6qt válasza Bakman hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Ma sikerült nagyon durván mellényúlni az amúgy csilli-villi, de olcsó termosztáttal. Vettem egy Computherm T70-et. Érintőkijelzős.

Az első két-három órában jól működött (még kezdtem is megszeretni) majd elkezdett kikapcsolgatni magától. Sajnos nem standby üzemmód, az elemet ki kell venni, majd visszarakni, hogy helyrejöjjön.
Na már itt megörültem, hogy weben foglaltam, és 14 napos elállással vissza tudom vinni, amikor előjött egy újabb hiba.
A hőmérséklet állító érintőgomb csak felfelé működik, lefelé nem. Elem ki/be után helyrejön...
(#) szs válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Azt a 14 napos dolgot ne erőltesd -ha visszaveszik, örülj. Az ugyanis arra vonatkozik igazánból, hogy távollévők vagytok, és a látatlanban megrendelt, "anyám, én nem ilyen lovat akartam" dolgokat visszaadhasd -ha nem vetted használatba.
Valószínűsítem, hogy pont olyan eszközt kaptál, amit valaki már (úgymint te) használatba vett, elrontotta, (és úgy, mint te, , visszaadta, mint tévedésből vásároltat), visszavették. Ja visszaveszik, hát majd megkapja a következő balek, és nem fogja tudni, hogy már több héten keresztül használták mások. Aztán majd jöttök a "tervezett elavulás" dumával.
Hajrá, vásaroljunk online
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2021
(#) ha6qt válasza szs hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Vissza fogják venni, mert nincs más opciójuk.
Nem értem a hozzászólásod hozzáadott értékét a témához, és bár kissé borízű, de köszönöm.
(#) szs válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Hohy jó, és segítőkész legyek akkor is, ha most megorroltál volna rám:
-a 14 nap a tévedésből, avagy a teljes információk híján (nem láttad az üzletben, nem mutatták ba, és nem is pont ezt akartad) dolgokra van. Nem szabad(na) használatba venni.
-ha használatba vetted, akkor a 3 (munka)napos szabály van. Vizsgálat nélkül ki kell cserélniük, ha valóban hibás.
-azontúl a jótállási kötelezettség van.
(#) szs válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Van opció, -vsak a kisebb rossz miatt visszavehetik. Én nem vennék vissza olyant, amit használatbavettek "14 napos"-ként. De 3 napon belüli hibást kénytelen lennék. Akkor viszont azt kell elmondani a kereskedőnek, hogy hibás, nem átverni, hogy tévedésből vásárolt.
Azt pedig, ha igyekszem elmagyarázni a dolgot, nem kigúnyolni kéne, hanem használni ésszel. Bármily beképzelt "haizémizék" vagyunk.
Bort sem iszom.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2021
(#) antiktelefon válasza szs hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Jaj, nehogy már egymásnak essetek egy félreértésen, annyira unom, hogy minden topikban a balhé megy. Mindkét félnek igaza van a dologban, de boltok rugalmatlansága miatt van, hogy kénytelen az ember letagadni hogy használt a cucc és inkább csak elállnak, mert után a jön a végtelen bizonygatás, hogy tényleg rossz-e a cucc. Amúgy meg nem az jött le, hogy át akarná verni az eladót, csak nem pontosan ismeri, hogy a 14 napos elállás mire van (de ha úgy jön ki 4 nap után romlik el, ki ne vinné vissza inkább?).

Amúgy meg ha érintős cucc, akkor meg kell nézni, valami miatt nem aktiválódik-e a gomb, mert ha valami be van nyomva, az tudja lehúzni más gombok bemenetét és megőrjíteni az elektronikát.
(#) pont hozzászólása Feb 15, 2022 /
 
Sziasztok! Szerintetek, a régi Elekthermax hőtárolós kályhában lévő köveket, lehetne samott tégla helyett használni ALU olvasztóban?
(#) ha6qt válasza pont hozzászólására (») Feb 15, 2022 / 1
 
Nem ismerem az ALU olvasztókat, de az Elekthermax kályhában samott tégla van.

Azt vedd figyelembe, hogy az Elekthermax téglák nem szabályos téglatestek, hanem vájatok vannak bennük a fűtőszálak elhelyezése és a kályha mechanikai felépítése miatt.
(#) zolika60 válasza pont hozzászólására (») Feb 15, 2022 / 2
 
Mivel az is samott tégla, csak speciális alakú miért ne lehetne?
(#) pont válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 15, 2022 /
 
Köszönöm! Nem tudtam, hogy az samott, nekem a samott az sárga, ezek meg sötétbarnák.....
Következő: »»   6 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem