Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   214 / 245
(#) granpa válasza cszoli hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Sajnos a helyettesítéshez az adatait kellene tudni a tekercsnek; az pedig nincs. Ezért javalltam az áttekerést, mert azt ugyanolyanra el lehet készíteni.
(#) pucuka válasza cszoli hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Nem hiszem, hogy tekercset találsz. Ezek a gyártó saját készítésű termékei. Ha lenne márkaszerviz, talán esélyes lenne, de az már rég a múlté. Marad az újratekercselés, ami igazából nem nagy ügy lenne, ha rendelkezésre állnának a szükséges méretű tekercselő huzalok. A nagyfesz tekercs nagy menetszám, és a vékony drót miatt lehet problémás.
De biztos a tekercs a hibás? Sokkal hamarabb lesz hibás az AU110 tranzisztor. A többi alkatrész már nincs olyan nagyon igénybevéve.
(#) cszoli válasza gerenk hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Köszönöm szépen, beleásom magam
(#) gerenk válasza cszoli hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Szívesen, sok sikert, valóban a trafó ha hibás nem kell tőle megijedni. A primer nem gondolom hogy rossz az elég vastag huzal. A szekunder már inkább, hajszálvékony 0,1 -0,08 körüli huzal kell hozzá ezek egy relé tekercséből kinyerhetők kondenzátor papírra lesz még szükség, a szekunder tekercset soronként kell szigetelni és papir szélétől 2-3 mm-re be kell fejezni és a következővel folytatni. Kicsit babrás de úgy gondolom most a maradj otthonba belefér. Kb 800-1000 menetnek gondolom de lehet kevesebb. Ha lebontod mert szakadt meg kell számolni. Szerencsés ha nem az alsó kezdet szakadt akkor nem is kell lebontani.
(#) cszoli válasza gerenk hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Sziasztok! Grapa, pucuka, gerenk köszönöm mindannyiatoknak a segítséget. Kicsit szűkszavú voltam reggel, mert mobilon szerepeltem. Tisztában voltam vele, hogy ezt a tekercset nem olyan egyszerű pótolni, mert egyedi és ősrégi alkatrész. Sajnos biztos, hogy szakadt, mert műszerrel se dióda-, sem ellenállásmérő állásban nem mutat semmit. Nem adtam fel, gyorsan szétszedtem kivettem a fekete bakelit házból, de égésnyomot nem láttam, a kivezetések nem " lazultak " le, így jobban nem bontottam szét. Vannak számok a leszorító lemez alatt le is fotóztam. Igazad van gerenk, szemre 1 mm-nél vékonyabb a huzal és ebből sok van rátekerve. Mivel a tekercseléshez semmilyen felszerelésem sincs, így szakemberhez kell fordulnom. Pucuka ebben egy BUY12T tranzisztor van, amit egy SF 128C hajt meg. Leforrasztottam róla a bázis és az emitter vezetékeket, multival mérve jó volt. Addig is átnézem az EO kapcsolási rajzokat hátha valahol szerepel ennek a tekercsnek az értéke. Még egyszer köszönöm a segítségeteket, minden jót nektek.

Tekercs.jpg
    
(#) nagym6 válasza cszoli hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Idézet:
„Mivel a tekercseléshez semmilyen felszerelésem sincs, így szakemberhez kell fordulnom”
Kézzel tekerhető, nem kell szaki. Megszámolod a menetszámokat, menetirányokat megfigyeled leírod. Valószinűleg ugyanaz a drót visszatehető, szakadás vagy égés helye összeköthető szigetelve.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020
(#) pucuka válasza cszoli hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Sajnos ne reménykedj. A gyártási dokumentációk, már elkészültének idejében sem voltak hozzáférhetők. Mérd meg az átmérőjét, és magasságát, (ez szabványos sorozat) És válssz hasonló pl.M2 -es Al 1600 (légréses) magot. Az AL érték nem annyira, a légrés viszont fontos dolog.
A meneteket pedig számold le, a nagyfesz tekercs lesz valószínűleg kívül.
A tekerést megkönnyítheted, ha van egy kézi fúród. (furdancs)
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020
(#) cszoli válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Szia! Nem hogy semmim sincs a tekercseléshez, de még nem is csináltam. Sanszos, hogy nem ezzel kezdem el.
(#) gerenk válasza cszoli hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
a fazékvas ferrit két darabból áll egy csévetestet foglal magába. Szét kellene venni ha nincs összeragasztva, a középső hengeres rész két fele között van egy kis vékony papir lapocska az fontos hogy el ne vesszen. Látni kellene hogy a vékony tekercs alul vagy felül van e a csévén.
(#) cszoli válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Szia! Azzal járok a legjobban, ha másra bízom a dolgot. Köszi
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Én még soha nem láttam papír lapocskát, (arra az U - U magoknál van szükség) a fazékvasaknál a középső szár van a légrés méretére csiszolva. Csak sajnos általában össze van ragasztva, ezért jevalltam a pót vasmag beszerzését.
(#) gerenk válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Valóban igy ahogy mondod a papirlap a sorvégfok ferritmagja között van
(#) cszoli válasza gerenk hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Szia! Az összeszerelései javaslatot követve az alkotója méhviaszban kifőzte. Óvatosan kinyitottam és kivettem magát a tekercset, ezért írtam, hogy sérülést nem láttam rajta. Egy műanyag csévetesten egymáson elszeparálva helyezkedik el két egyformának látszó tekercs. Egyébként ez a kisebbik tekercs, két kivezetése van, ezért gondoltam naívan, hogy valamilyen modern induktivitással helyettesíthető, ha meg lenne az értéke
(#) pucuka válasza cszoli hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Elég hamar feladtad. Akkor hol a javítás öröme? Az egy jó érzés, amikor kész a mű, és az alkotó pihen.
(#) pucuka válasza cszoli hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Ez nem induktivitás, hanem trafó. Persze ennek is van induktivitása, mint minden tekercsnek. (még az egyenes drótnak is)
De ebben az alkalmazásban nem sok szerepe van a trafó induktivitásának (csak ne nagyon térjen el az eredetitől), legfeljebb más frekin fog rezegni az oszcillátor.
(#) cszoli válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Szívesen kezdeném a végén, részemről most a megfontoltság beszél. A javítás örömét meg kiélem egy C1-94-en, ami már ad életjelet. Ehhez kellett volna egy működőképes műszer
(#) cszoli válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Értem, köszönöm az infót.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Idézet:
„az alkotó pihen”

Nem pihen, szerintem éppen alkot a mester.
(#) gernerakos hozzászólása Márc 24, 2020 /
 
Üdv!
Van egy EMG TR-4657 becenevű batár nagy kétsugaras, kétcsatornás, két időalapos szkópom. A méreténél már csak a hibái nagyobbak.
Az 1-es csatorna tök halott. Ha sokat (több mint egy órát) meg a szkóp, akkor produkál életjeleket:
néha előkerül a csatorna sugara, azonban össze vissza mászkál a képernyőn, néha fel-re ugrál, néha viszont egészen megáll, és használható lesz. Különösen allergiás az időalap kapcsolójára, minden 1-es állásban (pl 1 ms, 10ms, 1s, ... ) nem hajlandó ekkor sem működni. Ha mint fent írtam, már bemelegedett a szkóp, akkor a 2-es és 5-ös állásokban működik, ilyenkor már lehet a potikkal fel-le és jobbra balra is mozgatni a jeleket.
Hogy ebbe a viszonylag használható üzemmódba kerüljön, sokat kell várni, és néha ekkor sem hajlandó működni. Nehéz leírni a konkrét hibajelenséget, mert ritka, hogy megjavul, és ekkor sose tudom, mitől javult meg. Ez volt csak az egyes csatorna.
A 2-es eddig működött, viszont mostmár az is beteg. Azzal a potival, amivel amúgy függőlegesen lehetne mozgatni a vonalat, azzal most csak kb 1 nagy beosztásnyit tudom mozgatni. A vonal egyébként valahol az vízszintes tengely feletti 1. és 2. nagy beosztás között áll, földelt bemenet esetén is. Ha erre a bemenetre jelet adok, akkor megjelenik ugyan, de az amplitúdója nem lesz akkora mint kellene, továbbá ha kilépne a fent említett 1. és 2. beosztás közti részből, akkor "beveri a fejét", pl a szinuszjel csúcsai ellaposodnak, mint amikor túlvezérelt lesz egy erősítő pl. Nyilván valóan itt a függőleges eltérítés betegeskedik, de ezen belül merre keressem a hibát? Van ezeknek a gépeknek jellegzetes betegsége, ami okozhatja ezt?
Jó lenne legalább a 2-es csatornát visszahozni használható szintre, de ha valakinek van tippje az 1-es csatorna gondjaira, azt is szívesen meghallgatom.
Videó a 2-es csati nyűgjeiről
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 24, 2020 / 1
 
Örülj neki, legalább lesz elfoglaltságod ezekre a karanténos napokra.
Kontakthibák keresése, lesz a feladatod. A kapcsolókat takarítsd meg, pl. Kontakt 60 spray -el, a kontakthibákat, forrasztási hibákat pedig fagyasztó spray -al.
Mostanra szinte mindegyik ilyenfajta szkóp ezt produkálja.
Ha beveri a fejét a jel, akkor a tápfeszültségekkel is baj van, először azt tedd rendbe. Ha még nem tetted, töltsd le a kapcsolását.
Túl nagy baj nincs vele, de azt vedd figyelembe, hogy gyakorlatilag két különálló szkóp van benne, ezért tud különböző jelenségeket produkálni a két csatorna.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2020
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Közben pont a tápfeszültségeket méregettem. Hiányzik a +15 és a -15V is. De csak néhány panelről, hátul, a vízszintes erősítőnél megvan a +/-15 és +/-40V is. Ez is kontaktiba lenne? A forrasztásokat igyekszem átnézni, a panelek csatalkozóin.
Hol keressek kontaktibákat?
Minden tranzisztor, IC, és néhány panel is foglalatban van, nem is beszélve a temérdek mennyiségű körkapcsolóról. Nem csodálom ha valamelyik kontaktos ennyi év után.
Viszont először megpróbálom a tápfeszültségeket előkeríteni.
(#) gernerakos válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
A 2-es csati felébredt, egy vezeték forrasztása engedett el valamiért. Visszaforrasztottam, minden a régi.
Az egyes csatornával továbbra sem tudtam mit kezdeni, nem tudom, ott merrefele kezdjek nézelődni? Nem úgy tűnik, hogy valamelyik eltérítéssel lenne baj, mert nem is látszik a sugár maga, mintha az egyik szkóp be se lenne kapcsolva. Abban az üzemmódban, amikor mindkét csatorna a 1-es időalapjáról menne, akkor a (mostmár működő) 2-es sem jelenik meg semmilyen formában.

A szkóppal lehet "önmagán" mérni? Tehát a 2-es csatorna bemenetével mondjuk az egyeshez tartozó paneleken méregetni?
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Ennél a szkópnál lehet önmagát vizsgálni, csak nem szabad használni a mérőfej földjét, úgyhogy a működő 2 -es csatornával pedig megkeresheted az 1 csatorna időalapjának hibáit.
A kontakt hibákkal pedig birkózhatsz egy jó ideig.
(#) laci_w válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 24, 2020 / 2
 
A leírásod alapján konktakt hibák tömkelegével állsz szemben.
Megosztom egy két tapasztalatomat amit EMG-k javítása közben szereztem:
- yaxley- kapcsolók leszedő rugói elfáradtak, ez a legmacerásabb meló, kapcsoló kiépít, összes ráforrasztott vezeték megjelöl, hogy tudjuk, hol volt eredetileg, yaxley-tárcsák szétszed (vigyázz jelöld össze a pozíciókat, majd a műanyag takaró alatt találod az érintkezőket a rugóval együtt, egyébként ez tudja okozni a sugár eltűntét.
- vékony vezetékek kiszór belőle és rendes, legalább 0,24mm2 vezetékkel újrakötni a paneleket (jártam úgy, hogy az asztalon leraktam a javított szkópot és a régi vezeték letörött, egy délutánom ment el a hibakereséssel)
- tranzisztor lába közvetlenül a háza alatt annyira eloxidálódott, hogy a tranzisztor foglalatból való kiemelésekor a láb ott is maradt (szemét egy hiba mert néha azért van kontakt- általában akkor amikor méred tehát az összes tranzisztor kiemelése és ellenőrzése (sziszifuszi munka de most lesz rá idő később meg elkerülsz vele egy csomó bosszúságot)
- ugyan ezen oxidációs jelenség előfordul az IC tokoknál is, ráadásul itt a régi tok rugós aljzata is kilazulhat, szintén sok méréssel ismerhető csak fel a hiba (cserélni szoktam őket preci-dip-re)
- kicsi fehér színű beállító trimmerek (azt hiszem Ruwido gyártmányok), jelöld fel a pozíciójukat és forgasd meg őket egy párszor (ha van fagyasztó spray akkor egyszerűbb a helyzet, fújd le őket), a vertikális erősítő panelen nagyon sok kontaktos szokott lenni.
- nagyfesz tápegységben a gyorsító fesz körben az ellenállások megnyúlnak, ha tudod méréssel ellenőrizhető (csak nagyfesz szondával mert ez a rész harap!!!)
- ahogy a többiek is ajánlották, tápfeszek meglétének ellenőrzése, aztán ellenőrizni, hogy az 1-es csatorna időalapja elindul-e
Sok sikert!
(#) gernerakos válasza laci_w hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Igyekszek végigmenni a lépéseken, amiket írtál. Nem hangzik egyszerűnek, de hátha. A yaxley kapcsolók közül melyiket érdemes megnézni? Az időalap kapcsolóját, vagy a bementi érzékenységét?
(#) laci_w válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
A hibaleírás alapján az időalap kapcsolóval lesz a gond, továbbá ha a bemeneti osztó forgókapcsolója lenne hibás (persze annál is elő szokott fordulni de az inkább hibás kezelésből adódóan) attól még lenne jeled.
Ellenőrizd a fűrészjelet az R530-R531 közös lábán az időalap kapcsoló minden állásában. Ha itt nincs semmi, akkor jöhet a kapcsoló ellenőrzése, szétszedése.
(#) gernerakos válasza laci_w hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Máris megmérem, amit írtál. Ha nem szólnak vissza a kilovoltok, akkor hamarosan írok.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Kilovoltok csak egy helyen vannak, a katódsugárcső környékén. Az pedig jól működik (van fény, fókuszálható), úgyhogy ahhoz szerencsére ehhez nem kell nyúlnod.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2020
(#) pucuka válasza laci_w hozzászólására (») Márc 24, 2020 / 1
 
Az, hogy a tranzisztorláb kijön a galvanizálás köpenyéből, igencsak szemét hiba. A jó kis tungi tranzisztorok tudtak ilyet produkálni.
gernerakos:
Ilyen fagyasztó spray -el lehet forrasztási hibákat, és egyéb kontakthibákat keresni.
A tárcsás kapcsolókat pedig Tuner 600 -al lehet tisztítani.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2020
(#) nagym6 válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Mivel méred a kilovoltokat? Ezeket az áramköröket könnyű leterhelni, a szokásos 10MΩ bemenő ellenállású műszer ide nem jó.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2020
Következő: »»   214 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem