Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
Lapozás: OK   2199 / 2199
(#) jani1987 válasza MacGiver hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Ezt meg se láttam.
(#) MacGiver válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Az jó. Szívesen segítek, ha tényleg szükség van rá.
(#) pucuka válasza MacGiver hozzászólására (») Kedd, 10:30 / 7
 
Idézet:
„És a csövek nem szeretik ha a lábukat ész nélkül hajlítgatják”

Ez így van, nem is ebből a szempontból volt a téma tárgyalása, hanem a cső külső kinézetének a cső állapotára vonatkozó megállapításáról.
Egy külsőleg sértetlen, cső állapotát csak és kizárólag méréssel lehet megállapítani. Sem a getter színeződése, színe, (kivéve az egyértelmű gázosságra utaló fal fehérre elszíneződést) lábak színe, kis görbültsége nem hordoz információt a cső elektromos állapotáról.
Erre mondtam, hogy létezik szerszám a lábak kifésülésére, máris megszüntethető vele ez a kis "szépséghiba", ezzel az egyik, a cső állapotára vonatkozó ismérv. Ennek ellenére ennek a műveletnek is van rizikója, de ha a cső túlélte, akkor meg nem mondja senki, hogy a cső mennyire használt. Külsőleg is meg lehet takarítani úgy, hogy azután meg nem mondja senki, hogy mennyire használt.
Nem derékszögben kihajtott lábakról van szó.
Ha valaki nem tudná, a csőlábak (novál, és miniatűr csöveknél) meglehetősen összetett ötvözetű lágy vasból, (az üvegen átvezető rés is speciális ötvözet, hogy a hőmérséklet hatására történő tágulása hasonló legyen az üvegéhez) és felületkezelve vannak. Pont azért vannak lágy vasból, hogy inkább görbüljenek, mintsem az üvegátvezetéseknél mikro repedéseket produkáljanak. (ezért tűntek el a színüveg csövek 40 -es sorozat, mert az üveg oldalcsapok nagyon hamar letörtek, és a cső használhatatlanná vált) Szóval maga a csőláb, (kivezetés) is egy elég összetett mű.
A drótlábú csöveknél is eltérő színű galvanizálással jelölik, hogy mikortól lehet hajlítani a cső lábát. Az egyéb csőfejeknél pedig a kérdés fel sem merül, mert a kivezetés egy különálló, a búrával összeragasztott fejbe van beforrasztva, így a csőláb lehet merevebb, bronz, vagy sárgaréz anyagból, de ez is fellületkezelve van.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 10:39
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Kedd, 11:52 /
 
Ki a fórumon ismert legnagyobb cső szakértő? Gyakori eset, hogy lekopott a festék és gőzöm sincs mi lehet. Van amit be tudtunk azonosítani de nem mindent.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 12:00 / 1
 
Előfordulhat. Azért többé kevésbé bele lehet látni a cső belsejébe, azonosítani lehet az elektróda rendszert, a lábkiosztást. Az egzotikus csövek kivételével nincs is sok típusú cső, és az is igaz, hogy azok kinézete is lehet gyártófüggő.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 12:55 /
 
Több oldalról, jó képeket kell felrakni, és majd nyilatkozik, aki felismeri.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Kedd, 13:04 /
 
Szalag kábel okán most nincs mivel.)
(#) MacGiver válasza pucuka hozzászólására (») Kedd, 22:40 /
 
Tökéletes hsz.
(#) mohinger válasza mohinger hozzászólására (») Sze, 9:53 /
 
Gondolom senki nem fog most meglepődni, de az április 25-i Triódás Találkozót lemondták, egyelőre elhalasztásra került. Ha mégis lesz új időpont, jelezni fogom.
(#) Accord válasza MacGiver hozzászólására (») Csü, 19:17 / 1
 
Idézet:
„A kinézet ugyan másodlagos, azért hozzáértő látja a lényeget.”
Ugyan írtam erre a megállapításodra már egy hozzászólást, de most kiégészíteném. épp a tegnap előtti napon történt velem, hogy valamit méricskéltem egy triódán, és közben hívtak telefonon. Annak rendje és módja szerint elfelejtettem lekapcsolni feszültséget, mire rájöttem, már vörösen izzott mindkét anód. A történtek és a lehűlés után megnéztem alaposam kívülről, és semmi változást nem tapasztaltam a cső kinézetében, minden pont úgy nézett ki mint a történtek előtt. Vagyis mondhatnám, minden rendben. Akkor méricskéljünk egy kicsit. Sajnos a kinézet ellenére már a mérések teljesen mást mutatnak. Egy újabb áldozat a "jóhangú" erősítőhöz vezető úton, ha megnézed ezeket a grafikonokat, ez már semmire sem használható.
A két képen látható, hogy milyen volt és milyen lett.
A hozzászólás módosítva: Csü, 19:20
(#) Ge Lee hozzászólása Csü, 20:10 /
 
Engem érdekelne ki hogy méri a nem triódák paramétereit. Úgy gondolnám, mivel a paraméterek romlása leginkább a katódemisszió csökkenése, a mérések egyszerűsítése okán elég ha ugyanúgy mêrem mint a triódát, azaz triódába kötve mérem meg a pentódát is. Az értékekből, illetve a kapott görbe meredekségéből ugyanúgy látható a változás.
(#) MacGiver válasza Accord hozzászólására (») Csü, 22:40 /
 
Bocs. Szerintem karakterisztikák a fanatikusoknál jönnek be. Engem nem érdekel..
(#) MacGiver válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 22:49 /
 
A kérdést egyszerűbben is meg lehet/ne fogalmazni
(#) Ge Lee válasza MacGiver hozzászólására (») Pé, 7:18 /
 
Némi túlvezérlés van.
(#) pucuka válasza MacGiver hozzászólására (») Pé, 14:20 /
 
Nem. A karakterisztikák ismerete alapvető, már annak, aki tudja mit akar, és azt hogyan éri el.
Akit nem érdekel, az max próbálkozik, próbálkozik, azt meg tudjuk hova vezet.
Persze a mai világban megkerülhető egy jó szimulátor használatával, de az (már ha jó) ismeri az adott cső jellemzőit, karakterisztikáit. Ha esetleg mégsem, akkor csak saccolómetria.
(#) Accord válasza MacGiver hozzászólására (») Pé, 14:38 /
 
Idézet:
„azért hozzáértő látja a lényeget”

Akkor úgy látom továbbra is kitartasz ennél az álláspontodnál, pedig csak arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy a külső megjelenés nagyon csalóka, it is mint az életünk minden területén Abban teljesen igazat adok, hogy néhány külső jel fontos információt hordoz a cső múltjáról/fizikai állapotáról, de elektromos paramétereit illetően semmilyen következtetést nem vonhatunk le. Csak remélhetjük, hogy a jó fizikai állapotú, jó műszaki állapotú is. Természetesen mérheted bármivel, kéziműszertől kezdve, áramköben/erősítőben, a legkorszerűbb digi műszerek bármelyikével, a lényeg az, hogy ne szubjektív megítélésen alapuljon ez is, mint annyi más. A "jóhangúságmérést" már elengedtem mint ahogy "szoktadvolt" írni, de arra nincs is recept. Amire meg van, azt ne csak "látnoki" képességeink alapján ítéljük meg.
(#) Ge Lee hozzászólása Pé, 16:13 /
 
Mivel a kérdésemre nem kaptam választ, úgy gondolom vagy senki nem mér pentódát, vagy csak valami egyszerű gyári vacakkal ami tényleg csak a jó/nem jó állapot eldöntésére való, vagy megbízik az eladóban hogy úgy van ahogy mondta, vagy csak titkolja.
Mondjuk az is baj, hogy ilyen görbesereg nem nagyon van az adatlapokon, de lehet azért találni, pl. GU50-hez éppen van. Illetve van ez az online méretező vagy kalkulátor, itt szinte az összes általában használt csőről vannak diagramok trióda módban is, hogy mennyire valósak meg nem mondom.
(#) MacGiver válasza pucuka hozzászólására (») Szo, 20:50 /
 
Elnézést, nem a karakterisztika használata, ismerete ellen szóltam. Az alapfokú egy csövesnél.
A szimulátor és a valóság ...hát erről külön rovatot lehetne kezdeni.
A hozzászólás arról szólt, nem Neked címezve, hogy profi műszerrel, rengeteg karakterisztikával rendelkező csövet mér valaki. Magánügy. Van/nincs egy jó csöved.
Ettől fontosabb dolgok is vannak. (csöves erősítő készítése)
(#) MacGiver válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 21:43 /
 
Véleményem szerint a GU50-et már felesleges mérni, rengetegen megtették. Kivétel, ha saját erősítődbe válogatsz párt.
Az angol felirat is megtévesztő a fenti ábrán. (BAROMSÁG) A 300B-vel összehasonlítani-magánügy A GU50 40 W anóddisszipációval rendelkezik. 55W mint szám is létezik a katalógusokban, de nem mint anód disszipáció. Nagy frekvencián, kimenő teljesítmény.
Ostoba összeollózás "a hálóról". Ébresztő
Szerencsére szerintem ez a cső még az 55 W-ot is bírná Kérdés, meddig.
A hozzászólás módosítva: Szo, 21:52
(#) Ge Lee válasza MacGiver hozzászólására (») Vas, 9:50 / 1
 
Mi az, hogy felesleges mérni? Azokat amik nekem itt hevernek a dobozban, amiket magam hoztam ki sok éve egy raktárból, valaki már megmérte? Nem, nem mérte meg senki! Vagy netán úgy gondolod, hogy nem is kell, mert pont úgy néznek ki mint akármelyik másik, amit valaha valaki megmért? Hát, egyáltalán nem!
Pentódás adatlapokon nem találtam erre utaló adatokat, de az én triódáimnál pl. a meredekségben is lehet +/-22% azaz 44% eltérés két cső között a gyári, új paraméterek tekintetében! És akkor ha nem tudom hogy az adott cső mit mutatott új korában (mert nem mértem meg), vajon honnan fogom tudni mondjuk 10 év használat után, hogy mennyit öregedett? Megnézem az adatlapot?
Ez a karton akkor lett kibontva amikor megvettem. Vajon ki mérte meg belőlük bármelyiket is? Mértem olyan, az eladó szerint párba válogatott csöveket, amik között 33% eltérés volt...

6N.jpg
    
(#) pucuka válasza MacGiver hozzászólására (») Vas, 11:15 / 3
 
Arra reagáltam, hogy sommásan kijelentetted, hogy a karakterisztikák nem érdekelnek, szót sem ejtettél a mérésről, én sem.
Tudom, hogy nagyon kevesen tervezik meg azt az erősítőt amit építenek, a legtöbben csak másolnak. Persze, ha a recept főzése nem sikerül, akkor nincs is mihez nyúljanak, mert nem tudják, nem ismerik többek között a cső karakterisztikák használatát. Ha ismernék, akkor nem lenne túl nagy gond, egy ± 33% -os cső beállítása sem. Inkább kijelentik, hogy a kapcsolás nem jó hangú, pedig az eredetiről azt állították, hogy ilyen olyan szép hangja van.
Ilyen formán nagyon is erősen összefügg az erősítők készítésével az alapok ismerete.
(#) MacGiver válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 22:47 /
 
Szerintem igazunk van.
(#) MacGiver válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 22:51 /
 
El kell adni. Ki mennyit ad érte. A többi csak szöveg.
(#) MacGiver válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 22:56 /
 
[quote]Pentódás adatlapokon nem találtam erre utaló adatokat, de az én triódáimnál pl. a meredekségben is lehet +/-22% azaz 44% eltérés két cső között a gyári, új paraméterek tekintetében! És akkor ha nem tudom hogy az adott cső mit mutatott új korában (mert nem mértem meg), vajon honnan fogom tudni mondjuk 10 év használat után, hogy mennyit öregedett? [/quote
MI A KÉRDÉS ?
(#) Ge Lee válasza MacGiver hozzászólására (») 7:26 /
 
A kérdés az lehetne, hogy érted-e a csövek mérésének szükségességét, mert szemmel láthatóan nem. Végül is, erősítőt úgy is lehet építeni, hogy beteszem a csövet, világít.
Következő: »»   2199 / 2199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu