Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   196 / 196
(#) hadihajos válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
köszi! ez sem 100-as nekem. 1 építő kolléga írta, h pl. oly kis terhelésnél amire ő építette és használja "elhagyható" a venti. Van aki kisebb fordulattal "zajszegényen" járatja. És ez(eke)t most csak fixre 2x9 voltra! Pl.: Hetényi: Függvénygenerátor RT1983/41.o. v. Hetényi: R-C mérőhíd RT1983/41.o. Szerinted ez is "kívánja" a ventit, és "mennyire", milyen fokon?
(#) Inhouse válasza hadihajos hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Mint írta, minimális terhelést ad a tápnak, hogy egyáltalán elinduljon, nem azért, hogy rögtön hűtse. A raktározott tápjaid gondolom használtak, így rögtön felmerül a kérdés, egyáltalán jók-e?
Elvileg találsz köztük olyat, ahol van +12V és -12V is, de ez utóbbi igen csekély mértékben terhelhető és nem is pontos érték. Simán lemegy 11V körülre. Elvileg a 7909-nek megmarad a minimális feszültség különbség, hogy működni tudjon. Elég sok a ha odáig, hogy a végén ott legyen a +/-9V DC. A túláram védelemnél mire gondolsz? Zárlat ellen védett...
Mik ezek a kis áramkörök, hogy 2x9V kell nekik? Műveleti erősítők vannak bennük?
Megint más kérdés, hogy mérőhidakhoz, meg egyéb érzékeny áramkörökhöz mennyire lesz jó a kapcsoló üzemű táp.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2020
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
De ha kicseréli a -12 V egyenirányító diódáit combosabbra, mindjárt lesz terhelhető -12 V -ja.
Ui. ugyanazokról a tekercsekről van egyenirányítva, mint a + 12 V, csak a diódái szerényebbek. 2 db van, mert ebből a fajtából nincs közös anódos dupla egyenirányító.
(#) hadihajos válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Köszi! Évekkel ezelőtt elkészültek a nyákok, beültettem, csak a tápok hiányoznak [konzerválódtak szegények!] Hetényi: Függvénygenerátor RT1983/41.o. v. Hetényi: R-C mérőhíd RT1983/41.o. + a Penfold: Építve tanuljuk az elektronikát. [Ilyen "kiscsopisoknak" mint én]
Az említett tápok - saját - működő, de korszerűtlenné váló PC-k valók. Ha csak 4 db jó lesz már sínen lennék. Így remélem, h "egészségesek". Gondolom, h legalább zárlat ellen célszerű lenne, főként a próba(tanuló) célra építésűnek! Kérdéseidre:[sajna ne tudom szkennelni a cikkeket] Igen, a generátorban műv.erősítő, az R-C hídban meg neve mutatja... A "tanuló" meg vegyes: az egy 1xű Tr-os "alap"kapcsolásoktól feljebb [ez 120 oldal, képenként töltöttem le ] Kéred? De ha ez a fentiek miatt nem ok, akkor lenne oly 5letem, h vannak régi csöves rádiókból kimenő trafók (tudjuk, h a sec 4 v 8 Ohmra van illesztve. De sosem mértem, mi lenne ha 220-al "megkínálom" és mi jöhet ki belőle?
(#) Kovidivi válasza hadihajos hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Én bent hagynám a ventit (vagy legalább ugyanakkora terhelést raknék a kimenetekre), ne okozzon misztikus tápleállásokat/gerjedéseket, amik miatt a tesztelendő áramkör nem megy, majd napokig keresed a hibát, mire rájössz, hogy a tápod szórakozik.
(#) erbe válasza hadihajos hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
A ventillátort átkötöd az 5 V-ra. Legalább annak ad előterhelést és lassan megyeget. Szimmetrikusra átalakításra elsősorban a régi AT tápok alkalmasak. A - oldali diódák is 2 db 1 A-es, azaz bőven bírják a 2 A-t is akár. Csak meg kell nézni, mi van abban az ágban. Szokott lenni +1 soros dióda feszültségejtőnek, erősebb fojtó (induktivitás), a kondikat sem árt kissé nagyobbra cserélni. Bár rövidzár ellen nem tökéletes, de a stabilizátoroknak van általában áramkorlátjuk és teljesítmény-hőfok korlátjuk is. Amitől a stabilizátor már rég korlátoz, az a tápnak meg se kottyan (5 V 20 A, 12 V 8 A...).
Ha nagyon biztosra akarsz menni, 78L.., 79L.. stabit teszel bele, az csak 0,5 A-es.
(#) hadihajos válasza erbe hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Köszönöm Erbe! eddig még tán Te közelítetted meg legjobban ajánlásodat az én "kiscsoportos" tudás szintemhez! Hiába volt már 1959-ben 1 tranzisztoros rádióm, más irányú lett a képesítésem. Végül Amarton cikke "csigázott" fel: "AT-s PC táp átalakítása szimmetrikus feszültségű labortápnak". Csak, amint írtam, ő 12V-ra valósította meg. Az ő cikkéhez azonban már évek óta nem érkezett hozzászólás, ezért kerestem ezt a csoportot. Miután építettem még csöves szkópot is, DE 1 nyákon és áramkörein sajnos NEM tudok elmenni! [legfeljebb a "hagyományos" módon! ] Ezért rajz nélkül sajnos nem vagyok képben. Ránézésre is csak megbecsülni tudom a "szereplőket". Ajánlod - nézzem, rágjam át magam Amarton cikkén - vagy 1 másikon és akkor érteni fogom, hogy TE mit ajánlasz? Ezért építeném meg az említett R.A.Penfold kapcsolásait. [Ahogy szoktam mondani: "Nem szeretnék hülyén meghalni. ]
(#) erbe válasza hadihajos hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Hiába ajánlok rajzokat, leírásokat. Minden tápegység más (majdnem). A 12 V-os ághoz csak hozzá kell kötni egy stabilizátor IC-t, de a -12 V-os ágat fel kell deríteni, ha kell visszarajzolni és el kell dönteni, mit mire cserélsz. Jó esetben, ha nem haladja meg az áramigény a tápegységen szereplő adatot, akkor oda is elég egy stabilizátor. Jó esélyed van rá, mert a régi tápegységek -12 V-os ága min. 400 mA-rel terhelhető. Több olyant is láttam, hogy 7912-es stabilizátor adja ki a -12 V-ot. Annál tényleg csak kisebbre kell cserélni.
Ezeket a részeket neked kell felderítened. Ha már ott tartasz, képek után tudunk segíteni.
(#) Ge Lee válasza hadihajos hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Mivel már többször lett csatolva az eredeti és az átalakított rajz, több magyarázó szöveggel is, valamint a PC tápok trafójának belső szerkezeti vázlata is, nem hiszem hogy bárki újra belefogna ebbe. Vissza kell olvasni, minden információ itt van a topikban. A trafó szekundere teljesen szimmetrikus, a 12V-os ágak amiken 27V körüli feszültség van teljes kitöltésen egy 0,7-es huzal teherbírásáig terhelhetőek árammal.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Idézet:
„De ha kicseréli a -12 V egyenirányító diódáit combosabbra, mindjárt lesz terhelhető -12 V -ja.”

Idézet:
„És van ajánlat nyák-varázslat nélkül.”

Nem nagyon akar belenyúlni, ezzel van a legnagyobb baj. Persze, te is és én is megcsinálom, ha kell, de most róla van szó.
(#) Ronin válasza Ronin hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Megoldva. Ő 12V-ot a készenléti tápról vette le, nem is értem nála hogy működött az áram szabályozás. Én leosztottam a trafóról jövőről, és jelenleg van 19V-om. 5A-rel terhelve kb 2tizedet esik. Tökéletes.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2020
(#) Sinike hozzászólása Máj 7, 2020 /
 
Üdv.
Megépült Amarton cikke alapján a Deluxe (vagyis LCD-s) PC-tápból szabályozható táp.
Sajnos a cikkben sokminden zavaros a számomra, pl a kapcsolási rajzon és a beültetési rajzon más-más alkatrészszámozás van...
Most az élesztés, potik bekötése vár a sorára, de nem tudom, hogy az áram potit hogy kell bekötni.?.
A bal alsó sarokban lévő csatlakozóról van szó (eleve más számozás van a PIC programban ); megpróbáltam azonosítani, lekövetni... A fesz potit egyértelműen leírta a cikkben -> táp + és - a poti két vége, forgó rész megy ugye a PIC-be. Az működik szerencsére.
Az áram potit viszont nem tudom, hogyan, hova kell kötni (ugyenezen elvvel nem működik)
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2020
(#) qqqq hozzászólása Máj 12, 2020 /
 
Sziasztok!
Normális az hogy a PC feszültsége így ingadozik "alapjáraton"?
1,1-1,7 V? (és a 12 V is picit mászkál)
A videó az alaplapi saját adatairól készült, nem szoftveres.
Link

Köszi a segítséget előre is!

https://drive.google.com/file/d/18UoOSYBrIMFEOatLwQUJ_u5gREyWzsZs/v...haring
(#) Ronin válasza qqqq hozzászólására (») Máj 12, 2020 /
 
Akkor gyere vissza ha lemérted multiméterrel is.
(#) alex0 válasza qqqq hozzászólására (») Máj 12, 2020 /
 
Ha ez valóban így változik, akkor szkóp kell hozzá.
(#) didyman válasza qqqq hozzászólására (») Máj 12, 2020 /
 
Dehogynem szoftveres. Az UEFI is szoftver. A benne lévő, szenzorok értékeit kijelző rutinok pont olyan tökéletlenek, mint egy rendszer alatt futó, ugyanazokhoz az adatokhoz ugyanazon az SM buszon hozzáférő másiké. Felejtsd el ezeket a "méréseket", műszerrel mérj. De ha nincs tüneted, akkor felesleges ezzel egyáltalán időt tölteni.
Következő: »»   196 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem