Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Varisztor
 
Témaindító: robotech, idő: Jan 7, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Bakman válasza k_h hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Tirak használata esetén nem keletkeznek olyan impulzusok, amire te gondolsz. Azok kikapcsoláskor keletkeznek de egy triakot nem lehet csak úgy kikapcsolni ha már be van kapcsolva. Az áram megszűnése kapcsolja ki de akkor nem keletkeznek nagyfeszültségű tüskék.
(#) k_h válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Végül is igazad lehet.. Sebaj, mostmár beleterveztem az áramkörbe. Ártani nem árt.
(#) Peter65 válasza k_h hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Üdv!
A triakok viszonylag érzékeny eszközök (egy mechanikus kapcsolóhoz képest), így a túlfeszültségek ellen is védni kell. Lehet használni varisztort is vagy szupresszor diódát, mint ebben az applikációban olvashatod, de ez amolyan végső védelem, a triak bekapcsolását választja inkább, mint sem a tönkremenetelt a túlfeszültségtől.
Az üzem közbeni (kommutációs) túlfeszültségektől inkább RC taggal szokás védekezni, mert ezek közül a du/dt változás, amitől könnyen téves gyújtás jöhet létre, és attól a varisztor nem nagyon véd.
A részletekről Lóska Péter könyveiben olvashatsz magyar nyelven, de például
itt is elég részletes leírás van a triakokról és a védelmükről. A 9.7 pontban említi a varisztort, de itt is csak az áramkörből érkező túlfeszültségek elleni tartja hatásosnak.
(#) k_h válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Természetesen megy még mellé egy soros rc tag is. 100n 47Ω.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem