Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tárcsázós telefon
 
Témaindító: GTI, idő: Szept 21, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 13
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Márc 11, 2018 /
 
A telefonom egy elég régi olyan falra akasztható egyszerű típus, az oldalán Tone/Pulse kapcsolóval.
Visszhangban hallani mindkét üzemmód tárcsázását. Semmi keveredés.
(#) gcser hozzászólása Dec 31, 2018 /
 
Sziasztok,

Sikerült hozzájutnom egy régi tárcsás "piros" telefonhoz. Az a gondom vele, hogy ha csatlakoztatom az analóg fővonalra, és felemelem a kézibeszélőt, eszement sípolás hallatszik a hangszórójából, de mellette nagyon halkan megvan a tárcsahang is.
Ha hívom a készüléket, nem csöng ki.
A készüléknek van földelőgombja is, azt nem kötöttem be sehova sem.

Mi lehet a baj?
(#) pinyó39 válasza gcser hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Tárcsaérintkezőket, bontó gombot kellene átnézni, valamint a mikzofon rendesen a helyén van e? MM-es, kép a beléről?
(#) Sebi válasza gcser hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Ez két - egymástól független - hiba. A kicsengéshez a letett állapot, egy db 1µF-os kondenzátor és maga a csengő szükséges.
A sípolás (gerjedés?) megszűnik-e a mikrofon kivételekor?

CB667.gif
    
(#) HA5AWS válasza gcser hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Szia!
Ha szétbontod a készüléket nézd meg a nyák lapot. Általános típushiba volt a nyák lemez megrepedése fólia szakadás. Érdemes egyenként végig mérni a vezetősávokat. mind a két hibának lehet oka egy fólia szakadás.
Üdv: Gábor
(#) Sebi válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 

Igen, ha leesett, leginkább a felerősítési pontokból indult ki törésvonal - szinte láthatatlanul.
(#) gcser hozzászólása Jan 2, 2019 /
 
Köszönöm az ötleteket, a héten lesz időm megnézni, utána jelentkezem a fejleményekkel!
(#) gcser hozzászólása Jan 3, 2019 /
 
Sziasztok!

Köszönöm még egyszer is az ötleteket, meg is van a hiba, most már tökéletesen működik! Kettős hiba volt, az egyik egy forrasztási hiba, a másik valószínűleg a mikrofon érintkezési(?) hibája, mert a mikrofon kitekerése és visszacsavarása után a gerjedés megszűnt!
A csengés azért nem volt meg, mert a kalapács lecsúszott a tengelyről, csak nem vettem észre...

Köszi mindenkinek!
(#) norbertv99 hozzászólása Ápr 5, 2020 /
 
Sziasztok!

Volna nekem egy CB76MM tárcsás telefonom, ami a Telekomos telefonvonalon tökéletesen működött, lehetett hívást fogadni és indítani is. Most azonban váltottunk Digire, de itt már nem működik, semmilyen hangot nem ad magából, nem csörög, nem lehet hívni vele. Mi lehet a probléma, illetve lehet-e orvosolni valahogy?

Előre is köszönöm, szép napot!
(#) Gafly válasza norbertv99 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Szia, több szála van a kérdésnek:
- Ha felemeled a kézibeszélőt és és belefújsz, akkor hallasz-e valamit? Mert ha nem, akkor nincsen is belekötve a telefonod a Home GateWay-ba (az a doboz, amit hoztak a szerelő(k).
- Ha mondjuk, felhivod/felhivatod a vezetékes telefonszámodat, akkor mit mond (mert lehet hogy nincs is már az előfizetésedben ilyen).
- Szerintem ezzel a telefonnal, onnan hivni nem tudsz, mert meglehetősen ritka az a HGW, ami még támogatja az tárcsás tárcsázást (szépen megfogalmaztam).
+ A bónusz kérdés: Hogy néz ki/mi a száma a doboznak amit kaptál? Valamint a fenekébe mi van dugva (fénykép)?
Üdv,
G.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Meg szerintem egyik HGW sem ad elegendö feszültséget meg áramot a tárcsás telefonhoz.
(#) norbertv99 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Mint írtam, semmi életjelet nem ad magáról, ha bele fújok sem hallani semmit Ha felhívom a számot, akkor kicsöng, benne van a csomagban a telefon is. Semmi eszközt nem kaptunk, egy vezeték jön be a lakásba, arról megy a net meg a telefon (hazudtam, két vezeték jön, de a másik az csak a TV).

Telekomos csomaggal működött a telefon rendesen, ott egy Speedport Entry 2i gateway-re volt kötve a telefon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) Gafly válasza norbertv99 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Akkor a most kapott Home Gateway fenekén lévő RJ11 (6/4) telefon aljazat két középső erének az eljuttatását kell biztositanod a telefonhoz. Azon még a hagyományos "kerek" dugó van?

Buta kérdés, át/be lett dugva egyáltalán?
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) norbertv99 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Igen a hagyomanyos dugó van, de van átalakító amivel eddig is használtuk. Természetesen be lett dugva ebbe is, hiszen különben nem tudnám hogy nem működik és nem írtam volna ki ezt a kérdést De mint írtam, semmilyen HGW-t sem kaptunk, ennyi van mint amit a képen is látsz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) Gafly válasza norbertv99 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
@massawa: Nálam egy ekkora doboz van mint HWG. Ez tudja táplálni a telefont, bár tárcsás telefonnal hivást csak fogadni lehet.
@norbertv99: Akkor lehet anyázni az ügyfélszolgálaton. Jó taktika, hogy felhivod őket mobilról (rejtett számmal), hogy hivjanak fel a szerintük jól telepitett cuccon.
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
A kép lemaradt.

HGW.JPG
    
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Ez a baj, hogy a hiváshoz kell a feszültség meg az áram. A dumához már nem kell semmi.


S ha lol tudom pár éve a régi vezetékes hálozat is átállt DTMF hivásra, igy már ott sem müködik mindehol a tárcsás telefon. A HWG meg igen ritkán támogatja ( sok szolgáltato nem is biztos, hogy tud rola, mert a fiatalabb generácio azt sem tudja hogyan müködött valamikor a telefon és egész biztos egyetlen HWG-t sem probáltak ilyen telefonnal).
Van ilyen, de az rendeléskor külön kell specifikálni és drágább is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Ráadásul a Diginek meglehetösen hülye müszaki filozofája van. Amit a képen látsz az csak egy eloszto, ami lemegy valahol a ház környékén egy szerkezetbe ahova az interneten ( optikan) jut el a jel és ott alakitják hasonlova mint az ADSL - ezért kell az az eloszto. De vonalban csak az ADSL technologia egy része van - és az valoszinü nem támogatja a régi tárcsás telefont.
Miután itt a HWG nincs a lakáson belül a Diginek sporolni kell minden mW-tal, igy lehet, hogy csak extra megrendelésre tudják bekapcsolni a tárcsás telefonhoz a kötelezö energiát. ( ha tudják).
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Hozzád milyen vezeték megy a HWG-be? koax, optika ?
(#) joexyz hozzászólása Aug 19, 2020 /
 
Sziasztok!

Hozzájutottam egy régi Modell 36-os tárcsás telefonhoz ( https://de.wikipedia.org/wiki/Modell_36 ). A telefonból egy négy eres kábel jön ki: fehér, sárga, zöld, barna. Ezek közül melyik kettőt kell a vonalhoz kötni? Nem "igazi" a telefonvonal, hanem a Telekomos kábelen át ami a Sagemcom routerből kijön. Hozzáköthető a mai hálózathoz egy 80 éves telefon? Sejtem, hogy tárcsázni nem fogok tudni vele, de hátha fogadni tudná a hívást. A külső, gumiborítású vezetékek szerintem nem eredetik, (meg a tárcsa sem) de belül szövetborítású vezetékek vannak, és a kondenzátoron 1938-as a dátum.
(#) Sebi válasza joexyz hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Egy biztos, hogy a mechanikus csengőt ki kell kötni, mert azt nem tudja megszólaltatni a router.
Legegyszerűbb, ha párhuzamosan használod egy másik - elektronikus hangjelzős - készülékkel.
Hívást is lehet kezdeményezni, ha van a fiókodban egy DTMF hívómű, ami hangszórós. (Régi üzenetrögzítőkhöz volt távvezérelt lekérdezéshez).
A kábel színei alapján nehéz eldönteni melyik kettőt kell bekötni (a német posta színei nem biztos, hogy azonosak a hazaival), de egy pár volttal megkínálva (pl 9V-os telep) könnyű a dolgod: a kézibeszélőt felemelve és a mikrofonba fújva hallanod kell a hallgatóban, ha megtaláltan a megfelelő érpárt.
(#) antiktelefon válasza joexyz hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Emlékeim szerint a fehér és barna, de az a és b jelű az biztos
Illetve a csengő és a soros kondi két szélére csatlakozó vezetékek. Nem biztos, hogy a Telekomos doboz szeretni fogja a csengőt, de egy próbát megér. Valószínűleg nem szépen fog szólni a jelalak és frekvencia miatt.
(#) Gafly válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
@antiktelefon: Jók az emlékeid.
@Sebi: Nem biztos hogy ki kell kötni.
@joexzy:
Igen, használható, ámbár ahogyan irták már előttem is, hivni nem tudsz róla, mert a HGW (szerinted router) nem támogatja csak a DTMF tárcsázást, és a csengetéssel is lehetnek problémák.
Valószinűleg németországból került ide a készülék (arra vall a készülék tipusán felül a vezeték szinezése is), és akkor a fehér/barna a két vonal ág La/Lb.
Erről akár egy multiméterrel is meg tudsz győződni (ha nem cseréltek benne mikrofont): Nagy Ohm-os állásban letett kézibeszélővel szakadást kell látnod, felvett kézibeszélővel meg nem. De nyugodtan próbálgathatod a HGW-vel, semmi nem mehet tönkre/nincsen veszélyben.
Ami a csengetést illeti, azt ki kell próbálni, mert egyáltalán nem biztos hogy a készülék csengőjét ki kell kötni. A mostanában a HGW-be normális SLIC-et tesznek, ez például REN 5-öt tud. Mostanság a frekvencia és a jelalak is teljesen OK (legalábbis az enyémnél).
Persze a szolgáltatásra elő kell hogy legyél fizetve, mert egyébként csak magaddal tudsz beszélni.
Sok sikert!
(#) joexyz válasza Gafly hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Megmértem a fehér/barna vezetékek ellenállását, letéve szakadás, felvéve 2.5k, rákötve a vonalra rögtön volt a szokásos búgó hang, és felhívva csörgött.

@antiktelefon: "Valószínűleg nem szépen fog szólni a jelalak és frekvencia miatt." - nem tudom, hogy milyennek kellene lennie a hangjának, ez így szól: https://www.youtube.com/watch?v=NRKLCHKjdnA

Köszönöm a segítséget, a többieknek is.
(#) Gafly válasza joexyz hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
A két harang tekergetésével, kis szerencsével, szebb hangot is ki tudsz belőle csikarni.
De igy is teljesitve a feladat...
(#) pucuka válasza joexyz hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Akkoriban, mikor ezt a készüléket tervezték, még sok apró dolognak jelentősége volt. A telefon csengő hangját is úgy alakították ki, hogy annak jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangja legyen. Ezért van két kolomp egymástól eltérő hanggal, amit a horgony felváltva ütöget.
Azonban ennek a szerkezetnek van tehetetlensége, ami nagyobb frekvenciákat már nem tud követni. Ez a csengetőmű, nem megszakítós, ez járulékos zavarokat, áthallásokat okozna, hanem a meghajtó feszültség frekvenciájával rezeg.
Ahogy a felvételeden is hallható a magas frekvencia (50 Hz) miatt inkább berreg, mint kolompol.
Ahogy Gafly írta, a kolompok állítgatásával (excentrikus a rögzítésük) lehet némileg befolyásolni a csengő hangját, de 25, vagy annál kisebb frekvenciával hajtva szépen kolompol.
(#) sixtysix hozzászólása Márc 25, 2021 /
 
Van egy analóg Panasonic telefon központom. Az Internet miatt digitális vonalam van. Létezik e olyan digitális-átalakító kapcsolás, ami alkalmassá teszi a központot arra, hogy a bejövő hívásokat fogadja, illetve az alállomások felé továbbítsa. Tudom vannak digitális-analóg átalakítók, de azt nem, hogy ez telefon esetében is működik. Köszönöm a segítséget.
(#) Gafly válasza sixtysix hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Idézet:
„Van egy analóg Panasonic telefon központom. Az Internet miatt digitális vonalam van.”

Normális válaszhoz fejtsd ki részletesebben, különösen a második felét, mert csak tippelni tudok, hogy mire gondolsz...
(#) Sebi válasza sixtysix hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Ha (pl: a T-com media-box) kimenetére analóg készülék van kötve, annak a helyére rizikó nélkül bekötöd és kipróbálod mit tesz és mit nem.
(#) Inhouse válasza sixtysix hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
A mai kábelszolgáltatóknál már majd mindnél digitális (VoIP) módon megy a vonal. Az általuk adott modemen szokott lenni analóg telefon vonal. Ha ilyened van, akkor ide mehet a telefonközpont bemenete. Ha csak VoIP telefonnal megy, akkor egy VoIP modem kell, annak ugyanúgy van analóg telefonhoz kimenete.
Következő: »»   10 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem