Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2252 / 2489
(#) honnerdavid4 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Ja és mégegy kérdés ezeket a kondikkat csak elektrolit kondira lehet cserélni, vagy valamilyen normálisabb tantál, fólia kondira? Mer szívesen vennék valami minőségi darabot oda.
(#) Kapagerenda hozzászólása Ápr 16, 2020 /
 
Sziasztok,

Adott a következő egyszerű nem invertáló erősítő kapcsolás. A bemeneti jel 50 mV, 500 Hz. Miért van az, hogy a kimeneti (kék) jel eltolódik a bemeneti (sárga) jelhez képest? Ez okoz bármilyen problémát?

Valamint a visszacsatoló ágban levő kondenzátornak milyen feladata van? Egyenáramú jel megszűrése?

Köszönöm!
(#) pucuka válasza Kapagerenda hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Minden erősítőnek van fázistolása is. A neminvertálónak a nullához, az invertálónak a 180 fokhoz képest. A járulékos fázistolást az áramkörben található külső, és belső reaktáns elemek okozzák.
A visszacsatoló hálózatnak (RV1 II C3 + R2) is van frekvencia függő amplitúdó, és fázis átvitele, (Bóde diagram) ahogy magának az erősítőnek is (adatlap). A két hatására alakul ki az erősítő eredő frekvenciafüggő amlitúdó, és fázis átvitele.
Mivel a kondenzátor a negatív visszacsatoló ágban a visszacsatoló ágban van, a frekvencia növekedésével nő a negatív visszacsatolás, ezáltal a frekvencia növekedésével csökken az eredő erősítés. Ha jól van megválasztva az RV1 C3 időállandója, akkor 500 Hz felett az erősítés 6 dB/oktáv meredekséggel csökken, azaz egy aluláteresztő szűrőt készítettél.
(#) szaka hozzászólása Ápr 16, 2020 /
 
Sziasztok!

Tudnátok segíteni abban, hogy mekkora feszültséget állítsak be az emitter ellenállásokon (BIAS) ?
Crown XLS 5000-res végfok. Sajnos ennek a kapcsolási rajza nincs meg, de amiről koppinthatták az a QSC RMX 5050. Ezt csatoltam.
Jelenleg bekapcsoláskor 0V-ról indul és 1 percen belül felmegy mindkét oldal 12mV-ra. Ott már a hálózatból 500mA-t vesz fel.

Köszönöm!
(#) Karesz 50 válasza Kapagerenda hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
kompenzálás...

lead.JPG
    
(#) pucuka válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Bocsánat, teljesen igazad van. Nem néztem a C3 kapacitás értékét. Az 5 pF az valóban csak kompenzálás. Arra csak akkor van szükség, ha az erősító erősítése közelít a nyílthurkú erősitéshez, a lehető legszélessebb sávban.
Azért nem gondoltam rá, mert a 741 belső kompenzációval rendelkezik, így elvileg nem szükséges külső kompenzálás, de szélessávú felhasználásánál a max 200 szoros erősítés esetén szükség lehet rá.
De a leírt felhasználásnál az 500 Hz erősítésekor a kompenzálás helyett jobb megoldás lenne a sávkorlátozása. Akkor meg nem kell az 5 pF.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2020
(#) Kapagerenda válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Köszönöm a válaszokat! Egy erősítőnél törekedni kell, hogy az adott frekvencia tartományban erősítsen 20 Hz - 20 Khz között, valamint ügyelni kell, hogy a fázistolás ne mennyen át + vagy - 180 fokkal a bemenő jelhez képest, mivel az gerjedést okozna (pozitív visszacsatolás)?

Ilyesmi szempontokra kell figyelni az erősítőknél?
(#) pucuka válasza Kapagerenda hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
A műveleti erősítő adatlapján általában található egy erősítés/frekvencia görbe. A nyílthurkú erősítésnél a használható sávszélesség nem túl nagy.
A 741 esetén pl emlékeim szerint 20 Hz - 20 kHz között a használható erősítés kb. 20 dB.
Ha frekvencia független visszacsatolással nagyobb erősítést állítasz be, lecsökken a sávszélesség a belső kompenzálás miatt.
Ha a visszacsatoló hálózatod frekvencia függő, (korrektor, szűrő áramkörök) és az átviteli sávban hatásos, akkor figyelni kell a visszacsatoló hálózat fázistolására is, és megfelelő sávkorlátozást is alkalmazni kell.
(#) kadarist válasza Kapagerenda hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Szia!
A 741-et nem használjuk hangfrekvenciás erősítésre, mert éppen az erős fix belső kompenzálás miatt eléggé vág pár kilohertz felett (kis slew rate, feszültségváltozási meredekség). Szinuszjellel még csak-csak jó a karakterisztika, de meredekebb fel és lefutású jeleknél már használhatatlan. 37. oldal
(#) Kapagerenda hozzászólása Ápr 16, 2020 /
 
741-et csak randomra választottam, tesztelgetésre. Láttam olyat, hogy a műveleti erősítő táp kivezetése a +9 V ra, a negatív kivezetés pedig a földre volt kötve és nem volt - 9V. Ebben az esetben csak a pozitív félperiódust erősíti. Ez jelenti a mono hangzást? Amennyibe a pozitív és a negativ jel van erősítve jelenti a sztereó hangzást?

Kösz!
(#) Tyson5 válasza Tyson5 hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Beszereltem a trafót, kicseréltem jónéhány kondit, volt több rossz is. 10-15Ohm esr értékű is. Relék kattannak, de a kijelző nem világít. Standby, bemenetválasztó, stb működik. Hol keresgéljek? Kimenetre nem.mertem hangszórót tenni, de fix. 6.4V van rajta.
(#) kadarist válasza Kapagerenda hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Nem, a sztereó a kétcsatornás hangátvitelt jelenti. A műveleti erősítők egytápfeszültséges beállítása egészen más téma. Az egytelepes táplálásról: Bővebben: Link.
(#) kadarist válasza Tyson5 hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Szia!
A VFD kijelzőnek van fűtőfeszültsége?
(#) reloop válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Ezt az éltes készüléket nem biztos, hogy érezhetően feldobná a kondik minőségi cseréje.
Letöltöttem a készülék dokumentációját. Látom három helyen, loudness-nél, szávszűrőnél és a hangszínszabályzónál is elmehet a frekvencia-átvitel egyenletessége. A végfok bemeneti csatoló kondi előtt összekötve a két csatornát (ezek az AO 4, AO5 jelű pontok) megtapasztalhatod, hogy a végfokozatoknál mutatkozik-e a különbség, vagy a korábbi fokozatoknál kell keresnünk.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2020
(#) tothbela válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Itt a lényeges töréspontot a C1-R4 (100nF-2kOhm) teszi az átviteli sávba. Ez saccra 800Hz, természetesen felüláteresztő. A görbéken látszik is, hogy a kimeneti jel siet a bemenetihez képest.
(#) tothbela válasza Kapagerenda hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Azt hittem a "vicces-mókás" az egy másik topic.
(#) honnerdavid4 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Szia. Megcsináltam az öszekötést a 2 végfok között és semien különbség sincs még 10Hz-nél sem. Utánna visza kötöttem és kíváncsiság kedvéért újra kiprobáltam az erősítőt teljes üzem módban. És így sem volt külőnbség 10Hz-nél sem. Kapcsolgattam mindenféle állásban loudness monó stb, de semi különbség. Akkor most mi van? a kapcsolokat ki pucoltam már egyszer teljesen amik ezüstözöttek voltak és gyönyörű tiszták lettek nem is pattognak. Forrasztás hiba lehet valahol? Vagy a kondik szarakodnak nekem?
(#) reloop válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Ennyi kapcsolónál az érintkezési hiba a legvalószínűbb. Ahogy használod, járatod, egyre jobb lesz
Számítottam rá, hogy a végfok kondik jók lesznek. A két csatornában legyen azért azonos érték az adott pozícióban.
(#) honnerdavid4 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Értem. Akkor azzal nem igen tudnák mást csinálni csak a csere de azt most nem akarom mert kB 3 heti munkám volt amatőrként hogy teljesen szétszedjem és kipucoltam és a hibákat kijavitsam meg új panelt gyártjak hozá és tudjam hallgatni. De viszont van még egy baja a gépnek. A hangszóró kapcsoló relék nem hajlandóak bekapcsolni. Ott nem jöttem rá hogy mi baj van. Azt hozzáteszem hogy zárlat miatt ment el az egész hibára mert valamit rá ejtettek és így tőrt el az egyik panel az meg szétvágott mindent. A védelem nem hajlandó kikapcsolni. A T1813 tranzisztor bázisán 0.4 voltot kellene mérnem és ott 9volt. A tranzisztorok at kiforrasztva átnéztem és jó mind egy égett ellenállást kellett cserélném. Más hibát nem találtam. Ében még tudnál nekem segíteni? Mert most a kimenet védelem nélkűl mendegél. És nem szeretném ha a hangfalaknak baja esne.
(#) Csongi_ válasza Csongi_ hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Koszonom a segitseget, lerendeltem az alatreszeket, remelem jo lesz majd.
(#) Helios hozzászólása Ápr 17, 2020 /
 
Sziasztok!!

2sk176/2sj56 FET-ekhez tudnátok ajánlani kapcsolást? Nem tudom mi lenne a leg megfelelöbb kapcsolás.
(#) latyakosa válasza Helios hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Holton féle kapcsolásra egy szavazat Bővebben: Link
(#) reloop válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Ennek az ábrának a többi, kék mezőben található ellenőrző feszültségét is mérd meg!
(#) honnerdavid4 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Szia. Sikerűlt kimérni de csak kiszedett állapotban külön táprol ami12v feszt mutat. Ének függvényében nézd az adatokat amit a képre firkáltam rá. Plusz kimértem az ic összes lábát amit leirtam papírra. Az ic2, 8 as lába mellé azért írtam nyilakat mert azok ingadoznak. Ahol a rajzon 2 értéket is írtam ott a 2 oldal nem egyforma értéket mutat.
(#) Tyson5 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Kerestem róla irodalmat, videót, bármit, de konkrétan ehhez a típushoz nem találtam. A fűtőszál ellenállását írják, hogy mérni kéne (van-e szakadás?) Viszont nem találtam meg, hol lehetne ezt megmérni
(#) tothbela válasza Tyson5 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Szia!
A kijelző két legtávolabbi lába a fűtés. Látszik hogy konkrétan dupla lábak ezek, ráadásul a többi lábtól el van különítve.
Ellenállás méréssel meg lehet mérni, de előtte le kell a hálózati trafó kötni a panelról, mert akkor a fűtőtekercs nem csap be. De egyszerűbb ha váltófeszültséget mérsz a kijelző két legtávolabbi lábán. Nem rémlik pontosan, de valami 2-5V közötti fűtőfeszültségről mennek. Sötétben halványan látszani kellene az izzásnak is. Sőt a fűtőszálak ha elszakadnak, az látszana. 2-5 szál van kifeszítve, nagyítóval látható a szerkezete. Amúgy nem szoktak elégni.
(#) mindenes válasza Tyson5 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Két szélső láb szokott lenni a fűtés, legalábbis amikkel én találkoztam eddig ott az volt, ohmosan néhány ohmot mindenképp kellene mérni 2 láb között, ha nem mérhető semmi az gond, mert soha nem vog a VFD "világítani".
(#) reloop válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Amelyik T1812-nek 2,6 V a kollektorfeszültsége, azt ki kéne cserélned, ha az emittere mérhetően testen van.
Az MC14011 7-es láb nem kap testet, nézd meg hol szakad meg a vezetés! A 14-es lábon a tápnak kéne lenni, az "OT"-t nem értem.
(#) honnerdavid4 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Bocsi rosszul írtam fel a feszültségeket az ic lábához kap 12vot és a test is mérhető. A T1812 mérhetően testén van az emittere azt cserélni fogom. Újra fel írtam az ic lábain mérhető feszültségeket.
(#) honnerdavid4 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Ki is cseréltem a T1812-őt de még így is 0.8v fesz van a kollektorán. És most sem indultak a relék és minden ugyan úgy van.
Következő: »»   2252 / 2489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem