Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró paramétereinek meghatározása
Lapozás: OK   17 / 19
(#) msteve válasza flaci76 hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
Ez olyan mintha az ország húsiparát a 300ft-os párizsi alapján ítélnénk meg...
(#) msteve hozzászólása Szept 18, 2018 /
 
Tudomásul kell venni hogy a kínaiak sem hülyék.Az ennyire olcsó hangszórókban beépitett hibák vannak.De ugyanúgy emlithetném az olcsó szerszámgépeket,a konyhai eszközöket,vagy akár a gyerekjátékokat.De ha Fery hangszórókat javit,akkor ezt észre kellett volna vennie.A kinaiak is tudnak minőséget előállitani,de annak meg is kérik az árát.A magyar kereskedő meg úgyis a legolcsóbbat választja,mert azon van nagyobb árrése.Én sem örülök neki hogy ilyen áron van munkám,de megpróbálom kihozni belőlük a maximumot...
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2018
(#) B.I válasza msteve hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
Azt nagyon szépen megköszönném.
(#) B.I hozzászólása Márc 6, 2019 /
 
Ha esetleg valakit érdekel egy JBL Flip 3 hangszórójának a T/S paraméterei. Nem garantálom, hogy teljesen helyesek az adatok, de szerintem nem túl rosszak. Limp-el mértem.
De egy kérdés is volna. Hogy tudhat a JBL ilyen paraméterekkel rendelkező hangszóróból kb 80Hz mélyre lemenő hangdobozt készíteni?
(#) andras99 válasza B.I hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
DSP a kulcs.
(#) P_Laszlo válasza B.I hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
A paraméterekből nem látszik, hogy jó-e a mérés. A program csak összetartozó adatokat tud kiszámolni.

Azt szoktam mondani, hogy minden hangszóró szól 20Hz-en, és ez igaz is. Nyilván valahogy megszólal ez is 80Hz-en, de a fizikai korlátokat nem lehet kívülről módosítani. Jó úgysem lesz, csak a hangnyomást korrekciózzák, meg passzív membránnal próbálnak ráerősíteni az alacsonyabb frekvenciákra. Semmi különös nincs benne.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2019
(#) P_Laszlo válasza andras99 hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Ehhez mondjuk nem kell DSP. Sima aktív korrekcióval is megoldható. És nincs meg a 80Hz@-3dB csak a 90.
(#) B.I válasza andras99 hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Elég meggyőző grafikon. Bocsánat ha nem ide tartozik, de mit tudhat még a DSP azon kívül, hogy a mély hangokat kiemeli (egy adott teljesítmény kereten belül)? Próbáltam hasonló hangszóróval építeni hangdobozt, alul áteresztő szűrős erősítővel hajtottam, de közel sem értem el hasonló mély hangokat, sem hangerőben, sem minőségben.
(#) P_Laszlo válasza B.I hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Alapvetően IR-t módosít. A technológia sokmindenre jó, pl. egy mozgásvcs-vel, látszólagosan minden paraméterét tudja alakítani az elektrodinamikus hangszórónak. De nyilván ez is csak illúzió. A problémákat mindig ott kell és lehet jól kezelni, ahol keletkeznek.

Az alapverziók, enélkül csak arra képesek, hogy a végletekig korrekciózhasd a fr-SPL választ, extrém könnyen készíthess aktív szűrőket, hangváltót, tetszőlegesen variálva.

Az aluláteresztő szűrők persze nem így működnek, mint a csatolt diagramon. Ne is csodálkozz, hogy nem azt kaptad, amit vártál. Ha ellenőrizted volna, akusztikai méréssel, te is láttad volna az eredményt.
(#) andras99 válasza B.I hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Jelen esetben még dinamikát is szabályoz, hiszen az erősítőnek és a hangszóróknak is vannak korlátaik. A hangerő növelésével először csökken a mélytartomány dinamikája, majd hangereje a többihez képest. Ezeken kívül nem tudom mire használják még, én csak átvitelt mértem, meg a dinamika/mély visszavételét hallom, a többihez átfogóbb, precízebb méréseket kéne végezni. Valóban elég sok lehetőség rejlik a technológiában.
Ha hobbi szinten szeretnél ezzel kísérletezni, ajánlom az ADAU1701-es DSP chippel szerelt modulokat, egyszerű őket programozni, valamint elég sokat tudnak. Ilyen pl. a miniDSP is, de a Sure Eectronics is gyárt belőle saját verziót, ez a legolcsóbb, és nekem bevált. Leírást és tutorial videókat is találsz róla.
(#) P_Laszlo válasza andras99 hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Mint a loudness. Ahogy a kivezérlés nő, úgy csökken a mélykiemelés hatása. Vannak is ilyen beépített szűrők.

Nyilván itt +15dB-ről van szó 80Hz-en, az meg 32-szeres teljesítménykülönbség. A korrekcióval nem érintett frekvenciákon mért, pár wattos kimenőteljesítmény fölött, elfogy az erősítő+hangszóró maximális hangnyomása mélytartományban.

Egyébként még azért lehet érdekes, mert késleltetés árán, lehet lineáris fázismenetű szűrőket alkalmazni, amiknek ugye nincs analóg megfelelője.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2019
(#) P_Laszlo válasza andras99 hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Az effekt, amit mélytartományban nagyobb kivezérlésnél hallottál, a dinamikatartományt nem érinti, inkább limiter lehet.
(#) B.I válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Köszönöm az eddigi válaszokat. De minnél több a válasz annál több a kérdés Kérlek ne nézzetek hülyének, de mit értetek a dinamika tartomány alatt?
Mi az IR (impulse response?), vagy mire jó?
Miért jobb egy lineáris fázisú szűrő egy hagyományosnál? Mennyire játszik és hogyan szerepet a hangzásban a késleltetés? Hangdoboz szimulációs programoknál (pl. WinISD) mire kell figyelni hogy ne nagyon rontsa el az ember a hangdobozát?
Előre is köszönöm hogy veszitek a fáradságot hogy ki okítsatok.
(#) P_Laszlo válasza B.I hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Ezekre egyedül is meg tudod találni a választ (talán egy kivétellel), sőt neked is kell megtalálnod, mert fórumhozzászólásba ennyit nem lehet leírni (nem is erre való a formátum).
Dinamikatartomány a zaj és a legnegyobb THD-vel határolt kimenőjel szintjének különbsége.
Az IR úgy önmagában nem jó semmire, de létezik, és az elemzése fontos, többek között az elektroakusztikában is.
Lin ph. szűrő lehet könnyebbség hangváltótervezésnél, és nehezen, de valamennyire felismer a hallásunk fázistorzításokat, speciális körülmények között.
Pár ms-mal (sample-lel) később jelenik meg a jel a kimeneten?
A hangsugárzó dobozát elrontani nem tudod. A lényeg az, hogy a végeredmény feleljen meg a te elvárásaidnak, a hangszóró, helyiség-környezet, meghajtás tulajdonságait figyelembe véve. És nyilván modellezésnél, mindig meg kell próbálni a legpontosabb bemenőadatokból dolgozni.
(#) B.I válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Köszönöm. Úgy látszik akkor még kell bújnom egy keveset a netet hogy valamivel többet tudjak.
(#) P_Laszlo válasza B.I hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Nincsen mit, azért röviden, de válaszoltam.
Alapfogalmakat nem érdemes fórumban kérdezni. Valami speciálisabb, konkrét kérdést viszont lehet, hogy jó megbeszélni másokkal is.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2019
(#) B.I válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Esetleg tudnál valamilyen magyar nyelvű oldalt aholegy kicsit többet olvashatok erről a témáról?
(#) P_Laszlo válasza B.I hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Melyik téma, digit jelfeldolgozás, hangsugárzóépítés, vagy általános elektroakusztika?
(#) B.I válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Hangsugárzó építés és álltalános elektroakusztika érdekelne leginkább.
(#) hugi00 válasza B.I hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
77,8dB W/m
- ha jol emlekszem.
(#) P_Laszlo válasza hugi00 hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
81dB@1W volt nálam, javításmentesen.
D A kínaiak az eredetit 7500,-ért adják, akcióban olcsóbb is szokott lenni. xD Bővebben: Link Nem tudom, ki veszi meg 18k-ért.
De most nem erről a hangszóróról volt szó.
(#) P_Laszlo válasza B.I hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
Subvoice-os oldal az alapokhoz jó. A többire magyar nyelvű, netes forrásom nincs.
(#) fery45 válasza ECL82 hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
Kedves ECL82!
Érdekes a hangfrekis trióda-pentóda jeligéd. A BL kérdésedre a következő a válaszom: A BL érték pontatlan! A hangszóró működése nem az állandó mágnes és tekercs, mint elektromágnes, pólusainak egynemű-különnemű pólusok vonzásainak-taszításának működése alapján működik, hanem az úgynevezett Lorentz-féle elektrodinamikus erő hozza létre a rezgő mozgást. Ezt sokan eltévesztik. A Lorentz-féle erő nagysága: F=B*I*l! Hangszórónál a B= a mágnes légrésében lévő mágneses térerő nagysága, az I a hangszóró tekercsében folyó áramerősség nagysága, az l a tekercsben lévő huzal hossza, de csak az a része, mely a légrésben van! Ha rezgés közben a tekercs minél nagyobb amplitúdóval rezeg, akkor a tekercs menetek egy része ki jön a légrésből, és a kint lévő menetek nem hoznak létre Lorentz-féle erőt. Az erősebb hangfrekis áram hatására a tekercs amplitúdója nem lesz egyenes arányban az árammal (teljesítménnyel) ezért torzítás keletkezik. Minden hangszóró egy teljesítmény érték felett nonlineáris torzítást produkál. Ez a teljesítmény érték volt és ma is számos cég szerint névleges teljesítménynek nevezik. Természetesen a mérnöki túlméretezés miatt nagyobb teljesítmény is vezethető a hangszóróba, csak nem keletkezik nagyobb hang. Ilyen nagy teljesítménytől a pille és perem megnyúlik, kifárad, és károsan melegszik a tekercs. Sokan, akik szeretnek nagy teljesítménnyel dicsekedni, ezt a nagyobb teljesítmény értéket terhelhetőségnek nevezik. Sőt, ők nem ismernek teljesítményt, hanem terhelhetőséget. A nagy terhelhetőségi adatban olyan nagy értéket közölnek hangszóróikról, hogy leég a tekercs. Lehetetlenség ekkora teljesítménnyel hangszórót üzemeltetni!
Tisztelettel: H.F.
(#) fery45 hozzászólása Jan 6, 2020 /
 
Még egy útólsó hozzászólás! A BL értéknél kimarad a I, áramerősség! A középiskolai fizika könyvekben részletesen lehet olvasni(tanulni) a Lorentz-féle erőről. Egyes fizika könyvekben a Lorentz nevet eltérően írják.
H.F.
(#) at22 hozzászólása Márc 14, 2020 /
 
Sziasztok! Hozzám került 1 pár reflex R300-as. A mély ami lapul benne az egy storm audió.

Valaki ismeri ezt a fajta mélyet? A google nem igazán dobot ki róla semmit.

Köszönöm előre is a hozzászólásokat.
(#) strobi hozzászólása Ápr 14, 2020 /
 
Sziasztok!
Valamelyest elbizonytalanodtam hangszóró impedancia mérésemet nézegetve.
Adott 2 db hangszóró, melyek görbéi a képen láthatóak.
Vitathatatlan, hogy kicsit különböznek, amit nem értek. A kék az asztalon lett mérve, a másik zárt dobozban van, ez tudtommal nem kéne befolyásolja az impedanciáját. Az asztalon levőre vár egy apró javítás, (perem és kosár közti ragasztás elengedett) ami esetleg közrejátszhat(na)? Viszont a gyári adatokhoz sokkal közelebb áll ez ,mint a dobozban levőre. A dobozban levőn nincs semmilyen sérülés, javítva nem volt (másik sem), ennek ellenére a gyári fs=~32Hz-től jócskán eltér.
Tanácsokat várok ezzel kapcsolatban, esetleg a mérésben követhettem el hibát?
(#) Peter65 válasza strobi hozzászólására (») Ápr 14, 2020 / 1
 
Szia!
De bizony, befolyásolja az impedanciamenetet, hogy a hangszóró szabadon van-e vagy valamilyen dobozba. Éppen ezért egyes doboz típusok esetében a hangolást segítheti a beépített hangszóró impedancia görbéjének felvétele.
(#) B.I válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Sőt én ahogy kisérletezgettem ezzel még az sem volt mindegy hogy mire volt letéve. Akkor is más görbét adott ha pl. kézben tartottam. Persze nem ekkora eltéréssel.
(#) Cinema hozzászólása Ápr 22, 2020 /
 
Kedves Mesterek és alkotók, hobbisták!

Az alábbi PC-műszerekből melyiket választanátok és miért azt?
1. Virtins RTA-168A
2. Daytonaudio OmniMic V2.
Esetleg használja-e valaki valamelyiket?
-
Hasonló célra lenne, hangszórók átvitelének és más paramétereinek mérése, hangsugárzók mérése, szobai-akusztikai mérések. Azért gondolkodom ilyen műszeren, hogy a PC-mentési lehetőségét, nyomtathatóságát, ki lehessen használni, archiválás, összehasonlítás és sok egyéb miatt.
Ha jobbat tudtok, az is érdekelne.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /
 
Árakat is írhattál volna, de ha jól láttam a 300 dodót akkor én egyiket se venném, mivel amit azok tudnak azt tudja már többféle hozzáférhető szoftver is egy hangkártya segítségével. Az egésznek a mérőmikrofon a lényege, ha az nem tud (korrigálhatóan) valódi egyenletes átvitelt a teljes sávban akkor úgysem fog érni az egész mérés semmit.
Olyanokat kell megkérdezni akik használják, de nekem azt mondták hogy a jó mérőmikrofon az olyan 200 ezernél indul. Meg van a 30 ezres kategória, én is abban nézelődtem, de nem tudom melyik gyártó mely típusa az amelyik még érhet valamit (szoftverből rendesen korrigálható az átvitele egyenesre).
Következő: »»   17 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem