Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1552 / 1672
(#) Lamprologus válasza sonajkniz hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
A régi szép idők! Érzem a méhviasz illatát!
(#) exabit válasza zoka hozzászólására (») Ápr 10, 2020 / 1
 
Valószínű nem ózon, annak elég jellegezetes a szaga. De lehet ez:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2020
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 10, 2020
 
Kérnénk minden résztvevőt, hogy maradjon a topik eredeti céljánál. Köszönjük.
(#) Zoli_bácsi válasza gyurma888 hozzászólására (») Ápr 13, 2020 / 3
 
Ez a dobozolás nagyon csúnya. A csövek ferdén, és egyenetlenül állnak, a dobozra ragasztott öntapadó fólia gyűrött. A doboz is nagyon nagy a csövekhez képest. Az összkép sajnos nagyon nem jó. Nem lehetett volna kisebb, kompaktabb dobozba építeni? Nekem nem tetszik egyáltalán.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2020
(#) zsoltee0001 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /
 
Atom brutál lett, gondolkoztam, hogy csinálok valami hasonlót, nekem UV csövem kis teljesítményű van, viszont nagy fesz moduljaim vannak amiből ózon generátort lehetne csinálni.
Viszont mielőtt hozzáfognék kéne egy olyan szemüveg, mint amit a helyszínelőkbe használnak, amivel lehet uv-nál látni a baktériumokat, amíg ez nincs meg, hozzá se kezdek a projecthez, mert én látni akarom, hogy dolgozik
(#) Kékróka válasza gyurma888 hozzászólására (») Ápr 13, 2020 / 1
 
Nekem tetszik. Van benne szaktudás gazdagon, wifi , weblap, távirányító.
Az asztalos kritikákat engedd el, ha jól sejtem ez nem egy termék vagy dísztárgy.


J.
(#) Topi válasza Kékróka hozzászólására (») Ápr 13, 2020 / 10
 
Idézet:
„Az asztalos kritikákat engedd el”


Ne engedje el. Azért tette közzé, hogy véleményezzék. Ha ténylegesen tanulni és fejlődni akar, akkor fogadja a negatív kritikát is.
Kedvét ne szegje, fogadja meg, és akkor a következőben már az is jobb és szebb lesz

Ha csak jót akar olvasni, akkor FB vagy Instagram a megfelelő platform, ha szakmailag is előre akar lépni, akkor jó helyen jár. Annyi időt és energiát ölt a többi részbe, hogy megtervezze, leprogramozza, stb. hogy ahhoz képest három egyenes furat sokkal kisebb energia befektetés. Akkor is, ha még nem tudja azt hogyan kell, mert nem vág érdeklődésébe. Azért fontos a Zoli_bácsi féle nyers és őszinte kritika, hogy mindig legyen egy picit javítani a dolgon, a következőben erre is figyelni. Ennyi az egész.

Nem kell rossz szándékot feltételezni a negatív kritikát megfogalmazótól, közzétevőnek sem megsértődni. Azért nem az előbb említett plattformokon tette közzé (gondolom én), hogy ne csak lájkokat kapjon, hanem őszínte véleményt is, mert abból lehet tanulni.

A többi részébe annyi energiát ölt, hogy gyerekjáték lesz Gyurma888-nak a következőkben egyenes furatot fúrni, mert van kitartása.
Műszaki tudomány kérem. A kizárólag pozitívan visszacsatolt erősítő begerjed, kell a negatív feedback (is), akkor fog frankón működni.
(#) mhatalyak hozzászólása Ápr 13, 2020 / 4
 
Üdv!

Bár már régóta "készen van". Megmutatnám a művemet. Nagyon nagy köszönet a sok segítségért itt a fórumon lakó társaknak, a Flowcode-os csoportból. Név szerint nem nevezem meg őket, de ők a leg aktívabbak benne.

Ez az autómba készült kiegészítő műszer, mert elég dárák és vacakok is a mostanság kapható kis köralakú mérőórák, na meg sok helyet is vesznek el, így megálmodtam egy ilyet.

Amit tud:

-turbónyomás: 0-3bar-ig
-olajnyomás: 0-10bar-ig
-üzemanyagnyomás: 0-10bar-ig
-Akkumulátor feszültség: 0-20V-ig
-kipufogónyomás (EMAP): 0-3bar-ig
-Olajhőfok: 0-150'C-ig
-levegő: 0-150 C'-ig
-üzemanyaghpmérséklet: 0-150'C-ig
-kipufogógázhőmérséklet: 0-1250'C-ig
-A beállított kijelzés mentése.

A fényerőt a lámpa felkapcsolásával le veszi, később még erre kap egy fényérzékelő ellenállást, mert nappal is lámpával közlekedek, így leveszi a fényt és nehezen látható.

A videón a próbadarab látható, de már lassan 1éve teszi hibátlanul a dolgát az autóban, de arról se fotó, se videó nincs.

Mindenkinek kellemes Húsvétot!
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2020
(#) Szasza9668 válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Ha esetleg lenne kedved egy cikket a részletekről és a működésről azt szívesen elolvasnám! Üdv!
(#) kaqkk válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
A cikket én is elolvasnám , Az eredeti gyári szenzorokat használod vagy minden mérőhelyre raktál be külön szenzort ?
(#) dk1 válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Szia, ez nagyon baró lett
OBD-ről olvasod ki az adatokat?
Tök csend van a videón, hogyan emulálód az értékeket?
A quattro karakterektől és a módosított háttérvilágítástól pedig dobtam egy hátast
Cikket én is szívesen olvasnék belőle...

Üdv, d
(#) zsoltee0001 válasza dk1 hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Nekem az a tippem, hogy a teszt alatt ellenállásokkal helyettesítette a szenzorokat, ott látszik is a dugdosós panelen, normál üzembe meg odb-ről.
Tényleg tök jó, tetszenek ezek az autó agyába hatoló projectek, szerintem van jövőjük.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2020
(#) mhatalyak válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Minden értéket külön szenzorral mér, először a gyáriakat szerettem volna használni, de úgy voltam vele, hogy nincs nagyon értelme a kiegészítő műszernek, ha a gyári hülyeséget mutat, vagy a laptop OBD-n, akkor a kiegészítő műszer is fals értéket fog írni. Minden érték ADC-vel van megoldva, itt a videón a lábak nagyrésze a levegőben lóg, illetve 1-2 ellenállás van rajta.

A kapcsolás nagyjából annyiból áll, hogy van egy stabil 5V táprész. Majd minden ADC bemeneten egy fix ellenállás vagy 5V-ra, vagy GND-re húzva a lábat, a többit már a szenzorok kimeneti ellenállása, vagy kimeneti feszültsége oldja meg. Ezen felül a világítás bemenetére van még egy 5V-os Zener-es bemenet, hogy bírja az akár 15V-os bemenetet is. Az akku feszmérés is 2db ellenállásos feszosztón keresztül megy bele, a baj elkerülése végett még egy 5V zener van benne.

Gyakorlatilag baromi egyszerű szerkentyű.
(#) gyurma888 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Sajnos egyet kell, hogy értsek veled, a dobozolás valóban nem a legjobb. Az a helyzet, hogy az asztalos (dobozolós része) valóban - ahogy Topi is feltételezte - nem érdekel, de attól még ezt is meg kellett csinálnom. Sajnos megfelelő szerszámaim sincsenek hozzá, ezért nem lett elég jó, de nem is ez volt a projekt célja (biztosan az is feltűnt, hogy rés van a teteje és az oldala között ), illetve előtte még nem volt ilyen tapasztalatom ilyen téren. És ahogy itt írták korábban, ez egy hobbitermék, ahol azokra a dolgokra koncentráltam, ami érdekel. (Ez pedig a programozás és az áramkör digitális részének megtervezése volt.)
Ha ez egy termék lenne, akkor ez így nyilvánvalóan nem okés (ahogy a NYÁK minősége sem), de ahogy Kékróka is írta nem az, úgyhogy a dobozolós része még várat magára.
Majd egyszer talán újra megépítem egy kisebb és szebb dobozba.
@Kékróka köszönöm az elismerést!
Köszönöm a visszajelzéseket mindenkinek!
(#) bbb válasza gyurma888 hozzászólására (») Ápr 15, 2020 / 1
 
A dobozolást nem mindig kell komolyan venni, de amikor ilyen (egyébként jól működő és elektronikailag klassz) produktumot állítasz elő, akkor nem baj, ha esztétikusan teszed. Nekem nem sok bajom lenne ezzel a kivitelezéssel, ha a gombok legalább egyenesen állnának, vagy ívben, de szimmetrikusan, s a csövek szintben lennének egymással, mert most "összehányt" érzésem van, ha ránézek. Megértem, ha szerszámok nélkül nehezen sikerül összehozni, de vonalzód azért csak akad, azzal lehet egyenes vonalakat húzni és megjelölni hova essenek a furatok.
Ha pedig ennyire nem megy a doboz elkészítése, akkor el lehet gondolkozni alternatívákban. Kapható/található kész fadobozka, amibe szépen be tudod rakni, csak hozd szintbe a csöveket (erre trükk, ha foglalatot használsz és azt beragasztod a dobozon belülre). Példának okáért a lidl szokott árulni fahordócskában kávét (jó drágán az igaz, s mivel én nem kávézom, így nem sikerült még hozzájutni ilyenhez), annak a hordója szuperül néz ki, s szerintem beleférnél a már elkészített áramköröddel is (a képek alapján hozzávetőleges méretekkel, saccométerrel mérve), s mindössze egy tartólábat kellene hozzá faragnod, hogy lefektetve ne guruljon el.
Ha pedig tényleg nagy gond a doboz, biztos van Pécsett is lapszabászat, ahol a méreteket leadva kivágják neked a lapokat olyan faanyagból, amiből kéred. A pontosan kivágott lapokat pedig már nem agysebészet szépen összeragasztani.
Viszont ez már kezd eltérni a topik tárgyától, ha szeretnél tippeket, ötleteket kapni, akkor térjünk át a "dobozolási technikák" topikba!
(#) Szasza9668 hozzászólása Ápr 15, 2020 / 2
 
Nem egy nagy kaland de én örülök neki.

Acer aspire 1362LC wifi utólagos beépítése.
Gyárilag fel van készítve de nem kapta meg a lehetőséget.
1-2. kép.

Hp T610 3 db merevlemezzel a házában.

2x1 TB sata
1x40 GB ide a rendszernek.

3-4 kép.

Köszönet Antiktelefonnak a kábel ötletért!
(#) gyurma888 válasza bbb hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Rendben, köszönöm a tanácsokat!
(#) asch hozzászólása Ápr 18, 2020 / 3
 
Érintés nélküli kábel nyomkövetőre (Cable tracker, Wire tracer) volt szükségem. Nézegettem különböző megoldásokat, találtam egy megoldást itt is: https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=223587 Elég egyszerű, de nem volt meg minden alkatrészem meg hozzá, na meg lusta is voltam áramkört építeni.

Helyette a jeladó oldalon egy ATTiny25-t programoztam fel úgy, hogy 2.2kHz négyszögjelet adjon.

A vevő oldalon pedig analóg oszcilloszkópot használtam. Egy darab drót antennaként elegendő hardver volt, már csak a megfelelő beállításokat kellett megtalálni, és tökéletesen működő kábel kereső műszer lett belőle.

Ide is feltettem a projekt leírását: https://github.com/rizsi/Arduino-IR-decoder/blob/master/cabletracke...ciidoc
(#) KBal76 hozzászólása Ápr 23, 2020 / 2
 
Nem is tudom elfér-e ez ide, készítettem egy szájmaszk (vagyis annak való anyag) vizsgálót. Ez amolyan párperces mechanikus projekt lett, kevés elektromossággal. Lényege hogy látványos párát (gőz) állítok elő vele. Tiszta glicerinnel van átitatva egy nagyon vastag pamut kötél, ami bele van néhány menetnyi ellenálláshuzalba, (kinézetre mint egy légmagos tekercs) dugva, ez felhevül glicerin forráspontjára ha áram alá helyezem. Nagyon hasonlatos egy e-cigi működéséhez, de a színpadi füstgép is ugyanígy glicerin miatt "füstöl" olyan szépen.
A lényeg, hogy ezt a látványos gőzt átfújom többféle maszkon (orvosi, házilag varrt, és munkavédelmi pormaszkon is (több félével próbáltam, és mindenféle vastag textílián, de nem mindet örökítettem meg). Az eredmény elég meglepő, amolyan "ha más mondja nem hiszem el" dolog. Ezért is osztom meg. Tapasztalatom hogy teljesen mindegy milyen vastag és hány rétegű egy textil maszk, bizonyos részecskeméret alatt átereszt, még ha alig kapni benne levegőt is.

Youtube video link
(#) don_peter válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /
 
Tetszett az ötlet, hogy tesztelgeted a maszkokat, ez most egy nagyon aktuális..
Ügyes vagy.
(#) don_peter hozzászólása Ápr 23, 2020 / 18
 
Én egy régebben elkezdett projektem mutatnám be, amely sajnos a körülmények miatt csak késve készülhetett el és még ez sem tökéletes, de már legalább bemutatható.
A projektem a régebbi videójátékok zenéjét célozza meg, gyakorlatilag a régi 8bit-es zenéket, amelyeket SN76489AN hang generátor IC-re komponáltak.
A videóban amelyet linkelek alant, SEGA MESTER SYSTEM játékkonzolra írt játékok zenéi halhatóak, biztos vagyok benne, hogy a többségnek ismerős lesz és talán még kellemes emlékeket is fog ébreszteni..

Működése roppant egyszerű: UART-on keresztül az eszközön elhelyezett memóriába (most 256KB később 1MB), töltjük fel a zenét tartalmazó adatfájlt, majd feltöltés után automatikusan el is indul a lejátszás. A lejátszás folyamatos, ha vége a zenének, újra kezdődik.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=BKFVql-2cFY
(#) Hp41C válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 23, 2020 / 2
 
A víz, a maga kb. 200pm méretével nagyon sok anyagon átmegy, így működnek a tengervíz sótalanító berendezések. A glicerin jóval nagyobb molekula, de neki sincs fehérje burka. A fehérjék általában sokkal nagyobb molekulák nála. A covid-19 -re azt írták, hogy 0.2 um körüli átmérője van. Hiába jut át a maszkon a vízgőz és glicerin pára, még mindig fennakadhat rajta a 0.2 um -es vírus.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2020
(#) Bakman válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 23, 2020 / 1
 
Jó kis C64 érzés.
(#) Kovidivi válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 23, 2020 / 1
 
Szuper!
(#) sargarigo válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 24, 2020 / 1
 
Ez igen! Valami megmozdult ott bent! Régi emlékek "íze" jött elő.
(#) kalmi.kalmi válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Szia ! Publikus a kapcsolás ? Ajtó csengőnek sem utolsó !!!
(#) don_peter válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Igen én is agyaltam rajta.. Sajnos kapcsolás nem készült, fejéből terveztem és építettem.
(#) kalmi.kalmi válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Még egy cikk is lehetne. Csak akkor módosítani kellene , hogy egy gombnyomás egy zene.
Én utánaépíteném.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2020
(#) don_peter válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
A gombról nem szóltam, de egyébként pont ez lenne a lényege.
Illetve egy korábbi szoftveres megoldásnál kellett a gombot nyomni, hogy feltöltő üzemmódba lépjen, de azóta ezt a részt automatizáltam, így könnyebb. Majd készülni fog egy cikk egy másik projekttel egybekötve, mivel ez a mostani kis zene játszó csak FELVEZETŐ projekt volt egy sokkal komolyabb projekthez. A cikkben, akkor erről a kis eszközről is teszek fel részleteket, és készítek egy kapcsolást is majd. Egyébként ami még továbbfejlesztés kapcsán eszembe jutott, hogy egy kis PC-s programot írva lehetne, egy amolyan szintetizátort is készíteni, ami meghajtaná a hanggenerátor IC-t. De ez már a jövő..

Talán inkább így...
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) sonajkniz hozzászólása Ápr 26, 2020 / 11
 
Sziasztok!

Egy régi marógép osztófejéhez kértek tőlem egy pontos, digitális szögmérőt.
Egy 2000-res felbontású encoder a mérőeszköz. A felfutó- lefutó éleket számolva 8000-re növeltem a felbontását. Így 0,1° pontossággal tudom mérni. Mivel a marógép zavargazdag környezet, ráadásul az encoder 12V-on működik, optocsatolóval választottam le a bemeneteket. A számításokat és a kijelző meghajtását egy PIC12-es végzi. HW069-es kijelzőt használtam hozzá. (Sajnos a kijelzőn nincs tizedespont, ezért csak rárajzoltam egy vesszőt, ami szinte csak kikapcsolt állapotban látszik.)
A fokmérő nullázható, és váltható a mérési irány.
Rövid videó a működésről.
Következő: »»   1552 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem