Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   149 / 228
(#) Gyozo92 hozzászólása Márc 5, 2020 /
 
Sziasztok! Szerintetek hálózati, vagy akkumulátoros puffer nélkül működtethető napelem rendszer? Arra gondolok, hogy adott egy folyton 2kw-ot fogyasztó gép, amit csak nappal üzemelne. Adott egy 4kw-os szolár inverter, ami 110-750v között fogad DC-t, és annyi sorba kötött napelem, amennyi felhős időben is elég (itt jegyezném meg, hogy nem tudom, mennyi az elég, mekkora az ingadozás pl reggel, vagy felhős időben.) Napos időben viszont, muszáj elhasználni a többlet energiát, vagy nem történik semmi, ha nincs se hálózatba vissza, se pl akkuba “elhasználva”? Illetve szerintetek mekkora peak teljesítménnyel kéne számolni, ami nappal, a legtöbb körülménynél tud fix 2kwh-t termelni?
Üdv
(#) antikzsolt hozzászólása Márc 6, 2020 1 /
 
Minimum 8x. De akár a 15x is kevés lehet, napelemre nem lehet üzemet felhúzni. Vagy hálózatra vagy szigetüzem. Mit csinálsz ha napokig csak 1kw termel meg a napelem? Nem dolgozol? Borult téli napokon az 5kw rendszer is van hogy csak 300w termel. Goole jó barát. napelem termelés grafikon
(#) bugyi680 hozzászólása Ápr 10, 2020 /
 
Üdv!
Van itt valaki aki üzemelt már be Kaco Powador 60 as invertert?
(#) Atis57 válasza bugyi680 hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Szia!
Ez nem a háztartási méret.....

Kevesen lesznek...

kaco.jpg
    
(#) bugyi680 válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Igen tudom.Nem is háztartásba lett alkalmazva.
(#) don_peter hozzászólása Ápr 29, 2020 /
 
Srácok, tanácsot kérnék.
Telepítettem magamnak egy 4.3kWh-ás napelemes rendszert és szeretném egyelőre szigetüzemben használni, mindaddig amíg nem tudom átköttetni az új 220v-os hálózatunkat és teszik fel a külön napelemes órát. Ez sajnos a jelenlegi helyzet miatt várat magára.
Tehát a kérdés, hogy tudom a kész rendszerem szigetüzemben használni, hogy a már most megtermelt hasznos energiát fel tudjam használni?

A rendszerem jelenleg egy megszakítóval le van választva a fő ágról, de a fő ág nélkül ügye az inverter nem kezd el működni. Olvastam és hallottam olyat, hogy egy megfelelő szinuszos szünetmentes tápegységgel meg lehet oldani, hogy a rendszer működjön. Igaz ez?
Mi a tanácsotok, mit tegyek, mit kell beszerezzek, hogy szigetüzemben tudjam használni a rendszert? Előre is köszi a segítséget.
(#) antikzsolt válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 29, 2020 /
 
Kb ott kezdődik hogy bevonulsz olyan helyre ahol árulnak szolár aksikat. Ott megmondod mekkora a teljesítmény és a fogyasztás. Ők mondanak egy olyan árat amitől elmehet a kedved. Kb a rendszered ára amit felraktál. + Ott van még a töltésvezérlő. Kb szánj rá másfél millió forintot.
(#) don_peter válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 29, 2020 /
 
Félre értesz, nem akarom tárolni az energiát, csak ha van azonnal felhasználói. Se több sem kevesebb.
(#) antikzsolt válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Értem. HA van is ilyen technologia az nem két forint. Nem tudom hogy van e értelme megvenni. A legnagyobb fogyasztók a bojler, hűtő. Legalábbis egy átlagos lakásban. A legolcsóbban talán a bojlerre tudod rákötni ha elektromos. De ezt kitárgyalták már hogy tudják megoldani.
(#) don_peter válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Mennyire vagy képben a témában? Kérdezem ezt azért mert vagy nem érted, hogy mit szeretnék vagy még soha nem volt dolgod napelemmel. Az egész rendszer készen van és tódulnak az amperek befelé, de nem tudom egyelőre használni mert a hálózatra nem köthetem rá, ameddig nem jönnek ki a villanyászok és kötik át a villanyórát. Illetve ez sem teljesen igaz, mert rá tolhatom a hálózatra és igazából ilyesféle képen ki is kellett próbálni a rendszert, de ebben az esetben azért is fizetek, ha az utcára kimegy az áram.
No mind ezt elkerülve egy megszakító lett beépítve a fő hálózat és a napelemes rendszer közé, amellyel le lehet választani teljesen a rendszert. Ezt a leválasztott rendszert szeretném ilyen gyönyörű napsütéses időben kihasználni, ha már van és működik, de a főházlati betáplálás nélkül. (van erre külön konnektor)
Nah és most jön ismét amit már leírtam fentebb: hallottam és láttam már olyat, hogy egy különálló napelemes rendszeren (szigetüzem, de nem tárolja el az energiát) egy szünetmentes tápegységgel oldották meg a hálózat jelenlétét, melyre a rendszer is beindult. (tudni kell, hogy az inverter nem működik ameddig nem érzékel hálózatot) Ebben kértem segítséget, hogy miképpen is lehet ez és hogy valóban meg lehet e oldani. Nem kell milliókat rákölteni, és pláne nem szeretném tárolni az energiát, ami bejön aktuálisan azonnal elhasználnám egyelőre, amit meg nem az pocsékba megy. Egy szünetmentes jobb esetben 5-10eFt, rosszabb esetben is maximum 25eFt.

Nos attól kérdezem elsősorban mind ezt, aki képben van a témában és talán már csinált is ilyet.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) antikzsolt válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Az invertered le fog kapcsolni ahogy elmegy róla a hálózati feszültség. Életvédelmi szempontok miatt. Ciki lenne ha mégis működne és a szerelő meg a dróthoz sülne kint az oszlopon mert azt hiszi nincs áram alatt. Azaz ahogy te tervezed 1 amper nem sok annyit nem fogsz kivenni belőle. Ezért van a szigetüzemű inverter. Ott aksiba megy a ménkű. A másik megoldás az egyenfeszültséget átalakítod hálózati árammá. dc to Ac inveter. A vízes bojlert egészen jól felfűti majd ilyen szép napsütésben. Más fogyasztóra nem kötném. Tv, számítógép, klíma nemigazán szereti ha a napelem nem ad elég áramot neki. Egy ideig kompenzál de egy idő után vagy leáll vagy füstjelekkel jelzi hogy nem tetszik neki valami. A hűtő és fagyasztó meg elég ritkán megy.
Nem tudom mennyi időt mondtak neked hogy kijönnek és rászerelik de ha addig behozza az inverter árát a napelemmel fűtött bojlered vegyed meg ha jónak látod
(#) Atis57 válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Szia!
ehhez;

Nem kell milliókat rákölteni, és pláne nem szeretném tárolni az energiát, ami bejön aktuálisan azonnal elhasználnám egyelőre, amit meg nem az pocsékba megy. Egy szünetmentes jobb esetben 5-10eFt, rosszabb esetben is maximum 25eFt.

Ezek egyike sem szinuszos feszültségű. --Igy a visszatápláló invertered nem fog elindulni.

Ha veszel szinuszosat ( azért a 80 000Ft ról indulva ) Azzal eltudod inditani.De játszani kellene a terheléssel! A Feszültség ne essen 210V alá-és ne emelkedjen 253V felé! Tehát csak mérsékelten süssön a nap , s váltogasd a terheléseket.
Olcsóbban marad a villany fűtés/ villanyboyler , vagy a várakozás ? Az legalább ingyen van!
(#) don_peter válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Káosz uralkodik most mindenhol, nem tudom mikor tudnak érdemben foglalkozni velem főleg, hogy a teljes hálózatot újra akarom köttetni külső leállással és földkábellel.. De gyanítom hónapokról van szó.

A szünetmentest gondoltam valahogy felhasználni, hogy szimulálja a hálózatot, ezzel elindítva az invertert és így amit termel el tudnám használni, persze nem mindig csak amikor tényleg szükségem van rá. Pl. fűtés vagy hűtés.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2020
(#) don_peter válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Van most amit azonnal tudok venni szimulált szinuszos 10e-ért, és valódi szinuszos 20e-ért, ezért írtam ezt a kettő összeget. Nyilván ezek nem újak, de nem is lényeg jelenleg.

Igen pont ettől félek én is, hogy elkezdenek emelgetni és nincs megállás, ezért akarom körbejárni a dolog mielőtt botorságot csinálnék.
Kérdés még az is, hogy a szünetmentes képes e stabilizálni a feszültségét vagy ő is mindenképp az inverterre akar majd ráállni vagy fölé emelni?
Az inverter egy nagyon komoly cucc tuti, hogy stabil lesz, de tudom, hogy a hálózathoz képest kicsit feljebb viszi a feszültséget, hogy vissza tudjon tölteni.. Nah most attól félek, hogy a szünetmentes ezt nem fogja szeretni. Ezért érdekel, hogy ha esetleg valaki csinált már ilyet, annak több tapasztalata lehet és megosztaná esetleg velem.
(#) antikzsolt válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
A bojelered ha tudja fogadni ez is megoldás lehet. Invertert ki is lehet talán zárni. Dc cekász a bojlerbe. Bővebben: Link
(#) don_peter válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Sajnos ez a bojler dolog részemről nem jó. Gázos a bojlerem.
Autó töltés és fűtés, hűtés amit azonnal tudok rákötni. Mindegyik AC.

Igazából mindenképpen az invertert kellene valahogy biztonságosan elindítani és a termelt átalakított áramot elhasználni, persze csak ha kell.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2020
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Idézet:
„Az invertered le fog kapcsolni ahogy elmegy róla a hálózati feszültség.”

Pont ezt a hálózati feszültséget akarja biztosítani az inverternek egy PC-s, szinuszos, szünetmentes tápról. Vagyis egy akkuról előállítana 230V 50Hz-es feszültséget, ezzel helyettesítené az áramszolgáltatót. Bizonyos szünetmentes tápok (pl. APC szünetmentesek bizonyos típusai) elindíthatók csak akkuról, nem kell nekik a hálózat az elinduláshoz.
Az egyik kérdés az, hogy hálózatnak tekinti-e a hálózatra tápláló inverter a szünetmentes táp kimenetét, és elindul-e. A másik kérdés, hogy mit szól a szünetmentes táp, ha a kimenetére visszatáplálnak.
Semmi tapasztalatom nincs a kérdésben, de ha kipróbálnám, akkor valószínűleg azzal kezdeném, hogy terhelés nélkül elindítanám a szünetmentes tápot. Utána rátennék a szünetmentes terhelhetőségének felét biztosító terhelést, majd rákapcsolnám a hálózatra tápláló invertert. Talán nem lenne baj... Ha működne, akkor további terheléseket lehetne rákapcsolni.
(#) antikzsolt válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Oh basszus. Az gáz mind a két értelemben. Autó töltés? Sima autó, hibrid vagy csak aksis? Klima ha találsz hozzá megfelelő töltésvezérlőt. De azt nem tudom hogy szeret e elindulni aksi nélkül.
(#) don_peter válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Tehát a fokozatosság elve alapján a szünetmentest terheljem 50%-ban, majd rákapcsolni az invertert a szünetmentes hálózati kimenetére és finoman terhelgetni. Gyakorlatilag kitesztelni a dolgot. Továbbra is félek a szünetmentes kimenetére kötött visszatáplálás következményétől..
(#) don_peter válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Igen szó szerint ahogyan mondod, ez mindenképpen gázos. De valamit ki kell találnom, mert értékes energia pocséklódik el, miközben telik az idő. Full elektromos, nem hibrid, de csak az AC részét birizgálnám, DC-t semmi képpen.
(#) antikzsolt válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Hány voltos a napelemes rendszered?
A töltő milyen teljesítményű?
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2020
(#) don_peter válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
3.6kWh az inverter és olyan 700-800v a maximum.
Töltő nincs, csak inverter, hálózati betápláló.
(#) kendre256 válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Idézet:
„Kérdés még az is, hogy a szünetmentes képes e stabilizálni a feszültségét vagy ő is mindenképp az inverterre akar majd ráállni vagy fölé emelni?”

A szünetmentes tápokat arra tervezik, hogy ha a terhelés hatására csökken a kimenő feszültségük, akkor azt emeljék. Ha felemeli valami a kimenő feszültségüket, azzal nem tudnak mit kezdeni, nem tudnak terhelést rárakni. A stabilizált tápok pont ugyanígy működnek. Ezért kell terhelés a kimenetre, az valamelyest fel tudja venni a rátáplált energiát. Minél nagyobb a terhelés, annál kevésbé tudja az inverter emelni a feszültséget, csak nagy terheléssel meg a szünetmentes nem indul el....
Az is kérdés még, hogy az inverter hogyan reagál arra, ha a rátáplálás hatására hálózat feszültsége nagyon megemelkedik. Le is szabályozhat (valameddig), vagy hibát jelez, és leáll.
(#) don_peter válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Az a jobbik eset, ha leáll. De szerintem ha valamit észlel, ami nem jó neki lefog kapcsolni, elég komoly kis cucc.
Nem akartam kísérletezni ezért kérdezek ennyit. Úgy láttam hogy volt már itt valaki sőt többen is aki megoldotta ezt a helyzetet, de ők már nem igen írogatnak. Youtube-n is láttam egy srácot, aki szünetmentessel oldotta meg a szigetüzemű napelemes rendszerét. Gondoltam, akkor nekem is menne valahogy. Ha jól láttam nem teljes szinuszos UPS-t használtak, hanem szimulált szinuszosat. Bár nem ez a szűk keresztmetszet most.

Ilyen az inverter: http://www.europe-solarshop.com/abb-pvi-3-6-tl-outd-s.html
(#) pipi válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Ha belegondolok... A szünetmentest beizzítod, a napelemes cucc is elindul, szinkronizál/visszatölt, igen ám, de ekkor a szünetmentes azt fogja hinni, hogy megjött a villany és leáll.
Szóval a szünetmentesbe is bele kellene alaposan nyúlnod, hogy ne lássa a kinti hálózatot...
(#) kendre256 válasza pipi hozzászólására (») Ápr 30, 2020 / 1
 
A szünetmentes nem fogja azt hinni, hogy megjött a hálózat, mert nem a bemenetére kapja a táplálást, hanem a kimenetére.
(#) pipi válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Hamu fejemre, igazad van
Én biztos nem kötném egy szünetmentesre a milliós cuccom
Próbáld elhasználni DC-ben valami fűtésre...
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2020
(#) kendre256 válasza pipi hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Nem én akarom ezt megcsinálni, csak próbálok együtt tanácstalankodni a kérdezővel. Én valószínűleg hagynám veszni a lehetséges termelést, túl drága egy ilyen rendszer, hogy párezer (pártízezer) forint haszonért kockáztassam.
(#) don_peter válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Én már a jövőben is gondolkodom egyben egy olyan szigetüzemben, ahol nincs tárolás, közvetlen felhasználás van csak. A baj, hogy ha betáplálom most a termelt áramot, a digit óra számolja a kifolyást is és kifizettetik velem. Bosszantó. Egyelőre csak tapogatózók, hátha valami jó ötlet kipattan valakiből.. Nem akarom veszélyeztetni a rendszer épségét és a magamét sem..
(#) tomipap válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Szia. En nem tudom milyen meroorad van de nem ertem miert fizetnel azert ha "elajandekozod" az aramot. Ha analog orad van akkor vagy van benne vedelem, hogy ne porogjon viszaafele vagy nincs. De ha a masik iranyba folyik az aram akkor nem tudom, hogy miert forogna tovabb a "fogyasztasi" iranyba. En mar uzembehelyeztem jo par rendszert itt Nemetben es peldaul valami regebbi Schlumberger analog merovel mindig az van, hogy visszafele porog aztan kesz. Mielott valaki felreerti.
Az elso uzembehelyezes az meg az aktualis oraval tortenik amolyan felhivatalosan. Attol fugg melyik teruleten. Aztan majd amikor jon a datum, hogy mikor jonnek muszert cserelni akkor ismet kimegyek es atadom a szolgaltatonak miutan ok lecsereltek az orat. De olyat, hogy forditott aramiranynal is fogyasztasi iranyba mer az ora meg nem lattam. Ez nem jelenti azt, hogy nincs is...

Meg a digitalis oraknal is az van, hogy mutatja, hogy vissziranyba halad az aram. De nem
szamolja (amig nem ketiranyu a mero) csak mutatja az aktualis teljesitmenyt es az iranyt.

Magyarorszagon nem volt meg sok oraval dolgom de amivel igen ott szinten ez volt ahogy irtam. Meg szuleimnel is otthon....

Milyen meroberendezes van nalad telepitve?
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2020
Következő: »»   149 / 228
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem