Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   91 / 113
(#) tepege hozzászólása Máj 14, 2020 /
 
Ha még van türelmetek hozzá ilyen a hátulja-létezik hogy a mikrofon mellett az egy sztereó kimenet tán' erősitőre...?
(#) VJ72 válasza tepege hozzászólására (») Máj 15, 2020 / 1
 
Van vonalkimenete, de ez egy négysávos monó magnó. A Rádió / Phono aljzatból jön ki a jel. Az a harmadik csatlakozó egy külön megvásárolható előerősítő kimenete, a kombináltfej van közvetlenül kivezetve és tápfeszültség az előerősítőnek.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2020
(#) tomriddle hozzászólása Júl 28, 2020 /
 
Sziasztok Magnósok!

Tanácsot szeretnék kérni. Akadt egy eladó Tesla B101. 15000 forintot kérnek érte. A hirdető szerint jó állapotban, minden funkció működik. Én nagyon rég vágyom egy szalagos magnóra, amit napi szinten szeretnék használni. Kislemezeket vennék át és hallgatnék rendszeresen. Szerintetek megéri?
Köszönöm
Richárd
(#) CIROKL válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Kinek mit ér , ha még B100 lenne estleg érne 5E de 101 az már egy elbasszarintott cucc volt.
(#) ujfalusi válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Ennyit semmiképpen nem ér. Egy nullával több mint az értéke. 15 ezerért már jobb magnót is lehet kapni.
(#) mohinger válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Szia!

Semmiképpen nem ér meg 15 ezer Ft-ot. Ennyi pénzért már inkább Uher Variocord 263. Fényévekkel jobb. Vagy egy Philips N4414.
Ahogy az előttem szólók mondták maximum 5 ezer Ft a B101.
(#) tomriddle válasza mohinger hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Köszönöm a válaszokat!

Most még Akai magnókkal szemezek.
(#) tomriddle válasza mohinger hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Ha jól meggondolom, valamikor 20 éve vettem egy B100-at. Kollégámmal kipucoltuk, aztán annyira beleszeretett, hogy eladtam neki. Nem volt nálam egy napot sem használatban.
(#) mohinger válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Az Akai 4000-es szériával sajnos az a baj, hogy nagyon elszálltak az áraik.
Egy szép GX4000D már bőven 50000Ft felett van. Mindamellett, hogy nekem is van belőle 2db, sajnos nem igazán szalagkímélő, elég primitív a mechanikája. Ha jól van beállítva, nincs szétkopva a kuplung filc pl., akkor még egész elfogadható, de ez az állapot nem sokáig tart rendszeres használat mellett. Hamar felkeményedik a kuplung, nyávogás, szalagnyúzás lehet belőle. Inkább 3 motorosat érdemes venni.
Sokan lenézik a Philipseket, mondván, hogy sok bennük a műanyag, de jellemzően ők csak képen láttak ilyet és ez alapján döntenek. Többen birtoklunk ilyen magnót és nagyon szép hangjuk van, főleg a 3 fejeseknek, a szalaggal is nagyon finoman bánik. Érdekes módon 45 év után is szépen működnek. Sajnos a fej nem olyan tartós bennük.
(#) tomriddle válasza mohinger hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Köszönöm!

Még megfontolás tárgyává teszem a dolgot. Mindenképp olyan gépet szeretnék ami hosszú távon is használható.
(#) tparpad hozzászólása Aug 11, 2020 /
 
Ha már B 101, tudnátok segíteni? A probléma az, hogy visszacsévélésnél a jobb oldali orsó is elkezd forogni a baloldalival ellentétes irányban. Mechanika szinte újszerű, gumi alkatrészek is renden vannak. Lehet, hogy ezt beállítással helyre lehet hozni?
(#) mohinger válasza tparpad hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Ez teljesen normális jelenség, hogy visszacsévélésnél a jobb oldali orsó is elkezd forogni a baloldalival ellentétes irányban, ha nincsen rajta szalag. Így biztosítják a felcsévélés feszességét.
(#) tparpad válasza mohinger hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Ezt én is így gondolom, de, ha van rajta szalag visszafelé nem indul el a csévélés, csak ha kézzel rásegítek. Akkor viszont a jobb oldali orsón csúszik a szíj és hangos csikorgó hangot ad.Ez szerintem nem természetes. És még egy dolog: Ha előre csévélek, akkor viszont a bal oldali orsó áll. Ilyenkor mi feszíti a szalagot, hogy ne legyen laza?
(#) ujfalusi válasza tparpad hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Minden magnóban vannak fékek. Ezeket bekell állítani.
(#) Tomi94 válasza mohinger hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Volt 3 motoros Philips-em, és sajnos nem a műanyag a baj vele, legalábbis mechanikusan nem. Az igaz, hogy a szalaggal nagyon finoman bánik, alig láttam nem félprofi gépet, ami ilyen egyenletesen lassítana le pörgetésből nagyobb orsóval is.

Még a fejkopás is egy dolog. Csak az a capstan motor szériahiba ne volna bennük! Márpedig sokan írják, hogy találkoztak azzal, amivel én is: előbb csak rángat ( = "nyávog mint állat"), majd nehezen is pörög fel a lendkereket forgató motor. Szétszedni roncsolás nélkül csak szerencsével lehet, cseredarab nincs, innentől van egy szép szobadíszed.

És akkor még a leragadó műszert nem említettem, ami szintén Philips sajátosság. Mondjuk a magnómé pont nem csinálta, de több korabeli erősítőjükön, deckjükön találkoztam vele a szervizes időkben. Javítani közel esélytelen (órásmesterség és idegsebészet ötvözete, senki nem vállalja el), hiányában meg elég nehéz felvételre használni a gépet..

Persze lehet bárkinek szerencséje, de magam részéről hiába szépek, meg hiába jók specifikáció szerint, én már nem mernék érte pénzt adni, ha napi használatra kéne. Gyűjteni meg nem gyűjtöm..
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2020
(#) veroka válasza tparpad hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Azonkívül vannak kuplungok is. Ezeket is be kell állítani.
A kuplungnak annyira kell fognia, hogy lejátszásnál és előrepörgetésnél stabilan fel tudja csévélni a szalagot, akár teljes orsónál is (lejátszásnál a szalagtovábbítást úgyis a gumigörgő intézi). Ellenben visszacsévélésnél engedjen, hogy a visszatekerő orsó tudja húzni a szalagot.
A fékeknek meg kell fogniuk az orsókat, bármelyik üzemmódból kapcsolsz is stop-ra.

Amennyire emlékszem, a B101-nek ugyanaz a mechanikája, mint a B5-nek. Ebben két gumituskó a fék, egyszerre mozognak egy ferde dróttal összekapcsolva. Ha ez a drót elgörbült vagy kilazult, akkor az egyik fék nem fog rendesen. Illetve ha elkopott a gumituskó, akkor érdemes őket megfordítani, a másik oldala még jó lehet.
A kuplungok pedig az orsók alatt lévő filcbetétek és gumiszalagok. A gumiszalagok nyomódnak az orsó belső feléhez, ezzel hajtva őket, a filcpapucsok pedig alulról nyomódnak az orsókhoz. Egy rugó nyomja őket egymáshoz, amit egy lépcsőn tudsz fel-le ugratni, ezzel állíthatod be az erősséget. Ha a filcek elkoptak, finom csiszolópapírral leht őket ismét felbolyhosítani.
Ha szétszeded a magnót, látni fogod ezeket és könnyen megérted mi hogy működik.
(#) szbalintmeister hozzászólása Aug 12, 2020 /
 
Üdv Mindenkinek,

35 évvel ezelőtti családi felvételeket vettem (volna) elő hogy digitalizáljam de sajnos az évtizedekig nem használt ACTPA-207-es magnó elromlott. Elvittem HiFi szervízbe ahol tettek rá egy szíjat, pár kondit meg tranzisztort forrasztgattak, letörgelték a gombjait, a sávváltó kapcsolót telefújták olajjal majd visszaadták hogy jobb lett mint volt... Hát nem lett az, ezért nekiálltam sk. A kapcsolót kitisztítottam így mostmár van hang mind a 4 sávon. Viszont azt csinálja hogy 5-10 perc alatt szép lassan elmegy a hangerő. Kis pihentetés után megint hangosabb, de elhalkul. Laikus vagyok de mivel jól szerelhető/forrasztható a magnó és van is kedvem hozzá ezért ha tudnátok iránymutatást adni hogy mit kellene ellenőrizni akkor szivesen bütykölném. Előre is köszönöm
(#) tunerman válasza szbalintmeister hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Az első fotón jól látható, hogy az elektrolit kondenzátorok alja korrodált, tehát ezek igencsak megviseltek már.
A legyegyszerűbb lépés ha kicseréled ezeket a valami normális tipusra.
TJ.
(#) szbalintmeister válasza tunerman hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Kedves TJ, köszönöm a választ!

Csináltam pár közelebbi képet, ezekre a kondenzátorokra gondolsz? Az egy gumialátét alattuk nem korrózió. A legtöbb alatt van ilyen kis korong. Alapvetően épnek tűnnek nem látok se púposodást se folyást kivéve ennél a nagynál ami talán a végerősítőn lehet (a sárga és zöld vezeték már egyenesen a hangszórókhoz megy).
(#) CHZ válasza szbalintmeister hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Bemelegedest kovetoen jelentkezo hiba nem elko problema, felfezetokre jellemzo.
Elkok okozta problemak bemelegedessel meg is szunhetnek.
(#) szbalintmeister válasza CHZ hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
ezekből nincs olyan sok, 5-6db. Hogyan tudom tesztelni hogy jók vagy nem? Ki kell szerelni? Ilyen multiméterem van:
előre is köszi
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Idézet:
„Csak az a capstan motor szériahiba ne volna bennük!”


Érdekelne, melyik típusra vonatkozik az állításod?
(#) mohinger válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Szia!

(doktornak is írom) A capstan motor hibák a korábbi példányoknál ritkábban jöttek elő, inkább azoknál okozott megoldhatatlan gondot, amiben már egybeépítették a fordulatszám jeladót is. Pl: 4504, 4506, 4420, 4422, 4512, stb... A korábbi típusoknál a motor cseréje megoldható, mivel a jeladó a tengelyre csavarozott mágneses peremű kerék, ez áttehető, a jeladó érzékelő is külön van. Nekem is volt egy 4506-om, amiből hiányzott is a capstan motor. A műszer leragadást kis ügyességgel és ésszel szépen megoldottam, az enyémben is rossz volt az egyik. Sok fejtörést okozott, de végül pofon egyszerűen megoldottam. (4420)
(#) compozit válasza mohinger hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Mi a véleményed a Philips N4450-es magnóról?
(#) mohinger válasza compozit hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Nekem olyan magnóm még nem volt, nem is járt nálam. Így nem tudok véleményt mondani róla.
Itt többet olvashatsz róla: Bővebben: Link
Az utódját láttam kívül és belül is. Az egy nagyon jó gép. Bár a belseje kicsit telefonközpont feeling, a sok panel, meg vezeték miatt...
Az N7150 és a nagytesója az N7300 viszont már nagyon-nagyon műanyagos, ott már beépített bomba a nyomógörgő kiemelő szerkezet. Az széttörik ennyi idősen.
(#) Gafly válasza szbalintmeister hozzászólására (») Aug 13, 2020 1 /
 
Szerintem nem ezekre gondolt.
(#) compozit válasza mohinger hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Köszönöm. Egészen elképedtem a normál potik tolópotis "átalakításán". Ez a csiga izé meglepő.

csigapoti.jpg
    
(#) mohinger válasza compozit hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Akkoriban a tolópotik jöttek divatba ezeken a magnókon, én is néztem nagyot ezen a megoldáson. Aztán pár év múlva újra visszajöttek a forgópotik.
(#) CHZ válasza CHZ hozzászólására (») Aug 13, 2020 / 1
 
Erosito fokozataiban keresgelnem, tapfeszultsegeket is erdemes ellenorizni.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2020
(#) koqxdio hozzászólása Aug 13, 2020 / 1
 
Sziasztok!
Pár új Tesla B115 alkatrész ha valakinek szükséges:
Következő: »»   91 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem