Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos távirányítós kapunyitó
 
Témaindító: wital, idő: Ápr 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   73 / 131
(#) zsoltee0001 válasza doodikaa hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Nem ismerek olyan tipust ahol lehet törölni távolról, de szerintem nincs is, vannak bizonyos tipusok amiben lehet törölni 1db távirt, de jellemzően teljes törlés van.
Ez szopás tud lenni egy társas ház esetén, ha pl az egyes csatorna helyett a 2-es 3-as vagy 4-esre hangolják véletlen az 1-es gombot.
Itt is elképzelhető ilyesmi.
(#) doodikaa válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Az szívás ha nem lehet egyet törölni csak az összeset. Akkor tényleg vennem kell egy másik távit mert aránytalan lenne megszivatni az egész házat. Azért kiváncsi lennék mi lehetett a hiba? Egyik nap még működött másnap pedig már nem. Nyilván nem törölték az egészet mert legalább 50 távi van használatban és állítólag senki másnak nincs gondja és nem is nyúlt a vevőhöz senki.
(#) bajuszvas válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
Közvetve van rá lehetőség.
(#) doodikaa válasza doodikaa hozzászólására (») Ápr 29, 2020 /
 
Végül érdekes (és tanulságos) megoldás született. Leírom hátha más is belefut hasonlóba.

Felhívtam azt a céget amelyik szerintem az importőr, képviselő (ebben lehet, hogy tévedek) és nagyon kézségesek voltak rögtön kapcsolták a szervizt. Akivel beszéltem mondta, hogy szoktak olyan hibával találkozni, hogy megszakad egy vezetőszál a nyákon az antenna közül vagy leszakad egy induktivitás lejetés következtében. Kissé szkeptikus voltam mert bár imserem az induktivitások leszakadását a viszonylag nagy tömegük miatt, itt azonban kb. tized grammos smd alkatrészekről beszélünk. Eddig a pontig nem szedtem szét mert hátha visszakerül az eleadón keresztül a szervizbe. A srác felajánlotta, hogy ha beviszem és ez a gond vele akkor 1-2 ezerért megcsinálja, ha nem ez akkor kuka. Ezt azonnal el is fogadtam volna de a város másik végén vannak így mivel itt már szóba sem jött garancia szétszedtem és az alábbi kép fogadott. Nem a legjobb a kép de élőben teljesen egyértelmű volt, hogy a jelzett helyen korábban be volt forrasztva egy alkatrész. Az a "vezetékecske" felfelé állt de semmi mást nem találtam a házban, kipotyoghatott. Azt sejtettem, hogy induktivítás lehetett eredetileg de az értékéről nyilván fogalmam se volt. Lomexbe rohanni ezért Covid idején megint csak nem tűnt jó ötletnek, így végül megkerestem a legkisebb bontott tekercset itthon és egy tűre tekertem vagy 4 fordulatot, amiből később le kellett vágni 1,5-et, hogy egyáltalán beférjen a házon belülre pedig nagyon pici volt . Sajnos a kész állapotot elfelejtettem lefényképezni de nem nehéz elképzelni.
Valószínűleg hangolni kéne kicsit mert néha csak második-harmadik próbálkozásra nyit de egyébként egyelőre működik. Gyakorlatilag működött csak antenna nem volt így a mellé tett rádión nem lehetett érzékelni a jelerősség csökkenést de a vevő távolról már nem hallotta.
mod: Még annyit, hogy szerintem lehetett egy forrasztási hibás széria amiről lepotyogtak ezek a tekercsek azért találkozhatott ilyenekkel a szervizes. Nem hiszem, hogy ez életszerűen le tud szakadni leejtéstől ha jó a forrasztás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
(#) zsoltee0001 válasza doodikaa hozzászólására (») Ápr 29, 2020 /
 
Érdekes hiba, egyetértek, hogy nem kéne leszakadnia, a nyomógomb 10x kitörne a helyéről mire az letörik.Nekem legutóbb a 433MHZ-s kvarc kristály volt a hibás, normálisan villogott a led ha nyomtam a gombot, mégse adta ki a radiót.
Viszont olyannal is találkozta, hogy merítette az elemet, kiadta a folyamatosan a 433Mhz-t, még akkor is, ah kiszedtem a nyomógombokat->kuka
(#) Krizs hozzászólása Máj 1, 2020 /
 
Üdv mindenkinek.
Légyszi Segítsetek mielőtt *** az ideg!
Van egy proteco kapunyító szett (Q80A) amit én szereltem föl kb. 1 éve.
A mai napig tökéletesen müködik. Kényelmi szempontból beruháztam egy külső antennára (4000 Ft.) de nem működik.
Ugyanaz a 433.92 Mgh -es a kapunyító meg az antenna is .
Középső eret az antenna helyére az árnyékolást mellé kötöttem.
(Nincs is más lehetőség) de semmi életjel nem müködik.
Ha visszarakom a gyári darab réz drótot ugyanúgy megy mint régen. Létezi valami ésszerű magyarázat vagy valamit el tudok rontani ezen az egyszerű műveleten?

Ne káromkodj! Az itt nem menő.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) bajuszvas válasza Krizs hozzászólására (») Máj 2, 2020 /
 
21 koax - 22 árnyékolás a helyes bekötés. Így csinálod?
(#) zsoltee0001 válasza Krizs hozzászólására (») Máj 2, 2020 /
 
Olyan már nekem is volt, hogy az antenna kimondottan rontott a vételen, de hogy egyáltalán ne működjön tőle...
Az ilyen dolgok számomra (mivel nem értek a rádiotechnikához) teljesen megmagyarázhatatlan dolgok. Az is rejtély, hogy van olyan vevő ami működik ugyan, de csak közelről.
Mi tid elromlani egy vevőn, amitől csak közelről veszi a jelet... rejtély
(#) proli007 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 2, 2020 /
 
Hello! Nincs benne rejtély, hanem tudáshiány van mögötte.
"Mert az antenna nem egy drót, csak annak látszik!" Antenna illesztés.
(#) zsoltee0001 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 2, 2020 /
 
Köszönöm a helyesbítést
(#) mraulajos válasza Krizs hozzászólására (») Máj 2, 2020 /
 
Hali!
Sok helyen raktam fel antennát, RG58 50 ohm os koax kábelből készítve. Szegény ember vízzel főz alapon. Próbáld ki. Levágsz megfelelő hosszú vezetéket, majd a végét, (antenna) 17 cm hosszan megszabadítod az árnyékolástól. Megfelelő magasságba kihelyezed. Nekem több helyen bevált. Sokáig nekem is ilyen volt.
(#) Krizs válasza bajuszvas hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Igen így csináltam . Előszőr csak simán blankolás
után aztán próbáltam visszaforrasztani is de semmi eredmény.
(#) pucuka válasza Krizs hozzászólására (») Máj 3, 2020 / 1
 
Az a probléma, hogy az SDR rádiók előírás szerint csak a saját beépített/hozzáadott antennáikkal működhetnek, így teljesítik az engedélyezéshez szükséges műszaki előírásokat. Ennek megfelelően az "antenna csatlakozások" is így vannak kialakítva.
Ez azért nem jelenti azt, hogy nem lehet rá külső antennát tenni, de az nem egy egyszerű folyamat.
mraulajos megoldását azzal egészíteném ki, hogy az RG58 kábelt kb 20 cm hosszan megblankolod, az árnyékoló harisnyát visszahúzod a megblankolatlan része, majd a szadon maradt középső eret elkezded csipkedni, rövidíteni úgy hogy a vevőt az adó közelébe teszed, olyan közelre, hogy hogy éppen működjön. Lecsípsz egy kicsit, távolabb viheted a vevőt, majd megint lecsípsz egy kicsit. addig folytatod a manővert, amíg már nem változik a helyzet.
Műszer nélkül így lehet umburdálni.
ahogy proli007 írta, az antenna nem egy darab drót, bár annak látszik. Fontos a mérete, a környezete is.
(#) Krizs válasza proli007 hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Igazad van nem vagyok szakember csak egy józan parasztésszel gondolkodó vidéki.
Megnéztem a mellékletet de sajna nem lettem okosabb ez nagyon durva bonyolult dolog.
Szóval esetleg számomra érthető módon el tudnád mondani mit kellene tennem vagy esetleg beszereznem?
Köszi a segítséget.
(#) Krizs válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Köszi ha nem lesz más kipróbálom.
(#) Krizs válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Köszi teljesen érthető kipróbálom.
(#) pucuka válasza Krizs hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
A saját antennájával is kell tudni produkálnia 2 - 300 m -t. Azért az nem kevés, gondold meg, hogy egy szabványos focipálya hossza két kapu között 60 m.
(#) proli007 válasza Krizs hozzászólására (») Máj 3, 2020 / 1
 
Hello! Ha ez egyszerűen leírható lenne, akkor úgy is lenne leírva a mellékletben. De a rádióvétel-adás technika egy külön tudomány ág. Kívülről nézve a telefon is csak egy fekete doboz néhány mütyürkével a belében.
Az antenna illesztve van a vevővőhöz, úgy mint az adóhoz. Ezt a környezete is el tudja rontani. De ezt ma azért nem veszed olyan közvetlen észre mint anno, mert digitális az átvitel, és vannak javító bitek-kódok-eljárások. Tehát aki tervezi az áramkört, az sem megrajzolja aztán minden oké. Próbák és mérések követik, mire kialakul valami. Ez alatt próbálják illeszteni az antenna talpponti ellenállását és mérni a zajt is mert a kettő nem esik egy pontba és az optimumot keresik. De ehhez komoly műszerekre van szükség, Szignálgenerátorra, wobbler generátorra, vagy spektum analizátorra.
Ha Te elvezetnéd az antenna jelét a környezetéből, akkor a bementet v. kimenetet illeszteni kell a koax (ami egy osztott paraméterű tápvonal) impedanciájához. Majd az antenna talpponti impedanciáját is a koax-hoz. Ha nincs így veszteség lép fel, reflexió (az energia ide-oda leng a vonalon, állóhullámok alakulnak ki, stb.) Tehát a jel energiája nem érkezik meg a két végpont közé. Egy digitális átvitel viszont érzékeny a reflexióra, hiszen a jel így időben többször megérkezik a bemenetre. Régen a TV-nél ez volt a "szellemkép". De ott legalább láttad.
Mivel itt a vevőnek nincs kimenete ahol ellenőrizhetnéd legalább a jel nagyságát, még nehezebb a helyzet. Egyszóval amatőr szinten a próbálkozás az egyetlen esély, csak ott meg az a csapda, hogy fogalmad sincs merre jársz az optimális megoldástól. Ráadásul a kisugárzott teljesítmény a távolság négyzetével csökken, tehát kétszeres hatótávolság négyszeres teljesítményt jelent. (Az átvitt teljesítmény mindegy hogy az adótól megy, vagy a vevőhöz érkezik.)
Nos, ezért nem lehet egyszerű és használható tanácsot adni, ebben a témában. Ez nem egy digitális áramkör, ahol a szintek szabványosak, vedd meg ezt, kösd ide azt.
Annyit lehet kezdeni, hogy általában az antenna hossza, lambda/4 hosszúságú. A lambda pedig a C/f el számolható. (C a fénysebesség, f pedig a frekvencia.) De még ennek is van rövidülési tényezője. És ha összehajtod a drótot (mint a nyákon teszik), vagy megváltoztatod a környezetét, a látszólagos hossza is változik. Az pedig erősen kihat az eredményre.
A leírásban is benne van, hogy a látszólagos hosszat néha tekercsel növelik, vagy kondival csökkentik. De az eredmény így is a megfelelő hosszú antenna jósága alatt lesz. A megfelelő megoldás még komoly tudás/tapasztalat birtokában is tapogatódzás szinten áll, míg kiderülnek a környezeti tényezők.
Egy adót sem percek alatt hangolnak be, pedig Ők tudják mit tesznek. De Pucuka ebben a témában sokkal-sokkal jobban otthon van mint én..
(#) Krizs válasza proli007 hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Nehezen ment de megértettem!
Köszönöm a türelmet és a segítséget.
(#) Krizs válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Az enyém az általad említett távolságot meg sem közelíti. Lehet hogy a kerítés vagy a ház elött futó elektromos vezetékek miatt de ha kocsival érkezem kb. 20-30 méterről tudom csak beindítani. Ami csak azért zavaró mivel pont akkor kellene a gombot nyomni mikor a kapubejáróra rákanyarodom, és ez a kettő egyszerre nem mindig sikerül. Jobb lenne ha meg kanyarodás elött tudnám kapcsolni.
(#) dokidoki válasza Krizs hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Sajnos olyan baj is fennállhat, hogy nagyon magas Nálad a környéken a 433.9MHz zavarszintje. Ekkor egy magasabban elhelyezett jobb antenna a vevőre kapcsolva ront a helyzeten.
Egy ismerősömnél 3 napig semmilyen ezenfrekvenciás eszközök nem működtek, már az NHH után rendőrségi feljelentést is tett gy kikészült ettől. Mikor kínjában tőlem kért tanácsot és egyeztettünk hogy megyek majd vasárnap délután, rá egy órára egyszercsak megszűnt a zavarás. Azóta nem tudok semmit, hogy lett volna valami.
A másik, ezek a vevők többsége egyszerű regeneratív vagyis maga a vevő is sugároz és ha előfokkal blokkolva is van, többnyire árnyékolatlan áramkör. Így maga a vevő illetve egy közelben lévő másik vevő is okozhat zavart... ennyi elméletben is előfordulhat. De egy bepárásodó szomszédos vezetéknélküli gagyi kapucsengő is blokkolhatja a vételt, amíg ki nem hal az energia az eleméből.
(#) mraulajos hozzászólása Máj 9, 2020 /
 
Hali!
A képen látható vezérlést szeretném beállítani. Ezt a leírást nézegetem hozzá. A problémám, hogy az A gomb nyomogatásával, teljesen más jelölések szimbólumok jönnek elő, mint ami ebben a leírásban van. Ilyenek: A 1, 2, 3.......10, valamint, F 1, 2, 3....
(#) mraulajos hozzászólása Máj 9, 2020 /
 
Ez van benne. S.O.S.
(#) bajuszvas válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
T011A/S-NOD
Bővebben: Link
(#) mraulajos hozzászólása Máj 9, 2020 /
 
A típusként, az oldalán ez van: PROTECO Meko 8
(#) mraulajos hozzászólása Máj 9, 2020 /
 
Ha volt segítő szándék, köszönöm. Úgy tűnik, megtaláltam a megoldást.
(#) mraulajos válasza bajuszvas hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Nagyon köszönöm! Addig kutattam, hogy megtaláltam.
(#) andyka hozzászólása Máj 17, 2020 /
 
Sziasztok
Visszanéztem egy jó pár óldalt de nem találtam semmi olyat amit keresek.
Szerintetek az ilyen taviranyitot lehet tanitani ?
Miképpen ?
Esetleg valami leirás róla valahol ?
(#) zsoltee0001 válasza andyka hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
szia
Szerintem igen, mert másik, 4 gombossal együtt hirdetik, azt pedig lehet: Bővebben: Link
Gondolom a két gomb egyszerre nyomvatart, reszetel, aztán a tanítás pedig nyomvatart egyik gomb , közbe az eredeti távir nyomvatart: Bővebben: Link
(#) pipi válasza andyka hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Encoding type:fixed code(1527,1538)
Következő: »»   73 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem