Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   161 / 191
(#) Bakman válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Hoppá, bocsánat, nem adtam elég segítséget az elinduláshoz. Lásd melléklet, mint egy példa, de a többiek válaszát is érdemes megnézned.

JBC.jpg
    
(#) Egri Frédi válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 30, 2020 / 2
 
Azért a TCP -k nem használhatatlanok !
Mi pl. ilyeneket használunk. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy a feladathoz válasszunk megfelelő szerszámot.

Szerintem sok fórumlakónak van kattogós Wellere és legalább annyian álmodoznak arról, hogy egyszer talán nekik is lesz ...
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Ejnye, ezt nem kellett volna...
(#) elektroncso válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 30, 2020 1 /
 
Ipari célra használhatatlan. Ott ahol napi 8 órában 0402 SMD-t meg TQFP tokos áramköröket ill. ehhez hasonló finom játékokat kell beültetni ott használhatatlan.
Én pl. tegnap forrasztottam ADUC 832 kontrollert, amit ha 300oC-nál nagyobb hőmérséklettel forrasztok akkor képes úgy megpusztulni, hogy működőképes marad, csak 3-5x annyi áramot vesz fel és egy két hónap alatt szétfűti magát. Ez egy biztonságkritikus áramkörnél megengedhetetlen. Ennél kisebb hibával is selejtezünk áramköröket.

Persze ahol ilyen munka nincs ott jó, meg otthon bütykölni is jó. Azt nem mondom, hogy nincs az a pénz amiért kézbe venném, de sokat kéne fizetni, hogy a TCP-vel forrasszak ha van jobb a közelben. Annál még a PACE is jobban használható ipari környezetben, pedig az is egy hulladék.
(#) FAZ1 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Sohasem mondtam, hogy a mágnes a pákacsúcs hegyében van! Én egy párat már szét-égettem, széjjelszedtem, stb. Nincsen azokban semmiféle hőmérő!
Lehet, hogy a nagyon drága ipari hőmérő-hegyekben a valóságban az van amit írsz, de az átlagban és csak amatőr-szinten használható (és viszonylag olcsón) megkapható pákák (mint pl. a Weller) már csak ilyenek!
Ott a csúcs "másik" végében - ami a páka belsejébe van dugva - nos, ott van a mágnesezhető fémkorong.
Miután én többnyire az általad utolsóként megemlített "kattogós" pákákról beszélek.
Míg a többit valójában nem ismerem.
A forrasztóállomás viszont szerintem éppen olyan, hogy a sima Weller pákához - MINEK?

Lehet, hogy az olyan hőmérőcsúcsal szerelt pákák és pákahegyek - AZ TELJESEN MÁS!
(#) FAZ1 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
És?
Ezek egyike sem Weller pákahegy. Ilyet meg - akár a bádogosok is használhatnak ...
(#) Bakman válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Ember, ez most komoly? Te kérdezted, miért kell hőmérséklet beállítási lehetőség. Legalább nézz szét az általad annyira emlegetett Weller cég termékkínálatában.
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Ez is egy kicsit pontatlan, mert bakelit hordozo nagyon ritka ( legalábbis kb 1960 ota a törékenysége miatt). Az amit talán bakelitnek minösitesz, az éppenolyan mügyanta alapanyagu mint a többi, de üvegszál helyett papir az összekötö anyag. Régebben más mügyantát használtak ( abban fenol is volt) attol lett a NYÁK lap sötétbarna, de nem bakelit. Volt egy idö, amikor textgumoiddal is probálkoztak, közismertebb nevén pertinax. Az is mügyanta, de a hordozo sürün szött textil anyag - olyasmi mint a jeans anyaga. Az az anyag nagyon jo volt, csak kitalálták, hogy a fenol mérgezö, igy betiltották.
Valoban a papir anyagu lapon a folia nem szivesen marad meg, mert valoszinü, hogy jobban vezeti a höt mint az üvegszálas lap, viszont ahogy irod olcsobb és egyszerübb a megmunkálasa. Sajnos egy kicsit törékeny ( de nem annyira mint a bakelit).
Az üvegszálas lapokban is van két fajta a ma használt vílágos áttetszö lap, ami a jobbik, és az amerikaiak által használt kék, nem áttetszö hozdozo. Sajnos arrol is könnyen leválik a folia. Hiába könnyebb meg mechanikailag stabilabb, sajnos a folia nem igen ragad hozzá.
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Bocsi a minuszért, mellényúltam !!!
Köszi a pontosítást, de bakelitet még a '80 -as évek elején Magyarországon is használták. ( Legalább is vidéken ... ) Az üvegszálas anyag fokozatosan szorította ki, aztán el is tűnt. Kuriózum manapság egy - egy darab. Kék amit még nem láttam, mi cseh gyártmányt használtunk. Ez világos zöldes-sárgás volt - maratás után ugye.
Akkor az a világos színű alapanyag papír lenne ? Most már ezt is tudom ...
Úgy látom járatosabb vagy a témában mint én, ezért megkérdezném - hátha tudod. Van egy fehér színű hordozó anyag is - állítólag nagyfrekvenciás dolgokhoz használják. Annak mi az alapanyaga ?
(#) Bakman válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Idézet:
„Bocsi a minuszért, mellényúltam !!!”
Katt oda még egyszer.
(#) Egri Frédi hozzászólása Máj 30, 2020 /
 
Felírat egy iroda falára.

Sose taníts szamarat énekelni:
- elrabolja az idődet és
- idegesíti a szamarat
(#) Egri Frédi válasza Bakman hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Köszi ! Megtörtént ...
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Idézet:
„pedig az is egy hulladék”

Nagy mondások vannak itten, én mondom, aki nem ért hozzá.
(#) Bartos77 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Hát pl a metcal is curie pontos működési elvű és +- 2C° a hőfok stabilitása. Csak hegycserével lehet hőfokot állítani. Ez azért jó egyes rinyálásokkal ellentétben (hogy ez mekkora hülyeség) mert a gyártósoron egy pl autóipari terméknél mondjuk előírás, hogy 360 fokon kell forrasztani, akkor a forrasztó operátor kiscsajok nem tudják felülírni. Csak azzal a heggyel tudnak forrasztani, amilyet kapnak. Nem úgy, mint pl a JBC-nél, ahol megszerzik a jelszót előbb-utóbb így is úgy is és átírják 400C°-ra, mert úgy könnyebben tudnak forrasztani...

Viszont nem nagyipari használatra rohadt kellemetlen a hegycserés fix hőfokú páka. Pont ezért nem hiányzik nekem se a hátam közepére sem a kattogós weller...Még otthoni forrasztgatásra sem. Eljárt felette az idő...
(#) szalamandra válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Idézet:
„Van egy fehér színű hordozó anyag is - állítólag nagyfrekvenciás dolgokhoz használják. Annak mi az alapanyaga?”

Teflon vagy kerámia (lehet).

Bővebben: Link

Bár ez a pákás topik.

image.png
    
(#) Gafly válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Talán ezért hivják a fórumot "Hobbi Elektronikának".
Bár vannak itt nem hobbisták is, de jól titkolják.
(#) Gafly válasza szalamandra hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Attila86 fórumtárs árult itt alu hordozósat is, az is fehér.
(#) FAZ1 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Néztem. Nézegettem.
Sőőőt!
Náluk vásároltam a már meglévő de kissé viharvert régi Weller pákámhoz az új alkatrészeket.
Hááát - bizony vannak ott nálunk csodák, viszont engem csakis a "kattogósom" felújítása érdekelt.
Meg persze - így még olcsóbban kijöttem, mintha vettem volna bárhol egy vadi újat.

Na meg - amennyit én forrasztok ...
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Van, azt is az amerikaiak használták - nem tudom pontosan mi az alapja, de szerintem abban kréta szerü valami (talcum, de szálas) van. Annak volt egy érdekes technologiája - legalábbis amit láttam, ahol csöszegecsek voltak a furatokban, de azokat maratott folia kötötte össze. ( amerikai berendezésekben láttam utoljára kb 1975-78 körül, azota nem igen). A TEK oszilloszkopokban is volt fehér NYÁK. Lehet, hogy az enyémben is ilyen van, de még nem kellett szétszednem igy nem tudom.
(#) FAZ1 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
"csak kitalálták, hogy a fenol mérgezö, igy betiltották."

Haha!
Ráadásul ez csaknem ugyanolyan dolog, mint a régi eternit pala, vagy hullápala háztető-anyag.
Az meg igazi rákkeltő csoda - a benne levő azbeszt miatt.

Minderre én valójában és csupán azt tudnám mondani az ilyen OKOS betiltó szakembereknek -
nem kötelező azokat megenni
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
(#) Skori válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Régen nekem is kattogós weller pákáim voltak. Aztán egy barátom "megfertőzött" a JBC-vel. Bár a wellerel sem volt különösebb bajom, mégis eladtam mindegyiket. Most már csak a JBC van (illetve megvan még a 40 éves csehszlovák pillanatpákám is, és bár manapság nem használom, de azt nem adom el, annyira a szívemhez nőtt ).
(#) Skori válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 30, 2020 / 1
 
Az azbeszt-el az a baj, hogy porzik, a por száll a levegővel, és persze nem kötelező belélegezni, de esetleg nem is tudsz róla. Aztán a szervezetben megtapadva szép lassan rákot okoz.
Az eternit (hullámpala) elvileg azbeszt-cement keverékből van. Nem tudom mennyire köti meg a cement az azbesztet, de lehet, hogy nem eléggé...
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Hát igen, van rengeteg okos betilto szabály.
Emlékszem jo 30 éve egy barátomnak játékkereskedése volt és az USA-bol hozott be játékokat. A vámon kitaláltak, hogy nincs minösitése a sárga festékre ami a játékokon volt. Fax Amerikába hogy van-e nekik valami papirjuk a festékre - nem volt. Na akkor jöhet rögös ut - más ügyek miatt már bejáratos voltam az ilyen helyekre, igy elvállaltam, hogy bevizsgáltatom a játékokat ( meglehetösen drágák voltak és nem 10 év alatti gyerekeknek valo). Elvittem egyet a laborba, hogy vizsgálják meg mennyi cadmium van a sárga festékben (mert csak azzal volt baj). Nézik - kaparják egy játékrol még annyi festéket sem tudtak lekaparni ami elég lett volna az analizishez. Végül 7 játékrol sikerült annyit lekaparni ami elég volt a mérésekhez. Na abban elérték a minimális cadmium szintet. Ki adták a papirost, közben meg megváltoztak a vámtörvények ( más kategoriába sorolták a cuccokat) igy teljesen felesleges volt az egész eljárás - ami egy halom pénzbe került, és kizárhato, hogy egy gyereknek több mint egy ilyen játéka lett volna és az amugy sem ennivalo - mégha szopogatta volna is.
(#) szalamandra válasza Gafly hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Idézet:
„állítólag nagyfrekvenciás dolgokhoz használják”


Igen, meg a papír hordozós (pontosabban cellulóz) is fehér.
(#) Bartos77 válasza szalamandra hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Az nem fehér. A CEM1 anyagú nyák fehér. A cellulóz (papír bakelit) a barna különböző árnyalataiban van.

A fehér alu oxid kerámia hordozó meg nagyfrekis áramkörökhöz van. Pl vastagréteg hordozóként is népszerű. Az alu hordozó meg ledekhez lett kitalálva. (kis termikus ellenállás a hűtés miatt).
(#) Egri Frédi válasza szalamandra hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Az inkább világosbarna ...
Amiről én beszéltem az kifejezetten fehér némi piros gyártói "vízjellel". Biztos, hogy nem teflon, mert kemény. Majdnem ugyan olyan, mint az FR4 - es, de nincs benne üvegszál. Ha kerámia akkor valami különleges "lágy" kerámia lehet, mert a fúró "viszi".
(#) szalamandra válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Mármint akkor most mi nem fehér?

CEM-1 is low-cost, flame-retardant, cellulose-paper-based laminate with only one layer of woven glass fabric.

CEM-2 has cellulose paper core and woven glass fabric surface.

CEM-3 is very similar to the most commonly used PCB material, FR-4. Its color is white, and it is flame-retardant.

CEM-4 quite similar as CEM-3 but not flame-retardant.

CEM-5 (also called CRM-5) has polyester woven glass core.
(#) Bartos77 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Akkor CEM1 lehet. Az ilyen fényes felületű, nagyon fehér is tud lenni. Üvegszövet viszont van benne, csak nem annyi, mint az FR4-ben. A gyorsacél fúrót majdnem olyan gyorsan el is koptatja....
(#) Bartos77 válasza szalamandra hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
A papír hordozós, cellulóz (FR2) nem fehér, hanem barna...
(#) szalamandra válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Szerintem nem komplett kerámia lap (bár olyan is van, törik), hanem kerámia szál erősítésű.
Következő: »»   161 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem