Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Attenuator építés gitárerősítőhöz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Rahed Lee hozzászólása Jún 15, 2020 /
 
Sziasztok!

Vettem egy VOX AC15-ös gitárerősítőt. Nagyon tetszik a hangja, csak ahhoz hogy a klasszikus torzított Vox hangzás is előjöjjön, ahhoz elég jól fel kell tekerni, mint ahogy a csöveseket úgy általában. Van rajta master volume és a két csatornának is van külön hangerő potija, ami tiszta hangzáshoz tökéletes, egész halkan is szépen szól, de a gain már nem elég olyankor.

Két megoldás lehetséges. Vagy veszek egy overdrive pedált a clean elé, vagy egy teljesítmény szabályzó attenuatort állítanék szolgálatba. Az utóbbi érdekelne. Nem kell fokozatmentes szabályozás, elég lenne 2-3 fokozat, plusz bypass. Az erősítőbe nem szeretnék belenyúlni (trióda-pentóda), valami egyszerű, de az erősítőre nézve veszélytelen megoldás érdekelne.
(#) Kera_Will válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Idézet:
„egy teljesítmény szabályzó attenuatort”
Ennyire stilizáltan kell egy ellenállásos feszültség osztót hívni ?!
feszültség osztó terheletlen/terhelt
Annyi a lényeg , hogy az egyik (alsó/felső) ellenállás fix , a másik pedig 2 3 állású váltókapcsolóval módosítható legyen.
Akár szép kerek értékű osztásokkal (0 (nincs osztás "bypasss") , -6dB (fél) , -20dB (tized) , -40 dB(század) között ) .
(zárójelben a feszültség osztások aránya van feltüntetve a dB értékekhez)

ha nehéz lenne terheltet számolni

terheletlent is számolhatsz így
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2020
(#) reloop válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
A kolléga azt írja kevés a gain, tehát jelerősítőt szeretne.
Sajnos nem a témájában tette fel a kérdést, pedig rendszeres látogatója.
(#) Rahed Lee válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Nem tudtam, hogy van ilyen népies elnevezése is. Köszönöm a linkeket, elmélyedek bennük
(#) Rahed Lee válasza reloop hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Elnézést, ha félreírtam, pedig böngésztem előtte a releváns topikokat.

De nem igazán jelerősítőre gondoltam. Azt szeretném, ha jól feltekert potiknál sem vinné le a fejemet a hangerő. És ahhoz, hogy legyen kellő torzítás, fel kell tekerni a bemeneti csatorna potméterét. Tudtommal ezt a ketyerét nevezik hivatalosan attenuatornak, ami a hangszóró és az erősítő közé rakva kisebb hangerőnél is hozza hellyel-közzel azt a hangzást amit alapon is tenne.
(#) Sebi válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
A szimpatikusabb megoldás az overdrive alkalmazása. Felesleges a drága csöveket torzításig kihajtani azért, hogy utána egy ellenálláson fűtsük el a teljesítményt.
És - ráadásul - a kimeneti osztót úgy kell megoldani, hogy a névleges kimeneti impedancia a változtatáskor is megmaradjon. Inkább kissé alá kell menni - a kimenőtrafó átütésének elkerülése végett.
(#) Rahed Lee válasza Sebi hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
Tegnap este sokat próbálgattam és arra jutottam én is, hogy felesleges mókolás lenne. Egész jó hangzást ki tudtam tekergetni belőle normál hangerőnél is. Azt hiszem, hogy magával a torzított hangzásával volt inkább a bajom. Nekem túl meleg, túl krémes. Nézek valami pedált, mert a meglévőket eladtam az előzővel, a kis 2W-os Vox Lil' Night Train-nel. Annak jó torzított hangja volt, csak a fizikai paramétereiből adódóan kicsit testetlen. Valami mindig hiányzik
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem