Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS GSM modulok programozása
Lapozás: OK   25 / 28
(#) pucuka válasza superuser hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Akkor elnézést, csak gyanús volt a sok G -zés. Ismerned kéne akkor, ha ezzel foglalkozol, hogy mi mit jelent. A GSM modulnál fontos a hálózati követelmények ismerete, nemcsak a hardver, és szoftver része.
(#) tufatofu hozzászólása Jún 23, 2020 /
 
Egy táp ráadásakor egy hálózatot találnia kellene egy normális SIM kártyával elméletileg. Míg ez nincs, addig felesleges bombázni AT paranccsal, persze ezt a józan parasztész mondatja velem és lehet nem így van.
(#) pucuka válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 23, 2020 / 1
 
Attól még lehet macerálni AT parancsokkal, ki lehet kérdezni a regisztereit, esetleg lehet gyakorolni a beállításokat, de használni nem lehet.
(#) superuser válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 24, 2020 / 1
 
Továbbra sem írtad le, hogy miért gondolod, hogy nincsen hálózaton.
Led villogását írtad, de nem tudjuk milyen LED. Van netlight LED a panelen, vagy nincsen?
HA NEM OSZTOD MEG A SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKAT, NEM FOGSZ HASZNÁLHATÓ VÁLASZT KAPNI.
(#) Gafly hozzászólása Jún 24, 2020 /
 
Lehet érdemes lenne tisztában lenni az alapokkal.
Amikor fizikáról beszélünk, akkor vannak olyanok, hogy antenna, áramfelvétel (3.3V-on 2W az nagyon durva ám, nem véletlenek a gyártó ajánlásai a kondenzátorokkal és layout-al).
Meghogy tudjon az ember kommunikálni a modullal, például Hyperterminal-al. Aztán ha ez megy, meg minden működik, meg értjük is hogy mi történik, akkor lehet utána "kódolni".
Ami a SIM kártya kérdést illeti, amikor bekapcsolod a végkészüléket, akkor bejelentkezik a hálózatba.
Ennek sokféle részei vannak, például a rádiós oldal lebeszéli egymással, hogy akkor akkor ki (hogyan) fog ezentúl kommunikálni vele.
Továbbá felmegy egészen a központi adatbázisba, hogy akkor ez az izé, ezzel az előfizetésssel innen jelentkezett be. Szabad neki/ki fogja fizetni/küldjük a kommandósokat?
És akkor még meg sem karcoltuk a "hány G" kérdést, SIM kártya és előfizetés, szolgáltató, jog, stb...
Pozitiv kimenetele a dolognak, ha veszel Kinából egy modult, valakitől a neten egy SIM kártyát, letöltesz a HUB-ról példa programot, és TADAM, működik.
De nem értek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2020
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Azt még hozzátenném, hogy SIM kártya fizikailag is van többféle. 5 V -os (ilyen ma már újonnan nem is létezik) 3,3 V os, olyan 3,3 V -os ami tűri az 5 V -ot, 1,8 V -os, ami tűri a 3,3 V ot, de nem tűri az 5 V -ot. A mai okostelefonokba adott SIM kártyák ilyenek, ha ezt bedugod egy 5 V -os készülékbe (régi telefonba adapterrel), tönkre is megy.
(#) proba válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Homály oszlatás az elmúlt pár év alatt kapott ( tavaly is ) hanghívásra alkalmas kártyák mindegyikével működik. Ami miatt a 2,3,4,5 G vel nem hiszem hogy probléma lenne, valahol olvastam, pontosan az ilyen kütyük miatt nem vezeti ki a szolgáltató. Szinte az összes riasztó, telefonos távfelügyeleti rendszer, mobilos kapunyitó... 2G-t használ. Ha megszűnne, lenne baj rendesen. 900Mhz-n a hangalapú szolgáltatás megszűnt, a régebbi telefonok azért nem tudnak kommunikálni a hálózattal. a sim800 viszont többsávos. ( illetve van valami kínai változat, ami a mi sávunkat nem tudja, remélem nem abba futottál bele, mert az olcsóbb volt.)
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Ez a 2, 3, 3,5; 3,75; 4, 5 G marketinges dolog, nem kéne foglalkoznunk vele.
Mindegyiknek van tisztességes neve, bármelyik rendszerben van hang, és adathívás is. A SIM kártya az előfizetést testesíti meg, ez határozza meg, hogy milyen előfizetésre vagy jogosult.
A GSM rendszer adatátviteli módja a GPRS. Nem tudom, hogy megszüntették-e, de a GSM hang és adat hívás szolgáltatás összetartozik, ha megszüntetik az egyiket, a másik sem lesz elérhető. Márpedig, ha az eddig GSM szolgáltatásra használt sávokat más technológiára akarják felhasználni, akkor azokat a frekvenciákat ki kell üríteni. A kivétel az 1800 MHz, ahol kétféle szolgáltatás is működik.
A SIM800 többsávos ugyan (4) de ebből nálunk csak kettő van használatban, a 900, és 1800 MHz. Viszont csak az adatforgalomban GPRS -t (time slot összekapcsolás) használ, ami a GSM szabvány sajátja. Az összes többi üzemmódban nincs time slot.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2020
(#) tufatofu hozzászólása Jún 24, 2020 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Nincs más hátra nekiesek a sorosporton egy PUTTY-al vagy valamivel aztán leírom a tapasztalatokat. Igazából a modem is lehet hibás, hisz nincs az kőbevésve, hogy egy hestorban vásárolt kínai modul nem lehet selejt.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Idézet:
„900Mhz-n a hangalapú szolgáltatás megszűnt”
Biztos, hogy nem. Mi értelme lenne korlátozni egy lehetőséget?
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Meg az sem úgy meg.
Meg a visszamenőleges összeferhetőséget (bakward compatibility) kinosan igyekszünk megtartani.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Va nálam egy tesztelő telefon, néha játszok vele otthon is. Nagyon is aktív a GSM 900-as sáv.

Teszt.png
    
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Nekem sajnos már nincsen meg a Nokia 3210-es, a Netmonitorral.
Pedig mekkora királyság volt annó.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Nem tudom egyszer úgy 5-6 éve jött az ismerős, a régi motorolla telefon beszüntette a szivattyú kapcsolgatását. Nézegetve a kérdést, a telefon nem tud felkapcsolódni a pannon hálózatára a tegnap még működő kártyával. Olvasgatás, kiderült, hogy a pannon megszüntette ezen a sávon az ez irányú tevékenységét. Hát jó, mivel közel a határ, egy szomszédos ország tornyára felcsatlakoztatva ugyan az a telefont, ugyan azzal a kártyával, nyilván roamingolva, de működött minden tovább. De mivel néha vissza is kellett volna hívnia a telefonnak, így inkább leselejteztük. és egy kétsávos került a helyére. Aztán mit néztem be nem tudom, ezek csak a távoli múlt emlékei. ( ezt erősíti, hogy a kérdező egyébként működő kártyája miért nem működik a nokia 5110-es telefonban - az is csak egy sávos )
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Bővebben: Link 2015-ös hír.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2020
(#) superuser válasza proba hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
De itt vélhetően 900/1800-ról beszélünk, mint két sávról és egy egysávos telefonról.
Ezzel szemben a SIM800L ami két napja már téma, egy 4 sávos eszköz.
(#) tufatofu hozzászólása Jún 25, 2020 /
 
Odáig jutottam, hogy AT+CPIN?-el lekérdeztem a modult a Vodafon és Tmobil kártyával READY jött , ezeknél lekérdezve a szolgáltató, térerő is stimmel ill jó. AT+CIMI-re jön a sim azonosítószám is. A Bluemobil ill. Telenor kártya viszont ERROR, pedig pinkód egyiken sincs, telefonban működik mindegyik 3Gvan a kijelzőn. Regisztrált pénzzel feltöltött kártyák ezek, nem feketepiaci termék.
(#) superuser válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
at+csq
at+creg?
(#) tufatofu válasza superuser hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Az modul jó, és a hálózaton is regisztrált, hiszen 2 kártyával működik! A signal is rendben
Tulajdonképpen annyira redukálódott volna a kérdésem, hogy a másik kettővel vajon miért nem?
A lidl-s blue is valami telenor vadhajtás állítólag. Létezik, hogy a telenor lekutyázta a 2g-s modemekben használhatóságot?
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2020
(#) superuser válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Idézet:
„Telenor kártya viszont ERROR”

Ezzel a mondattal mit akartál mondani?
Nem olvassa a modul a Telenor SIM kártyát?

Állítsd a modemet fix baudrate-re. 9600-ra, vagy 115200-ra, aszerint, hogy min szeretnéd használni. Kapcsold be a regisztrációs üzeneteket. Mentsd el a beállításokat.
pl.
AT+CREG=1
AT+IPR=9600
AT&W
majd indítsd újra és figyeld a soros portot.
Nem utolsó sorban másold be ide amit oda kiírt a modem.
(#) tufatofu válasza superuser hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Köszi! Az error-al azt akartam mondani, hogy nem olvassa a telenor kártyát mintha rossz, vagy nem volna benne. Az általad leírt variációk működő kártyával jók. Modul jó, sim foglalat jó, minden jó, mert jól működik tcom+voda, de a telenor nem. Használom vodával és kész, már ez is jó, hogy kétfélével működik, csupán kiváncsiságból érdekelt volna, hogy ez a szintén vadonatújonnan vett telenor kártya miért kakukktojás....
Az ügyfélszolgálat annyit mondott nézzem meg az akkut, meg be van-e kapcsolva
Sok pagert forgalmaztak méregdrágán ezzel a modullal, és nem kizárt, hogy egy sem működik ezzel a hypernetes szuper kártyával, mert felénk is a "westel"-vodafon a divatos, max. elviszem valahova és lepróbáljuk más eszközzel is.
Mint írtam 5110 is kártyát kér, ha belerakom ezt.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2020
(#) pucuka válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
A hiprnetes kártya 1,8 V -os, ami tűri a 3,3 V -ot. Az 5110 be 5 V -os kártya való, de szerintem ilyet újonnan nem biztos, hogy kapsz.
A telenorral pedig meglehet igaz az amit próba linkelt, bár szerintem nem indokolta semmi, hogy megszüntesse a 2G támogatását, a sávátrendezés biztosan nem. De ők tudják.
(#) bbatka válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Kb. 7 éve vettem egy Concorde mobilt. Bizonyos szolgáltatások nem akkartak müködni a 3db. Telenoros SIM kártyám egyikével sem. Gondoltam régi és becseréltem újra. Továbbra sem müködtek a szolgáltatások. Az egyik a GPS volt. A fórumokat olvasva aztán kiderült, hogy a Telenoros SIM kel van a probléma. A másik két szolgáltató kártyái rendben voltak. Meg azt is rebesgették, hogy a Telenor az almás mobilokhoz más fajta SIM et ad. Amivel a Concorde is teljes értékűen tud üzemelni.
(#) proba válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Nekem konkrétan egy 2014-2015 környéki beszerzésű blue mobil feltöltős kártyával Szegeden működik. A telenor előfizetéses, amit tavaly előtt kaptunk a cégnél szintén működik. Egyik csak hívást detektál, iletve hív, a másik SMS-t küldözget, már vagy két éve.
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Nem szüntette meg, csak a 900Mhz-ról elköltöztette. Dual sávos telefonnal gond nélkül működik jelenleg is ( vagyis nem, mert visszahozták egy kiolvadt belső biztosíték miatt épp a héten.)
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Amit viszont ismét megkérdeznék, a TX RX vonalon alapban biztosan nincs több mint 2.8V ? Illetve a tápfeszültség kellően stabil, és a modul mellett a tápon közvetlenül megvan az 1-2000µF os kondenztor?
Ha lehet a tápfeszültség is inkább 4,5 mint 5V legyen. Ezekre a modulokra ugyan ráírják hogy 5V de a panelen lévő soros diódával csak a határfeszültségre esik a táp. Ami nem igazán egészséges.
Lehet a Westel torony messzebb van, több energiát igényel az elérése.
(#) tufatofu válasza bbatka hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Nagyon köszönöm Mindenkinek a segítséget, Nélkületek nem ment volna egy kártyával sem! Most örülök, hogy működik a VODA és T-COM-al is. A szomszédnak van egy gsm kapunyitó leszerelve, amit el akar adni és megengedte, hogy kipróbáljuk az én telenor kártyámmal is(legalább nem úgy hirdeti, hogy minden kártyával jó, ha az sem veszi be). Köszi mégegyszer! Majd tudósítok a fejleményekről. Üdv addig is mindenkinek!

Talán még annyit, hogy a Termite 3.4 programot használtam soros terminálnak, PL2303HX chipes uart-ot. A régi ótvar xp-s műhelylaptopon minden más fagyott.
(#) tufatofu válasza proba hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Bevallom a tx-rx-et nem mértem még, viszont a cuccot egy 8 amperes laportáp táplálja, a gsm-nek külön van egy dc-dc 5A-s konverter panel 4,2V-ra beállítva mert a modul adatlapja ennyit ír maxnak. van mellette egy 2200µF kondi is.
(#) proba válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Nem tudom kártyaválogatást okoz-e? A hálózatot nekem dobálta, ha azokon a vonalakon magasabb feszültség volt. Méregetés után arra jutottam, a bemeneti védődiódán keresztül a modul referencia feszültségét megemeli, ezáltal a rádiós része valamiért megnyekken. ( hol jó, hol nem)
(#) tufatofu válasza proba hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Nem mértem, mert ott kellett mára hagynom sajnos, de holnap ezzel kezdem munka után. Ha magasabb azzal mit lehet kezdeni? Arduinoval én nem nyektettem még de így kézi vezérléssel müködik, az említett kártyákkal.
Következő: »»   25 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem