Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   151 / 228
(#) Lac364 válasza attika hozzászólására (») Júl 5, 2020 / 1
 
Ez MPPT vezérlő nekem is ilyen van . Az enyém max 60A tud. 6x270w napellem tábla 1620W tud, de volt eset mikor 1740w is adott le a 6 tábla , ami ugye 290w/tábla. 60a x 29V =1740W.Egy24V 2500W-os invertert működtet. Plusz tölt 24Volt és 492AH aksikat.(több akkumulátor sorosan és párhuzamosan kötve).
Ha rákötsz egy táblát ami 30-35voltos ,munkaponton ad + 8A ami 280W. Az egy 13voltos töltéssel már 21,5 amper. Így van meg a 280W -os napelem teljesítményed. Nekem a 6 napelem tábla automatikusan követi a napot reggeltől estig így a max teljesítmény folyamatosan rendelkezésre áll ha nem felhős az idő. Erősen felhős időben is (vihar felhőkre értem) 300W-400W folyamatos. Ha napsütésben ellenkező irányba fordíttatom a napelemeket akkor is tud 600W-700W-ot.(polikristályos napelemek)
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2020
(#) attika válasza Lac364 hozzászólására (») Júl 5, 2020 /
 
Köszönöm a kimerítő választ.
Nekem csak egy 310 Wattos polikristályos napelem van fent és 2db 12V/100Ah akkumulátor párhuzamba kötve.
Ez a vezérlő is 60A-t tud maximum.

Amire kell arra bőven elég, csak eddig max 10A-ig ment fel a töltés és meglepődtem, hogy hogy tud akár 20A fölé is kúszni
(#) Lac364 válasza attika hozzászólására (») Júl 5, 2020 / 1
 
Mert vagy nem volt napsütés - vagy a rendszeredről amit üzemeltetsz nem volt kellő fogyasztás - vagy az akkumulátorok már föl voltak töltve és nem igényeltek többlet áramot.
(#) attika válasza Lac364 hozzászólására (») Júl 5, 2020 /
 
Igen, ez a része tiszta, eddig csak egy rádió ment róla meg egy wifi modem, most, hogy rákötöttem az invertert és arra fogyasztókat így az már vesz ki rendesen áramot az akkumulátorokból.

Csak ugye ez nem volt teljesen tiszta, hogy, hogy mehet fel 20A fölé is.
(#) proba hozzászólása Aug 18, 2020 /
 
Érdeklődni szeretnék, ha veszek egy solaredge invertert, az én be tudom üzemelni a kellő tudás birtokában, vagy csak ha a gyártóval szerződésem van? Csak az elmélet érdekel, mert felraktak egyet, és ahhoz már bekapcsoláskor felhasználónevet jelszót kért a telepítéshez. Ezt valaki előre beállította, vagy olyan mint a router, van egy publikus páros, esetleg van telepítőknek valami speciális?
innentől felmerült bennem a kérdés, ha veszek egyet, gyári állapotbam, akkor tulajdonképpen csak egy téglát vettem, vagy esetleg tudok vele valamit kezdeni?
(#) gulyi88 válasza proba hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Ha megvan az usermanualja, akkor abban kutakodj utána.
Ha van gyári alapértelmezett user:pass-ja, akkor az benne kell legyen a manualban.
(#) proba válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
A telepítő nem hagyta ott, de első olvasatban nem láttam benne. Na interneten megtaláltam, Úgy nézem telepítőként kell regisztrálnom, a gyártónál. Majd próbálkozom. Nem tudom mit szól hozzá....
(#) sanaxx hozzászólása Aug 22, 2020 /
 
Sziasztok,
Arra gondoltam, a lakás légkondiját napelemről üzemeltetném. Abba most ne menjünk bele megéri vagy nem éri, elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy mint laikus, kivitelezhető-e ez? Megvehetem e a napelemeket, és az invertert én mint magánszemély, beüzemelhetem e vagy vmi titkos tanúsítvány szükséges az inverter elindításához? Hálózatra tápláló inverterről lenne szó, lehet e ezt egyáltalán önállóan a lakás áramellátására nem rákötve, csak a légkondira, üzemeltetni, ha kap egy betápot a hálózatról?
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2020
(#) Gafly válasza sanaxx hozzászólására (») Aug 22, 2020 / 1
 
Szerintem magadnak teljesen függetlenként megveheted, megcsinálhatod, a default felhasználó név és jelszó elvileg ugyanúgy benne van a használatiban, mint mondjuk egy routernél, vagy riasztónál.
Az, hogy mégéri-e, meg mekkora kell, ahogy irtad nem kérdés.
Viszont elindulni csak akkor fog, ha látja a hálózatot. Ha meg látja a hálózatot, akkor meg nem független. Szigetüzem szerintem amiről beszélsz...
(#) attika válasza sanaxx hozzászólására (») Aug 22, 2020 / 1
 
50KW-ig engedély nélkül építhető.
Hálózatra nem kötheted rá engedély nélkül de Te magad nem is kapnál rá engedélyt.
Szigetüzeműt épithetsz.
(#) antikzsolt válasza sanaxx hozzászólására (») Aug 22, 2020 / 1
 
Há rákötöd még azt a villanyt is ki fogja számlázni az eon amit megtermeltél. Mivelhogy a villanyórák olyanok hogy csak a jelet érzékelik. Nem foglalkoznak vele hogy merre is megy az áram.
(#) antikzsolt hozzászólása Aug 22, 2020 /
 
Üdv.

Ha már ideestem már egy ideje foglakoztat egy fűtéskombináció. Vegyes tüzelésű központi kazán és az "ionkazán" kiegészítve puffer tartállyal(1000L). Van olyan valaki aki hasonló módon alkalmazza? Csak hogy teljes legyen a kép napelem is kerül a tetőre. A fűtés rendszerről annyit hogy gravitációs rendszerű lesz + keringető. Hogy villany nélkül is legyen fűtés.
Annyit sikerűt kibogarásznom hogy 3 fázist kell kiépítenem a teljesítmény miatt.
A fűtendő helyiségek száma 4. Összesítve kb 80m2. Eből 2 háló 1 pici nappali és egy műhely. Ahol elegendő.
(#) sanaxx válasza Gafly hozzászólására (») Aug 22, 2020 /
 
Értem, azt hittem a hálózatról egy szál csak azért kell neki, hogy tudja van e áram a hálózaton, ne rázza meg a szerelőt, és nem ezen csatlakozik és termel vissza, erre gondoltam a "betáp" alatt. Szigetüzem nem játszik, ez volt a gondolatom hogy ha az csak egy "jel" szál akkor önállóan üzemeltetem.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2020
(#) antikzsolt válasza sanaxx hozzászólására (») Aug 22, 2020 / 1
 
NA nálunk hivatalba pont így van. Üzemel rendesen de 1w áram nem ment vissza a hálózatba. Le van kötve a kábelvégek. Sőt még az óra sincs felszerelve Az EON meg nem is tudott a létezésről. ÉS országosan telepit a cég.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 22, 2020 /
 
Az 1000 Literrel vigyáz, mert ha jol tudom személyenként kb 200 literrel számolnak, állitolag fenáll bizonyos baktériumok termelése a meleg vizben, azaz azt már nem engedélyezik, mint nyitott melegvizet ( higiénikusok). Én épp most szerelem át a lakás fütési rendszerét és ekkor futottunk bele egy ilyen szabályba. Nekem van egy 450 literes tartályom és ehhez jött volna még egy 270 literes. Persze külön van választva a fütési kör a melegviztöl. Csak a melegvizre illetve annak a cirkuláciojára vonatkozik a szabály.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2020
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Aug 22, 2020 /
 
Nem fog érinteni a szabályozás. Jelenleg 4 en vagyunk de készülőben van az 5 családtag
Csak a fűtés szabályozásra akarom használni. Azaz a kazánban fog keringeni. Légiona(?) baktérium tud gondot okozni. havonta 1x elég 80-90 fokra felpörgetni a rendszert hogy tisztuljon.
A puffertartály neked mennyi energiát spórolt meg?
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2020
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 22, 2020 / 1
 
Nekem már régen van napkollektoros rendszerem ( folyadékos) ami gyakoraltilag 6-8 honapig 100%-ban elég volt a 450 liter melegviz kb 55-60fokos elöállitására. Most szereltünk bele egy elektromos melegitöt is ( meg 6 kW napelemeket a tetöre), ehhez akartam még egy meleg levegö szivattyus rendszert kombinálni (annak 270 literes a tartálya) és itt akadtunk meg. Télen igy most marad a gázfütés, mint kiegészités s majd meglátjuk mi lesz. Remélem a 6kW elektromos energia (visszatáplált) a nyáron megsporol annyit amennyit télen esetleg majd a hálozatbol kell nyerni. Eddig nagyon olcson usztuk meg a fütést az olajkazánnal, de azt le kellett cserélni és már uj olajost nem lehet beépiteni. Mindenesetre elökészitem a rendszert a meleglevegös melegitésre is ( legfeljebb majd átkapcsoltatva) az ugyanis télen is képes füteni, nyáron meg hüteni.. De az csak akkor majd a jövö projektje lesz.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Aug 22, 2020 /
 
Én kiegészítőnek szánom az elektromos fűtést. Vagyis amíg olyan az idő be sem gyújtok. Az utóbbi pár év telét figyelembe véve(kb 6 év) legalább 2.5-3 hónap az átmeneti idő amíg tudom használni teljes elektromos üzemben. Kb a fűtési időnek a felét elviszi. A másik nagy előnye az elektromosnak hogy könnyedén szabályozható. Azaz nincsenek kiugró hőmérsékleti csúcsok mint a kazánnál. Nem igazán szeretem a meleget. Nekem az ideális 19 és 24 fok közt van.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 22, 2020 /
 
Legelőször is dobd ki az "ionkazánt", mert életveszélyes és tiltott!
Utána kezdjük elölről!
A korábban említett 1000 l-es pufferkorlát értelmetlen, ha fűtésre használod és nem fürdésre.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Nem ionkazán lesz ezért is írtam idézőjelbe. Bővebben: Link Egy ilyesmiben gondolkodom.
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Idézet:
„a default felhasználó név és jelszó elvileg ugyanúgy benne van a használatiban,”

Solaredgénél a gyártónál kell hozzá regisztrálni telepítőként. Azt hogy mi kell hozzá nem tudom, mert a garanciát nem akarom elveszteni, így nem csináltam végig a regisztrációt sem. Az engedély a szerkezethez kötődik, és lehet küldene emailt a telepítőnek is a szándékomról.
A telepítőtől is egy mérnök jött ki beindítani, még a használatit sem hagyták itt. ( bár a netről letölthető, így nem sok értelme volt) A szerelőket kérdeztem, ők sem indíthatják be ( bár ez lehet csak erre a cégre érvényes) Amúgy érthető a dolog, nagy valószínűséggel van sok beállítás, ami a hálózat biztonságra vonatkozik, nem biztos hogy célszerű oda laikusokat beengedni.
(#) kameleon2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 25, 2020 /
 
Ennyiért már kapsz hőszivattyút (például Daikin) is, de legalább olyan klímát, amink több mint 1 a COP értéke. Annak alacsonyabb a rezsiköltsége.
(#) antikzsolt válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 25, 2020 /
 
Kihagyom de köszi azért. 2 milliós az alap készülék. Ok hogy 1x megveszem de ha bedöglik mi fenét tudnék azon felül csinálni hogy elbontom. Egy napelemes rendszer bár drága és mindent kiépíteni hozzá de ha valami elpusztul könnyebben pótlom anyagilag mert egy invertel 800.000-1.000.000Ft akkor sokat mondok.
HAVI ÁTLAG VILLANYSZÁMLA: 40 000 FT. – HAVI ÁTLAG FOGYASZTÁS: 1000 KW/H mellé 3.9 millió a naprendszer ár. Kulcsrakészen. A maradékból meg lehet venni egy akarom mondani 2 elektromos kazán ami már bőségesen ellátja a ház mindenféle fűtési igényét. Ezen felül a villanyomat is bőségesen állja.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2020
(#) zoli200 hozzászólása Aug 25, 2020 /
 
Sziasztok, segítséget kérek. Melyik hibrid inverterrel járok jobban szerintetek?
MPPT--> https://www.aliexpress.com/item/32863270468.html?spm=a2g0o.cart.0.0...p;mp=1

PWM--> https://www.aliexpress.com/item/32846428850.html?spm=a2g0o.cart.0.0...p;mp=1

4 lap van tetőn itt vannak az adatok róluk -->> http://kepkezelo.com/images/dv2nu9dttl9v8louszyx.jpg

Ahogy nézem egyiknél sem tudom sorba kötni őket meghaladná a max teljesítményt.
(#) attika válasza zoli200 hozzászólására (») Aug 25, 2020 /
 
Mindenképpen a munkapontos MPPT a jobb választás.
(#) zoli200 válasza attika hozzászólására (») Aug 25, 2020 /
 
Köszönöm
(#) Peet19 hozzászólása Szept 2, 2020 /
 
Sziasztok!

A napelemes töltésvezérlőkkel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan működnek pontosan? Úgy mint egy feszültségszabályzó, vagy mint egy transzformátor.
Vagyis ha van 5db 100W-os modulom ami pl. 20V/5A, akkor ha úgy működne mint egy transzformátor elvileg nem is lenne muszáj párhuzamosan kötni őket?
Amennyi a bemenő teljesítmény ugyanannyi lesz a kimenő is (ideális transzformátor esetén).
Vagyis inkább sorba kötném és nem az áramerősséget sokszoroznám meg ha nem muszáj hanem inkább a feszültséget.
Így lenne a töltésvezérlőn bemenő 100V/5A (500W) a kimenő meg 12V/25A?

Előre is köszi.
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 2, 2020 /
 
Két töltésvezérlőt használok, az egyik 24V-os, a másik 12V-os. Mindkettő PWM-es, ezek úgy működnek, mint a feszültségszabályzó. Kisebb fénynél egyszerűen csak rákapcsolódnak az akkura. Nagyobb fénynél (nagyobb áramnál, ezáltal feljebb szaladó akkufeszültségnél) elkezdik szaggatni a bejövő feszültséget, hogy az akku ne töltődjön túl.
A 12V-osnak túlfeszültség védelme is van, ha túl nagy a napelem feszültsége (17-18V körül talán), letilt, nem kezdi el tölteni az akkut. Ezzel szórakoztam egy darabig, hogy azért nyáron is töltse az akkut
Ezek egyike sem MPPT vezérlő, azokat nem ismerem.
(#) Kovidivi válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 2, 2020 /
 
Én csak MPPT-s vezérlőt használnék, okosabb, jobb hatásfokú.
(#) Peet19 válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 2, 2020 /
 
Az, hogy szaggatja a feszültséget gondolom a PWM aszerint állítja be a kitöltési tényezőt amekkora a bejövő feszültség a napelemből. Ha minél nagyobbat kell csökkentenie annál szűkebb a periódus pozitív része. Boccs ha hülyeséget mondok .

Azt mondod hogy ha a napelem feszültsége 17V akkor lekapcsol a vezérlő és nem tölti az aksit. Szerintem pont akkor kellene tölteni ezerrel, mert akkor van bejövő teljesítmény. Ha úgy működne a vezérlő mint egy fesszabályzó, és ha a kimenő feszültséget 14.4V-ra állítanám, akkor 2.6V disszipálódna. Ez mondjuk 5A-nál 13W kiesést jelent vagyis ennyit elfűt fölöslegesen. Szerintem ez nem a legjobb megoldás, de még mindig jobb mintha lekapcsolna. Nem? Azt hittem hogy olyasmi a töltés vezérlés mintha egy transzformátor lenne.
Vagyis a bemenő feszültségtől és áramtól függetlenül (csak a teljesítményre gondolok) a kimenő feszültség és áram a bemenő teljesítmény függvényében változik. Azaz ha a bemenő feszültség 17V, az áram meg 5.8A (98.6W), akkor ha a kimenő feszültség 14.4V (töltöm az aksit) az áramerősség 6.8A-re módosul. Nem jól gondolom?
Következő: »»   151 / 228
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem