Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2268 / 2484
(#) fecameca válasza Tetye hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Szóval a fekete tranzisztorok jó helyen legyenek, és a kollektor, emitter lábuk jól legyen bekötve. Vagy rossz helyen vannak, vagy fordítva, vagy mindkettő. Ezeket ellenőrizd le! A BC 301 -303 -akat is kimérném, mert általában igen rövid életűek voltak, ma már nem használatosak. A rajzot, amit mellékeltem, felejtsd el, az nem azé.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) Flatlander válasza mapetek hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Ez a kis egyszerű tranyós vég szerintem jó lenne a trafóhoz mérten,csak nem tudom mit szólna a 60voltos tápfeszhez...
(#) tothbela válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Elméletileg nem lehetne baj. Természetesen ezt arra értem, ha a darlingtonok eredetiek. Az ad okot félelemre, hogy miért mosódik el egy felirat a tokozáson, miért nem egyforma méretű a "pnp" és "npn" tranzisztoron a gyártó felirata komplementer tranzisztornál, miért van sorja a tokozáson. Ha a gyártó ennyire igénytelen a tokozásra, mennyire igényes magára a lapkára.
Ettől még lehet jó, de ki kellene próbálni.
(#) Flatlander válasza tothbela hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Hát igen a tranyók minősége kérdéses...ha eredeti akkor elvileg gond nélkül el kellene bírnia ekkora feszültséget.Kérdéses még mekkorák a kondenzátorok...ha csak 63voltosak az is elég necces.Ami sorjának tűnik az szerintem hővezető paszta alatta.
(#) ozpecs válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Az csak paszta, és aki ezeket gyártja nagyon sokat csinált ilyeneket sok régi készlete van még , nem hiszem, hogy fake cuccokat használ
(#) Tetye válasza fecameca hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Szia!
Jogos amit mondasz, csak rosszul rajzoltam. Megzavart hogy napok óta nem nagyon alszok és hogy azok pont fordítva vannak beültetve mint a 214-212-esek. Javítottam a rajzot. Újra mértem a 301-303 párokat és azok jók, kiszedve is . Viszont a 100Ohmokat nem értem. Kettesével vannak összekötve és úgy megy tovább egy 22K-val keresztbe a BC-k bázisára.
Azt a fetes rajzot láttam én is de köze nincs ehhez csak a kb 20évvel későbbi utódjához, de az se teljesen olyan, csatolok arról is egy fotót milyen az eredeti nyák. Sajnos azt én öltem meg lakás átépítés alatt a sok por, meg egér ürülék végett kicsit elmászott a munkapont és pár hét eltéréssel mind 2 oldal kihasalt azon is.
(#) Tetye válasza Tetye hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
És bocsánat, volt még egy hiba a rajzon. A 1,5V os ZPD és a 33R + ágon felcserélődött.
(#) tothbela válasza ozpecs hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Meg kell kérdezni az eladót, az a biztos.
(#) tothbela válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Az eladó itt is árul a fórumon, meg kell kérdezni tőle hogy a többi félvezető is bírja-e a 120V-ot (VAS fokozat).

Az elkók csak a jelútban, a visszacsatoló hálózatban, valamint a bootsrap része. Ez utóbbi esetleg kicserélhető.
(#) Videotonman válasza tothbela hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Szia! Ismerem ezeket a tranzisztorokat. Pont most javítok épp egy Videoton SPA-300 végfokot. Abban ilyenek vannak. Mostanában vettem egy marékkal a tranzisztorból egy aukciós oldalon, mert elfelejtettem, hogy nagyon sok éve megtettem már ugyanezt egyszer. Szóval van egy csomó már belőle és mind egyforma. Közben láttam, hogy vannak ezek a kitek is. Mindegyiken ugyanaz a dátumkód. Sorja sehol. A PNP/NPN felirat differencia megvan. De amit kiszedtem a Videotonból és elhaláloztak, azok közeli dátumkódosak és szintén felemás a feliratuk. Még csak a javítás közepénél járok, nem ment több órát, de eddig nem volt gondom velük. Ami feltűnt, hogy a kiszedett rossz BDV-k lába könnyen letört tőben, ha hajlítgatva lettek. Most beépítésnél erre külön figyeltem.
(#) mapetek válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Nem volt még nállam ilyen.(Nem huznák le senkit , de: )
Nem szeretem az olyan alkatrészeket amiket Magyarországon biztonságos helyről nem lehet beszerezni . Legalább le lehetne csekkolni eredeti-e? (sorozatszám ,kinézet.....).
Idézem "de az ideális a +-50 Volt..." .Biztos nem véletlen.
(Nem le akarlak mindenről beszélni de én sokat szívtam amire egy elég jó rendszer összeált viszonylag olcsón. )
(#) Flatlander válasza mapetek hozzászólására (») Júl 27, 2020 /
 
Ezért is gondolkozok inkább a sima mj tranyós végén...csak nagyon nagy a panel,ez pont a mérete miatt lenne jó. Ui: két elvileg egyforma trafót összeköthetek párhuzamba? Mérve 1volt különbség van köztük.
(#) alexride hozzászólása Júl 27, 2020 /
 
Sziasztok!

Adott egy JBL Cinema SB400 hangprojektor szett sub része ami aktív, viszont semmilyen bemenettel nem rendelkezik, csupán bluetoothon keresztül kommunikálna a hangprojektor résszel ami viszont nincs. A kérdésem az lenne, hogy valamilyen módon lehetne-e bemenetet csatlakoztatni rá, a panel melyik részén keressem a megfelelő pontokat, ha a csatolt képek alapján lehetséges egyáltalán a javaslat? A puffer kondik 2200µF értékűek, ezeket is érdemes lecserélni ha jól sejtem?
(#) mapetek válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 27, 2020 /
 
Én nem vagyok nagy penge a témában. Sok segítséget kaptam,így amiben tudok én is próbálok segíteni. Én az egyik trafóról hajtanám az egyik végfokot , a másik trafóról a másikat.
Sokszor okozott problémát a tápfesz nekem is , de találtam egy egyszerű smps kapcsolást azóta beleszerelmesedtem.Ha szeretsz barkácsolni nagyon ajánlom,és akkor nem köti meg a "kezed" a tápfesz (talán még kissebb is mint a trafó).
(#) Tiborough hozzászólása Júl 27, 2020 /
 
Sziasztok! Van egy Skytec Spl500 erősítő. Két ellenállás szénné égett benne. A képen látható melyik. A panelra nyomtatott érték 220 Ohm 2 watt. Ki kellett cserélni a mellette levő diódákat is mert zárlatos lett mindkettő. Most működik, de nagyon melegszenek az ellenállások. Van egy videó amiben ugyanezek helyett 10 Ohmos-akat tettek bele, és egy másik videón is látszik hogy ezek megégették a panelt. Vajon miért melegszik ennyire? Lehet valamit tenni hogy ne füstöljenek el gyorsan?
(#) szikorapéter válasza Tiborough hozzászólására (») Júl 27, 2020 /
 
Szia, ha jól látom azok nem sima diódák (ZPY?) azok zéner diódák, és az ellenálláson esik teljesítmény a segédtáp pontos tápfeszültséggel való ellátásához.
(#) Tiborough válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Igen 1N4744-es, 15v-os zener. Ami benne volt arról nem tudtam leolvasni, csak a panelröl. Normális hogy ennyire melegszenek ezek az ellenállások? Lehet hogy konstrukciós hiba? A videóban 10 Ohmosak vannak a helyén. Vajon miért?Spl500
(#) Ronin válasza Tiborough hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Azt nem tudom hogy normális vagy nem ennél az erősítőnél az ellenállás melegedése , bár jó eséllyel valamennyire melegszik, de a szenet én eltakarítanám onnan mert szereti vezetni az áramot.
(#) mcc válasza Tiborough hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Oda jóval nagyobb teljesítményű Zenerek, és ellenállások kellenének. A zenereket összerakhatod 2-2db 7.5V-os 1,3W-os sorba kötésével. Az ellenállásokat 2-3mm-re emeld el a paneltől. Akkor jobban tud hűlni és a panelt sem égeti el.
(#) Trivium93 válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Nem venni kell, építeni! Irs2092 igen is jó, attól hogy ismerősöd nem járt sikerrel. Nem egy embert tudok akinek sikerült, sőt nekem is sikerült.
Szerintem sokkal jobb hangja van mint a tda-nak (de ez az én véleményem)! Nem vagyunk egyformák. Én pl. Szeretem ha végig egyformán erősít. Frekvencia átvitele 1Hz-25kHz-ig folyamatos, afelett kezd el vágni. Nincsenek benne olyan részek amit jobban kiemel vagy kevésbé.
Szóval van jó minőségű D-osztályú erősítő!
(#) szikorapéter válasza Trivium93 hozzászólására (») Júl 28, 2020 / 1
 
Ebben igazad van, de én többségében a kínai példányt írtam le, az IRS-el készült házilag bemért, javított végfokoknak is lehet jó hangja, de az már nem ugyan az amint amit rendelsz.
Én vagy a TDA7294-hez hasonlítok vagy ha túlontúl jó akkor a 300B SE végfokomhoz.
De ez a része már itt OFF az úriember megkapta a választ amit szeretett volna.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2020
(#) Tetye válasza fecameca hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Éjszaka megpróbáltam az egészet visza rajzolni de elég káosz egy kapcsolás.
Minden alkatrészt jónak mérek és mégis a mélyeknél betorzít és elhúzza a kimenetet is.
Viszont lehet hogy mégsem az elején lesz a baj, mert most a másik oldal meghajtó panellal is ugyan úgy csinálja.
(#) reloop válasza Tetye hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Szia! Zavarja az áttekinthetőséget, a pozitív és a negatív táp felcserélése a valóságoshoz képest, valamit a BC tranyók kollektor és emitter lábainak fordított berajzolása.
Elkezdenénk a rajzot javítani egy feltétezett logika alapján, az csak találgatás lenne.
A teljesítményfokozat erre hasonlít egy kicsit.
(#) Laci66 hozzászólása Aug 2, 2020 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy JVC RX-555 receivert. Hangszóróval még nem próbáltam, csak rámértem a kimenetekre.
Egyen fesz nincs kint, viszont az egyik csatornán 3V a másikon 5V körüli váltó feszt mérek.
Az LCD kijelző lámpa panelje nincs meg. Ennek a panelnek a hiánya okozhat-e valami brummot a kimeneten? (Vagy éppen rádió módban van és az antenna nélküli zaj van a kimeneten?)
Kiváltható-e a háttérvilágítás LED-ekkel, vagy az eredeti 2 izzós kapcsolást készítsem el hozzá?
Tetszik ez a készülék, szeretném magamnak megjavítani.
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) reloop válasza Laci66 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Szia! A 8-as pont szerint köss rá hangszórót!
(#) Laci66 válasza reloop hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Szia!
Kösz a tippet, erre gondoltam én is, hátha csak a rádió zaja van a kimeneten.
De előbb megcsinálom a háttér világítást hogy lássam is milyen módban van a kütyü.
Valószínű hogy csak a jövő hétvégén jutok odáig, mert most még máson dolgozok.
Addig megveszem az izzókat és a foglalatokat és megcsinálom a NYÁK-ot.
(#) macsi01 hozzászólása Aug 2, 2020 /
 
Üdv
Nem igazán ide való téma de konkrétabb helyet nem találtam ezért elnézést .
Adott egy minihifi amin Phono (lemezjátszó)felirattal van rca bemenet jobb és bal csatorna .
Ezt a bemenetet szeretném használni úgy hogy egy telefont használnék lejátszónak .
Lehetséges ez ?
Nincs más bemeneti lehetőség sajnos .
A csatlakozókábelt megcsinálnám hozzá egyik végén két rca másikon egy 4 pines 3.5 - es jack dugó .
(#) Massawa válasza macsi01 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Az nem fog menni, mert az a bemenet nagyon érzékeny és nem is lineáris.
(#) Gafly válasza macsi01 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Tessék parancsolni, pontosan ezt kerested:
Reverese/anti riaa
(#) macsi01 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Szia
mit és hogyan hogy használható legyen ?
Következő: »»   2268 / 2484
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem