Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   154 / 161
(#) aaakovacs válasza aaakovacs hozzászólására (») Aug 5, 2020 /
 
Esetleg valaki tudja mi lehet az XT1 és XR1 optikai adó-vevő funkciója?
(#) Dudnnn válasza aaakovacs hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Üdv!

Az XT1 és XR1 elvileg Profibus. Nekem is van egy ilyen vezérlőm, de csak ennyit tudok róla sajnos.
(#) staci123 válasza muslica69 hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Szívessen, jó sikert...
(#) pisti hozzászólása Szept 1, 2020 /
 
A nyár eleje óta foglalkoztat a bipoláris motor tartóáramának a helyzete. Most találtam egy megoldást a probléma orvoslására.
A4988
Szerintetek ez mennyire működőképes?
(#) Bakman válasza pisti hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Működőképes megoldás.
(#) gaboca323f hozzászólása Nov 8, 2020 /
 
Üdv mindenkinek!

Olyan problémám lenne, hogy 6 vezetékes léptetőmotort szeretnék meghajtani, úgy, hogy két egymást követő lépéssor után legyen egy kis szünet. Hogy érthetőbb legyen, ez egy diszkófény ábraváltó lenne, 6 ábra van a tárcsán. Jelenleg úgy van megoldva, hogy 4017 + 555 vezérli, de nem jó, mert így 12 ciklus jön ki, és nagyon kicsi a ciklusok közt eltelt idő. Tehát minden második szünetnél váltja be telibe az ábrát. A 4017 elszámol 4-ig, a többi láb nincs bekötve, így amíg azokat kapcsolgatja, áll a motor, ez képezi a szünetet. Ez jó lenne, ha 12 ábra lenne, de az nem meg oldható. Ha viszont diódákkal két kört kapcsoltatok a 4017-el, 1-4,5-8 akkor megvan a 60 fok, telibe vált minden ábrát, de a maradék két lépés ideje nagyon rövid. Nem tudom hogy lehetne azt megoldani, hogy a 4017 elszámol két kört a motoron, ezzel megvan a 60fok, és utána tart mondjuk 3mp szünetet.
Van esetleg valakinek ötlete a problémára? Mikrovezérlő és társai nem opció, hacsak valaki meg nem csinálja nekem
(#) Bakman válasza gaboca323f hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Használj két 4017-es IC-t. Itt: Bővebben: Link. Diódázva felhasználod az első IC 1-4 és 5-8 kimeneteit, majd a Reset-et onnan kötöd vissza, ahonnan jólesik. Az oldalon az U3-as IC Q9-es kimenete adja a Reset jelet.

szerk.:
Mivel az U2 Q0 kimenete dupla annyi ideig aktív mint a többi, javaslom a 2-5 és 6-9 kimenetek használatát.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2020
(#) gaboca323f válasza Bakman hozzászólására (») Nov 9, 2020 /
 
Megpróbálom, köszönöm!
(#) gaboca323f válasza Bakman hozzászólására (») Dec 1, 2020 /
 
Üdv! Sajnos nem lesz jó az ötletem, héhány dolgot nem vettem figyelembe, az egyik az esetleges lépésvesztés. Hiába állítom én be, hogy jó legyen az elején, elég ha egy is kimarad, onnantól az öszes ábrát rosszul fogja beváltani. A másik gondom, hogy amin próbálgattam motor az 7.5°-ot fordul. Amiből viszont több is lenne erre a célra az meg csak 1,8-at. A gyári fényekben egy optokapuval keresi meg a tárcsa alaphelyzetét.
Nekem az lenne a jó ha lenne egy olyan elektronika ami addig hajtja a léptetőmotort, amíg egy opto jelet nem ad neki, hogy állj. Tennék minden ábra mellé egy lyukat neki, így függetlenül az ábrák számától mindig ugyanúgy működne. Persze ezt úgy, hogy a ábra válltások közötti idő állítható lenne. De ha pl fix 2-3mp az is jó.
Csak sajnos ez sajnos bőven meghaladja az ilyen irányú tudásom.
(#) Pali79 válasza gaboca323f hozzászólására (») Dec 1, 2020 /
 
Ehhez már nem ártana egy mikrovezérlő. Egy A4988-val meghajtani a motort mikrolépésben, minden lépés után lekérdezni az optokapu állapotát, ha van jel megáll egy időre és kezdi előlről.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2020
(#) suszitibi hozzászólása Dec 6, 2020 /
 
Sziasztok
Szeretnék tanácsot kérni, léptető motor ügyben.
Építettem egy automata címke adagoló gépet. Egy Nema 17 bipoláris motor húzza a szalagot, amin a címkék vannak. Az órajelet és a megfelelő kimenetek kapcsolását egy Arduino Nano végzi, ami egy H hídon keresztül hajtja a kis motort. Jelenleg 4 lépéses módban van.
A probléma: Ahogy telik, vastagodik a motor tengelyén a szalag, úgy gyorsul a szalag sebessége, ezzel a címkék adagolása. Ez még nem is lenne gond, de egy idő után, a motorban nincs elég nyomaték és elkezd rángatni, forgást téveszteni.
A kérdésem az lenne, hogy a 8 lépéses móddal, nagyobb lenne-e a nyomaték, esetleg lassítanom kellene a fordulaton és hagyni 4 lépéses üzemben, vagy cseréljem nagyobb nyomatékú motorra?
A tápellátás 12 volt, ennyi megy a motor szegmenseire a H hídon keresztül.
Köszönettel: Tibi
(#) Bakman válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Szereld át úgy, hogy valamelyik piros henger csatlakozzon a léptetőmotorhoz. A sebesség állandó lesz, a szükséges nyomaték alig változik.
(#) kaqkk válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
A léptető motor nyomatéka a mikrolépések számával "arányosan " csökken minél több mikrolépés van állítva annál gyengébb , tehát ha nem akarsz a mechanikán változtatni fél vagy egész lépésre kell állítanod .
(#) suszitibi hozzászólása Dec 6, 2020 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat.
Jelenleg 4 impulzust kap a motor, tehát egész lépéses üzemben van. Gondoltam arra a megoldásra, hogy egy rugós mechanikával egy ellenhengert szorítok a húzóhoz, így nem változna a fordulat. Ezen az átmérőn, még jó nyomatékos. Mikor az átmérő kb. duplája lesz, akkor kezd el rosszalkodni. Ezzel az a gondom, hogy viszonylag kicsi a masina, nem sok hely maradt kiegészítő alkatrészeknek. Persze megoldható, ha más magoldás nem marad.
Gondoltam még arra is, hogy tartóáramot is kellene tenni rá, mikor épp nem húz a motor. Sajnos nem űrkutatók használják a készüléket, nagyon nehéz nekik egyszerű dolgokat is a fejükbe tuszkolni.
Amikor letépi a címkét, sokszor megrántja a motoron lévő tekercset, amitől az tartóáram hiányában, megmozdul. Ettől a szalag lelazul. Pedig csak fel kellene billenteni az optika elől, aztán húzás nélkül az ujjába adná a gép.
Jelenleg úgy indítom és állítom meg, hogy a Nanot egyszerűen ki-be kapcsolja a szenzor. Az esetleg jó megoldás lehetne, hogy kikapcsoláskor, az utolsó tekercsre tennék valamekkora feszültséget? Pl. 5 voltot? Így mindig ott tartaná ahol megáll és onnan is indulna.
(#) Bakman válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
A szerkezet konkrét ismerete nélkül nehéz tanácsot adni. Valószínűleg az a baj, hogy az alapkoncepció hibás, így csak maszatolni lehet rajta. Eleve úgy kellett volna elkészíteni, hogy alaphelyzetben a kezelőnek csak le kelljen emelnie a címkét, ezt érzékeli az eszköz és újat készít elő.

Idézet:
„fel kellene billenteni az optika elől”
Az ilyen megoldások tízből tizenegyszer nem működnek. Nem szabad még csak egy hajsználnyi rést sem hagyni mert előbb utóbb kiderül és már mondják is, hogy nem jó a gép. Magyarán hülyékre kell méretezni. Ha két gumihenger közé lenne szorítva a címke és legalább az egyik fékezve lenne nagy áttétellel és/vagy a léptetőmotor folyamatos áram alatt tartásával, nem tudna kilazulni a cséve.

Van valamilyen fényképed, rajzod a mechanikáról?
(#) kaqkk válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
A motor megkapja a teljes áramot amit az adatlap alapján kaphat ? A kikapcsolás utáni "tartóáram " jó ötlet nagyon sok (sőt szinte minden ) léptetőmotoros mechanikában használják .
(#) suszitibi hozzászólása Dec 6, 2020 /
 
Sajnos a gépemen nincs fotó, csak telefonon. Majd letöltöm és felteszem. Ha hibás az összeépítés, akkor a gyári 180 ezres is az. Igen, csak le kellene emelni a címkét, de a barom nem emeli, hanem lefelé húzza és próbálja a motor húzás iránnyal ellentétben tépni. A méretből adódóan, eléggé ragaszkodik a szalaghoz. Ha picit is megemeli, finoman betolja az ujjai közé, de magyarázd meg ezt valakinek, aki több éve nem jött rá, hogy a raklapot nem kintről befelé rakjuk, mert középen nem fog passzolni. Na ekkor jön az ütögetés, rugdosás, majd úgy bemegy.
A címke kb. fele lóg le a szalagról. többet nem tudok engedni, mert huzatos környezetben van és a légmozgás miatt, a hosszúra hagyott címke, hajlamos kimozdulni az infra sugárból.
Kb. 5x7 centisek a címkék. Használunk kisebbet is, ott nincsenek gondok.

A motor árama nincs korlátozva, 12 voltot kap, áramkorlát nélkül a H hídon keresztül.
Feszültséget tudok emelni, de lehet maradok a támasztó görgőnél, a szalag meg majd megy egy papír dobozba.
Azért mindenek előtt, ezt a tartóáramos dolgot megpróbálom.
A jelenlegi megoldás szerintem jó lenne, csak kb. másfélszer ekkora nyomaték kellene a motornak.
Meglátom holnap és kedden mennyi szerelés lesz bent. Ha jut idő, megcsinálom a tartóáramot.
(#) gaboca323f válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Sajnos ehhez én nagyon kevés vagyok. Megoldottam egyenlőre áttételes dc motorral, az ábratárcsán bevágásokkal, kapcsolóval. Majd keresek valakit aki megcsinálná nekem fizetség ellenében.
(#) Bakman válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Idézet:
„csak le kellene emelni a címkét, de a barom nem emeli, hanem lefelé húzza és próbálja a motor húzás iránnyal ellentétben tépni”
Ezen egyszerűen lehet segíteni, csak a gépet kell megdönteni úgy, hogy ha maga felé húzza, akkor is jó irányba húzza. Magyarán a félig lelógó matrica ne vízszintesen álljon hanem meredeken lefelé, kb. 45 fokban.
(#) pipi válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Nézz meg egy normális léptetőmotor vezérlő IC-t, olyan módon kellene a motort vezérelni....
A motorra a névlegestől jóval nagyobb feszt kapcsolnak rá (persze áramkorláttal) ettől sokkal fickósabb lesz a motor, hamarabb felépül/módosul a mágneses tér. Egyéb jó tulajdonságai is vannak a lépetetőmotor cél IC-knek, megoldhatják a tartóáramodat is, olcsók is. Ha jó motorvezérlést akarsz azt egy mezei hídkapcsolással nem tudod megcsinálni, pláne nem 12V-ról hogy ereje is legyen. Arról nem is beszélve hogy a szoftveredet is tehermentesíti, egyszerűbb kezelni.
(#) suszitibi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Igen, ez jó ötlet. Úgy is újra kellene építeni, mert ez a prototípus és több furat van rajta, ami a tesztelés maradványa, viszont nem kellene.
Hulladék anyagból van, amit a gyárban összeszedtem.
Úgy gondolom, nem az egészet, csak az adagoló lapot döntöm meg.
Köszönöm.
(#) suszitibi válasza pipi hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Igen, eredetileg gyári vezérlővel terveztem. Van is egy, de túl nagy méretre és teljesítményre is ehhez. Egy jóval nagyobb motorhoz lett rendelve.
Sajnos fizikailag nem fér bele a gyári vezérlő. Ez egy elég kisméretű gép.
Esetleg az alsó részén lehetne kialakítani egy dobozt, amibe betenném.
Gondoltam rá, hogy 24 voltról táplálom, azt tudok levenni bármelyik gépről, nem kellene adapter.
Az a gyári vezérlőnek is optimális.
Úgy tudom, gyárilag PWM jellel hajtják, vagyis nem egy (pl. 4 ms hosszú) egyen feszültséggel, hanem ekkora idejű gyors ki-be kapcsolgatással. Így meg van a feszültség, de nincs akkora áramfelvétel.
Most a programban 5 ms ideig kap fix 12 v-ot a megfelelő tekercs. Egész lépéses üzemben, tehát 4 lépésenként ismétlődik. Amíg a következő tekercs nem kap jelet, addig az aktuális kapja. Ha megáll a motor, teljesen megszűnik a jel.
Ha átírnám a programot pl. 1 ms jel, 1 ms szünet, ez 3x ismétlődne, majd menne a következő lépésre, tekercsre? Mindezt 24 volton? Ja és kapna valamekkora tartó feszt?
Igaz ez 5 helyett 6 ms, de ez nem gond, ha minimálisan lassabb.
Rendelek egy vezérlőt, de addig is kellene használni.
Tehát a terv, átalakítom két henger közötti húzásra, nem felcsévélésre, valamint a motorból, minél nagyobb nyomatékot kihozni.
Köszönöm.
(#) suszitibi válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Jelenleg ilyen motor van az adagolóban.
Néztem a variometrum oldalán, van fél Newtonos, az biztos elég. Nem is sok, 5 ezerért.
Viszont a gyári meghajtóval gondom van. Az, hogy nem elég magában, kell még elé egy vezérlő. A meghajtó ugyan is, nem sima alacsony, vagy magas szinteket vár, hanem pár kHz-es jeleket.
Vagy egy 555-el készítsek egy állíthatót frekvenciájút?
(#) Bakman válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Ha már van ott egy Arduino, miért kellene 555-ös IC?
(#) suszitibi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Ez jó kérdés.
Sajnos kevés vagyok ahhoz, hogy megírjam a programját.
A jelenlegit én írtam, de csak időzítésekkel működik.
Ha lenne hozzá tudásom, akkor nem az Arduino panelt kapcsolgatnám a szenzorral, hanem:
Egy bemenetet vezérelnék az infrával, ami megállítaná az éppen aktuális lépést. Itt tartaná kisebb árammal addig, amíg újra jelet kap, majd léptetné tovább.
Esetleg arra gondolsz, hogy az Arduinoval küldjem a kívánt frekvenciát a gyári meghajtónak?
(#) Bakman válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Igen, arra gondolok. Ne is az Arduino-t kapcsolgasd ki-be hanem használj fel egy bemenetet, ami figyeli az érzékelőt.
(#) Peter65 válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Szia!
A jelenlegi rendszerből valamivel nagyobb nyomatékot vehetnél ki, ha nem sorba egymás után kapcsolgatnád a tekercseket, hanem folyamatosan féllépéses állapotokat lépnél, azaz mindig kettő tekercsben folyna áram. Így továbbra is négy lépésed lenne, de mindig kettő tekercsben folyna áram.
A motor járása egyenletesebb lehet, ha 8 lépéses módra térsz át, egy picit emelkedhet a nyomatéka, de kisebb lesz, mintha a fentebb vázolt négy lépésben használod a motort.
Az 5msec nem tűnik nagyon rövid időnek, de sok adat hiányzik, hogy egyértelműen lehessen értékelni. Ha van rá módod, próbáld ki, hogy ha növeled ezt az időt, érdemben változik-e a lépésvesztés. A léptető motor nyomatéka ilyen elrendezésben csökken a sebesség emelkedésével.
A tartó pozícióban meg lehetne próbálkozni az általad leírt szoftveres pwm-mel.
További ötletekhez kellene tudni a hardver felépítését; hogyan van kialakítva a H híd, mennyi vezérlő jele van, az Arduino analóg kimeneteivel összehozható-e, a motor jellemzői, stb.
Ha egyszerű, jó megoldást akarsz, én is valamelyik gyári léptető motor vezérlőt javaslom.
(#) H2opok hozzászólása Dec 21, 2020 /
 
Sziasztok
Kis segitséget szeretnék kérni.
Egy kisérleti projektről lenne szó, alapötlett ITT
látható.
Rendeltem is egy ILYEN vezérlőt a képen látható léptetőhöz.
Kimértem a 4 vezetéket, működik is.
Viszont 1 baj van csak, hogy ugye a potival lehetne a sebességet állitani. De az valamiért nem megy. Ha ütközésig tekerem akkor full sebességen forog, kicsit visszatekerem akkor leáll. Szóval nincs átmenet, sebességet nem tudom csökkenteni. És pont ez kellene nekem.
A táp 12v.
Esetleg más tipusú motor kellene?
A youtubos videón egy másik, olcsóbb vezérlő van, arra sajnos végállást nem lehet kötni, ezért rendeltem ezt az alisat.
Köszi előre is.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2020
(#) Bakman válasza H2opok hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
A sebességállító poti mögötti jumper (speed rnage select) mindegy, hogy milyen állásban van? A tiéden is le van csiszolva a vezérlő típusa?
(#) H2opok válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
Le van csiszolva igen.
Csak ebben az jumper állásban forog a moci, Másikban nem.
Neked működik?

Ilyen 2 motorral próbáltam.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2020
Következő: »»   154 / 161
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem