Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosogatógép hiba
 
Témaindító: Redsaw, idő: Dec 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   222 / 259
(#) mr.Cara hozzászólása Aug 27, 2020 /
 
Üdv mindenkinek ! Nem teljesen mosogatógép, ezért bocsánat. Kollégák megkértek segítsek alkatrészben... A képen keretezve látható alkatrészek elfröccsentek... Egy kölcsön (mosó-?-)gépről készültek a fotók. Tudna valaki segíteni ? Köszönöm szépen !

unnamed.jpg
    
(#) Gafly válasza mr.Cara hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
(#) mr.Cara válasza Gafly hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Üdvözöllek !
A TO223-as ST gyártmány Z9M alatta Y228 felirat látható. Én 1A 600V-os triakra _tippelnék_ .
Fölötte a kis tranyó a fogósabb => nem találtam róla semmit. p23 felirata, de a 3-as mintha egy csöppet nagyobb lenne , és ez mögött merőlegesen 25 . Gőzöm sincs mi lehet !
A triak helyett a BT148W-600-ra gondoltam mint helyettesítőt, de ez a p2 ???? Mi lehet helyette ?
(#) feri023 válasza mr.Cara hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Szia!
A p32 az valószínűleg PDTC143 tranzisztor lehet. A triak az Z0109.
(#) diginewl hozzászólása Aug 31, 2020 /
 
Tiszteletem!
Alábbi kérdéssel fordulok a szakértőkhöz: Van egy zanussi ZDS105S mosogatógépünk. Ahogy néztem indukciós szivattyúmotor van benne (ami a mosogatás közben a vizet forgatja).
Az a probléma vele, hogy ez a motor néha nem indul el elsőre, aztán másodikra sem.... Aztán szétszedtem, eléggé szorult. Ahogy megmozdítottam a tengelyét könnyen forgott utána. Összeraktam. Most megint megy.
Ha egy/két napon belül használva van, simán elindul, ha 4-5 napig áll már necces. Nem csöpög belőle semmi alul, a szimmeringje nem ereszt, belül (a víz oldalon) minden szűrő tiszta. Ha már elindul, utána végigcsinálja szépen az egész programot.
Mi tud abban a szivattyúházban leragadni (idővel)?
Köszönettel: Jenő
(#) gyök2 válasza diginewl hozzászólására (») Aug 31, 2020 /
 
A csúszó szimmering.
(#) diginewl válasza gyök2 hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Köszönöm a szakszerű megnevezést! Kenhető ez pl. szilikonzsírral kívülről, vagy szét kell szedni, és újra cserélni? Nem egyszerű oda még benézni sem, nemhogy ott javítgatni...
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2020
(#) Dino71 válasza neoviki hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Szia! vegyél üvegszálas tisztító tollat(fiberpen) ezzel óvatosan tisztítsad meg az elszenesedett, megégett részeket. lehet , hogy a szelepeket vezérlő triac is meghalt azokat meg lehet cserélni. Ha más megoldás nincs akkor rá kell forrasztani a vezetékeket a nyákra a csatlakozót ki iktatva.
(#) Epu2 válasza diginewl hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Kenésre ne használj szilikon zsírt. Nem igazán alkalmas rá. Az inkább formaleválasztó, hővezető, ápoló szer.
(#) neoviki válasza Dino71 hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Szia Dino71! Kösz a segítséget. Alább egy kimúlt triac képe. Nem szelepvezérlő. Ez is halott volt. Ma cseréltem 220 Ft/db. volt Most már legalább hibajelzést ad. 3 villogás a program vége lednél. Ez elárasztás védelem jelzés. (Aquastop). Holnap (vagy holnapután ismét továbbképzés) mert nem vágom, hogy ennél a típusnál (15 éves) merre is találok valami hasonlót. Meg lesz, teszek fel fényképet.
Amint látom feljebb pont érdeklődtek az alkatrész után. A Triac ACS108 5S típus. Mintha nem gyártanák már. Amit beletettem ACS108 6S.

Aki tud valamit erről az elárasztásvédelemről erről a típusnál szívesen olvasom. Köszönöm.

triac.jpg
    
(#) moltam válasza neoviki hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Elvileg az aljában szokott lenni egy tálca egy vízérzékelővel. Hogy úszós vagy vezetőképességet mér azt nem tudom, de valószínű ott van víz és azt érzékeli.
(#) neoviki válasza moltam hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Köszönöm, majd megy a kép.
(#) Dolphin hozzászólása Szept 11, 2020 /
 
Én is kérnék egy kis segítséget Egy Bosch mosagató gépemnél is valószínű, hogy a víz érzékelővel lehet probléma. Szívja a vizet majd pumpálja, majd ismét szívja és pumpálja. Ez ismétlődik folyamatosan.
Hogyan tudnám én megjavítani, vagy vigyem szervizbe? Nem szívesen költenék a szállításra ha megoldható a javítása házilag.
Előre is köszönöm a segítséget.

P1010786.JPG
    
(#) Josi777 válasza Dolphin hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Ha a típust nem is, de legalább kb. évjáratot írhattál volna. Így általánosságban tudok csak hozzászólni, mint egy igen nagy számban gyártott készülék hibájáról. Ennél az szokott előfordulni, hogy a készülék bal oldalában lévő vízszint ellenőrző mikrokapcsoló és a mellette lévő túltöltést érzékelő mikrokapcsoló alól, a vizet elvezető gégecső belső fala elszennyeződik, leszűkül a keresztmetszete és már nem tud annyi víz átfolyni rajta, mint amennyi ráfolyik a szintellenőrző egységre. A hiba elhárítása ennek a csőnek a tisztítása. Ezt a csövet elölről lehet könnyedén, mozgatással, enyhe csavarással eltávolítani.
(A jelenség attól van, hogy ha nem tud elegendő víz eltávozni a szintellenőrző kamrából, akkor bekapcsol a túltöltést jelző mikrokapcsoló, amitől elkezd üríteni a készülék.)
(#) Josi777 válasza neoviki hozzászólására (») Szept 12, 2020 / 1
 
Ha van egy kis türelmed, kb. 1 hónap, akkor addigra talán befejezem az univerzális mosogatógép vezérlő elektronikámat. Pont az ilyen drágán pótolható elektronika meghibásodások miatt kezdtem el fejleszteni.
(#) Dolphin válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Köszönöm segítő szándékod, tanácsod. A készüléket 2009-ben vásároltuk. Azóta hibátlanul működött. Első körben akkor a vizet elvezető csőnek a tisztítása a feladatom. Reménykedem, hogy a mikrokapcsolók nem hibásak. Azokat hogy lehet ellenőrizni? Gondolom nem egyszerű hozzájuk férni. Sajnos ha nem boldogulok a problémával akkor biztosan vennünk kell egy újat. Hosszú ideig a feleségem biztos nem fog várni.
(#) Josi777 válasza Dolphin hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Az egyik mikrokapcsolót egy membrán nyomja meg, ha az kapcsol, akkor áll le a vízvétel. A másik pedig egy kis piros úszó felett van, mellette egy kis rudazat, ami egy hungarocell úszóhoz megy. Az a kis piros úszó emelkedik meg az előbb leírt esetben. De a legjobb az lenne, ha levennéd a bal oldalát és felraknál egy fényképet róla.
(#) Dolphin válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
A vizet elvezető gégecsövet megtisztitottam, de szennyeződést különösebben nem tapasztaltam. Bekapcsolva a mosogatógép a fent leirt hibát produkálta. Kérnék tanácsot a további tennivalókról.
(#) Dolphin válasza Dolphin hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
A mosogatógép típusa:
SGS53E92EU
(#) Josi777 válasza Dolphin hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
Ebben a típusban áramlásérzékelő van, tehát amit korábban írtam, az erre a típusra nem érvényes. A képen látható alkatrész bal szélső csövére csatlakozik az áramlásérzékelő. Például akkor tud ilyen jelenséget produkálni, ha az érzékelőben kezd elgyengülni a mágnes és kihagy impulzusokat. Holnap tudom megnézni a típus alapján, hogy a biztonsági vízszint érzékelője hol van, de úgy emlékszem, ami csak egy tipp, hogy a gép közepén belül van egy kis "harang" és az alatt van egy mikrokapcsoló.
Azt még megkérdezném, hogy kb. mennyi ideig veszi a vizet, miután elkezd üríteni? És azt kéne még megnézni, hogy az ürítés kezdetén mennyi víz van benne.
(#) Dolphin válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
Az ürités után kb.6-7 mp-ig veszi a vizet. Hol nézzem meg a víz mennyiséget az ürités kezdetén?
Bocs a buta kérdésért.
(#) Josi777 válasza Dolphin hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
Ahogy elkezdi az ürítést, kinyitod az ajtaját és megnézed. A vízszint nem érheti el a mosókar alját, alatta kell lennie.
(#) neoviki válasza moltam hozzászólására (») Szept 14, 2020 / 3
 
Megoldódott a probléma. Mielőtt nekiálltam volna az elárasztás érzékelőt keresni, még egyszer rámértem a mágnesszelep vezetékére. Most 121 V. volt mérhető (először 86 V.). Persze erre sem húzott még be a szelep de a változás miatt valami kontakthibát is gyanítottam. Gépet ki a hálózatból és behunyt szemmel a gép aljában tapogatva átmozgattam minden elérhető csúszósarut. Mégis csak 13 éve senki nem piszkálta. Aztán konnektor és egy 30 perces programot indítottam. Lássunk csodát azóta a 3. program ment rajta végig gond nélkül. Az elárasztás védelmet konkrétan nem láttam, de nagy valószínűséggel a csatlakozója volt kontakt hibás. (legalábbis így gondolom).
Mindenkinek köszönöm a tanácsokat.
(#) Dolphin válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 17, 2020 /
 
Megnéztem, az üritéskor a víz a mosókarig ér. Várom a tanácsodat.
(#) Josi777 válasza Dolphin hozzászólására (») Szept 17, 2020 / 1
 
Akkor valószínűleg túltölt. Lehet hogy rossz az áramlás érzékelő, például gyengül a mágnes benne és kevesebb impulzust ad, mint amennyit kéne. Ezt az alkatrész cseréjével lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. De van egy másik lehetőség is, ha szeretsz barkácsolni. Egy enkóder egyik csatornáját bekötöd az áramlás érzékelő helyére és amikor elkezdni venni a vizet, akkor elkezded tekergetni. DE!, azt tudnod kell, hogy nincs galvanikus elválasztás a hálózattól, így a szigetelésre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni. Egy impulzus számlálóval meg is tudod számolni, hogy hány impulzusnál állt le a vízvétel, majd megnézed, hogy az eredeti jeladó lead-e annyi impulzust.
(#) Sampe hozzászólása Szept 20, 2020 /
 
Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni.
Van egy nagyon régi Bosch sms4532/03, kb 30 éves.
Elkezdi a mosogatást, de az öblítési folyamat felénél megáll és nem megy tovább.
Elképzelhető hogy mindez azért van, mert nem fűt a fűtőszál? Mikor kinyitom az ajtót, hideg a víz.
Ha tovább tekerem a kapcsolót, akkor végigmegy a program. Kapható még ehhez a géphez fűtőszál?
Köszönöm!
(#) Epu2 válasza Sampe hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
Mosásnál még fűt?
Ha igen program hiba. Gondolom még nem elektronikus.
(#) Sampe válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
Egyáltalán nem fűt. Ebben semmilyen elektronika nincs, mechanika+bimetál az egész

Szerk.: az öblítési folyamatot úgy értem, hogy még mielőtt kinyílna a kapszula doboz
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2020
(#) Epu2 válasza Sampe hozzászólására (») Szept 20, 2020 / 1
 
Legelőszőr a fűtőbetétet ellenőrizd. Elvben amikor fűt, mérj rajra feszültséget. Ha van, akkor a betét halt meg. Ha nincs a fűtés kapcsolója és ha mind két üzemmódnál azonos a bimetallos hőkapcsoló.
(#) Josi777 válasza Sampe hozzászólására (») Szept 20, 2020 / 1
 
Furcsa, hogy csak öblítésnél nem fút, ugyanis ilyet nem igazán tud csinálni. Ez a gép még elektromechanikus programkapcsolóval van szerelve. A leggyakoribb hibájuk, hogy elszakad az ajtóvezeték. Leveszed az első palástot (a visszarakást meg tudod könnyíteni, ha kiveszed előtte a prk. gombját) és az alsó műanyag blendét, majd a hátára fekteted és ott már látszik az ajtóvezeték. Van keresztben egy merevítő, ha azt is leveszed, akkor a lapos kábelkorbács hozzáférhető. A szakadt szálat, szálakat külön vezetékekkel lehet javítani. Remélem, sikerrel jársz.
Következő: »»   222 / 259
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem