Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   48 / 52
(#) pucuka válasza jointsilver36 hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
Ez a stílus nem vezet sehová.
Azért ha már építesz, elvárható lenne némi kreativitás.
A segítség nem jelenti azt, hogy a problémádat megoldjuk helyetted. (édesapám mondása: Meg ne egyem helyetted?)
Kaptál segítséget, hogy hogyan indulj el, kaptál kulcsszavakat. Igazán elvárható, ha önállóan utána jársz a dogoknak, hiszen neked van rá szükséged, nem nekünk. Mi nem halat akarunk adni, hanem megtanítani halászni. Ez csak hasznodra válhat. Ezzel is tanulsz, legközelebb ha hasonló dolgokkal foglalkozol, már tudni fogod a megoldást.
A megoldás igazán nem bonyolult azzal a három négy alkatrésszel, és könnyen utána nézhető, akár itt a fórumon is.
Nézd csak, egyszerűen beírod a fórum keresőjébe, és jönnek a találatok. Kiválasztod a megfelelőnek tűnőt, megnézed a topik képeit, és a probléma megoldva.
(#) erik001 hozzászólása Szept 15, 2020 /
 
Sziasztok.
Vásároltam egy ilyen relé modult, ható távot szeretném megnövelni kb 100-120m re, Hogy lehetne ezt megoldani ?
(#) Bakman válasza erik001 hozzászólására (») Szept 15, 2020 /
 
Reménytelen. GSM modullal a távolság addig növelhető, amíg van térerő.
(#) pucuka válasza erik001 hozzászólására (») Szept 15, 2020 /
 
Ezeknek a szerkezeteknek a hivatalos neve SDR (Short Distance Range), azaz kis hatótávolságú.
Ez azt jelenti, hogy az adó teljesítménye korlátozott, és csak a gyárilag kialakított antennájával használható.
Ennek több oka van:
Mindössze egy, azaz egy rádiócsatorna áll rendelkezésre, az is az amatőr szolgálat megengedett szolgálataként, ami a legalacsonyabb prioritású. Azaz nem okozhatsz zavart az amatőr szolgálatnak, kivéve ha az épp a szomszédodban lakik.
Mivel csak egy rádiócsatorna van, a közvetlen környezetedben is mindenki ezt fogja használni, a garázskapu nyitójában, az autójában, a kapucsengőjében, és még ki tudja miben, egyenlő jogosultsággal.
Ezért szól a szabályozás úgy ahogy, ha neked megfelel használhatod, ha nem, más módot kell keresned (például Bakman kolléga javaslata). De nincs jogod megváltoztatni a gyári kialakítást. Egyrészt ezzel esetleg lehetetlenné teszed mások hasonló berendezésinek használatát, de a saját berendezésed is sokkal zavarérzékenyebb lesz. Pl. a szomszéd hazaérkezve kiszáll a kocsijából, zárja a távirányítójával a kocsiját, neked pedig elindul, vagy ép leáll a kapcsolt akármid.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2020
(#) erik001 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 16, 2020 /
 
Értem,akkor ez felejtős lesz igy. Van ilyen távirányítós vezérlőm is ez simán viszi 150m ről is. Csak ezzel nem tudok impulzust adni a impulzis reléknek sajnos. Előbbi kommentbe amit linkeltem azt hittem 433mhz nagyobb hato táv lesz.
(#) Inhouse válasza erik001 hozzászólására (») Szept 16, 2020 /
 
Folyamatos jelből is lehet impulzust csinálni...viszont ez a készüléked meg 315MHz-es, ami itt nem szabványos. Cseberből vederbe. Egyszer kellene venni egy olyat, ami minden kívánalomnak megfelel.
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 16, 2020 /
 
A 315 MHz is engedélyezett SRD célokra, ha jól emlékszem kizárólag autó ajtó nyitó funkcióra, mert ritkán van használva, és akkor is csak rövid ideig. Már nem emlékszem a pontos megfogalmazásra, mert ritka.
(#) erik001 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 16, 2020 /
 
És egy ilyennel nem lehetne megnövelni hogy meszibről is érzékelje a jelet ?
(#) pucuka válasza erik001 hozzászólására (») Szept 16, 2020 /
 
Azt lehet, de ezzel együtt az egész vevőberendezés érzékenyebb lesz, a zavarokra, és a nemkívánt jelekre is. A zajon kívül nem csak Te vagy egyedül a sávban.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2020
(#) erik001 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 16, 2020 /
 
Megpróbálnám hátha jó lenne, Ez jó hozzá ? relémodulrol ráktöm antennát erre a panelra erre rakok antennát meg tápot adok neki és működik ? vagy kell még mást is csinálni ?
(#) pucuka válasza erik001 hozzászólására (») Szept 16, 2020 / 1
 
Ha a frekvenciák stimmelnek, működnie kell. Ha valóban a linkeken szereplő eszközök vannak, akkor működnie kell. Ha jól látom, a relés modul a távirányítóval 433 MHz -en, az erősítőd (LNA) 380 - 470 MHz között működik.
Az erősítő modul be-, és kimenete SMA csatlakozós, így az antenna kábel végére, és a relés modul bemenetére SMA csatlakozót kell tenni.
A relés modulnál egy RG174 koax darab egyik végére SMA csatlakozót krimpelsz, a másik végét röviden blankolva bekötöd a relés modul eredeti drót antennájának helyére. (az SMA csatlakozóhoz az RG174 típ. koax kábel stimmel)
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2020
(#) erik001 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 16, 2020 /
 
Köszönöm a segítséget, megérkezik jelentkezek hogy jó e let .
(#) küzmös Gergely hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Sziasztok! Sógorom nem rég hívott egy kapunyitó problémával. Azt mondta beállt az autóval, majd amikor be akarta zárni a távirányítóval.. semmi. Kézzel kellett visszahúzni. Ránéztünk a rendszerre, ha nyomkodja a gombot akkor vibrál egy zöld led, rádiójel van. A helyzet az hogy nyitni nyit.. egyszer. Ha megszakítja az ember a felénél, akkor olyan mintha letiltana, talán azért mert zárás fázis következne, azt már nem csinálja, de a nyitást sem folytatja. Ha a biztosítékot egy pillanatra kiveszem, és nyomom nyitás következik amíg nyomom nyitja is tovább, utána semmi. Záróirányban nem kattan a relé se. Jól gondolom hogy a záró irány reléje megmakkant? A motort figyelve, mintha néha megmoccant volna a hűtőlapát a tetején záróirányban is kicsit, de arra nem forog nem indul el, se súllyal, se úgy ha kicsavarom azaz "kiengedem a kuplungot", hogy szabadon forogjon.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2020
(#) Bakman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 29, 2020 / 1
 
Amikor zárnia kellene, kicsit ütögesd meg a reléket. Ha erre reagál, akkor valószínűleg a relék forrasztása pattant el. A panelt ki kell szedni és újraforrasztani a kilazult lábakat.
(#) Bakman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 29, 2020 / 1
 
Most látom, mintha a kép bal alján lévő csatlakozó nem lenne az aljzatban rendesen.
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 29, 2020 / 1
 
Egy kínai modulokból összerakott kapunyitóval volt olyan tapasztalatom, mint neked. Nyitni nyitott, csukni már nem, vagy csak nagyon közelről volt hajlandó. Szerintem a rádió részét zavarta valami, de soha nem jötem rá mi. Ugyan ezt éltem át, mikor egy vezeték nélküli kapucsengő rádiós részét akartam kapcsolónak használni. Az is be mindig kapcsolt, de ki néha nem, pedig optoval leválasztottam a kimenetét.
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Sajnos van amelyiknél semmilyen leválasztás nem segít, ha bármit ráforrasztasz elhangolja és le is rontja a távolságot. Van amelyik (pl. az egyik SAL) simán megy kivezetve a gombot, egy tranzisztorral kapcsolva.
(#) Inhouse válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 30, 2020 / 1
 
Próbáld meg a kézi működtetéssel, lennie kell a panelen erre kivezetésnek. Ha így megy, akkor a rádiós rész környékén van a baj, ha így is ugyanaz a hiba, akkor relé.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2020
(#) fulcsii válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 30, 2020 / 2
 
Lehet ez fotocella hiba is. Az pont a becsukást akadályozza.
(#) küzmös Gergely válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Lehet, talán be is ázhatott a fotocella, pont tegnap esett is, hosszú idő után.
(#) küzmös Gergely válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Tegnap már kocogtattam egy csavarhúzó nyelével, de majd megint megpróbálom világosban.
(#) küzmös Gergely válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Most fényképen nekem is úgy tűnik, ezt is meg fogom nézni, élőben félhomályban fel sem tűnt, nem is nagyon néztem a csatlakozási pontoknál.
(#) küzmös Gergely válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Fotocella volt, elengedett az egyik lehelet vékony vezeték a 4 közül. Előtte sajnos áramtalanítottunk és kivettük a kis panelt is, ez később öreg hibának bizonyult, ugyanis "elfelejtette" a végállásokat. Vagy azt hiszi nyitva, és darál.. vagy nyitásnál, zárásnál egyaránt belassul az utolsó harmadnál, olykor felénél, és nem megy végig. Arra rájöttem hogy jobb oldalt a kis tüdőszínű kapcsolóval lehet tanítani. Ha egyet nyomok ég a zöld led, ha hosszan nyomom akkor villog. De hogy hogy kell a végállásokra betanítani, hogy ne lassuljon le, illetve koppanásig menjen, azt nem tudom sajnos. Vagy a távirányítót is be kell vonni ebbe a játékba valahogy? Remélem valamelyikőtök itt tudni fogja, hogy mi fán terem ez.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2020
(#) kisgeri válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Egyszer volt szerencsém valami hasonló csodához. Ott a távirányítóval is kellett játszani, hogy melyik gomb mi legyen, illetve több üzemmódja is volt a kapunak. (pl kocsival beállás, vagy csak gyalogos üzemmódban keskenyre nyílva) Használtati nélkül esélytelen lett volna rájönnöm, hogy mit kell csinálni.
(#) küzmös Gergely válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Igen, van gyalogos üzemmód is. 4 gombos (csatornás) Master Round ugrókódos. 2 gombot használtak rajta tesómék, kettő nem is ment. Most nyit, zár, ahogy kell, csak mintha a végállásokat nem érzékelné, és nem tudjuk hogy kell tanítani. Hol lehet ezt vajon megnézni? Netem rákeresek mindjárt.. hátha.
(#) kisgeri válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Mint ha többször is meg kellett volna járatni a betanuló módban. De rég volt már. Megpróbálom elkérni egy fényképezésre azt a használatit, bár szerintem annak a panelja nem így nézett ki. De kiindulási alapnak hátha...
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2020
(#) uniman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Nem a legjobb helyen tetted fel a kérdésedet! ...ez nem rádiós modul probléma. https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_5772.html
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2020
(#) küzmös Gergely válasza uniman hozzászólására (») Okt 3, 2020 /
 
Nem védeni akarom magam, de akkor még nem tudtam. Fotocelláról volt lerohadva egy vezeték. Ha előbb észrevettük volna nem kellett volna áramtalanítani, és a panelt kivéve nézegetni, mert most vár ránk egy (kettő) tanítási művelet. Amúgy ezt találtam a neten, nem gondoltam volna hogy megtalálom konkrétan ezt, ami nekik van. Egy videóval megspékelve. Beillesztem ide, hátha valaki szenvedni fog a jövőben még ilyennel. https://digitalmind.hu/hu/taviranyito/27-master-round-4-csatornas-u...o.html
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2020
(#) küzmös Gergely válasza uniman hozzászólására (») Okt 3, 2020 /
 
De hogy legyen akkor egy kis rádiós vonzata is akkor a dolognak. Sógorom azt kérdezte hogy a hatótáv kismértékű növelésére elég lehetne e, egy nagyobb antenna, mondjuk réz drótból? Jelenleg csak a kapu mellé érve érzékel. S a panel bal alján lévő csatlakozó sínben van egy 10cm.-nél nem nagyobb kis "spirál" antenna.
(#) Kera_Will válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 3, 2020 / 1
 
Réz nem javit rajta, esetleg ha jobb fizikai pozicioban lenne.
Drot hossz novelese se jobb megoldas.
Pontos meret kell. ~17 cm negyed hullamhossz.
Magasabban, jobb "ralatassal" arra teruletre ahonann vezerelni szoktak.
Ehhez meg ki kellene venni a dobozbol ahol van.
Ez megint ujabb bajok forrasa lesz.
Ha vissza nezed ezt a topikot , nagyon sok kerdes pont errol szol.
Valtozo eredmenyekkel zarulnak a beavatkozasok.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2020
Következő: »»   48 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem