Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetéknélküli termosztát
Lapozás: OK   6 / 10
(#) macsi01 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Szia
Így is próbáltam a ledet kikapcsolja de megy tovább .
(#) ferci válasza macsi01 hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Szia!
Zárd rövidre a relét kapcsoló tranzisztor B-E elektródáit és ha így se ejt el a relé, cseréld ki a tranzisztort ( zárlatos lett a C-E ).
(#) macsi01 válasza ferci hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Ok a rövidrezárást meg tudom csinálni csak nem tudom melyik az a tranyó .
Kicserélni már nem biztos .
(#) ferci válasza macsi01 hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Az a tranyó, amelyiknek az egyik lába ( valószínűleg a kollektor ) a relé egyik tekercskivezetéséhez vezet ( feltételezem, hogy földelt emitteres kapcsolás ).
A másik 2-t kell összezárnod és rögtön kiderül, elejt-e a relé vagy sem ( rossz a tranyó ).
(#) macsi01 válasza ferci hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Szia
Nem tudom hol van ez a tranyo .
(#) ferci válasza macsi01 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Nézd meg a reléd tekercskivezetéseit ( csak 2 van ), melyikre csatlakozik tranzisztor.
(#) macsi01 válasza ferci hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
A reléről nem két vezeték jön az érintkezőtüskékre vagy rosszul látom ?
NO ,COM ,NC
Hol lehet a tranyó ?
(#) ferci válasza macsi01 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
A relének valószínű, hogy 5 tüskéje (kivezetése ) van: amiket írtál, azok a kapcsolóérintkezők - de van még 2, a behúzótekercsé. Azokat vizsgáld meg. Van velük paralel 1 dióda is és az egyikre megy valószínűleg a tranzisztor kollektora.
Feltételezem, hogy a relét tranzisztor kapcsolgatja és nem más.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2019
(#) proli007 válasza macsi01 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Bekarikáztam a két lábat, amit mérni kellene, hogy valamelyik egy tranyó kollektorára (középső láb) csatlakozik-e. Én "látatlanban" (mert nem látom) elsőként a Q2-re tippelnék.
(#) macsi01 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Köszönöm a segítséged ezt én nem tudom kicserélni ha rossz de szerintem még beszerezni sem .
Az eszköz forgalmazója nagylelkűen felajánlotta hogy lehet kapni külön vevőegységet !
(#) macsi01 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
A relé alsó panel széle felő lába és a Q2 mindhárom lába között rövidzár van
feszültség nélkül ez normális ?
(#) ferci válasza macsi01 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Ha a rövidzár alatt 0,.. ohmot értesz ( multiméter 200 ohmos méréshatár ), akkor biztos totál zárlatos a tranzisztor és azért nem kapcsol ki a relé sem, ha feszültséget kap a panel..
(#) macsi01 válasza ferci hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Azzal a beállítással aQ 2 alsó lábán 0.04 ,a bal oldali felsőn 114 ,a jobb oldalin 84 össze vissza .
Most már fogalmam sincs .
(#) ferci válasza macsi01 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
HA maradunk a földelt emitteres kapcsolásnál, akkor a Q2 "alsó lába" a kollektor, ami természetesen a mérésed szerint a relé "aljára " megy és az a szakasz a 0,04 ohm.
A "bal felső" láb ebben a nézetben az emitter és a 114 ohm ( Rc-e) így zárlatos tranzisztort jelent.
Leellenőrizheted az első feltevést úgy is, hogy az emitter láb a szűrt tápfesz negatívjához képest ( elvileg egy elkó - ) 0,.. ohm-e.
A "jobb felső" láb a bázis, aminek az előzőek után már nincs jelentősége, milyen ellenállása van akár a kollektorhoz, akár az emitterhez képest.
Ezek után már csak azt teheted, hogy óvatosan kiforrasztod ezt a tranyót és leellenőrzöd, mit csinál a reléd - ha nem kapcsol ( mert nincs, ami meghúzza ), veszel valahol egy hasonló tranyót ( pl. NPN, min. 45 V 300 mA ) és ha más hiba nincs a panelen, csere után jól fog működni.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2019
(#) Inhouse válasza macsi01 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Nem tudom milyen műszered van, a 4 század ohm érték elég necces egy kézi multimétertől...
(#) macsi01 válasza ferci hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
Köszi a segítséget .
Lassan őrölnek a malmok !
A tranzisztor volt halott !
(#) hapro hozzászólása Feb 8, 2020 /
 
Sziasztok! Egy elméleti kérdésem van. Jelenleg egy computerm q3rf-et használok padlófűtéshez. Ugyanarra rendszerre tennék plusz egy szabályzó kört, hogy más hőfokot is elő tudjak állítani radiátorfűtéshez. Ez a radiátor fűtés egy másik épületrészt fűtene, és ide is szükség van egy másik rádiós termosztátra. A kérdés az, hogy két ugyanolyan tud együtt és egyszerre működni, hogy nem zavarja egyik a másikat? Ha állítom az egyikez, akkor nem fog mindkettő állítani? Ezt a fűtés szerelő boltban nem tudták megmondani. A válasz az volt, hogy ez elektronika ők ehhez nem értenek. A leírásában sem találtam számomra használható infót.
(#) Bakman válasza hapro hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Valamilyen egyedi azonosító szernint kommunikálnak. Ha lennél olyan szerencsés hogy a kettő egyezik, akkor az egyik párost újra kell hangolni.
(#) hapro válasza Bakman hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Köszönöm. Akkor ezek szerint műkodhet a kettő párhuzamosan elvileg.
(#) hapro hozzászólása Feb 15, 2020 /
 
Egy logikai kérdésem lenne. Adott egy fűtés rendszer, ahol kazán után puffer tartály, és az abból kijövő vizet keringeti a padlófűtésbe a keringető szivattyú. Ezt egy vezeték nélküli termosztát kapcsolja. Ezzel sorba van kötve a kazán termosztátja, ami ugye a hőfok alját határozza meg, azaz azt, hogy mi legyen az a hőfok amikor már bekapcsolja a szivattyút. A szoba termosztát meg ugye a felső határolója lesz a hőszabályzásnak. Ez így tök jó, viszont ez most kiegészül egy másik rendszerrel, ahol külön hőszabályzás van, és egy másik szivattyú, amit kapcsolni kell ugyanerről a pufferről, de más hőfokon mint a padlófűtését. Ezt szintén rádiós termosztáttal oldom meg. És itt jön a kérdés, hogy kell bekötni? Ha a meglévő szivattyúval párhuzamosan kötném az nem jó, mert ugye amikor egyikre megy az áram, akkor a másik is bekapcsolna. Sorba harmadikként azért nem jó, mert akkor mindhárom termosztátnak bekapcsoltnak kell lennie, hogy működjön a rendszer, de akkor csak egyszerre tudna menni mindkét kör.
Egy olyan ötletem van, hogy tök kulon körön gyakorlatilag a kazán termosztátot két felé osztom és egymással párhuzamosan két tök egyforma kapcsolást hozok létre, úgy, hogy a kozos bennük a kazán termosztát lesz.
jól gondolom - e, és egyébként is hogy kell ilyen esetben bekötni a két szvattyút?
(#) msandor77 hozzászólása Okt 17, 2020 /
 
Sziasztok!

Az alábbi problémámhoz kérnék segítséget:
A fűtéshez a meleg vizet turbó kombi církó állítja elő, amit egy programozható termosztát vezérel. Ez a termosztát nem a legszerencsésebb módon, a nappaliba került elhelyezésre (korábbi lakó). A nappalinak csak egy fala érintkezik a külvilággal, így nagyon kellemes benne a klíma. Ám a gyerekszoba már két, jóval nagyobb külső fallal rendelkezik, így hiába a szigetelés, ez a ház leghidegebb helysége.
A termosztát vezetékes, és nincs lehetőség gányolás nélkül elvinni a kábelt a gyerekszobába. Ezért arra gondoltam, hogy veszek egy vezeték nélküli termosztátot, és azt elhelyezem a gyerekszobába, a vevőjét pedig vagy a kazán mellé tenném (nagyobb távolság, több fal), vagy a meglévő termosztátba kötném (szomszéd szoba, egy fal).
A termosztátom egy Siemens REV24, aminek van egy távvezérlő bemenete, azaz ha rövidre zárja valami, akkor átvált a programjától egy fix, beállított értékre. Ezzel tudnék egy minimum hőfokot beállítani a gyerekszobából indítva.

Szerintetek kivitelezhető? Még egy infó: a radiátorok termo szelepesek, így a nappaliban lejjebb tudom venni a fűtést, azaz kb egyenletes meleget lehetne az egész házban csinálni.

Ha igen, van bevált típus?
(#) uniman válasza msandor77 hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
"Termo szelepes" radiátort sosem rakunk be egy helyiségbe a termosztáttal. Óriási "káoszt" is okozhat ha netán lejjebb tekeri valaki...
A radiátor szelepek "beszabályozásával" lehetne a szobák hőmérskletét belőnni.
(#) Bakman válasza msandor77 hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Abban a helységben, ahova termosztátot szánod, teljesen ki kell nyitni a a szelepet. Működhet a dolog nem nem lesz tökéletes, mivel a többi helységben a szelep segítségével csak elvenni tudsz a hőmérsékletből, hozzáadni, ha igény mutatkozna rá, nem.

Léteznek vezeték nélküli radiátorra szerelhető termosztátok (a termofej helyére lehet felszerelni) de nem tudom, hogy két dolgot tudnak-e egyszerre csinálni: Vizet engedni a radiátorba és indítani a kazánt valamilyen vevőegység segítségével. Nézz utána, hátha. Ez lenne a jó megoldás nálad.
(#) VIM válasza msandor77 hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia! Szerintem működhet az elképzelés de a termoszelepet le kell venni a radiátorról (gyerekszobai). Oda tedd a Q7 RF termosztátot a vevőt pedig ahová tervezted és annak kontaktusa beköthető a Siemensbe. Már csak az a kérdés, hogy az az egy fal nem okoz e problémát a távvezérlésben. A gyerekszobában kinyitod a radiátor csapot teljesen, a Q7 RF-n beállítod a kívánt hőmérsékletet az pedig majd kapcsolja a vevőn keresztül a Siemensen megadott paramétert. A többi radiátorra kellenek a termofejek amik majd leszabályozzák a helyiség hőmérsékletére a szelepeket.
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Ne feledkezzünk meg...kell még oda egy betáp vezeték ( 230V ) az RF vevőegységnek...
(#) VIM válasza uniman hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia! Természetesen kell a vevőnek a hálózati feszültség. Azt gondoltam még, hogy talán végleges is lehet a Q7 RF és nem kell a Siemens, mert ha tovább kell fűteni a gyerekszobában ahhoz nem feltétlenül szükséges egy közbenső termosztát de talán a vezetéke az felhasználható. A Q7 helye az ami határt szabhat a távvezérlésnek és ha "ellát" a Siemensig akkor ott jó helyen lenne a Q7 vevője és remélhetőleg van a közelben fázis-nulla is vagy a többeres a Siemens vezetéke.
(#) msandor77 hozzászólása Okt 17, 2020 /
 
Köszi mindenkinek a hozzászólást, nem is hittem, hogy egy 8 hónapja elsüllyedt topikban ilyen hamar kapok választ, pláne ilyen sokat.
Szóval, ez a 4. fűtési szezonunk, eddig szinte tökéletes volt, de nemrég lett egy macskánk, és zárjuk a szobák ajtaját miatta, ezért nem keveredik a levegő. Most kipróbáltam, hogy letekerem a termosztáthoz közeli radiátor termo szelepét, és picivel feljebb állítom a bekapcsolási hőfokot a termosztáton, így 2-3 tized fok különbség van a szobák és a nappali között, ez egész jó eredmény.
Ha esetleg bejön a téli hideg, és ez már nem lesz elég, akkor veszek egy Q7 RF-et (pont ezt néztem ki én is, a haveromnál ma láttam), és a vevőjét felteszem a kazán mellé. Ha esetleg a távolság + falak miatt bizonytalan lenne a kapcsolat, akkor felteszem a vevőt a Siemensem helyére (alatta van konnektor).
Elolvastam a Siemens doksiját, és a távvezérelt bemenetérhez csak egy hőfokot lehet rendelni, így az éjszakai/nappali vezérlésből valamelyiket elbukom.

Egy kérdésre eddig nem találtam választ a neten, hogyan működnek a rádiós termosztátok?
Ha fűtés módban van, állandóan küld jelet a vevőnek (merül az elem), vagy csak 1-1 impulzust küld a ki és a bekapcsoláskor? Ebben az esetben mi történik, ha az egyik impulzust pont nem veszi a vevő? Órákig fog fűteni, vagy órákig nem fog bekapcsolni?
(#) proli007 válasza msandor77 hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Hello! A QRF7 pár percenként küld jelet a vevőnek ha fűteni kell. Tehát némi késéssel de megjelenik a fűtés, ha nem vagy türelmetlen. Ha tisztes hosszúéletű alkáli elemet raksz bele bírni fogja a strapát. Én a Siemens helyére tenném, ami közelebb van, ha nem vasbeton a fal. Előnye még az is hogy kattan a relé (nem zavaró), mikor kapcsol és világít is, így tudod felügyelni a működését ha az a másik szobába van a termosztát. A termoszelepekkel meg apránként beállítod hogy máshol is jó legyen a hőfok. (Csak a lányokat kell kizárni a szabályzásból, mert Ők általában türelmetlenül ide-oda tekergetik. Bocs lányocskák!)
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Okt 18, 2020 /
 
@msandor77:
Idézet:
„nem is hittem, hogy egy 8 hónapja elsüllyedt topikban ilyen hamar kapok választ,”

Van akinek még 10 év fórumozás után sem esik le, hogy hozzászólás/kérdés esetén előre ugrik. Ezért is nyitogatnak mindenféle új topic-okat.
@proli007:
Idézet:
„A termoszelepekkel meg apránként beállítod hogy máshol is jó legyen a hőfok. (Csak a lányokat kell kizárni a szabályzásból, mert Ők általában türelmetlenül ide-oda tekergetik. Bocs lányocskák!)”

Ez igaz.
A szobatermosztátot oda szokás tenni, ahol a rajta beállitott hőmérsékletet szeretnénk, amit ott tart is. Tipikusan ez a "nappali", de lehet más is. Elég nehéz elmagyarázni, hogy ha ott feltekeri a radiátoron a szelepet, akkor másutt még hidegebb lészen...
Nálunk sok sok éve nem kellett egyetlen radiátorszepehez sem nyúlni, most mégis fontolóra vettem, mert rendszeresen elkezdtünk használni páramentesitőt, ami egy légtérben van a szobatermosztáttal, igy a független légterű másik szobában pulóvert kell húzni...
(#) VWAtus hozzászólása Nov 1, 2020 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy ki hogy oldaná meg a kötvező vezérlés problémát.
Adott egy hőszivattyú amit szeretnék vezérelni.
Van egy puffertartály amiben felső részén és a középen helyeznék el hőmérséklet érzékelőt. A lényeg az lenne ha a felső részén lemegy a hőmérséklet 50 alá akkor kapcsoljon be és ha középen eléri az 50 et akkor kapcsoljon ki.
A válaszokat előre is köszönöm.
Következő: »»   6 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem