Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes rendszer kérdés
Lapozás: OK   1 / 3
(#) aquin hozzászólása Jún 14, 2019 /
 
Tisztelt Forumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy alap kérdéssel kapcsolatban: van 2 db 150wos napelem, továbbá egy 300wos generátor ( szélerőmű) ami 6 ampert ad folyamatosan,( 12voltos torque motor tekeri)30a mppt töltésvezérlő, 2 db 56ah akksi, továbbá egz 2 kwos tiszta színusos inverter. Erről szeretném üzemeltetni a 30m3es medenceforgató szivattyút ami 75wos. A kérdésem az lenne, hogy ha a rendszerbe meépítenék egy ats vezérlőt, biztosítva a folyamatos feszültséget arra az esetre, ha nem lenne elég a töltés (pl szürkület, felhő, stb) akkor az a<= 10ms átkapcsolási idő tönkrevágja a motort, vagy annyit kell bírnia?
Köszönöm
(#) aquin hozzászólása Jún 14, 2019 /
 
Tisztelt Forumozók!

Módosítanám a dolgokat:

Segítséget szeretnék kérni egy alap kérdéssel kapcsolatban: van 2 db 150wos napelem, 30a mppt töltésvezérlő, 2 db 56ah akksi, továbbá egy 2 kwos tiszta színusos inverter. Erről szeretném üzemeltetni a 30m3es medenceforgató szivattyút ami 75wos (Schott tip. új generációs membrános motorú homokszűrős) vagy a 600w-os hagyományos tekercses szivattyút . A kérdésem az lenne, hogy ha a rendszerbe beépítenék egy ats vezérlőt( ami az inverter kimeneti 220v és a hálózati 220v között vált át kevesebb/vagy 10ms alatt), biztosítva a folyamatos feszültséget arra az esetre, ha nem lenne elég a töltés (pl szürkület, felhő, stb) akkor az a kevesebb vagy egyenlő 10ms átkapcsolási idő tönkrevágja a motort, vagy annyit kell bírnia?
Köszönöm
(#) davidovics hozzászólása Júl 6, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy napelemes ,visszatáplálós rendszeren töröm a fejem,viszont csináltatni horror ár. A terv az lenne, hogy a napelemeket én szerzem be,de gondolom utána még sok engedéllyel és pénzzel fog járni az egész. Van itt a csoportban esetleg valaki aki már végigment ezen a folyamaton és tudna segíteni?
(#) erbe válasza davidovics hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
(#) budazsmbor hozzászólása Okt 17, 2020 /
 
Sziasztok!

Hogyan tudom megcsinálni a 12v-os napelemes rendszeremmel azt, hogy mivel tél van, van amikor 11v-ra lemegy az akku fesz.,és a tötésvezérlő lekapcsol. Azt szeretném megcsinálni hogy akkor átváltson hálózati adapterrel csinált 12v-ra.
De én a világításomat a töltésvezérlőn lévő kapcsolóval kapcsolom, ami kapcsolja a fogyasztó kimenetet. És azt akarom megcsinálni, hogy ha az akku fesz mondjuk 11,5v-ra lement, akkor a 230v-os hálózatból fogyassza a kellő áramot, és a napelemes rendszer aksiját ne töltse, de attól még tudjam kapcsolni a töltésvezérlőről (pl egy relét kapcsolna a töltésvezérlő akkor). Azért a 11,5v, mert akkor ahhoz még van elegendő áramom, amivel tudok kapcsolgatni pl egy relét, hogy megmaradjon a töltésvezérlőről való kapcsolgatás. egy LCD kijelzős 50A-es pwm töltésvezérlőm van.

Ezt a kérdést megtaláljátok gyakorikérdéseken is.:ide kattintva
Válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
(#) Atis57 válasza budazsmbor hozzászólására (») Okt 17, 2020 / 1
 
Szia!

Van hálózat --akku átkapcsoló automatika is.

Másik lehetőség ; kézi kapcsolóval , vagy relével
Aharmadik inverter helyett UPS -t használsz az magától tudja külön vezetékezés nélkül is.

De a 11,5V alatti üzem ólomakkunál nem javallott.Mert az akku élettartama leeseik.

Itt láthatsz variációkat.
(#) Atis57 válasza davidovics hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia!

ERBE kollégát keresd ! Több helyen is megfordul (20-30 topic )
(#) Atis57 válasza aquin hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia!

Erre a célra még a kézi átkapcsolás is megfelelne .
A számitógépek igénylik a szünetmentes 30mSec nél kisebb átkapcsolási időket.
(#) proba válasza budazsmbor hozzászólására (») Okt 17, 2020 / 1
 
Kellene egy feszültségfigyelő áramkör a kapcsoló elé, ami a töltésvezérlő kimenete, és az adapter kimenete között váltogatja a fogyasztó bemenetét a napelemről jövő feszültség függvényében. Azután a ki be kapcsolódat le kellene cserélni egy kétáramkörösre, egyik ág marad a jelenlegi helyen a másik ággal meg az adaptert kapcsolgatod ki be.
A másik lehetőség, a kapcsoló elé összediódázod az eredetileg odamenő, és az adapterből jövő feszültséget. így viszont a töltésvezérlő adapterről is menni fog, cserébe egyszerű.
A harmadik, szakítasz a hagyománnyal, a töltésvezérlő, és az adapter kimenetét diódázod össze, és a fogyasztó elé rakod a kapcsolót.
A napelem feszültségét ne használd jelfogó működtetésre, csak a 12V feletti tartományban, mert a lekapcsolt állapot pontosan egyezik a nem termel a napelem semmit, de fel van kapcsolva állapottal.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
De rég volt már. A kérdése mellett van a válaszom is.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia!
Igazad van ! Nem figyeltem a dátumot.
(#) budazsmbor válasza proba hozzászólására (») Okt 18, 2020 /
 
Lehet hogy inkább akkor rakok be egy kapcsolót külön a lámpának, vagy feszültségfigyelő áramkörként egy akkuőrt ami kapcsolgat egy relét, hogy honnan menjen az áram az aksiról vagy a trafóról. De lehet infább maradok a kapcsoló beiktatásánál, nem adok ki pénzt elektronikákért, csak beteszek egy relét, a töltésvezérlő kimenetét meg csak hagyom bekacsolva, hogy kapcsolgassa a relét hogy hálózatról vagy aksiról fogyasszon. Úgy is azt tervezem hogy jövőre beruházok egy normális napelemtáblára, meg egy nagyobb aksira.
Köszönöm a segítséget!
(#) rogers hozzászólása Nov 1, 2021 /
 
Sziasztok.

Szeretnék információt kérni.

szeretnék egy szigetüzemü rendszerből 1kw-ot kivenni lehetőleg minél több ideig.

Hogy számoljam ki 290w-os napelemekbő mennyit rakjak?
Akkuból pl 100ah hánydb lenne elég?
és ha rakok mondjuk egy 3kw-os invertert az jo lehet?

Tudom h sok a kérdés de hogy számoljam ki? vagy ha süt a nap akkor az inverter elő tud állitani 1kw-ot mondjuk és a többivel tölti az akkut?


Köszönöm elöre is
(#) proba válasza rogers hozzászólására (») Nov 1, 2021 / 1
 
Bővebben: Link
Csak hogy a nap részéről mire számíts. Ettől kezdve kalkulálhatsz kedvedre. Ez egy 3,3kw os napelempark. a grafikonokról leolvashatod negyedórás bontásban mely napokon mennyit termelt. az hogy hány wattot termel a tiéd. ehhez már be tudod arányítani. ( a tájolás is fontos, ez majdnem ideális)
(#) rogers hozzászólása Nov 1, 2021 /
 
renben köszönöm.


tehát ha jol értem egy akkut berakok mondjuk puffernek es nagyjábol ki tudok venni kb 8-9 orára 1kw-ot. leegyszerüsitve?
(#) proba válasza rogers hozzászólására (») Nov 1, 2021 / 1
 
A szigetüzeműt nem ismerem, a hálózati üzemes leáll, ha a hálózatba nem tud visszatermelni, mert az túlfeszültséget okoz. ( teljesen leáll, nem csökkentett teljesítménnyel megy tovább ) Nem tudom a szigetüzemű inverterek túltermelés esetén leállnak, vagy a kimenő teljesítményüket korlátozzák. Az első esetben feltöltött akkuk esetén az 1kW-nál nagyobb inverter le fog állni 1kW terhelésre. ( vagyis hintázni fog, leáll, elindul, leáll, elindul 20-30 másodpercenként )
Ezt az 1kW-ot télen 1-2 hónapig sok napon jó eséllyel nem fogja tudni, de ezt a linkelt logokból, és a beépített napelemek számából kiszámolhatod. a 3.3 kW napelemmel is van 3-4 olyan hónap, amikor az össz termelés nincs 200kW az pedig azt jelenti, hogy biztosan nincs meg a napi 8kW. Így esélyed sincs a célod elérésére, még iszonyat akku kapacitás esetén sem. Ahhoz szerintem 8-10kW napelem kellene.
(#) Atis57 válasza rogers hozzászólására (») Nov 1, 2021 / 1
 
Szia!
November december -ben és januárban a 290W-s napelemed kb 5-30W al fog menni ,igaz hogy akár napi 6 órán keresztül is.
Ez kedvező hónap esetén a hónap végére az 5kWh is csak alulról közeliti.
Tehát ennek megfelően oszthatod a 290Wal .
A 12v 100Ah -s akku azért 1200Wh tölthető fel és 1000Wh -t tudsz visszavenni belőle.
Tehát akár néhány száz db akkura is szükséged lehetne.

ha a 10W al is beérnéd már érdemes lehet-ne gondolkodni rajta.
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Nov 1, 2021 / 1
 
Télen előfordul, hogy hetekig semmit nem termel, ott pedig nem segít, ha 3 kWp helyett 10 kWp a rendszer teljesítménye. November szokott olyan lenni, hogy a 3 kWp-s rendszer egész hónapban csak néha kerüli el a 100 W-ot, az egész havi össz termelés 20-30 kWh, nem pedig 200 kW(h.
Attól, hogy a válaszod tele van hibákkal, azzal nem javítod a kérdező hibáit.
Idézet:
„( teljesen leáll, nem csökkentett teljesítménnyel megy tovább )”

Vannak már olyan inverterek, amik annyira korlátozzák a kimenő teljesítményt, hogy ne lépje túl a határfeszültséget. Csak akkor áll le, ha már kívülről is több jön be.
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Nov 2, 2021 / 1
 
A belinkelt log nagyjából fedi a tapasztalataimat.( nálunk 5kW van fent) A linkelt diagramok szerint a tavaly novemberben a legkevesebb 200W volt, de ez csak 1 nap. a havi össz 110kW azért összejött.(ez nem változtat azon, hogy a 8kW elérhetetlen havi szinten 10kWp napelem iszonyat akku kapacitás esetén csak.)
Ez nem elméleti diagram, ez egy valós negyedóránként három évre visszamenően logolt telepített rendszer teljesítménye. Ezzel nem igazán vitatkoznék. ( az utolsó 1 év nagyjából egyezik a tapasztalataimmal, így valószínű a többi is jó) Ez alapján a kérdezőnek el kell dönteni, némi számolgatás után, mekkora akkuval, mekkora napelemmel mire számíthat.
Idézet:
„Attól, hogy a válaszod tele van hibákkal, azzal nem javítod a kérdező hibáit”

Úgy gondolom téves adatokat nem adtam.
Ami az invertert illeti, én csak a saját tapasztalatom tudom, mint írtam is, ez csak egy lehetőség, a másikkal még nem találkoztam, vásárlásnál figyelni kell erre is.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2021
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 
Idézet:
„Úgy gondolom téves adatokat nem adtam.”

De igen. A "kW" a "kWp" és a "kWh" három különböző mértékegység.
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 
Ez után jobban figyelek
(#) bandika válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 
Ennyire nem rossz ahelyzet. A 8kWp rendszerünk tavaly decemberben160kWó-t januárban 320 kWó-t termelt. A mostani novemberi rekord 858 kWó.
(#) bandika válasza bandika hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Bocsánat elírtam, a 858kWó nem november hanem októberben termelődött.
(#) rogers hozzászólása Nov 3, 2021 /
 
Na akkor már csak egy utolso kérdes (egyenlőre )

Nos ha 858 kw-ot termel novemberbe és tegyük fel pont most 3kw-ot termel. Akkor ki tudok e venni 1kw áramot amég 1kw felett van a termelés? akku nélkül csak az inwerterből.

Természetesen ha leesik 1kw alá akkor a hálózatrol menne tovább.

Vagy kell az akku nem elég az inwerterből kivegyem a feszt.

Köszönöm
(#) bandika válasza rogers hozzászólására (») Nov 3, 2021 / 1
 
Javítottam a beírást, ez októberben volt. Ma nem csinált még 9kWó-t sem. Ennyi teljesítményből csinált 3x400V-ot, egy részét vagy az egészet felhasználta a ház, más része belement a hálózatba. Ha több kell onnan pótolja, mivel ez nem sziget üzemű rendszer. Józan ész alapján a napelem termelésénél kevesebbet ki lehet venni az inverterből, de ha jön egy felhő akkor valószínű leáll és kell egy kis idő míg újraindul. Neked inkább egy on-line szünetmentesre (olyan, ami hálózat nélkül is megcsinálja a 230V-ot) van szükséged aminek az akkuit (48-72V) töltöd napelemmel egy töltésvezérlőn keresztül.
(#) proba válasza rogers hozzászólására (») Nov 3, 2021 / 1
 
Mint már írtuk, van inverter, ami leadja a teljesítmény azon részét ami nem okoz túlfeszültséget, van olyan amelyik, meg leáll, ha azt a teljesítményt amit a napelemek termelnek, nem tudja leadni. Lehet valami hozzáértő telepítő cégnél kellene érdeklődni, mert elég drága próbálkozni. Nem akarok hülyeséget írni, de a szigetüzemű inverterek szerintem akku nélkül működésképtelenek.
(#) bandika válasza proba hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Ilyenre gondoltamtöltésvezérlő Ha csak 3 napelem panel van sorban akkor a túlfeszültség még kezelhető. Legrosszabb esetben a töltésvezérlő elfűti.
Ilyen szünetmentesre gondoltam pl. szünetmentes Nem jártam végig teljes mélységében a kérdést, így a tévedés jogát fenntartom.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2021
(#) dB_Thunder válasza bandika hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Idézet:
„akkor a túlfeszültség még kezelhető. Legrosszabb esetben a töltésvezérlő elfűti.”

Biztos hogy nem!

Idézet:
„a tévedés jogát fenntartom.”

Minő szerencse!
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2021
(#) dB_Thunder válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Sziget üzemű napelemes rendszerhez szigetüzemű invertert kell venni!
Mert a 3 feladatot kell összehangoltan szabályozni: a
230V AC inverter, töltés vezérlés, és napelem inverter feladat körét.
(#) B.Panther hozzászólása Jún 9, 2022 /
 
Sziasztok. Lenne egy kérdésem. Ugye létezik sziget üzemű, hálózati, és eme kettő kombinációja a hibrid rendszerek. Ez utobbin mostanában dolgoznak, még nem egészen kiforrott. És az aksi pakk is kb annyi mint egy tisztességesebb rendszer. 3kw esetén kb 1.5m a rendszer, meg ugyan ennyi a 10kwh aksi pakk is hozzávetőlegesen, már aki be tudja szerezni. A kérdésem a következő, és övön aluli. 4 v 5 db össze kötött 3 állású kapcsolóval, amivel a sima hálózati rendszert le lehetne választani a hálózatról, és átterhelni egy .... 3 fázisú (merthogy 3 fázisú rendszeren van) inverterre/ál inverterre, hogy kapjon egy ál betáplálást, lehetséges-e? Azaz átkapcsolni a napelemes rendszert belső hálózatra, ahol is kap egy szimulált jelet, hogy elinduljon. Persze ezzel az esti működés nem megoldott, ellenben legalább nap közben használható a rendszer, amennyiben beüt esetleg egy hosszabb áramszünet. Köszi a válaszokat előre is
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem