Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   118 / 138
(#) M62-501 válasza Hutty hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Hutty szuper, köszönöm...akkor azt kívülről nem fogom látni de tudom, hogy van benne...meg ugye ha mérek s már x perc elteltével nincs a kondiban feszültség akkor tudom, van/lehet benne kisütő ellenállás. Ennyi. Értettem. Újabb infó ami hasznos. Iszom a szavaitokat, ragad rám némi kis elektronikai ismeret is. Én azért is vagyok itt, "nemcsakhogy segéjjémántesáó me'eeromlott".
(#) M62-501 hozzászólása Aug 12, 2020 /
 
Hutty, Galfy, Uniman, Yulo5310, Attika, Ferci, meglett a hiba, Ferci korábban belinkelte hzsiga szak- és fórumtárs képeit a bimetálos kapcsolóegység szétégéséről...nos, Fercinek lett igaza, a csengős kapcsolóegységem azaz az időzítőegységben a bimetál fémérintkezők hzsihgáéhoz hasonlóan el voltak ívesedéstől kormosodva s az égett műanyagszag, ívszag is onnan jött. Óvatosan, a nem forrasztott (mert az alsók közül amelyik a csengő felőli oldalba átvezet, az forrasztva volt mozdíthatatlanul, az ugye egy kis motorhoz ment át a műanyagház túloldalába) tehát a nem forrasztott bimetál érintkezőket kiszedtem, megtisztítottam, finom csiszolópapírral korommentesítettem plusz zsíroldó és kontaktsprayztem...a műanyagot is óvatosan fültisztítóval megpucoltam de a műanyag fogaskerékrendszert még ha le is fényképeztem, nem akartam kiszedni mert a helyzete egyik-másiknak nyilván kulcsfontosságú ezért amennyire be alájuk tudtam férni fültisztító pálcikával, a kormot el tudtam távolítani...hála az égnek, olvadt műanyag nem volt csak kormos...így a tisztítás után, és a kissé száraz de még nyomokban a gyári zsír nyomainál, a fogaskerekekre amelyeknél kenési igény léphet fel, finoman vékonyan hőálló élelmiszerbarát azaz emberre nem ártalmas, nem mérgező és átlátszó szilikonzsírt is kaptak, így remélem, a következő 15-20 évre letudtam a mikró ezen baját. Tökéletesen működik, szagmenteset fúj most ki...elvileg sikerült megoldanom a gondját. Mást kellett-e, tudtam-e volna a tisztításon kívül csinálni? A kapcsolóegység csere nem jön szóba mert néztem, ezt az egységet nem találtam neten...de mivel a mikró "motorterében" minden Samsung, még egy kört futok, elküldöm a Samsungnak a képeket a típusszámmal, hátha van nekik még ilyen kapcsolóegységük.
(#) Hutty válasza M62-501 hozzászólására (») Aug 12, 2020 / 1
 
Bi-metal - két fém.
Ez a technika, két eltérő hőtágulású fém összepréselésével egy olyan eszközt hoz létre, amely melegedésekor valamelyik irányba elhajlik. Így egy adott hőmérsékleten egy kapcsolómechanikát tud működtetni.
Itt szimpla kapcsoló látható, a feketedés nagyrészt az elpárolgott érintkező anyaga.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Aug 15, 2020 /
 
Sziasztok! Adott egy régi Daewoo mikró, ami a nagymamámé. Nemrégiben leverte a házban lévő biztosítót. Régi 60-as évekbeli társasház, gondoltam sok volt a régi aluvezetéknek. Visszakapcsoltam, minden rendben ,ment melegített. Aztán egy héttel később betettünk egy pár (vagy 8-10 db) palacsintát, és jég hidegen vettük ki. No ekkor szedtem szét. Nagyfesz. biztosíték ép. Az előző incidens miatt nagy áramfelvételre gyanakodván megnéztem a 0.5µF-os kondit. Egyenként lábak és test közt szakadás, két láb közt elindul valahonnan, s a végtelenben végzi 2000k méréshatáron. Elvileg ez így jó. A trafó megkapja a 230V.-ot, a magnetron fűtése 3,1V. A nagyfeszültségű részt természetesen nem mértem, üvegbizti ép, azaz nem szakadt. Diódát még meg kéne nézni 9V+LED-es módszerrel, mert multival mindig szakadás. Magnetron szemre olyan mint az új, üreg tiszta (keveset használt gép). Méregettem a magnetronon is. A kivezetései közt 1 ohm.-ot mérek. Kivezetései, és test közt semmi "1". Ha jól rémlik a tuti jókon is ilyesmiket mérek. Első körön hibát nem találtam, összeraktam, és betettem egy pohár vizet, amit fél percre húztam, és ekkor látom hogy a fél perc kb 40mp után is fél perc marad. Víz jég hideg marad. Az időkapcsoló nem teszi a dolgát, kézzel visszafordítható, csilingel meg minden, de ha arra várnék hogy "lejárjon", akkor napestig várhatnám. Nem tudom hogy okozója lehet-e a "nem melegít" problémának, de fura.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2020
(#) Imi68 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 15, 2020 / 1
 
Szia! Diódát én 230v-ról mikróból bontott égővel sorba kötve szoktam tesztelni ,ha fél fényerővel világít az égő akkor a dióda jó! Ha a transzformátor megkapja a 230v-ot akkor már csak a transzformátor vagy az utáni alkatrészek lehetnek rosszak.Az alkatrészek egyenkénti cseréjével lehet kiszűrni! (Ha van alkatrészed)
(#) ferci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
Szia!
Az időkapcsoló bekapcsol, hiszen a trafón ott van a 230 V a méréseid szerint. A motorja viszont nem megy ( vagy elkopott valamelyik fogaskerék ), azért nem jár le a "fél perc".
A magnetron kivételével próbáld kimérni vagy cserélni ( ha lesz mivel ) a teljes szekunder részt: dióda, kondi, biztosíték ).
(#) küzmös Gergely válasza ferci hozzászólására (») Aug 25, 2020 /
 
Itt is köszönöm szépen a segítséget, dióda csere, és biztosíték csere után életre kelt a öreg Daewoo mikró. Kicsit meglestem a mechanikus óra motorját, és ezt láttam. 320 ohm körüli ellenállást mérek a motoron. Kézzel nem forgatható. Ha lehúzom a magnetront, és indítom a kütyüt akkor mérhető a hálózati feszültség a motor kapcsain, s amint az időkapcsolót lekapcsolom, csilingel, és eltűnik a delej.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2020
(#) ferci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 26, 2020 /
 
Kézzel azért nem tudod forgatni, mert áttételes belül. Állíts be 5 percet. Fektesd a hátára, indítsd a gépet, ahogy már tetted, kis ragszalag "zászlót" a fogaskerékre és jobban látod, ha nagyon lassan forog. A 230 legyen rajta, azt ellenőrizd.
Ha nem mozdul, akkor kuka.
(#) küzmös Gergely válasza ferci hozzászólására (») Aug 26, 2020 /
 
Kivettem az egész kis egységet. S adtam neki direkt 230V.-ot, mert a mikró morgása miatt egyszerűen azt sem hallottam hogy megy, vagy áll a benne lévő kis szinkronmotor. Nos, síri csendben hallom hogy zizeg, motor hangot ad, tehát gondolom a motor megy, de a tengely az áll. Arra gondoltam hogy a peremén lévő bepréseléseket, egy erősebb gólyafogóval felnyitom, és óvatosan belelesek, hogy mi a helyzet, nem-e esett szét, vagy tört el valahol a fogaskerék.

P1140891.JPG
    
(#) lelkes amatőr válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 26, 2020 /
 
Ugye tudod, hogy nagyon lassan forog a kihajtás? Bedugva várj vele és figyeld a tengelyt. Jó ha filctollal összejelölsz egy pontot a tengelyen és a házon.
(#) küzmös Gergely válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Aug 26, 2020 /
 
Ennyire lassan nem mozoghat. Megjelöltem filctollal, kimentem megmelegítettem a saját kajámat, ittam, pisiltem, és a jelölés ugyanúgy, ugyanott áll.
(#) ferci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 26, 2020 /
 
Megpróbálhatod, akkor szerintem a műanyag belső fogaskerék elkopott és csak dörzsöl.
Egyébként "lelkes amatőrnek" írom: 9:17-kor ezeket megírtam már...talán egyértelmű..
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2020
(#) küzmös Gergely válasza ferci hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Szétszedtem, megnéztem, fogaskerekek jók, megmozgattam, megindult, megállt.. Egy csepp műszerolajat is tettem bele. Megy. Összerak, visszaperemez, nem megy. Szétszed megy. Aztán szétszedve se megy. Megkocogtatva megy.. Összerakva megy. Aztán megint nem megy. Szóval cserés, mert így nem az igazi.
(#) ferci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Igen, egy soros mA-mérés nem ártott volna, hogy miért nem megy - de szerintem mechanikus ( fogaskerék ) baja van.
A cserés megoldás egyértelmű.
(#) mraulajos válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Hali!
Ha esetleg hozzáférsz a tekercs bekötéseihez. Forrasztási hiba. Jártam már így. Nem egyszerű, nagyon vékony vezeték.
(#) küzmös Gergely válasza ferci hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Ha megkopogtatom a mágnest, van hogy elindul, aztán zümmög.. akkor csinál olyat hogy szaggatottan enyhén akadozva megy. Szóval ez gyaníthatóan szopatni fog akkor is ha jónak mutatja magát egy fél óráig. Ráadásul szénné égeti a kaját, ha valaki benne hagyja, ha akkor nem akar "lejárni". Interneten felajánlották hogy postáznak egyet, de ha nagyon sürgős (nem az) akkor sem egy ökör ára, 2500Ft egy zsír új a 100m-re lévő háztartási gép szervizben.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) küzmös Gergely válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Láttam, megnéztem azt is, valóban rohadt vékony.. veszteni való nincs vele, megnézem és bedugom, de ha így is 10-ből, akár csak egyszer is nem indul el, akkor érzékeny búcsút veszek tőle.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) ferci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Ez nem játék... azért is írtam a mA-mérést, hogy tisztázd, villamos vagy mechanikus a hiba. Ha az utóbbi, semmi szükséged egy nagyon füstös kajára, vagy gőzfürdőre, esetleg a szomszéd által riasztott tűzoltókra.
Ez a motor már lejárt idejű...
(#) mugab válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Én úgy emlékszem a mágnes és a műanyag között van valami trükk amit ragasztottam egy ilyesmi motornál...
(#) küzmös Gergely válasza mugab hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
A mágnes "alatt" egy pici műanyag központosító kúp van. Épnek tűnik, még csak nem is kopott. Ahogy magamat ismerem szórakozni, vizsgálódni fogok még vele egy kicsit.
(#) mugab válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Próbáld a mágnest megforgatni, úgy, hogy a tengelyt megfogod. ha külön is forog akkor közelebb kerültél a megfejtéshez
(#) küzmös Gergely válasza mugab hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Ma nem volt rá időm, de a mágnes forgatáson túl vagyok. Először azt hittem hogy jobb lett a forgatástól, aztán rájöttem hogy nem. Közben azon gondolkoztam hogy van egy használaton kívüli belülről romos mikró, ami alkatrésznek jó lehet. Ugyan a mechanikus óramozgatója nem ilyen kivitel, hanem inkább olyan mint fentebb M62-501 hozzászólásában, de a tányérforgató.. Tényleg, a tányérforgató motor az vajon használható? Ha az is 230V-os szinkronmotor.. Na ezt is megnézem holnap.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2020
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Aug 29, 2020 /
 
Sziasztok. Két kérdést szeretnék feltenni.
Szeretnék venni egy másik magnetront, az eredeti LG 2M214 39F típust viseli magán.
A fiókban sajnos 2kV -os változatok bújnak meg, ami tönkre ment az 4,5kV 12,5A -es változat volt.
Ebből találtam egy utángyártott változatot 15 ezerért ami nem is izgatna, ha tudnám, hogy ugyan olyan teljesítményt szolgáltatna mint az eredeti változat. Ha véletlen elő kerülne mégis valahonann, akkor értelemszerűen azt fogom beépíteni, azonban van egy ha állapot, amivel most meg kell “küzdenem”.

Sajnos az átütés megtörtént. Minden ép (szerkezeti károsodás kivételével), azonban a sugárvetőben jól látható nyomok láthatók. Ha ezt a felületet letisztítom, és mondjuk radiátorfestékkel óvatosan bekenem vékonyan ( amúgy sem volt lefestve, csak a porfestésből a lyukon beszállingózó letapadt festékszemcsék, illetve csak ott volt festve, ahol belülről is bele lehet látni a sugárvetőbe. Ezzel nem okozok e nagyobb bajt, mintha nem tennék semmit a csiszoláson kívül?
A letisztítást finom csiszolással, zsírtalanítással majd felületkezeléssel látnám el a késöbbi korrózió kialakulásának a megakadályozására.

Ismerem a mikrók lelkivilágát, csomót javítottam már, de ilyen helyzetben még nem voltam. (Olcsó mikró javításánál igen, nyilván javasoltam is a kuka felé tett mozdulatot, azonban ez egy saját és nagyon drága mikró volt. )
ui: csillám lemez nem hiányzott, az kuka lett, kap másikat. Beleégtek a koromszemcsék.

Köszönöm a segítségetek. Minden ötletre vevő vagyok.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2020
(#) küzmös Gergely válasza mugab hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Igazad volt.. az alján nem kúp volt, hanem annak egyben kellett volna lennie. A mágnesből alapesetben nem húzható ki a műnyag, egyben van. Elnyíródott az a vacak, és az alját véltem kúpnak. Valószínűleg csak össze kellett volna ragasztani. Mire rájöttem tönkre is tettem.. Bár előtte is volt hogy nem indult, s semmit nem csinált.. no mindegy.. tanulópénz. Ilyen szabályzott mozgású szinkronmotor a világban nincs már. A mikró csak úgy használható hogyha lekapcsolom az elosztót.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2020
(#) jdani hozzászólása Okt 31, 2020 /
 
Hello. Véletlen letorem két fülét annak a takarónak. Mi a szerepe? Ha muszáj visszatenni, hogy tehetném? Apró Csavar megteszi?
(#) zolika60 válasza jdani hozzászólására (») Okt 31, 2020 /
 
A szerepe az, hogy ne kerüljön szennyeződés a magnetronba. kis lemezcsavarral is visszateheted, de lehet másikat is venni. Nem egy ökör ára.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2020
(#) Kalaszlo hozzászólása Nov 1, 2020 /
 
Sziasztok! Olvastam itt, hogy a magnetronok megmenthetőek, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Van két "cserélt" magnetronom , mindkettőnél leválasztás után kiderült, hogy az átvezető kondenzátor a 20 megaohm-os mérési tartományban már nem kondenzátor, hanem ellenállás, viszont a tekercsektől mérve már az általatok leírtak alapjáni értékeket mutatja mindkét magnetron. Sajnos nincs másik átvezetőm, az lenne a kérdésem, hogy ha az átvezetőből kiveszem a két "középső rudat" és egy 5 miliméteres bakelit lappal helyettesítem a "házat", majd azon átvezetve a rudakat, és a "sorkapcsos" megoldással összeszerelve működőképes-e? Nincs itthon másik nagyfesz biztosítékom, és csak működő mikróból tudom kivenni. A másik magnetronnal kapcsolatban pedig az lenne a kérdésem, hogy az antenna és az azt követő (porcelán?)és az azt követő réteg közt vékony feketés szürke réteg látható, ez hibára utal? Erről inkább teszek fel képet később. Eddíg a mikro(k) javítása kimerült nálam annyiban, hogy értéktelenebb mikrókból átszereltem tápostól, magnetronostól az egészet és örültünk neki, de ha így sikerül, akkor egy életre elég mikrónk lenne. Köszi: Laci!
(#) kadarist válasza Kalaszlo hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Átvezető nélkül is működik a magnetron, viszont az elszigetelést nem bíznám bakelitre. Én alakítottam már át magnetront a kondenzátor kivételével és teljesen jól működött.
(#) Kalaszlo válasza kadarist hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Szia! Köszi, igen olvastam, hogy működik, de ha nem bakelit, akkor, hogyan, és mivel tudnám legalább kipróbálni itthon fellelhető anyagokból megoldani? Délután töltök fel képet. Most néztem, hogy az elszineződött magretron tápjában nincs nagyfesz biztosíték sem, úgyhogy azt hanyagolom, amég a gyerekek gépeznek.
(#) kadarist válasza Kalaszlo hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Egyelőre a levegő tökéletes szigetelő lesz. A kerámia bélést kikaparod és ennyi. Vigyázz, hogy a két fojtótekercs hegesztése meg ne sérüljön, le ne törjön és végleges szigetelést pedig nem ecetsavas szilikonpasztával érhetsz el.
Következő: »»   118 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem