Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Notebook akkumulátor - cella csere
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Kovidivi válasza menyus hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
3 év alatt egyszerűen lemerült az akksi, mélykisülésbe. Ezen nem kell csodálkozni. Az elektronika fogyaszt. Akármilyen keveset is, de fogyaszt.
A NiCd meg NiMh akksik ha egymagukban állnak, terhelés nélkül, simán önkisülésig merülnek 6-10 hónap alatt...
(#) menyus válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Az nem lenne baj hogy mélykisülésbe ment a pakk. Már ha azt vesszük "mélykisülésnek" hogy a sorba kötött 3,6V os névleges feszültségű cellák kapocsfeszültsége 3V alatt van. (a még ép cellák kapocsfeszültsége 2,6V) De az egyik cella a háromból sajnos 0 V ra merült, tehát kuka. Ennek egyébként nem szabadott volna üzemszerűen megtörténnie, mert a védőelektronika feladatai közé tartozik többek közt az is hogy az ilyen mértékű melykisülést megakadályozza. Sajna ilyenek az utángyártott akkuk, de egy gyári pakk ára meg vetekszik egy használt gép értékével. Ez egy 11 éves gép, sokat elmond róla hogy pl. az alaplap tele van LM358D vel! Melyik gyártó használ még ilyet a mostani laposokban? De legalább javítható mert a Tescoban is kapni. No mindegy, éljen a piacgazdaság, veszek másik pakkot. 6 - 8e körül megáll. Persze az is utángyártott.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Jah... lehet értem már. Az elektronikát valószínűleg az a cella látta el tápfeszültséggel ami nullára kisült. Mivel az elektronikának ugye folyamatosan tápfeszültség alatt kell lennie hogy az eltárolt értékeket ne felejtse el. Felmerül a kérdés, vajon miért nem tárolják ezeket az adatokat ilyen esetre EEPROM ban? Nos azért mert amennyiben ezt tennék akkor a cellákat lehetne csereberélni "büntetlenül", akár nagyobbra vagy újakra..stb. Ezért úgy oldják meg hogy buheráció esetén ha az elektronika nem kap tápot és elfelejti a dolgokat, akkor az egész akkupakk használhatatlanná válik. Ennek a piacgazdasági szempontok mellett persze biztonságtechnikai szempontjai is vannak. Mondjuk nem irigylem azokat a kereskedőket akik raktáron tartanak ezekből az akkukból mert így ebben a formában ha igaz amit feltételezek, az biztos halálát jelenti az akkupakkoknak még álló helyzetben is. Meg lehetne ezt oldani 100% máshogyan is, csak az meg nem éri meg a gyártónak...
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) Kovidivi válasza menyus hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Pontosan erre gondoltam. Az elektronika folyamatosan kap feszültséget. Akármennyit is fogyaszt, uA, nA, eljön az idő, amikor a cella lemerül, arról nem is beszélve, hogy a lithium ion celláknak is van egy nagyon minimális önkisülése.
Az eladóknál áll a polcon a sok laptop akksi, ketyeg az óra. Az akkumulátoros (NiCd, NiMh) csavarbehajtóknál pedig kb. 10x gyorsabban ketyeg az óra, a cellák önkisülése sokkal nagyobb! Fél év állás után kukázható az akksi. De ez majd a vásárló problémája lesz, visszavisza/visszapostázza önköltségen, kap egy 2 hónappal fiatalabbat és kész.
Ez a 0V-os cella az első tag a sorosan kapcsoltak közül? Tehát a GND-hez képest itt 4.2V lett volna mérhető?
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) menyus válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Azért "barátságos" ez a piacgazdaság dolog. Csak valahogy úgy kéne megoldani hogy ne csak a gyártó profitáljon belőle. Mert ez most már mindenbe begyűrűzik, az autóipartól a gombostű gyártásig. Pl Samsung LED TV 2 év garanciával... A 27. hónapban kezdtek kiégni a háttérvilágítás LED ek sorban. Jól dolgozott a csíkszemű life time engineer.
(#) menyus válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Igen, az egyik szélső cella volt a negatív oldalon. A minusza a közös GND, a pozitívja külön bekötve az elektronika egyik pontjára (elektronika tápfeszültsége gondolom ), onnan tovább a következő soros cellához.. stb. Tehát tuti hogy ezt a cellát az elektronika fogyasztása nyírta ki. Vagy... az a gyárilag félreültetett MOSFET amit már megigazítottam. Az első hozzászólásomban látható a képen.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) Strato hozzászólása Nov 23, 2020 /
 
Sziasztok!
Adott egy 9 cellás Lenovo akkumulátor, ami már a gyári kapacitásának nagyjából az 50%-át tudja csak, tehát megérett az újracellázásra. Nem csináltam még ilyet. Nekem a li-ion kft-nél azt mondták, hogy a Lenovo akkuk vezérlője nem programozható, teháta ciklusszámlálót nullázni nem lehet. Ez igaz? A cellákat kicserélik nekem, ha szeretném, de semmilyen garanciát nem vállalnak rá. Valaki próbálkozott már közületek lenovo akksi felújításával?
Illetve amikor az akku újracellázásra kerül, akkor elég csak a vezérlőt feszültség alatt tartani kívülről egy labortáppal, vagy pedig a balansz csatikon is a szükséges feszültségnek jelen kell lennie?
Köszi!
Üdv. Marci
(#) Lucifer válasza Strato hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Idézet:
„Valaki próbálkozott már közületek lenovo akksi felújításával?”

Ez így 0 infó. Milyen típusú vezérlő van benne?

Idézet:
„Illetve amikor az akku újracellázásra kerül, akkor elég csak a vezérlőt feszültség alatt tartani kívülről egy labortáppal, vagy pedig a balansz csatikon is a szükséges feszültségnek jelen kell lennie?”

Ezt az ostobaságot felejtsétek már el. Az elektronika tárolja az akku kapacitását (folyamatosan megy, tudja mennyi áram ment be, ki), ha lecseréled a cellákat nem fogja magától feltanulni az új cellák kapacitását.
(#) Kovidivi válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Ezt nem értem, miért nem egyszerűen a cellafeszültséget méri. Ha pedig tudja a cellák kapacitását, amit az idő folyamán folyamatosan monitoroz és korrigál, akkor meg minek méri a cellák feszültségét külön-külön?
Amit én csinálnék: lemeríteném a laptop akksit a laptoppal teljesen, szétszedném, és megnézném, hogy van-e egy, vagy több cella 3-3.4V környékén. Ha igen, akkor szerintem az elektronika csak a cellák feszültségét méri.
Cserélni úgy cserélném, hogy a cellák mindig csatlakozva legyenek az elektronikához, tehát ne legyen még 0.1mp-nyi szakadás sem. Egy kis plusz huzalozással megoldható. Lehet, hogy felesleges, de ez is még a régi időkből maradt. Legrosszabb esetben, ha ténylegesen a régi cella kapacitásával kalkulál is az elektronika, rosszabb nem lesz akku, de jobb sem. De akkor tényleg jó celläk legyenek beèpítve, és ne ilyet talált, "szerintem még jó" cellák!
Lehetőleg előtte tesztelve legyenek, kapacitásra, nagyobb árammal terhelve (1-2A).
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2020
(#) pipi válasza Strato hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Hali!
Ha már újracellázáson gondolkodsz, jobban jársz, ha veszel utángyártott komplett akkut.
Laptoppal mész érte, ott azonnal kipróbálod, a gép látja-e az akksit, és kiírja hogy tölti-e.
Lehet olcsóbban megúszod, mintha megveszed a cellákat, és nem boldogulsz vele.
Én a Váci úton, a Lehel piac magasságában rendeltem és mentem érte, ott rögtön próba, és kész.
Látható hogy macerás a csere, mert az erre szakosodott, hozzáértő cég sem vállal felelősséget érte, akkor neked házilag tuti még nehézkesebb....
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2020
(#) fiesta14 válasza menyus hozzászólására (») Márc 25, 2022 /
 
bocs hogy ennyi idő után ezt a témát ujra .. de én most jutottam ebbe a helyzetbe és kiváncsi lennék miként lehet megoldani ill kimérni. (ezt ugy kellene elmondani hogy egy hozzá nem értő is tudja ,lelkes vagyok gyorsan tanulok de ezt még nem próbáltam. műszerem van hozzá )
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem