Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   469 / 570
(#) balazsgy válasza Skillet hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Ha ott megállt a nyomás, akkor ne foglalkozz vele többet, valószínűleg jól csináltad. Ha lemenne 1 - 2 tizeddel a nyomás, az sem probléma. Csak a 0,8, illetve 1 bar fölött legyen.
(#) noi válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Köszönöm az infót A gázórát még nem találtam ki, hogyan olvassam automatikusan, ezért érdeklődtem. A többi megoldott. Az időjárást is tudom logolni. De nekem még csak 2 éve van családi házam, amit mérek. A régi nagyszülői ház, amit régen excelbe írtam, már nincs meg sajnos, így nem tudok hasonlítani ilyen régre. A belső átlag hőmérséklet, épület szigeleltség sem változott?
(#) balazsgy válasza noi hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Jogos a kérdésed! Egy dolog mégis változott: A teljes padlásfödémet a padlás felől elláttam 2 x 5 cm-es Isolith-gyapottal keresztbe átfedéssel, talán 2011 környékén, nem egy év alatt, mert már akkor is drága volt a szigetelőanyag, még szigeteléstechnikai segítséget is kértem, hogy e szigetelés alá-felé milyen zárófólia-típus kerüljön.
(#) vision61 válasza noi hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Szia!
Pl. így.
A "kijelző" fölötti fészekbe illeszkedik, de a neten található leírások szerint házilag is elkészíthető, egy Hall érzékelővel. Az egyik tizedes pont utáni tárcsában lévő mágnes adja az impulzusokat a méréshez.
Lényeges, hogy ez nem számít illetéktelen beavatkozásnak.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
(#) noi válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Még így is jelentősen nagy a dupla mértékű eltérés
S hova milyen fóliát ajánlottak? Nekem ide alá semmit, felé áteresztőt. Másik épületben, ahova alá tettek zárót (ami ugye az eredeti födém tetejére kerül), ott a fólia réseken (tető erősítő-támasztó oszlopok töve) ömlik ki a pára, így gondolom az eredeti (fa) födém is páradús
(#) JZoli válasza noi hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Én a közelmúltban voltam egy helyen javítani, ott láttam a gázóra leolvasására egy ötletet, hát majdnem eldobtam az agyam rajta. Egy kínai kicsi IP kamera volt egy seprűnyélen az óra előtt kb fél méterre. Arra volt egy program, és napi-havi rendszerességgel elmentett a kamera szoftvere egy-egy képet, és máris meg volt oldva a "leolvasás", akármilyen beállítható időközönként. Ezt csak érdekességként írtam le, mert ilyen megoldást még nem láttam.
(#) 444Tibi válasza JZoli hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Írni kell egy szkriptet ami a friss képeket beolvassa egy OCR programba, az meg karakteresen exportálja táblázatba
(#) Gafly válasza JZoli hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Apósom tartott egy noteszt az óraszekrényben, és minden reggel fürdőköpenyben leolvasta az órákat, és feljegyezte.
(#) balazsgy válasza noi hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
A szigetelés alá zárófóliát (ne jusson be a szigetelőanyagba a nedvesség, mert akkor elveszti szigetelőképességét), fölé semmit, de a por és egyéb szennyezőanyag ellen én fölé is tettem zárófóliát. Nálam nincs pára sehol.
(#) noi válasza vision61 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Szia! Wow! Ezt nem is tudtam, hogy van benne jeladó! Ellenőriztem, az enyémre nincs felírva, hogy hány köbméter 1 impulzus, de ezek szerint ingyen cserélik az órám olyanra
Kicsit drága a linkelt cucc, amiben csak egy reed relé lehet + ház + vezeték...
Nagyon köszi, így fogom megoldani (150Ft-os reed relével)!
A fotó+OCR megoldásra gondoltam én is, de az sokkal bonyolultabb ennél. Egyébként van android program, ami jó erre. Pl. Yomzo. Ez egy nem használt régi telón is elfut.
(#) noi válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Köszönöm! Esetleg valamelyik télen megnézted az alsó fólia alatt mennyire nedves? Vajon ott sincs pára?
(#) balazsgy válasza noi hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Az első években néztem, soha nem volt pára. Most azért felmentem, kibontottam néhány helyen, semmi pára vagy nedvesség. (Csak hideg van fenn.) Visszakerestem, 2009-ben csináltam a födém szigetelését.
(#) noi válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Köszönöm, hogy megnézted!
(#) vision61 válasza noi hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Szia!
Félreérted a működését. Egyrészt nincs az órában jeladó, mindössze az egyik számtárcsában egy picike mágnes. (Na jó, ezt is vehetjük jeladónak.) Ezt a fordulatonkénti impulzust érzékeli a linkelt eszköz, amiben szerintem nem reed relé, hanem Hall elem van, azzal pontosabban detektálható a mágnes elhaladása ilyen távolságból is.
Egyiken sincs szerintem feltüntetve m3/impulzus, ezek nem elektromos mérőórák. A saját mérésedhez bőven elég, ha tudod azt, hogy pl. az utolsó piros tárcsa fordulatonként ad egy impulzust, az ugye 1 dm3. A többit majd számolja a kontrollered.
(#) noi válasza vision61 hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Szia! A mágnesre gondoltam, mint jeladó Mint pl. a Zenner vízórákban az egyik mutatón.
A geckollect oldalon leírja, hogy reed relé van a dobozban.
Idézet:
„Kérjük vegye figyelembe, hogy az eszköz érzékeny reed-kapcsolót tartalmaz,”
Azt is írja, hogy nem kell hozzá külön áramforrás, ez pedig a Hall-ra nem igaz.
Az alábbiból gondoltam, hogy ha nincs felirat, akkor nincs jeladó (általad linkelt oldalról):
Idézet:
„Figyelem! A Felső nyílású gázóráknál csak azoknál a gázóráknál biztos a működés, ahol a kijelzőn jelezve van: 1 imp.=0,01m3
Amennyiben az imp.=mértékegység nincs feltüntetve, úgy a látszat ellenére a gázóra nincs felkészítve impulzusadására. A földgázszolgáltató elvileg díjmentesen cseréli a gázórát impulzusadós hitelesített gázórára.”

Ezen az órán jelölve van a jobb alsó sarokban az impulzus. Ezt a 10 literenkénti jelet gondoltam számolni. Szóval köszi az ötletet!
(#) cs75 válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Köszönöm!
Jól jönnek a hasznos gyakorlati tanácsok,mert eddig nem tudtam biztosat,mivel, hogyan próbálkozhatok.Most 65 fokra megemeltem a vízhőfokot,és sokkal ügyesebben felfűt.
Igaz, a fogyasztás nem változott.Amit viszont még nem tudok kezelni,az az,hogy beállítom a termosztátot.
Eléri a hőfokot.
És ha a hőfok akár 0.1 C-t is változik lefelé,azonnal indul a kazán.
Aztán felfűt,aztán újra változik a hőfok,és újra felfűt.
Nem tudom,mennyire árt ez a ki-be kapcsolgatás a kazánnak?
Van -e erre vmi trükk?
Köszönöm a segítséget!!
Cs.
(#) balazsgy válasza cs75 hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Milyen típusú fali termosztátod van? (Az újabbak már komfortosak és gázkazánnál alapértelmezésben óránként 6-szor indítják a kazánt, nem érdekli, hogy hány fok van, akkor is indítják. Sajnos, legalábbis szerintem.)
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2020
(#) 444Tibi válasza cs75 hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Milyen termosztát?
Computherm állítható, ha jól emlékeszek 0,2C fok hiszterézisre is, vagy nagyobbra is..
(#) balazsgy válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Jól tudod Tibi! A régebbi Computherm-ek hiszterézise 1 C fok-ig, az újabbak max. 0,3 C fok-ig állíthatóak általában. A Honeywell-nél a régiek szintén 1 C fok-ig, az újabbak viszont csak a 0,1 C fok-ot tudják, nincs állítási lehetőség. Ráadásul behozták a ciklusidőt, mely akkor is indítja a kazánt, ha nincs hőfok-eltérés. A Honeywell-t használom és ez nálam probléma volt, vagyis én láttam annak.
Ezért többször konzultáltam emiatt a Honeywell szakembereivel, a válasz az volt, hogy a komfortérzés miatt van ez és a gyártó cégek felől még nem érkezett kifogás miatta.
(Saját véleményem: Persze érthető, mert a gyártó cég érdeke, hogy a gyakoribb, sűrűbb indítás gyorsabban tönkretegye a kazánt, illetve annak valamelyik alkatrészét. Csak sajnos a fogyasztó a sűrűbb járatás miatt több gázt is fogyaszt, ez pedig a gázszolgáltatónak jó.)
(#) 444Tibi válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Erről az óránként többszöri indításról nem is hallottam eddig.
Ez mekkora marhaság..!
Esetleg nem így próbálnak valami extra komfortot közelíteni? de a Sensys-t és társait így nem lehet lemodellezni hisz azok azon kívül hogy öntanulóak, a modulációval játszanak fel és lefutáskor, nem on-off-ba működnek.
(#) gazszeres hozzászólása Nov 26, 2020 /
 
Sziasztok!
Újra jelen vagyok az oldalatokon. Kicsit elmaradtam, más elfoglaltságok miatt.
Az öregebb kazánokkal jól elvagyok, az újakat szép lassan memorizálom.
Kérdezzetek nyugodtan.
Üdvözlök minden kollégát.
(#) balazsgy válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Ó Tibi! Biztosan tudtál róla, csak nem figyeltél oda, mert nem volt lényeges.
Én sajnos a Honywell márkáénál ragadtam le sok év óta, mert márka és megbízható. A mai Honeywell gyártmányok gázkazán fűtésnél óránkénti 6x-oros (10 perc) indítást írnak elő, min. 3x-orosra lehet levinni (azaz 20 perc), szerintem az is sok. Sajnos követi a többi termosztát-gyártó is a komfort-modell-t. Így mennek a fogyasztók pénzére.
A Sensys-márkát nem ismerem, a web-en elég kevés leírás van róluk. Öntanulók, azt olvastam, de nincs több infó. Manuális vezérlésük van, az rendben, de mechanikus a beállítás. Én csak ennyit tudtam a leírásból kivenni.
(#) Skillet válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Köszönöm, és VIM-nek is! Sokat spóroltatok nekem!
Pénzt és agysejtet is.
Azóta is ott áll. Mostmár egy hete teszi a dolgát gond nélkül. Előtte reggelre már úgy ébredtünk, hogy a reggeli 6-7-es felfűtési ciklust nem csinálta meg, mert pirosan villogott a nyomás miatt.
Köszönöm szépen!
Kiporszívóztam benne mindent a porszívó kefés fejével, az elegendő mint karbantartás?
Illetve amit korábban írtam, hogy hiába veszem lejjebb a fűtés hőfokot, akkor is forró a radiátor... ezzel kapcsolatban mit tudok átnézni?
(#) 444Tibi válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
A Sensys az Ariston újabb készülékeivel buszon tartja a kapcsolatot, minden funkció ami a készülék kezelőről elérhető az a sensysről is, ezerképpen progamozható, ezenkívül betanulja a ház hőtechnikai paramétereit és utána úgy szabályoz hogy pl. 22 fok van állítva, 21,7 foknál elkezdi lemodulálni a cirkót és mire 22 fok lesz, teljesen lemodulál, így nincs nagymérvű hőlengés, sem túlfűtés.
(#) balazsgy válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Ezt nem tudtam, mert én mindig a Honeywell-nél ragadtam le, de a Megatherm honlapján már megtaláltam a bővebb leírást, valóban tudja amiket leírtál, illetve többet is. Köszönöm az információt!
(#) laszlosipos hozzászólása Nov 28, 2020 /
 
Sziasztok!...van egy Saunier Duval Renova Star kéményes kombi kazánunk. a HMV remekül működik, viszont a fűtési kör a következőket csinálja: elindul a kazán ~1 bar nyomásról 35 fokos vizzel, szépen felmelegít 65 fokig, de közben a nyomás is felmegy 2,5 bar-ra (radiátorok melegek) itt le szoktam kapcsolni, mert 2,5-3 bar körül a túlnyomásszelep elkezd lassan csöpögni, de a kazán menne tovább (elvileg úgy tudom "túlnyomásnál" lekapcsol vlmikor, de nem akartam várni ezzel hogy mikor)...utána ha visszahűl a rendszer újra 35 forkra, a nyomás nem megy vissza 1 bar-ra, hanem megáll 2 bar-on...ha a leeresztőn kiengedek kb 2-3 dl vizet leesik 1 bar-ra (elég kevésnek gondolom ezt a vízmennyiséget 1 bar-os nyomáscsökkenéshez)..és az egész kezdődik előről. A feltöltő csapja lett cserélve, mert tönkrement és nem lehetett ráltölteni mikor a nyomás lecsökkent 0,5 bar környékére...utána egy darabig működött rendben, de aztán jött ez...mi lehet ennek az oka?...levegő került a rendszerbe mikor cserélve lett a feltöltőcsap? (talán ha 1 dl víz folyt ki belőle mikor levettük)...köszi a segítséget!
(#) konop válasza laszlosipos hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Szia! A kazán an lévő tágulási tartály ment tönkre, egy külső tartályt kell félteni.
(#) balazsgy válasza laszlosipos hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Szia! Mintha írtál volna kérdést korábban e oldalra hasonló problémára.
Szerintem a a tágulási tartályból a levegőoldalról elment a nyomás.
Ezt könnyű próbálnod, mert VIM-nek van egy a TÁT-ra vonatkozó feltöltési javaslata.
Azt próbáld ki először.
Próbáld ki, mert nem biztos, hogy cserélned kell a TÁT-ot, legfeljebb azt felpumpálnod.
Majd bizonyára jön VIM, várd meg a válaszát!
(#) gazszeres válasza laszlosipos hozzászólására (») Dec 1, 2020 /
 
Szia!
1. zárd el a kazán alatti csapokat.
2. a kazán leeresztő szelepét nyisd ki és hagyd is úgy.
3. a tágulási tartály szelepét cseréld ki.
4. fújj pumpával levegőt a tartályba, e közben a léürítőn kb. 8 liter víz fog távozni. Amennyiben a víz már nem jön tovább de levegő jön a leeresztőn akkor a tartály kuka. Ha jó a tartály állisd be a levegőnyomást 1,3 bárra.
5. zárd el az ürítő csapot
6.nyisd ki a kazán alatti csapokat, és töltsd fel 1,5 bárra a rendszert.
(#) Profisixx hozzászólása Dec 5, 2020 /
 
Korai jó reggelt !
Radiant RCM20 kombi cirkónk sajna elromlott,de sikerült szerezni majdnem pont ugyan olyat,a bekötések stimmelnek,már a helyén van,de az egyik LED hibát jelez,villog, "melegvíz érzékelő szonda" a panelba be van kötve,de a vezeték vége üres,két másik érzékelő a helyén van, de nincs melegvíz.A cirkó elindul fűtéskor, felfűti a vizet, de nem szabályozza vissza a gázt amikor elérte a beállított hómérsékletet,hanem kikapcsol ,majd kb.15 mp múlva újraindul. A készülék annyiban tér el az előzőtől,hogy ez őrlánggal rendelkezik ,eltérően a másiktól,az gyújtó szikrával indult. Az előző tulajdonos azt mondta működött rendben a cirkó amikor leszerelték,nem volt hibás,de másikat szereltettek fel mert ez már elég régi. Ha bárki tudna ötlettel szolgálni a hiba javítására,megköszönném,most nincs lehetőségünk új cirkót venni,a jelenlegi körülmények miatt, hideg vízben tusolni pedig nem a legvidámabb. A gáz visszaszabályozás és a melegvíz ellátás megoldására kérek tanácsot.
Kellemes reggelt mindenkinek!
Következő: »»   469 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem