Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   88 / 104
(#) Mate78 hozzászólása Nov 26, 2020 /
 
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
Egyébként én azt hittem, hogy az iszapszűrés a padlófűtés miatt kell leginkább.
@gulyi88 igen, a puffertároló, a gázkazán, az öntvénykazán vize közös,egy víztér, ezért is aggódtam.
(#) aroxol válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Pedig jól hitted. Padlófűtés csöveket nem tudod egyszerűen kicserélni. Iszonyat módon le tud szűkülni már pár év használat során is. És ezért az iszap/leváló rozsda az elődleges ok.
Nálam a 11-es visszatérőn van TF1 leválasztó, aminek a légtelenítő csavarját kicseréltem automata légtelenítőre (igen ide is tud kerülni levegő). Ezen a helyen az egész rendszert tudod szűrni.
Két évig nem volt leválasztóm, és úgy használtam a rendszert. Beépítettem a TF1-t és rengeteg iszap lejött. El sem akart fogyni. Lecsavartam a leválasztó tetejét és az és azon keresztül 10l folyékony mosószert vittem be a rendszerbe. Egy hét fűtés, minden keringető max fordulaton, az 1200L-es rendszer korom fekete volt. Kb. az 5. teljes öblítésre lett vállalható a víz színe.
(#) aroxol válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Ja és még egy, a 10-12-t fel kellene cserélni.
(#) HPPapa válasza aroxol hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Nálam a padlófűtés kör hőcserélővel el van választva a kazántól/radiátoros körtől, ebben az esetben szükség van külön mikrobuborék- és iszapleválasztóra a padlós körben is?
(#) aroxol válasza HPPapa hozzászólására (») Nov 26, 2020 / 1
 
Iszapleválasztó felesleges, de bubi leválasztó hasznos mert elég sok levegő tud termelődni. Még oxigén diffúz cső esetében is.
(#) HPPapa válasza aroxol hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Köszi a választ! Jelenleg van a padlókörön egy úszós auto légtelenítő, ezek szerint viszont akkor az nem elég.
(#) Mate78 válasza aroxol hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Ez a 8. éve, hogy bármiféle leválasztó, szűrő nélkül használom a rendszert, és a fűtésszerelő sem szólt kiépítéskor, hogy kellene bele leválasztó vagy szűrő.
Engedtem ki vizet befőttes üvegbe a padlófűtés keverőszelepe előtti csapon, a víz szinte ivóvíz tisztaságú,átlátszó de a tetején lebeg ilyen zsírszerű fekete anyag.Bár a szilárd tüzelésű kazánt nem használom most.A rozsda, szilárd szennyeződés az nem üllepszik le a puffer alján?
(#) tibi13 hozzászólása Nov 28, 2020 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Van egy 5 éves rendszerem (2 db vevő- Computerm Q1RX és 6 db termosztát Q8RF).
Kb egy éve a vevőkön a A/M kék lámpája (alapállípot jelző led-talán) elkezdett nagyon halványan égni majd mostanra egyáltalán nem ég. De ettől függetlenül a termosztátok tudják vezérelni a vevőket. Most ez a kisebbik probléma, de jó lenne megoldani..??

A nagyobbik baj, az egyik termosztát amit vagy 2-3 éve nem használatam nem kommunikál a vevővel.Elemcsere után, adtam még neki egy resetet is, sajnos ez oka. Próbáltam kezelési útmutató alapján 9.2 (összehangolás fejezet)-ből elvégezni az összehangolást, de sikertelen. Más termosztát segítségével, más körön működik a vevő vezérlése.
A leírás alapján on/ off gombot kell nyomni 10s ig amíg a zöld led villogni nem kezd. Ezen soha nem volt zöld led. Én az A/M gombot próbálgattam nyomni (ez lehet az on/off), de soha nem láttam villogó led-et. Továbbhaladva, a termosztáton a SET majd a DAY gomb megnyomása után ki tudom választani a zona sorszámot, majd utána COPY de a vevőn semilyen piros villogó led nem szünik meg, mivel nem is villogott soha. Próbáltam úgy is indulni, hogy a vevőn azt a gombot nyomom sokáig amely zónára meg akarom tanítani a termosztátot, de azt csak bekapcsolni tudom (a LED folyamatosan ég pirosan), de soha nem kezd el villogni.

Tudnátok segíteni?

Köszi Tibor

IMG_4545.jpg
    
(#) speedbump hozzászólása Dec 6, 2020 /
 
Sziasztok!

A házban, amiben lakom több körben több (szak?)ember építette ki a fűtési rendszert. A melegvizet egy Junkers gázkazán biztosítja és ennek a kimenő vízcsövén lévő csőtermosztát kapcsolja a padlófűtés keringetőszivattyúját. Ezzel az a bajom, hogy ha az összes radiátort lecsavarom, akkor induláskor nem nagyon áramlik a víz a csőben -> nem melegszik fel - > nem indul be a padlófűtés keringetője.

A kazánt egy rádiós termosztát kapcsolja ki/be, arra gondoltam, hogy arra kötöm rá direktben a keringetőszivattyút. Amitől tartok, mivel nem értek a dologhoz, hogy a most ha egyszer beindult keringetőszivattyú akkor egy darabig a kazán leállása után is keringette a meleg vizet, ha viszont a kazánnal egyidőben áll le akkor értelemszerűen ez nem fog megtörténni.

Lehet-e ebből valami probléma? (A kazánban van egy vízpumpa ami a lekapcsolás után még egy-két percig jár, gondolom azért, hogy a kazánból kijárassa a forróvizet, bár ez is csak egy tipp)

Köszönöm.
(#) Bakman válasza speedbump hozzászólására (») Dec 6, 2020 / 1
 
Ha a kazában van utókeringetés, akkor neked csak annyi a dolgod, hogy biztosítsd a szabad áramlást az utókeringetés idejére. Ha ez megvan (pl. nem zárnak azonnal a szelepek), gond nem lehet.
(#) speedbump válasza Bakman hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Szia. A padlófűtésnek ILYEN szelepei vannak. Eddig azt hittem, hogy ezek biztosan úgy működnek mint a csapok, hogy addig vannak megnyitva amíg el nem zárom őket kézzel, de most elbizonytalanodtam. Az elképzelhető, hogy ezek maguktól lezárjanak? (a fenti az előremenő ág előtte még ott van a keverőszelep is). Köszönöm.
(#) Bakman válasza speedbump hozzászólására (») Dec 6, 2020 / 1
 
Ezek nem zárják el magukat, ki sem nyitnak automatikusan. Úgy működnek ahogy írtad, mint a csapok.

Azt hittem, van a rendszerben valamilyen elektromos szelep.
(#) speedbump válasza Bakman hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Szuper! Köszönöm!
(#) matefazekas hozzászólása Dec 17, 2020 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek. Közeljövőben esedékes a családi házunk fűtéskorszerűsítése és egy Ariston Clas One 24 fali kondenzációs kombi gázkazán beépíttetését tervezem. A fűtési oldalon lesz 4 padlófűtési kör és ezen kívül 3 db radiátor. Az ingatlan 67 nm. Szeretném hőcserélővel leválasztani a hőleadó egységetek, a kérdésem, hogy a radiátoros zóna mehet egy körön közvetlen a kazán elmenőjére(hőcserélő primer) és így csak a padlófűtési zóna lenne leválasztva a rendszerről vagy mindkét zóna menjen a hőcserélő szekunder oldalára. Amennyiben mind két zóna a szekunder oldalra megy megfelelő lehet a csatolt képen(a képet ezen a fórumon láttam) látható kapcsolás kivitelezése(nyilván az igényekre optimalizálva)?

Előre is köszönöm!

fűtés.jpg
    
(#) Bakman válasza matefazekas hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
Azok a bypass csövek miért kellenek? Pár osztó-gyűjtőt láttam már de még egyiken sem volt ilyesmi.
(#) Kovabe válasza matefazekas hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
Szia

Ha valóban csak két tsz radiátor lesz rajta, akkor vegyél nagyobbat és tegyél be egy iszap és mikróbuborék leválasztót. A készülék alacsony hőmérsékleten dolgozik optimálisan így egyszerűbb lesz a rendszered és kisebb lesz a veszteség.
(#) Kovabe válasza Bakman hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
Igazad van, főképp hogy a készülékben alapból van bypass (melléklet 11. oldal)Bővebben: Link
(#) matefazekas válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
Igen ahogy olvasom, a készülékben valóban van bypass. A rajzon a bypass gondolom azért lehetett , mert ha a radiátorokon lezárt állapotúak a thermo fejek akkor le tud keverni.( ha jól gondolom)
(#) matefazekas válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
Igazából radiátorból 3 lesz a rendszeren plusz egy tsz. és 4 padlófűtési kör.
(#) zoszka válasza matefazekas hozzászólására (») Dec 19, 2020 / 1
 
Ez egy kifelyezetten rossz hatásfokú elrendezés kondenzációs készülékhez. Régebbi kazánokhoz, vegyeskazánokhoz találták ki, ahol a viszatérő ágat illett melegen tartani.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2020
(#) compozit válasza zoszka hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Igen. Mindenki görcsösen ragaszkodik a radiátorhoz...
(#) zoszka válasza compozit hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
nem a radiátorok miatt
(#) compozit válasza zoszka hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Nem hát. De ha van radiátor, akkor általában magas a visszatérő víz hőmérséklete, nem fog működni a kondenzáció. Ha nincs radiátor, akkor a visszatérő víz lehet sokkal hidegebb és jobb lesz a kazán hatásfoka, beindul a kondenzáció. ( Ha jól olvastam valahol. ) Mintha a padlófűtéshez találták volna ki a kondenzációs kazánt. Meg falfűtésre, mennyezetfűtésre, de a padlófűtés mindenre elég.
(#) matefazekas válasza compozit hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
Nem feltétlenül ragaszkodnék a radiátorhoz, de van két olyan helyiség az ingatlanban, ahol már nincs lehetőség az aljzat megbontására/szigetelésére és a padlófűtés kialakítására, viszont ebben a két helyiségben is szükséges a fűtés..
(#) zoszka válasza compozit hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Ok.. Ha nincs radiátor, akkor is rossz a hatásfoka ennek az elrendezésnek.
(#) Mate78 hozzászólása Dec 22, 2020 /
 
Sziasztok,

Jól gondolom, hogy ha a zárt tágulási tartályom (2db Reflex 80L-es)üres állapotbeli (gyári)levegő előnyomása 1,5bar, akkor üzem közben, amikor fel van fűtve a rendszer, akkor sosem lehet 1,5bar-nál kisebb?

köszönöm.
(#) gulyi88 válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 22, 2020 / 1
 
Elvileg bármilyen állapotban hideg vagy meleg vagy félúton mindig nagyobb kell legyen a rendszernyomás mint a tartály nullnyomása. Különben a tágulási tartályban nincs víz.
Márpedig kell legyen a tartályban víz, abból pótolja a rendszer a veszteségeket (légtelenítés, kézi vagy automata).
Én úgy gondolom, hogy a tartály hideg rendszer esetén legalább 10%-ig vízzel legyen telve.
(Túlméretes tartály esetén nyugodtan lehet több víz benne. Meleg állapotban a nyomás nem közelítheti meg a lefúvató szelep nyitási nyomását)
De azt, hogy lehet eldönteni, hogy éppen meddig van vízzel?
(mondjuk a tartály levegőnyomását lehetne mérni és 10% abszolút emelkedés esetén (ami a levegő nyomásmérőn elég jó pontossággal megállapítható) éppen 10%-ig van vízzel telve.
Majd utána a rendszernyomást a rendszer nyomásmérőn megjelölni és a későbbiekben rendszeresen (hidegen) ellenőrizni, jelöléshez visszatöltetni. Szezonkezdetén a leszerelt (víztelenített, "üres") tartály levegőnyomását ellenőrizni, korrigálni és az első procedúrát újrafuttatni.)
Lehet egyszerűbben is?
(#) Kovabe válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Mint ahogy a nevében is benne van, TÁGULÁSI TARTÁLY. A rendszerben a szerepe, hogy a felfűtött víz tudjon hova tágulni és ne nyomja szét a rendszer elemeit (ne terhelje a csöveket, idomokat és egyéb részegységeket). A tartály nyomás amennyiben azonos a rendszer nyomással, úgy a tartály "üres", minimális nyomáskülönbség miatt lehet benne egy kevés víz. Az előbeállítás 0,8 és 1,5 bar között van. A hagyományos zárt fűtés rendszerben a nyomást 1 és 2 közé kell beállítani, (amúgy 1,5bar nyomásra szokás), a gázkészülékek gyártótól függően eltérnek de 0,6 és 0,8 bar nyomásnál jeleznek hibát, persze ezt sok esetben lehet módosítani.
Azért megjegyezném hogy egy 80l-es tartály már nem a kis rendszerre van méretezve, hát még kettő. Korábbi ökölszabályos számolásunk szerint fűtési rendszer vízmennyisége x 0,2 , ha 160l a tágulási tartályok térfogata, akkor a rendszer megközelítőleg 800l vizet tartalmaz az ökölszabályt követően.
Amennyiben viszont egy vegyes tüzelésű kazán is van a rendszerben, akkor már más dolog de itt meg akkor nekimegyünk egy (emlékeim szerint még írott) íratlan szabálynak, miszerint vegyes kazánt csak nyitott rendszerbe lehet építeni.
(#) Mate78 válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Köszönöm, próbálom emészteni

Ezeknek a tágulási tartályoknak (Reflex NG80) a belső felépítését hogy kell elképzelni?
Amikor nincs benne víz, akkor a belső gumi tömlő(?) teljesen kitölti a tartályt?

Az baj, hogy gyárilag (az adatlap szerint)nitrogénnel van előtöltve, de én levegővel töltöttem rá?
(Mire rendesen rá tudtam tenni a kompresszor csatlakozóját a tűszelepre, hogy megmérjem a nyomást, és esetleg utánatöltsek,szinte az összes gáz kijött.)
(#) Bakman válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Az nem gond, ha a tágulási tartály nagyobb a kelleténél. Lehet zárt rendszerű a vegyesüzelésű is, csak egy-két biztonsági dolgot be kell építeni. Túlnyomás szelep (vagy hogy híjják), vészhűtő.
Következő: »»   88 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem