Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   87 / 104
(#) baloghvl válasza JZoli hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
A panel tetején van 2db kapcsoló, azokkal lehet a késleltetést állítani 30mp -tól 2 percig. Ha ez csak ezt tudja akkor inkább megcsinálom én magamnak relékkel meg időrelével.
(#) JZoli válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
A késleltetésben igazad van, de az egy sokadrangú funkció , én még sosem használtam. De a relék, doboz, esetleg tápegység, sokkal drágábbra jön ki.
(#) baloghvl válasza JZoli hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Azért van a késleltetés hogy amíg nem tud áramolni a víz addig ne induljon el a keringető szivattyú. Hogy ez hanyad rangú az már más kérdés.

Anyagilag biztosan jobban megéri. De nekem van alapanyagom... Egyedül az érdekel van-e ezekben a vezérlőkben még más funkció is?
(#) synergy válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Igen, hő igény esetén késleltetve indítja a kazánt és a szivattyút. 8 termosztátot és 8 zónát kapcsol.
Ez egy olcsó megoldás a többzónás fűtéshez. Ennél vannak okosabb cuccok is, amik pl. előremenő hőmérsékletre szabályoznak szelepet és külső görbe alapján a kazánt. És vannak szabadon programozható rendszerek is pl Loxone. Attól függ, hogy mi az igényed, mi a pontos feladat, ahhoz kell választanod vezérlést.
(#) baloghvl válasza synergy hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Hogy mik az igények arról nem nagyon tudok nyilatkozni. Idén lett kész a rendszer, egyenlőre fapadosan üzemel. Én kapcsolgatom... Soha nem volt még dolgom padlófűtéssel.

Az elkészült rendszer nem túl egyszerű. Hidrováltó, zónaszelepek, osztó-gyüjtők, keringető szivattyúk és sok kör. Mindenféleképp kell több zónás vezérlés hozzá. A termosztátok be vannak vezetékezve, most csinálom a vezérlést.

Hol lehetne ezekről a rendszerekről megtudni többet?

Egyenlőre úgy gondolom hogy megy a szivattyú egy adott teljesítménnyel, állandó nyomással. A kazán pedig szépen szabályozza magát a visszatérő víz hőmérséklete alapján. Szerintem ez elég. Arra gondoltam még hogy nem érdemes-e a szivattyút tovább járatni kazánlekapcsolás után?
(#) synergy válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Mostanában egy rohanás az életem, de küldd el a számod privátban, és felhívlak, ha lesz egy kis időm. Úgy sokkal egyszerűbb lesz átbeszélni a témát.Biztosan tudok legalább ötleteket adni, hogy hogyan indulj el.
(#) gnanda hozzászólása Nov 16, 2020 /
 
Kedves tagok. Segítséget szeretnék kérni egy fűtés illetve HMV rendszer tervéhez. Ez egy újonnan épülő ház amibe padlófűtés van ami fatüzeléses kazánról menne. A tervezett rendszerben van puffer tartály. a HMV-t napkollektorral és fatüzeléssel is elő kellene állítani. Eddig megvan a kazán(TJK 36kw), illetve 1 hőcserélős bojler. Én vagyok az építtető és őszintén szólva kicsit aggódom, hogy egy feleslegesen bonyolult, rosszul működő rendszert építsenek ki, ezért szeretnék én is képbe lenni és ha lehet előállni egy komplett kapcsolási rajzzal ami tartalmazz a szerelvényeket és pontos sorrendjüket, helyüket a rendszerben.

Amiket szeretnék hogy a rendszer tudjon:
- a kazán meg legyen védve a visszatérő hideg víztől (kazánvédő szelep).
- a begyújtásnál a padlófűtést fűtsem és ha meleg van már a házban akkor kezdje el fűteni a puffert.
- a padlófűtés visszatérő lehűlt vizéhez keverjen a rendszer meleg vizet a pufferből ami utána újra a padlófűtésbe menne viszza, vagyis a padlóba végigment és lehűlt vizet keverné fel a rendszer a puffer melegvizével a megfelelő hőmérsékletre az előremenő víznek.
- a pufferből ki lehessen venni HMV-t. van egy bojlerem amit napkollektorral szeretnék fűteni de az csak egy hőcserélős így a nagy fűtési pufferből is ki kell tudjak venni használati melegvizet.

kérdés:
- a padlófűtéses rendszerhez kell csőkígyós/hőcserélős puffer vagy nem? azt hallottam hogy kell, mert különben a kazán elkoszolja a padlófűtés renszert és a szerelvényeket.
- ebből következik a másik kérdésem, hogy ha HMV t akarok kivenni a pufferből is akkor az 1 v 2 hőcserélős legyen?

Tudna valaki segíteni egy rajzzal hogy hogyan is nézne ki egy ilyen rendszer? A lehető legegyszerűbb megoldást keresem. Előre is köszönöm.
(#) JZoli válasza gnanda hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
A fatüzelés és padlófűtés kombó miatt lenne kérdésem.Egész nap otthon vagytok, és tudod rakni a kazánt, hogy meleg legyen a víz a pufferben? Azt végiggondoltad, ha esetleg dolgoztok, és hazamész hiába gyújtasz be mert ha a kazán egyből a padlóba küldi a fűtővizet akkor is minimum2-3 óra mire abból némi meleg lesz a padlón keresztül? Ha ezzel nincsen gond akkor ez elég jó rendszer lehet, de a vezérlését nehéz lesz összehozni. Merre laksz, hogy esetleg aki közelben lakik tudna szóban is segíteni, mert így írásban elég terjedelmes a dolog, mivel sok a rendszer buktatója.
(#) gnanda válasza JZoli hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Köszönöm a válaszodat. Igen sokat otthon vagyunk. és terveim szerint egyszer elég begyújtani és a puffer kitart amíg újra begyújtok. Egerbaktán lakom. itt a számom ***. ÜdvG

Telefonszámot, címet, e-mail címet nyilvános fórumba soha nem írunk ki!
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) zoszka válasza gnanda hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
2 példa a rendszeredhez.
(#) zoszka válasza zoszka hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Ha csak 1 kevert hőmérsékletet akarsz előállítani, akkor egy albatros 2.3-as az egészet levezérli.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2020
(#) Kovabe válasza zoszka hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Bocsánat hogy belekotnyeleskedek de szilárd tüzelésű kazánt nem kötünk zárt rendszerbe. Márpedig itt mind a két képen úgy van kötve.
(#) zoszka válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Ezek elvi rajzok, ráadásul ott van a jelölés a hűtökör csatlakozásnak. Amúgy köthető minden további nélkül, ha, mint a rajzokon, rendelkezik hűtőkörrel. Vagy hőcserélővel leválasztva, aminek a primer oldala nyitott.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2020
(#) 444Tibi válasza JZoli hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
A kollégának egy másik topikba válaszoltam, és azthiszem részletesen, ls meg is indokoltam hogy ez ad-hoc távsegítséggal nem fog menni.
Bővebben: Link
Nem voltam udvariatlan, legalábbis nem érzem úgy, hogy emiatt ott a másik topikba nem álltam elő azonnal egy komplett hidraulikai és ekektromos, elektronikus tervvel.
(#) gnanda válasza zoszka hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Kedves Zoszka, nagyon köszönöm a rajzokat és az infókat. áttanulmányozom őket! Üdv
(#) Mate78 válasza zoszka hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
szia,

jól látom, hogy a rendszerterveken a szilárdtüzelésű kazán-puffertároló vize nincs elválasztva a padlófűtésétől?Tehát ugyanaz a víz megy a padlófűtésbe mint a szilárdtüzelésű kazánba, és a puffertárolóba?
A HW,VF jelű egység az mi,hidrováltó?

köszönöm.
(#) jdani hozzászólása Nov 20, 2020 /
 
Hello. Itthon minden szobában gáz fűtőtte vizes padlófűtés van. Van egy helység, ami csak amolyan bordel szoba volt, és ide nem volt téve padlófűtés, csak radiátor. Azt szeretném átalakítani egy lakható szobává. Radiátorral kifűteném a szobát, azzal nincs gond, de kellemetlen érzés lenne, ha a meleg járólapos szobáról belépnék a hideg járólapos szobába.
Miven a házban kész, beépitett padlófűtés van már, igy arra nem tudom már rákötni, de nem is akarnám. (ha valaki azt mondaná hogy vegyem le a radiátorról a vizet)
Ott akkor padlót meg kellene emeleni, stb. 2-3centit tudok emelni a helység szintjén, hogy egyenlő legyen a ház szintjével. Gondoltam itt olyanra, hogy 2cm kemén szigetelőlapot tennék le, arra rá elektromos padlófűtés, és járólap.
Nemtudom mennyire adna ez meleget, de nem is a szoba kifűtésére szolgálna, arra ott a radiátor.
Itt az a szempont hogy ne legyen hideg a csempe, ha a ház más pontjából megyek abba a szobába.

Ha érdemes ezzel foglalkozni, akkor milyen fűtőtestet érdemes venni?
Kábeles, vagy infrapaneles?
(#) zoszka válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
Szia!
Igen és igen.
(#) compozit válasza jdani hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
Használj papucsot.
Ha folyamatosan ülsz egy asztalnál, akkor csinálj egy lábfűtőtestet. Egy nagy , vastag fémlemez, rászerelsz mondjuk nagyobbacska tranyókat, áramgenerátorként bekötöd őket, a tranyók felöli oldalra felragasztasz valamennyi hungarocellt, lefordítod és a tetejére teszed a lábad, akár mezitláb. Nagyon jó megoldás késő ősszel egy horgászcsónakban, hogy ne fázzon a lábad, de egy műhelyben is működik.
(#) jdani válasza compozit hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
Gondolom egy elektromos fűtőtest letekerése, majd járólap ráragasztásta egyszerűbb megoldás...
Frédi-Béninek is volt lábbal hajtós autója, el is mentek vele Aból Bbe, de azért egyszerűbb, észszerűbb egy belsőégésű /elektromos autóval ugyanezt megtenni..
(#) Mate78 válasza zoszka hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
Csak azért kérdezem, mert nálam is így van,hogy öntvénykazán, Concept 1000L-es puffer, és padlófűtés, és azon gondolkoztam, hogy jó-e úgy.Elég sárga a víz, gondolom rozsda okozza.Nem lesz probléma ebből hosszútávon?Illetve van még egy Wolf CGB24 gázkazán is, az is ugyanazt a vizet fűti.Vélemény?
Köszönöm.
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
Azt, hogy érdemes-e, neked kell eldöntened. A dolog nem túl bonyolult, fűtőkábel a burkolat alá. Ami trükkös lehet, az a vezérlése, mert ha csak arra kell, hogy éppen ne legyen hideg a padló, akkor a vezérlő hőmérő szondáját a padlóba kell rakni lehetőleg úgy, hogy egy esetleges hiba esetén cserélhető legyen.

Van többféle fűtőkábel (annyira nem vagyok otthon a témában) és lehet hogy van olyan is, amelyik X hőmérsékletre melegszik fel. Ilyenhez viszont csak egy kapcsoló kell. Érdeklődj a szaküzletekben, biztosan jobb tanácsot tudnak adni, mint én. A helyedben erre indulnék el.
(#) elactrofan válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
Én a lakásba infrafilmet tettem le kiváltva a gáz konvekort nálad ha jól ételmezem csak kiegészítésre kéne tehát biztos hogy jó
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2020
(#) compozit válasza jdani hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
Attól függ, mire, meddig akarod használni. Meg, hogy a pénztárcád mennyire bírja a villanyfűtés viszontagságait számla formájában. De az, hogy egyszerűbb, hát azt kétlem. De ha elkezdesz burkolni, úgyis megtapasztalod.
(#) baloghvl válasza jdani hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
Esetleg ez?
(#) zoszka válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
Csak vízkezelés és szűrő/leválasztó kérdése.
(#) Mate78 hozzászólása Nov 25, 2020 /
 
Sziasztok,

a csatolt kép szerint van kialakítva az otthoni fűtésem.A kérdésem az, hogy hova kössem be az iszapleválasztót, és milyen típust ajánlanátok.Az egész rendszer rézcsövekkel van szerelve,a padlófűtés pedig 5 rétegű csővel, ha ez számít.Köszönöm.

Matefutes.jpg
    
(#) Topi válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Mindenképpen visszatérő ágba, hőtermelő / hőcserélő visszatérő ágába, ha csak iszapleválasztó. Ha mikrobuborék leválasztó és iszapleválasztó egyben, akkor előremenő ágba, de együtt nem ajánlom egyáltalán, két külön funkció, két külön helyen célszerű.

Én Flamco Clean Smart-ot használok.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2020
(#) zoszka válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
A tároló 9 és kazán közé.
A Flamco Clean Smart-ot nagyon nem ajánlom. Kb mint halottnak a csók, annyit se ér.
Adey, vagy Fernox.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2020
(#) gulyi88 válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Hozzá nem értőként írom amit írok.
Nem írtad, de úgy vettem, hogy a puffertároló egy víztér. Azaz a gázkazán a rendszer és a vegyeskazán áltat összedzsuvázott vizet "issza".
Első sorban a gázkazánt kell/illik védeni. Szóval a 9-es ágban a helye az iszapleválasztónak.

Megint hozzá nem értőként:
Videókat és információs anyagokat nézegetve a Topi által használt flamco mágnesei nem győztek meg, nekem valahogy ellenszenvesen kicsinek tűntek, ráadásul kívül vannak a logó műanyagában.
Így én a Fernox totalfiler TF1 választottam. Nem reklám!
Ez csak iszapleválasztó, buborékleválasztást nem végez. Buborék leválasztásra szerintem a puffer tetejénél amúgy sincs jobb hely. TF1-ben az nem tetszik, hogy műanyag a ki-bevezető csatlakozás (hamar ki lehet végezni a menetet), na meg nem éppen olcsó,
de úgy voltam vele, hogy "ha már új kazán, akkor legyen kövér" .
Hogy jobb-e egyik a másikánál, azt tudja a fene.
Következő: »»   87 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem