Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma
 
Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   296 / 312
(#) kadarist válasza remi67 hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Utána még az LVDS kábelt is le kell csatlakoztatni az LCD-panelről, de az sem nagy ügy.
(#) zoli0078 hozzászólása Nov 26, 2020 /
 
Sziasztok!

Egy HKC 2219A típusú lcd monitor került hozzám azzal, hogy egy idő után kikapcsol. Átkondiztam a tápot mert szörnyen nézett ki, most már nem kapcsol ki de a képe nem az igazi, a fekete nem egészen fekete helyenként fehér foltos jóformán csak a két széle normál fekete. Végül is van kép de az sem a lég szebb. Csatolok pár képet.
Találkozott valaki ilyesmivel? Lvds kábel csatlakozását mindkét végén megnézem megmozgattam a kábelt de nem segített.
Az első kép teljesen feketének kellene lennie.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2020
(#) kadarist válasza zoli0078 hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Szia!
Az LVDS kábel LCD oldali végén van elektronika?
(#) zoli0078 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Szia!

Igen van elektronika az lvds kábel lcd felöli végén (eddig még csak ilyet láttam). Csatolok egy képet a kijelzőről.

Üdv
(#) kadarist válasza zoli0078 hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Meg kellene nézni a nyákot, plusz ellenőrizni kellene a tápfeszültségét, ha jól sejtem, akkor ez 5V-os LCD-vezérlő panel.
(#) zoli0078 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Szia,
Sikerült megnézni a kijelző panelját. A vezérlés 5V-os, az lvds csatlakozón (a kijelző felöli végén) 4,7V mérhető, a kijelző nyákon semmi extra nem látható.
Üdv
(#) lefituta hozzászólása Dec 2, 2020 /
 
Sziasztok! Van egy 2003-ban készült DELL monitorom. Remek képe volt idáig de hirtelen elment a háttér világítás.
Ha üresen bekapcsolom és erősen rá világítok akkor látom a képernyőkímélőt. Mi lehet az oka és javítható-e szerintetek?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) deebo válasza lefituta hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Szét kell szedni és kiderül, lehet, hogy eléggé látványos lesz a hiba oka.
(#) lefituta hozzászólása Dec 14, 2020 /
 
Korábban emlegetett Dell monitoromat nem sikerült javítani de szereztem egy LG Flatron F 2242 moncsit. Jó a képe de de ciripelő hangot visz az erősítőbe ha hallgatok valamit. A fiam azt mondta, dugjam egy máik konnektorba, az segíteni szokott. Megtettem de az a konnektor nem földelt. Nem tudom szabad-e így használni? Viszont megszűnt a jelenség de nem tudom, hogy a földelés hiánya miatt vagy mert tényleg egy másik konnektor és hosszabbítón vittem oda az áramot. Más mód is van a hiba megoldására. Cseréljek tápot esetleg? Valaki tudja mi ez? Köszi.
(#) deebo válasza lefituta hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Ezt nem nagyon értem hogy lehetséges. Az erősítő talán a monitorról kapja a forrást?
(#) lefituta válasza deebo hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Ha mondjuk a YouTube-on hallgatok zenét, akkor a számítógép hangkimenetét az erősítőm bemenetével kapcsolom össze. Ha a monitoron van kép, ciripel. Ha kikapcsolom a monitort, vagy másik konnektorba dugom, ami nem földelt, megszűnik.
(#) deebo válasza lefituta hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Az kemény. Ha nem földeled, sem lesz probléma, amíg a PC-re van kötve a monitor, mert akkor földelődik a számítógépen keresztül, de igazából földelés nélkül önmagában sem történne semmi probléma. Másrészt nem értem, hogy ez hogy okozhat gondot, mert nem nagyon lehet köze a monitornak a PC hangkimenetéhez, persze lehet földhurok a monitor és a pc között, de az a monitor képét zavarná analóg kábel mellett. Az erősítő földelt?
(#) lefituta válasza deebo hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Földelt az erősítő. Valami gerjedés lehet, mert a képen is amikor teljes szín vagy feketeség van, látszanak kb. 3 centis nagyon halvány csíkok. Két fajta kimenete van a moncsinak valami d-sub, meg valami dvi-d. De nekem csak a subhoz van kábelem, ami a régihez volt. Fiam szerint lehet, hogy megszűnik ha a másikhoz szerzünk kábelt.Az előző régi moncsimmal nem volt ilyen gond. Persze az 17 éves volt és nem kínai.....A súlya is kb. 3 szorosa az újnak. Akkor még tettek bele anyagot.
(#) deebo válasza lefituta hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Ha földelt az ertősítő, akkor érthető a jelenség. Amúgy én inkább az erősítő földelését szüntetném meg, mint bármi másét.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2020
(#) lefituta válasza deebo hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Nem érthető, hisz a régi monitorral nem volt probléma, ugyanebben a felállásban. Az erősírtó földelését nem szeretném megszüntetni, mert egy 1980-as NDK erősítő, dög nehéz és az egész háza fémből van. Akkor az érintésvédelem még nem annyira ........Igaz, ma meg már túlzásba esnek.
(#) deebo válasza lefituta hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Mert a régi monitor felzabálta a jövőhetet is és jó nagy kitöltési tényezővel dolgoztak benne a kapcsolóüzemű konverterek, amik nem okoztak akkora zajt, zaja annak is volt az biztos. A mai monitorok jóval energiahatékonyabbak, de ennek sajnos ez az ára. Most vettem egy űrtechnika jó drága vérnoymásmérőt, ebben is hallani, hogy a pumpa motorja nyüszíti a PWM-et amivel vezérelve van, cserébe jóval tovább bírja benne az elem, mint a régiben.

Persze a mostani a monitorod sem mai darab, de az a dell tényleg régi, mellesleg az egy átmatricázott benq monitor valójában. A háttérvvilágítása blocking oszcillátoros, ami csendesebben üzemel, de rosszabb a hatásfoka, mint a PWM vezérelt inverternek, ami a mostani monitorodban van például.
(#) proba válasza deebo hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Én hagynám a földelést, az audió kábelbe tennék valamiféle traszformátort. Árulnak galvanikus leválasztó címen is valami hasonlót..
(#) lefituta válasza deebo hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Sajnos az energiahatékonyság, mindig csak akkor jön előtérbe, ha ez kisebb anyagfelhasználással és persze, nagyobb profittal jár. Minden kisebb, javíthatatlan, problémás.....de energia hatékony.
A vérnyomásmérőd esetében igazad van, noha van még hatékonyabb. Nálunk a háziorvos még mindig higanyos pumpást használ! Ja, és megvan vagy 30 éve neki! Energia hatékony, nem kell elem és nem kell pár év után kidobni.
Lehet, hogy azt csinálom a moncsival, amire azt mondtad, hogy nem árt neki. Nem földelt konnektorba dugom. Míg más megoldás nincs. Az is lehet, hogy egy normál áteresztő tranyós tápot csinálok neki, lehet, hogy avval jobb lesz.
(#) deebo válasza proba hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Tehát a lehető legrosszabb megoldást választanád hangminőség szempontjából. A monitornál nyugodtan kihagyhatja a földelést, mivel az össze van kötve a PC-vel, ami földelt. Ráadásul a monitorban semmi olyan megoldás nincs, amit ne ugyanúgy csinálnának, amikor nem földelt a berendezés, semmiféle hátrány nem lenne belőle.
(#) lefituta válasza deebo hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
Ezt tettem! Csináltam egy átalakítót, amiből kivettem a földelő érintkezőt és abba dugtam a moncsit, Ugyan abba a konnektorba. Megszűnt a ciripelés, és a halvány csíkok is a képernyőn!
Nem tudom mitől de így tökéletes. Köszi!
(#) deebo válasza lefituta hozzászólására (») Dec 17, 2020 1 /
 
Attól, hogy most a jel a PC-ből a monitorra és az erősítőbe is csak az összekötő kábeleken keresztul jut el, eddig a földelésen keresztül is folytak áramok.
(#) proba válasza deebo hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
A hangminőség biztosan romlik, kérdés mennyit, és az mennyire fontos. Alternatív út lenne még a két eszköz testét lehető legrövidebb, és legvastagabb kábellel összekötni. Ami viszont eléggé gazdaságtalan az audió kábelt ki be huzigálni a két eszköz között a monitor földelése nélkül. A monitor ha jól sejtem a készülékházra tesz egy kondenzátoron vagy fázist, vagy nullát, vagy mindkettőt. A számítógép pedig 0V-ot. Ha a monitorban egy kondenzátor van csak, akkor segít a megfelelő bedugás, és többé nem változtatok rajta dolog. Rosszabb esetben 110V vagy 230V különbség lesz a két eszköz között az audió jel bontásának pillanatában, a monitor aktuális állapotától függően. Így azt csak a hálózatból kihúzott monitor esetén ildomos megbontani. Ami ugye csak akkor tűnik fel, ha ráz a monitor, ha a vezetékkel együtt megérintjük.
(#) deebo válasza proba hozzászólására (») Dec 18, 2020 /
 
A fázisról és a nulláról is kondenzátor van kötve a házra, így a hálózati feszültség fele kerülhet csak a fémvázra, illetve a GND-re, de nagyon alacsony árammal és a nem földelt, de szintén fémházas berendezésekben is pontosan ugyanígy van!

Ráadásul a PC még mindíg földeli.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2020
(#) proba válasza deebo hozzászólására (») Dec 18, 2020 /
 
Azért azt a gyengeáramú bemenetet megnézem, amelyik a bemenetén megkapott 110V-ot büszkén vállalja. Elég hozzá, hogy az RCA vagy a jack teste nem érintkezik...
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2020
(#) deebo válasza proba hozzászólására (») Dec 18, 2020 /
 
Hogy jön ide az RCA meg a jack bemenet? Amúgy tapasztalatból tudom, hogy a PT2258-as hangerőszabályzó IC (illetve a potis verziója is), amit a legendásan döglődő 5.1-es Genius hangszórószettekben is használtak, sokkal kevesebbtől is megdöglik, mást eddig nem sikerült még így kinyírnom, pedig volt szikrázós smps tápos denon erősítőm is.
(#) proba válasza deebo hozzászólására (») Dec 18, 2020 /
 
A monitor testje (110V) és a számítógép testje (0V) azon, és a videókábelen keresztül lészen összekötve...
(#) deebo válasza proba hozzászólására (») Dec 18, 2020 /
 
Nem, a PC leföldeli. Gusztustalan módon túlokoskodod ezt.
(#) 444Tibi hozzászólása Dec 19, 2020 /
 
Szerény vélményem és mindennemű szabvány szerint egy gyárilag védővezetőre tervezett, azaz csakis földelt dugaljba használható, nem kettős szigeteléső készüléken tilos a védővezető megbontása és nem tanácsos annak szerepét áthárítani egy hajszálvékony vezetőre, ami a monitort és a pc-t köti össze.
Kisfeszültségre és gyengeáramra van tervezve a csatlakozó és a vezeték is, nem esetleges 10A nagyságrendbe eső zárlati áram levezetésére.
Nem erre való.

A földhurkot máshogyan kellene megszüntetni, sajnos mivel digiális kapcsolási zajról van szó, nincs egyszerű megoldás.
Hacsak nem valami 2 milliós audiofil berendezés, akkor az 1:1 elválasztó transzformátort ajánlom. Autósboltokba is néha kapható, elektronikai boltokba is. Pályafutásom alatt párszor kellett használnom, autóba.
A fejegység és a csomagtartóba elhelyezett végfok közötti vonalszintű vezetékbe kellett beépíteni mert külön-külön csendbe voltak, összekábelezve behallatszott a töltészaj.
(#) kadarist válasza 444Tibi hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
A számítógép tápegység és a monitor tápegység is kettős szigetelésű érintésvédelmileg. A védővezetőre való kondenzátoros csatlakozás a zavarvédelem miatt szükséges. Veszélyes érintési feszültség, testen átfolyó áram a védővezető hiánya esetén sem alakulhat ki.
(#) deebo válasza 444Tibi hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Azon a hajszálvékony kábelen olyan árnyékolás van, amivel egy autót is be lehetne indítani. Jaj de szeretem a fotel elméleti specialistákat.

kadarist, köszönöm a józan hagot. Képzeljük el mi történne, ha megtudnák, hogy még a mobiltelefon töltőkben is az egyenirányított hálózati feszültség és a szekunder negatív oldala is közvetlenül össze van kötve egy kondenzátorral a közös módusu zajelnyomás végett.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2020
Következő: »»   296 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem