Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1334 / 1384
(#) Szárnyas válasza niedziela hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Ja, így érthető. Kösz!
(#) duke válasza furko hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Ismerem ezt az utolagos atmelegitest, meg itt a forumon olvastam. Hasznalom is, es be is vallik, azt keveske lyukat ami a vasalas utan marad, szinte tokeletesen eltunteti. Az acetonos atvitelnel is mindjart kiprobaltam, de itt annyi lyuk van, hogy eselytelen. Kicsit javit rajta, de boven lyukacsos marad. A masikat, az utolagos acetonos gozolest meg nem probaltam, de ketlem hogy ennyi lyukat eltudna tuntetni. Egy 2x2 millimeteres peden 20-40 apro lyuk jatszik. Azert majd kiprobalom, mert lehet hogy segit.
(#) duke válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
90 grammos munyomo papirt hasznalok kb 200 fok koruli vasaloval, xerox nyomtatoval. 1-2 hete irtam is, hogy rendeltem hozza tonerport , es annyira bevalt, hogy semmit nem kellett valtoztatnom a bevalt modszeremen. Szoval a vasalas az esetek 90 %-ban jol mukodik. Neha tul vasalom a kozepet, neha meg a nyak legszelet nem vasalom elegge es ott levallik egy ket vonal, de alapvetoen megy a dolog. Viszont ugyan ezzel a nyomtatoval es papirral az acetonos modszer egyenlore nem mukodik. Probaltam enyhe nyomassal, hengergettem rajta egy dezodor flakonjat, de szetnyomta a festeket, es szoros vonalak lettek belolle. Szoval a nyomas nelkuli modszer tunik jonak, leszamitva, hogy tobb szaz, szazad millimeteres lyuk van a rajzon. Lehet hogy kiserltezni kene az aceton alkohol arannyal.
(#) nedudgi válasza duke hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Én a 120-130g műnyomót használok (Hestore), Xerox nyomtatóval. A nyomtatón az "Archív papír" beállítást használom, takarékosság kikapcsolva. (Xerox Phaser 3020, Xerox tonerrel)
A Target 3001! programot használom, TIFF export után, egy őskori Ulead Photoimpact szoftverrel montírozok össze egy A5 oldalra valót. A 3:8 arány nálam elsőre működik, de nem tartom kizártnak az arány módosítását, esetemben működik, ahogy előtte a Samsung CLP 300, majd CLP310 nyomtatókkal is, melyekkel utángyártott tonert használtam. Jó darabig nem fogok nyákot gyártani, így a Xeroxot nem tudom tesztelni utángyártott tonerrel.
Gond lehet az áztatás mikéntje, nekem az volt először a gond, hogy túl vékony papírtörülközőt tettem a műnyomó, és a nehezék közé.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2020
(#) geri12 hozzászólása Dec 30, 2020 /
 
Sziasztok!

Van egy Brother HL-1210WE nyomtatóm. Az a gondom vele, hogy még a legerősebb toner intenzitás mellett sem fed annyira, hogy egy tenyérnyi méretű nyákot legyártsak vele. A kis panel méret miatt annyira gázos, hogy esélytelen a 0,4mm-es vezetősávok mellett, hogy így legyártható legyen a sok kis apró alámarásos pötty miatt... Mostanában nem kellett kis panelt gyártani, korábban egy Xerox nyomtatót használtam, csak fél éve muszáj volt lecserélni, mert nehezen és drágán lehetett beszerezni hozzá a kellékanyagot. Annál nem volt ilyen gondom. Az új Brother nyomtatóval ez lett volna az első ilyen kis panel, nagyoknál nem igazán jött ez ki, meg ha ki is jött nyilván a vastag vezetőknél ez kevésbé látszik, és nem okoz problémát. Fél év alatt persze fogyott a toner por a nyomtatóból, de oldalszám és szintjelzés nem indokolja a cserét. A másik hogy igazából egyenletes a papíron a festék, csak nem elég erős. Létezik hogy vannak nyomtatók, amik a legerősebb toner fedés mellett sem alkalmasak nyák gyártásra? A mellékelt képen látszik hogy nézz ki marás után a nyák.

IMG_1337.jpg
    
(#) niedziela válasza geri12 hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Ez a módszer alapjáraton is olyan amilyen, ahány ember..toner...stb annyi féle.
Szóval igen lehet, hogy alkalmatlan.
(#) furko válasza geri12 hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Szia!

Ránézésre elég érdes a nyákod felülete. Szerintem próbálj a nyák előkészítése során simább felületet előállítani. A tisztításra is nagy gondot kell fordítani.
Nem feltétlenül mindig a toner a hibás.
(#) geri12 válasza furko hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Valószínűleg a kicsit durvább polírpapír miatt, amit a festék leszedésére használtam vegyszer helyett. Vasalás előtt azért simább, és rendesen letisztítom polírozás után. Csináltam egy második marást. 35um helyett csak 18um-es a réz vastagság és nátrium-perszulfát helyett a gyorsmarót használtam hideg állapotában. Szabad szemmel sokkal jobb, használható is lesz, lakkozás és forrasztás után nem is vehető ki. Azért mindkettőről csináltam két nagyított képet. Így jobban látszik a felülete a réznek. A másodiknál sem tökéletes, de a rövidebb marási idő miatt (nem tartott 15 percig a marás) még használható állapotban maradt. Mindenesetre kiderült akkor hogy tényleg a nyomtató-toner okozza. Régóta tervezem hogy összerakok egy levilágítót. Jövőre alternatív megoldásnak esedékes lesz egyes nyákoknál átállni fotos technikára, ha tökéletest akarok. Illetve még annyi, hogy pár hónapja a CNC-s nyákmarás is megfordult a fejembe. Sok fajta megoldás létezik kisebb váz megépítésére. Voltaképp nincs is ezzel gond, adott lenne a mechanika és a elektronika is. De mindig jött más, és nem volt idő foglalkozni vele... Esetleg van itt olyasvalaki aki mart már nyákot CNC-vel? Látjátok értelmét havi 4-5 nyáknál vagy arra nagyon jó a vegyszeres marás is, és ne változtassak?
(#) dokidoki hozzászólása Dec 30, 2020 /
 
Elég nagy probléma ez a satnya festékadagolás és ebből fakadó alámaródás a vasalásos technikánál. Pedig jó és kevés vegyszerrel gyors technika lenne. Vagy tíz évvel ezelőtt láttam egy videót, ahol az ipse a nyákra laminálta a rajzolatot, mikor felkerült a toner a rézre, rátett indigós papír kinézetű lapot, és azzal együtt ismét átengedte a laminálón. Erről a papírról is átragadt az a valami, de csak ott ahol a toner rajzolat volt a rézen. Ez eltömte a toner bosszantó pórusait. Így mint ragasztóként funkcionált a gyatra toner.
Jó lenne tudni pontosan mi volt az. A videóból nem derült ki.
(#) Pethical válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Nemrég láttam, hogy van olyan a világon (kínai online piactéren), hogy toner reactive foil, azaz tonerre aktiválódik a fólia és felragad oda, ahol van tonerpor. Az lehet megérné egy próbát, sőt, most rákerestem és nem én vagyok az első, akinek eszébe jutott.
https://paulwanamaker.wordpress.com/perfect-single-or-double-sided-...ethod/

Lehet rendelek ilyen fóliát próbából.
(#) kaqkk válasza Pethical hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Nézd csak Ez egy régi technika csak az ára miatt nem szeretik az amatőrök .
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
(#) Pethical válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Végülis valóban, nem is vettem észre, hogy ez nettó ugyanaz, mint a PNP, pedig időnként azt is használom, csak valóban drága.

Alapesetben vagy sárga kínai szilikonos papírról laminálom át a rajzot, vagy dry fóliát használok, bár a dry laminalásával mindig sokat szenvedek.
(#) kaqkk válasza Pethical hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Én évekig dolgoztam a DRY fóliával és csak ritkán volt baj a laminálással , először hidegen lamináltam fel majd a meleg laminálón is átküldtem , ennyi a titok .
(#) Pethical válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Nekem az a bajom vele, hogy szörnyen pöndörödik és tapad miután leszedem az első védőréteget, emiatt nem is mindig sikerült elsőre normálisan felrakni. Tehát még a laminálom való átküldés előtt van vele bajom, ha azt túlélte és sikerül anélkül bevezetni hogy közben hatszor megtekeredne és magához tapadna, akkor már nyert ügy. Mondjuk én sem a kézügyességemről vagyok híres.
(#) kaqkk válasza Pethical hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Valahogy így Nem kell egyszerre az egész védőréteget lehúzni , csak az egyik oldaláról egy csíkot ott rásimítani a nyákra majd amikor már betoltad a laminálóba az egész fóliát áthajtva lehúzhatod a védőréteget
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
(#) Pethical válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Pont így szoktam csinálni, azzal a különbséggel, hogy nekem közben tekeredik felfelé két irányból is, nem áll ilyen szépen meg, mint egy lap. Az enyém valamiért henger formára vágyik.
(#) kaqkk válasza Pethical hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Mekkora nyákokat szoktál fóliázni ?
(#) dokidoki válasza Pethical hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Nyilvánvalóan mert gurigában van árulva - tárolva. Házi felhasználás esetén jobb valamilyen méretre felvágni, és kilapítva tárolni valami kemény tasakban vagy könyv lapjai között hűvös helyen. Bár nem volt ilyenem de szerettem volna kipróbálni, lehet megpöndörödik akkor is, ha épp meghámozza az emberfia.
(#) Pethical válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Kicsiket, maximum 150x150 körül.
(#) niedziela hozzászólása Jan 1, 2021 /
 
Akinek nem megy szárazon, az próbálja meg vizesen.
Én is igy használom mert vagy gyürött, vagy bubis maradt sokszor. Két percel tovább tart a müvelet, de tudom, hogy jó lesz.
(#) kaqkk válasza Pethical hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Én mindig lelamináltam egy A/4 est és amikor kellett abból vágtam (nagyobb darab nem kunkorodik annyira )
(#) Ódenka hozzászólása Jan 1, 2021 / 1
 
Üdv!
Valamikor vadásztam nyáktervezési segédletre, irodalomra.
Ne csak a fajtákra, leírásaira gondoljunk, hanem velős, de jól felhasználható szempontok leírása és bemutatása példákon.
Szívesen látnék egy olyan ismertető cikket itt a honlapon és biztos vagyok benne, jó páran képesek rá.
Bizonyára sokaknak egyértelmű, hogyan huzalozzanak le egy tápegységet, erősítőt, digitális áramkört.
Meg van egy jó pár kezdő, haladó, aki nem fordít figyelmet alapvető szempontokra, ötletszerűen kanyarog a huzalozással, az alkatrészek elhelyezése a lapon megint csak változó sűrűségű, a végén pedig büszkén mutatja, na!
Eltalál rajta a villany, működik, igaz! Meg hányan utána csinálták már és azok is működnek!
Csak éppen a rajzolatra pillantva mindjárt eszünkbe jut az alsós aszfalt rajzverseny, helyezést nem, csak kegyes dicséretet érdemlő "remekmű."
A táp vonalakra, huzalozásra akkor néztem nagyot, amikor MC előfok, vagy az Alexander erősítő huzalozási, tápvezetékezési szempontokról olvasgattam. Nem esztétikai szempontokról van szó, de egy jó nyák az szép is.

A másik, ami személy szerint szúrja a szemem, amikor a "gép" lehuzalozott - és sokan itt már bele nem nyúlnának, nem editálnak - amikor olyan derékszögben váltanak mindenütt a huzalozások, minta labirintus szerkesztő versenyen lennének. Szaklapban, évkönyvekben találkoztam sokszor, akár jónevű szerzőtől is, számomra ilyen, végtelenül igénytelennek tartott rajzolatokkal.
De hát elmegy rajta a villany, nem igaz? De...
Bizonyára elfogult vagyok, amikor régi nyomtatásokban, rajzolatokban gyönyörködöm, micsoda harmonikus, lágy kanyarokkal ellátott mű...
Hátha valaki, aki osztja a nézetemet, lerak ide a cikkek közé egy velős, tervezési segédletet, hogy hogyan csináld? Én hasznosnak gondolnám.
(#) eyess válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 1, 2021 / 1
 
A mai világban egyre jobban elterjedő miniatürizálás miatt valóban a nyák rajzolat kinézete szinte nincs is .Mivel mindent beterítenek a felület szerelt alkatrészek , és a felület kezelt , vagy valamilyen formában védelemmel ellátott vezető sávok eleve nem is láthatóak úgy mint a régi időkben. Nyilván mindenki törekszik nem csak a gyárak , de a hobbista is , hogy minél kisebb , és kevesebb nyákot használjon fel .Igy maga a rajzolat is sokkal zsúfoltabb , és több mint valószínű , hogy nem annyira látványos lesz a végeredmény .De hát forrasztás után amúgy sem , lesz láthatóbb főleg ha smd ről van szó tehát értékét veszti a kinézet.

De legyen itt neked egy ízelítő abból , hogy mit is , és hogyan is kellene , de mint az elején írtam ma már lehet , hogy ez kissé változott .Nem is a betartandó szabályok , de a vonalvezetés mindenképpen.
(#) niedziela válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Idézet:
„Bizonyára sokaknak egyértelmű, hogyan huzalozzanak le egy tápegységet, erősítőt, digitális áramkört.”


Ha a nagy egészet nézed akkor igen de nem itt, nem ezen a szinten.

Ez egy nehéz történet, közte rengeteg vitával.
Hetekig lehetne tárgyalni a teljesség igénye nélkül a különböző huzalozásokat, nagyfrekire, adatbuszokra...stb és ami talán a legszélesebb és megosztóbb terület a hangtechnika, és még azon belül. Ami itt hobbiból készül, azt meg kell hagyni annak, ott nagy hibákat nem lehet elkövetni.
HA kicsit többet olvasgatsz itt, akkor egyébként látni fogod, hogy sok embernek a vizuális megjelenés a prioritás.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2021
(#) Ódenka válasza eyess hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Anno úgy csaptam le ere a könyvre, mint a gyöngytyúk a...
Megvan, sajnos kevésnek találtam az infót, bár értékek vannak benne számomra is.
Valamelyik elektronikai nagykereskedés lábjegyzetbe, nyák ügyekkel kapcsolatban volt egy kis sorozat, ott is voltak hasznos tudás morzsák.
@ niedziela
Igazad van, a témák sokaságát nem is hivatott egy hobbioldal fenékig vesézni, nem sok értelme lenne egy igen nagy munkának.
Valami alap, közép szinten, lekövetve 1-2 projekt megvalósulását, illusztrálva, azért milyen jó lenne...
(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Idézet:
„Ez egy nehéz történet, közte rengeteg vitával.”
Szerintem megérdemelne egy saját témát ahol kivesézhetnénk a dolgokat ..
(#) eyess válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
A könyv az mindig érték, és abban az időben ez tényleg nagy kincs volt , de néhány táblázatba foglalt szabályt nézve még most is használható.A mai kor követelményeit nézve meg a sokoldalú elektronikai felhasználást nézve valóban kevés ma már.Lehet , hogy van már ettől újabb kiadás is bár én még nem találkoztam vele , és olyat sem tudok, ahol már mondjuk a mai nyáklap előkészítésétől a legyártásig benne lenne minden.

Idézet:
„Valami alap, közép szinten, lekövetve 1-2 projekt megvalósulását, illusztrálva, azért milyen jó lenne”


Erre szerintem van itt azért megtalálható olyan projekt , ami végigkövethető az elejétől a végéig. Ott vannak például azok a projektek amikről cikkek is vannak .
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2021
(#) niedziela válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 2, 2021 /
 
Itt van példának ez a tápokra vonatkoztatva
power supply PCB design

High speed interface

Három dolgot érdemes figyelembe venni, impedancia, visszaverődés, áthallás.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2021
(#) Ódenka válasza niedziela hozzászólására (») Jan 2, 2021 /
 
Igen, de ezek az ismeretek eléggé a túlsó végén vannak az ismereteknek.
Hasznosnak tartanám, ha lenne egy segéd cikk, a vezetősávok, szigetelési távolságok táblázatát, a szükséges vezetősáv, réz vastagság ajánlásait különböző áramerősségekre, szükséges keresztmetszetek ajánlott növelési módszereiről. Vezető bevonatok fajlagos ellenállásáról, pl. táp pcb-nél látható a vezetősávokra akár több szál csupasz huzal ráforrasztása a sávra.
A tápellátásnál az ajánlott huzalozásra, kondenzátorok kiválasztása, szűrőkondenzátorok megfelelő sorrendbeli elhelyezésére...
Ezek még teljesen az alapokhoz tartoznak és messze a digitális/uP-os áramkör tervezéstől, vagy egyéb, nagyfrekvenciás áramkörök kialakításától, mérésétől.
Szóval ilyesmiknek az össze szedegetésére, ajánlásaira gondoltam egy tanult, gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkező Kollégá(k)tól, hogy egy csomó alap és szüksége tudnivaló egy helyen megtalálható lenne.
Elképzelhető, hogy különböző témáknál, akár cikkeknél vannak információk erről, de, ha kimondottan erről is lenne egy alapozó cikk?
(#) niedziela válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 2, 2021 / 3
 
Értem, szóval azok az alapok amikre kiváncsi vagy, nem túl nagy fáradsággal elérhetőek
Itt
És itt
És igy tovább

lehet egyszer valaki veszi a fáradságot és ír ebből egy cikket ide, de én úgy vagyok ezzel, hogy tengerbe a vizet.

Én egy panelekkel foglalozó leírást készítettem,(szedtem össze, egészítettem ki..stb) azt itt megtalálod
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2021
Következő: »»   1334 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem