Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1333 / 1384
(#) Lacika71 hozzászólása Dec 19, 2020 /
 
Sziasztok!
Az a kérdésem, hogy a diptrace-ben be lehet valahogyan állítani az átkötéseknél, hogy csináljon SMD átkötést is?
Na ezt nem találom sehol.
Sokszor 1 oldalas nyákot csinálok és van amikor elég sok átkötéssel lehet csak megoldani.
Persze rásegítek kézzel ilyenkor és teszek pele 0 ohmost, ha kell.
(#) kaqkk válasza Lacika71 hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
(#) duke válasza mezga hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Szerintem megprobalhatnad az utantoltest, ebbe persze van nemi lutri, de nekem sikeres volt a kiserlet. Az ebay-en vettem xerox nyomtatohoz egy uveggel, es tokeletesen bevalt. Felvoltam ra keszulve, hogy majd maskepp mukodik kiserletezni kell vele, de minden pont olyan lett mint az eredetivel.

Neked a Hp-hez valoszinuleg masik kene peldaul ezek :
https://www.ebay.com/itm/TONER-REFILL-400g-FOR-HP-CF280-CE505-P-203...JTVOC3

https://www.ebay.com/itm/1-Bottle-80g-Universal-Black-Printer-Toner...ZbIOIY

Szerintem egyik se olyan draga, hogy egy kiserletet ne erjen meg. Persze lehet hogy nem is kell az ebay, hanem nalunk is lehet kapni.
(#) niedziela válasza duke hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
HP nyomtatók jórésze chip-es, ha ez is, akkor a por nem elég a jóhoz.
(#) bbatka hozzászólása Dec 20, 2020 /
 
Már régóta keresem a megoldást, hogy a Samsung ML1640-es nyomtatómmal hogyan tudnék sötétebb nyomatot előállítani. A beállításokkal már kihoztam belőle a maximumot, de még ez is nagyon takarékos. Kicsit tanulmányoztam a lézer nyomtatók müködési elvét és azt találtam hogy a festék szétterítő lap (tömítés) hézagolható. Próbálkozott már valamelyikőtök ilyen buherálással?
(#) sdrlab válasza bbatka hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Próbáltad már az oldószeres edényben történő kezelést? Vagy a kicsit hatásosabb, átlátszó nitro lakkal történő lefújást? Ezek kisebb, nagyobb mértékben oldják a tonert, és akár jóval sötétebb nyomatot eredményeznek.
(#) bbatka válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Még nem próbáltam. Ki fogom próbálni.
A 90-es években a HP nyomtatók koromfekete nyomatot produkáltak. Azok voltak a szép idők.
Ki lehetett tapintani a festéket a papíron.
(#) nagym6 válasza bbatka hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Tektronix nyomtatónál szabad szemmel látható volt a festék púp alakja. Kimondottan szép volt.
(#) Bakman válasza bbatka hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Takarékoskodás. Az emberek 99,999 %-ának megfelel így, a NYÁK készítők pedig menjenek ahova akarnak. Ha végiggondolod, nincs ezzel semmi baj, igen-igen keveseknek kellene tömörebb nyomat.

Én sem tudok mit csinálni, két példányban nyomtatok írásvetítő fóliára.
(#) bbatka válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
Az egyik fóliát 2 órára aceton gőzbe tettem. Tényleg látható a különbség ahhoz a fóliához képest, amelyik nem volt kezelve. Egyenletesebb a festék eloszlás.
(#) Bakman válasza bbatka hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
Próbáltam én is. Egyenletesebbnek egyenletesebb de a kevésből nem nagyon lehet gazdálkodni. Át lehet világítani így is, viszonylag könnyen. Elvileg nem lenne gond az általam használt előre lakkozott paneleknél de azok sem konstans lakkréteggel rendelkeznek. Táblánként nincs eltérés de a táblák között lehet különbség. A világosabb hordozón vagy vékonyabb, vagy sokkal UV érzékenyebb a lakk. Itt látható a kétféle hordozó: Bővebben: Link. Igaz, az utóbbi időben már csak a világosabból kaptam.

Ha két réteget fektetek egymásra, nincs gond, minkettőnek mehet 10 perc nyugodtan.
(#) bbatka válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
Néha én is használom a két fólia egymásra fektetést, de nem mindig működik. Egyszerűbb huzalvezetésű nyákoknál oké, de amikor bonyolultabb a nyák (mikrovezérlős kapcsolás) és 0,25mm vastagok a huzalok, akkor ez nem jön be. Nem hiszem el hogy valaki ne próbálkozott volna már a festékkazetta vagy a driver szoftver buherálással. Tovább nyomozok a témában.
Egyelőre csak a festékkazetta utántöltési lehetőségét találtam meg. ML1640 festék utántöltött
(#) niedziela válasza bbatka hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
Nekem eddig mindig renbdben volt a dupla fólia.
Nyilván nyomtatófüggő is, meg nem egymás alá meg mellé nyomtatok, hanem 2x1-et mert torzít a nyomtató valamelyest.
A tonert lehet buherálni, csak benne van, hogy azután folyik, maszatol..stb... nem éri meg tönkretenni.
(#) sdrlab válasza bbatka hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
Próbáld ki az átlátszó nitro lakkos lefújást is! Nekem az sokkal jobb eredményt adott, mint a gőzölögtetés.
De ez is sajnos függ a toner anyagától. Most nemrég cseréltem le a nyomtatót Ricoh-ra(HP-ról), és ennek a tonere kevésbé reagál a lakkos lefújásra is..., meg úgy alapban az oldószerekre is....
(#) duke válasza bbatka hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Erdekes otlet atalakitani a tonert. Igy vaktaban az jutott eszembe, hogy megnovelni a feszultseget ami a szelen hengert statikusan feltolti. A magasabb feszultseg talan tobb festeket vonzana. Viszont lehet hogy az a leszedo simito lap amit en is lattam egy animacion igy is ugy is leszedi a felesleget.
Kisse korulmenyesen ugy probalkoztam dupla nyomtatassal ujra befuztem a lapot es meg egyszer ranyomtattam. Persze nem sikerult mert a nyomtatok nem olyan pontosak hogy tized milimeter pontosan eltalaljak az elozo nyomatot. Csak ugy sikerult hogy a rajzot 5x5 , 6x6 matrixban kinyomtattam, tehat egy lapra 36-szor. Majd a kovetkezo retegnel tized milimeterenkent elcsusztattam a rajzokat es igy volt olyan a 25-bol 36-bol ami vizszintesen es fuggolegesen is pont telibetalalta az elozo nyomatot. Ez persze csak nagyon indokolt eseteben eri meg faradsagot.
(#) duke hozzászólása Dec 22, 2020 /
 
Eszembe jutott meg az is, hogy a szines lezernyomtatok azok 3 reteget nyomtatnak. Probalkozott mar valaki szines lezernyomtatoval, akar levilagitos, akar vasalasos technikaval nyakot csinalni ? Az a feltetelezesem, hogy a 3 szinreteg az biztos tomorebb vastagabb, mint az 1 reteg fekete. Ha valaki hozzafer szines lezernyomtatohoz, kiprobalhatna. Szerintem amugy, nem feketevel kene vele nyomtatni, mert azt a szinesek is, egy negyedik fekete tonerrel nyomtatjak, hanem a legsotetebb arnyalattal, amit meg a 3 szin keveresevel nyomtat a nyomtato.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
(#) Bakman válasza duke hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Nekem színes lézernyomtatóm van. Bűvészkedtem vele mindenféle beállítás mellett (RGB, CMYK), eredménytelenül. Valószínűleg a driver és/vagy a nyomtató szoftvere szétszedi a színeket és eldönti, melyik festékből mennyi kell a nyomtatni kívánt színhez. Teljesen mindegy, hogy RGB vagy CMYK feketét állítok be, mindig jut a nyomatra a három alapszínből is, mikroszkóp alatt szépen lehet látni. Van egy határ, amitől több festéket nem bír el adott papír, különben töredezik. Gondolom ezzel egyensúlyoznak a szín és a festék mennyisége között.
(#) niedziela válasza duke hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
MI lenne ha nem egy rajzot próbálnál mégegyszer rányomtatni, hanem kinyomtatni kétszer és a két fóliát egymásra tenni.
Mondjuk vasaláshoz nem jó, de levilágításhoz meg igen.

Idézet:
„Ez persze csak nagyon indokolt eseteben eri meg faradsagot.”

El sem tudok képzelni a legvadabb álmomban sem ilyen indokolt esetet.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Én régebben próbáltam fóliára nyomtatni 2* egyszer "rendesen" és egyszer tükörben , így a két nyomat egymásra fordítva tökéletesen fedésbe hozható nincs paralaxis hiba .
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
(#) pont válasza duke hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Nekem is volt olyan nyomtatóm, ami vékonyan nyomtatott. Ami egyedül bejött, az a kétszer vasalás volt. Tehát az előkészített nyákra rávasaltam, leáztattam, utána két furattal ráillesztettem a második réteget és rávasaltam. Ez persze csak akkor működik, ha az első réteg tényleg csak vékony, de mindenhol van, hiánypótlásra nem jó. De hát így minimum dupla idő, úgyhogy szereztem egy ősöreg HP nyomtatót és semmi gondom a vasalásos technikával....
(#) niedziela válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Igy van persze, illesztés, én össze is szoktam ragasztani a szélénél, és kész.
Nyomtatni meg én úgy szoktam, hogy kinyomtatom a panel konturt egy lapra, kivágok egy kicsit nagyobb fóliát és felragasztom a sarkoknál.
80 mikronos lamináló fóliára nyomtatok, ez duplán nem túl vastag.
(#) usane válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Ha paralaxis hiba nincs is, de a nyomtató mechanikája és a fólia nyúlása miatt van különbség a 2 nyomat között. Ez kis NYÁK-ok esetén elhanyagolható, de A4, sok esetben A5 méreten is problémát okoz már. Ez is nagyon nyomtató és fólia függő. A4-esből még sosem sikerült eymásra illőt nyomtatnom. Persze 3-4-5 példányból lehet elfogadhatót összeilleszteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
(#) kaqkk válasza usane hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
A3- A4 nél már megérdemli a nyomdában grafikai stúdióban levilágított mesterfilmet . A kicsi nyákoknál meg tényleg elhanyagolható . Én amikor megrendelésre csináltam nyákot mindig a nyomdai filmmel dolgoztam .
(#) eyess válasza duke hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Régebben volt példa rá színes lézernyomtatóval kinyomtatott nyák terv kinyomtatására.A dolog nyomtató függő festékpor függő , mint csak a monokrom nyomtatók közt is van különbség, de lehet vele elérni jó eredményt.
(#) adapter válasza duke hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Ha véletlenül vasalnád a színeset, arra érdemes figyelni, hogy nem feltétlen azonos a fixálási hőmérséklet mint a hagyományos feketéknél...
(#) duke hozzászólása Dec 27, 2020 /
 
Kiprobaltam az aceton-alkoholos atvitelt, 3:8 aranyban kevertem az acentont alkoholal, sikerult is meg nem is. Vegulis inkabb nem. Elso ranezesere szepen atviszi a festeket. A vonalak szabalyosak simak, de kozelebbrol megnezve, tele van apro lyukakkal. Vasalaskor is elofordulnak lyukak, tehat ez valoszinu a nyomtato gyengesege, nem jo a fedes, de tized ennyi. Valoszinuleg ott a vasalo tomoriti kisse a festeket ezert nem szamottevo a lyukak mennyiseg. Itt viszont a felulet 30-40 szazaleka lyukacsos. Nektek hogy sikerul ez a technika van hasonlo problema ? Megoldas otlet mit hogyan kene ?
(#) furko válasza duke hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Nekem is volt hasonló probléma ezzel a technikával. Felmelegítettem a nyákot egy felfordított vasalón kb 180-200 fokra. Nekem megszűnt a lyukacsosodás. Persze valószínűleg tonerfüggő hogy hajlandó -e összefolyni. Meg lehet még próbálni azt is, hogy zárt edénybe teszed és öntesz mellé egy kevés acetont. Az eceton gőztől lehet hogy el terül a festék. (ilyenkor nem kell melegíteni)

Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza duke hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Milyen papír, milyen nyomtató, milyen beállítással volt a tesztalany?
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2020
(#) Szárnyas válasza niedziela hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
A lamináló fóliára tintasugaras nyomtatóval nyomtatsz? Ha igen, megtapad rajta a festék? Én írásvetítő fóliára nyomtatok, aminek érdes a felülete, viszont előfordult olyan, hogy véletlenül fordítva tetem be a fóliát a nyomtatóba és a sima oldalára került a nyomat, ilyenkor simán le lehetett róla törölni a tintát, mintha meg se tudott volna száradni rajta.
(#) niedziela válasza Szárnyas hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Nem, lézerrel nyomtatok.
Következő: »»   1333 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem