Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   121 / 138
(#) ferci válasza kismukk hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Hiába húzod le a sarukat, belül látnád csak, HA égett.
Így meg nem tudom mondani, melyik páros mit csinál.
Ha minden páron (?) tudsz mérni pár ohmot, akkor viszont működik, legalábbis most.
Valahogy végig kéne követned, hol szakít és hol zár a trafó felé, de nem 230-cal.

Ha lenne egy 24 voltos trafó, megpróbálhatnád rákötni a dugvillára, aztán tudnál viszonylag nyugodtan méricskélni, hol veszik el a feszültség.
Ha nincs relé vagy bármi hasonló, akkor a kapcsolók így is átadnának és a trafó primeren legalább láthatnád, odaér-e a feszültség - csak a szekundert nem kell tapizni, mert párszáz volt lehet a nagyfesz tekercsen is.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
(#) Imi68 válasza kismukk hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Áramtalanított állapotban!!!Húzd le a magnetron csatlakozóit ,vagy a 4. fotón lévő nagyfeszültségű biztosíték ház csatlakozóját a kondenzátorról 3.fotó ,akkor nem lesz 4000 volt sehol. Ha a hálózati transzformátor egyik csatlakozóját is lehúzod akkor abba bele tudod dugni az egyik mérőzsinórt ha mindkettőt akkor a másikat is így hozzá sem kell érned semmihez.Mérd meg hogy kap-e áramot a hálózati transzformátor mert a ventilátor hangjától nem biztos hogy hallod a transzformátor hangját.Használj szigetelt szerszámokat .Szerintem jó a kapcsoló óra !
(#) ferci válasza kismukk hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Küldtem skiccet privátban.
(#) Imi68 válasza Imi68 hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
A teljesítmény szabályzót a legmagasabb fokozatra állítsd!! Hálózati csatlakozót bedugni,óra kapcsolót( időzítőt)elfordítani. Műszert AC 1000Volt Állásban.
(#) kismukk válasza ferci hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Igen, aktív óraállásnál tudtam mérni mind a felső, mind az alsó páron. Csengőig lecsavart óraállásban csak a felső páron tudtam mérni, az alsón semmit.

Van 12 voltos csengőreduktorom, azzal is lehetne?

A fekete tokban lévő biztosítékot meg fogom nézni, de csak holnap....
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2021
(#) ferci válasza kismukk hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Megpróbálhatod azzal is, "oda kell érnie" a trafó primerre - tehetsz rá egy ellenpárhuzamos ledet sorban 1 kohmmal és multi se kell. Végigtapogatod a lehetséges áramutat és az a sacc 10 mA már nem csap be.
(#) kismukk válasza ferci hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Mértem a nagyfesz biztosítékot, NINCS mérési eredmény! Szakadt?
és a naiv kérdés: jól látom, hogy a fekete tokja szétpattintható?
(#) ferci válasza kismukk hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Ha szakadtnak méred, nyugodtan..
(#) kismukk válasza ferci hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Sikerült törésmentesen szétpattintani, tényleg szakadt. Szerzek helyette újat, aztán nézem tovább...
(#) Gafly válasza kismukk hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Attól még méregethetsz tovább, mert lehet hogy oka is van a kimenésnek...
(#) ferci válasza kismukk hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
A nagyfesz diódát is ellenőrizheted: 230-on sorbakötsz vele egy 25...60 watttos 230-as izzót és ha gyenge fénnyel világít, az is jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2021
(#) kismukk válasza ferci hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Nagyfesz bizti csere után MŰKÖDIK!
Köszönöm a sok-sok segítséget!!!
(#) ferci válasza kismukk hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Örülünk neki!
(#) elektrorudi válasza kismukk hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Örülünk a sikerednek, de azért buktával dicsérjük a napot. Miért szállt el a biztosíték?
(#) Ge Lee válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 4, 2021 / 1
 
Egy idő után (évek) spontán is szoktak ilyet egy bekapcsolási áramlökéstől. És még ez a jobb, az olcsóbbakban nagyfesz biztosíték sincs egy tényleges baj esetére...
(#) kismukk válasza ferci hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Igen, lehet hogy korai az öröm..., egyelőre használom tovább.
Amikor pár éve a padlófűtésnél egyszerre 5 db (!!!) termoelektromos szelepmozgató (ami a termosztát utasítására nyitja-zárja a vezetéket) kifújt, a feszmérő 180 V és 260 V között hintázott. Elektromosok szerint ekkora ingadozás kizárt..., persze hogy egy fillért sem akartak téríteni.

Most egy korábban tönkrement mikróból szedtem ki a biztit, érdekes összehasonlítást tettem: annak klasszikus a felépítése a spirálisan kialakított résszel, a mostaniban a szál teljesen eltűnt.

Mikor felnyitottam a mikrót, csak a bejövő hálózati rész biztosítékát néztem, a nagyfeszültségűt nem kerestem..., végül mégis csak meglett!

Mégegyszer köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2021
(#) ferci válasza kismukk hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Ezt most is megmérhetnéd, minél közelebb a betáphoz:
"pár éve .............a feszmérő 180 V és 260 V között hintázott."
Ki tudja, változott-e azóta?
(#) erbe válasza kismukk hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Idézet:
„a feszmérő 180 V és 260 V között hintázott.”

Ezt csak analóg műszerrel lehet mérni. Na de kinek van manapság analóg műszere? (Nekem.) Mert a multiméter vagy mér, vagy nem mér. Azt nem lehet hintába ültetni.
(#) kismukk válasza ferci hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Ha lehet, máris egy újabb kérdés: mivel az aktív konyhavitelhez nélkülözhetetlen a mikró, közben beszereztünk egy új Sharp YC-MG02 mikrót, bekapcsolás után a külső köpenyhez érintve a fázisceruzát (enyhén) világított. Különben nem ráz. Ki kell-e vizsgálni? Vagy küldjem vissza?
(#) kadarist válasza kismukk hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
A fali aljzatban lévő védővezető jóságát ellenőrizd.
(#) kismukk válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Van erre valamilyen egyszerű módszer?
(#) Gafly válasza kismukk hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Ezzel csak kicsit vagy kisegitve.
(#) ferci válasza kismukk hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Nem konkrétan idevaló a téma, inkább a villanyszerelő topikba való.
DE... ha tudod és van, hozzáférsz egy elosztó dobozhoz az automaták környékén, nézd meg, van-e a nullavezetőknek ( kék ) egy "sín" és a védővezetőknek is ( zöld-sárga ).
Ha a konyhában ( gondolom én! ) földelt konnektorok vannak, lebontod a tetejüket és ott nem látod a zöld-sárgát bekötve az érintkezőre, akkor szabálytalan a bekötés.
Van egyébként erre szabványos vizsgálat ( és készülék is ) is, de azt inkább olyan szakembertől kérdezd ( és ne itt ), akinek erről szakvizsgája is van.
(#) kismukk válasza Gafly hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Köszönöm!
(#) kismukk válasza ferci hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Ezt is köszönöm, meg fogom nézni, mi van a konnektorban! ...és igazad van, ez már a villanyszerelés rovatba tartozna.
(#) Norbi86 hozzászólása Jan 30, 2021 /
 
Sziasztok!

Sosem javítottam még mikrót, ezért ebben kérném a segítségeteket.
Minap a ház előtt ki volt téve egy nagyon jó állapotú hagyományos tekerős (nem digitális vezérlésű) mikró. Mondom felhozom és kipróbálom hátha csak azért dobták ki mert vettek újat. Bedugtam, a ventilátor elindult, de nem melegített a mikró, a lámpa sem világított. Utána olvastam neten és láttam hogy érdemes megnézni a nagyfesz biztosítékot. Szétkaptam a tokot amibe a biztosíték volt és láttam hogy elvan szakadva a biztosíték. Vettem is bele egy másikat hogy az majd megoldja a problémát. Kicseréltem, majd elindítottam a mikrót, ezután 3 másodpercig működött majd kikapcsolt. Megnéztem a sima 250 voltos biztosítékot is ami 8 amperes. Elvolt ez is szakadva... Ma patkoltam rá egy vékony vezetéket hogy lássam tényleg zárlatos e a mikró ahogy sejtettem. Így ezzel a patkolt vékony vezetékkel 10 másodpercig ment a mikró, majd elizzott a vezeték. Szóval valahol zárlat van, de nem jövök rá hol. A lámpa ez alatt a 10 másodperc alatt sem világított hozzáteszem. Szeretném megjavítani a mikrót ha még lehetséges. Ebben kérnék tippeket, ötleteket és részletes leírást hogy mit hogy nézzek meg rajta amivel megállapíthatom a baját.
(#) Ge Lee válasza Norbi86 hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Nagyfesz kondi szokott zárlatba menni azt kell megnézni elsőnek, aztán nagyfesz diódát kimérni, trafóról lehúzni a szekundereket és megnézni üresen működik-e, fűtés és nagyfesz megvan-e, nem zúg a kelleténél jobban, nyugalmi áramfelvétele a trafónak a hálózatból 2A körül van. Ha ezek rendeben vannak és a kapcsolók egyike sem csinál zárlatot akkor már csak a magnetron maradt. Annak a bemenetén van két zavarszűrő kondi azok szoktak még zárlatosak lenni. Ez kívülről nem látszik, mert bele van öntve a magnetron sarui mellett a kivezető csatlakozóba. Műszerrel meg kell nézni lehúzott csatlakozók mellett, hogy az adott saru nem mutat-e zárlatot a fém burkolat felé.
És ezzel kész is van, ha minden oké mégsem megy akkor jön a magnetron csere.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2021
(#) Norbi86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Köszönöm hogy reagáltál. A nagyfesz kondit ha dióda mérésbe mérem, akkor 001-et mutat, ha ellenállás mérésbe akkor 200 ohmon 1.2 ohmot mérek stabilan. A trafót is megmértem, ott ha lehúzok a trafóról mindent akkor a 220 voltos bejövő résznél változó értéket mérek, viszont a magnetronba menő ágon 000-át mérek, ami zárlatra utalhat. De a tetején lévő dióda amit külön fotóztam is, az is 000-át mutat dióda mérésbe. Létezik hogy ennyi zárlat van? Még kezdő vagyok ilyen téren, eddig csak kis paneleket raktam össze.
Mellékelem a képeket a belsejéről, trafó, kondi, dióda. Amúgy zúgni nem zúg jobban mint az itthoni mikrónk. Mikor a nagyfesz biztosíték elvolt szállva, tehát a magnetron fele nem ment áram, akkor működött a mikró, ment a ventilátor. Amint beletettem a nagyfesz biztosítékot, utána csapta ki a 250 voltos biztosítékot. Mondjuk gyanús nekem hogy ebbe már valaki bele piszkált, mert az izzó sem volt a helyén, konkrétan a magnetron mellé oda a rekeszbe be volt esve. Magától nem csavaródik ki a menetből.
(#) Ge Lee válasza Norbi86 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Az a kondenzátor zárlatos. Ellenállás mérésben semmit nem szabadna mutatnia a műszernek, egyedül a 20 MΩ-os állásban ha van rajta olyan, mivel egy 10MΩ-os kisütő ellenállás is van a kondi belsejében. A dióda sem mutathatna semmit dióda mérésben sem. Azt úgy tudod kimérni, hogy ha sorba kötöd a diódát egy 9V-os elemmel, azaz a feszültségmérő és a 9V-os elem közé beteszed a diódát nyitó irányban, akkor 6V körüli értéket kellene hogy mutasson a műszer.
A biztosítékokat pedig nem célszerű patkolgatni mert az eddiginél is nagyobb kárt fogsz csinálni. Nemrég árult itt az apróban valaki mikróba való kondikat. A 4. képen a magnetronról le kell húzni a 2 sarut, és meg kell mérni a tüskék ellenállását a magnetron háza felé, ott sem mutathat a műszer ellenállást. Egymás között igen, ott kb. rövidzárat kell mérni.
(#) ftirius válasza Norbi86 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Szia!
Kondit, biztit és diódát tudok adni.
Következő: »»   121 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem