Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   230 / 245
(#) jani1987 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 23, 2020 /
 
Talán hallottál arról az esetről hogy egy rendszer hiba miatt egy mondjuk 10 dolláros termék ára pár cent volt. Rendelés után nem volt mit tenni annyiért adták.
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 23, 2020 /
 
Ez kis hazánkban sincs így. A visszaigazolásig nem jön létre a szerződés, a bolt megtagadhatja az eladást, mint ahogy te sem vagy köteles vásárolni.
(#) PEXESO hozzászólása Jan 5, 2021 /
 
Sziasztok!
Van egy EMG 1568/A (EMG4655/A) oszcilloszkópom,már többször segítettetek nekem de most újból kérem a segítségeteket.A 110V tápegységben aránylag rövid használat után tönkremegy a 723-as IC,már 5 darab elment belőde,cseréje után újra megy de nem túl hosszú ideig.Tudom,hogy "patrick" kérdésére ketten is írtatok,"Hp41C és VJ72".A C1 időnkénti átvezetését vagy az elkó anyájának meglazulását neveztétek meg a hiba lehetséges okaként.
Leforasztottam a + kivezetést és megpróbáltam megmozdítani az elkót de meg sem mozdult,szilárdan tart,úgy látom az anya nem laza.Lemértem a kapacitását,250 µF-ot mutat a mérő.Az elkó testpontja valószinűleg alul van,nem tudom ellenőrizni.Az anya körül nagyon kicsi a hely nem is tuhom,mivel tudnám meglazítani.
A kérdésem az,hogy hogyan lehetne kiszerelés nélkül leellenőrizni még jobban az elkó állapotát,a másik,hogy mi okozhatja még szerintetek a 723 IC gyakori tönkremenetelét?
(#) VJ72 válasza PEXESO hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Szia!
Ellenőrizd a ZY18-on a feszültséget, az 560 ohmos ellenállásokat és az áteresztő tranzisztort. Az elkó ezek szerint jó fölösleges kivenni. Az ic-k milyen gyártmányúak voltak?
(#) Hp41C válasza PEXESO hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Az én példányomból kivett C1 paramétereit mérve jónak volt mondható, de cseréje után megszűnt a hiba. C1 helyére úgy építettem be egy újat, hogy vastagabb vezetékből hajtottam egy szemet, a kivezetéseket kb 120 fokos szögben a földre forrasztottam. Az új kondenzátor + kivezetésére ráforrasztottam egy vezetéket, amit az alkatrész oldal felől átbújtattam a furaton. Segítségével a helyére húztam a kondenzátort és a - kivezetését beforrasztottam a szembe. A segéd huzalt leforrasztva a + kivezetés is beköthető.
(#) PEXESO válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Az elko az árnyékoló köpeny mellett van olyan helyen,hogy nem tudom,hogyan férnék hozzá komolyabb szétszerelés nélkül,esetleg valami ötlet ezzel kapcsolatban? Örülnék ha valaki a szétszeréssel kapcsolatban tudna segíteni.
(#) PEXESO válasza VJ72 hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
MEV jelzés, ha jó tudom ez magyar gyártmány.Megpróbálok más hasonló(új)kondenzátort bekötni C1 helyett és így járatni,hogy mit fog csinálni.Egyenlőre nem bolygatom az eredeti kondenzátort,sajnos mindenhez nagyon rossz a hozzáférés.Amikor utoljára mértem a ZY18-on jó volt a feszültség az 560 ohmos ellenállások is jók voltak.
(#) PEXESO válasza PEXESO hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Az elko az árnyékoló köpeny mellett van olyan helyen,hogy nem tudom,hogyan férnék hozzá komolyabb szétszerelés nélkül,esetleg valami ötlet ezzel kapcsolatban? Örülnék ha valaki a szétszereléssel kapcsolatban tudna segíteni.
Javított szöveg.
(#) VJ72 válasza PEXESO hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
A MEV 723 nem bírja ott sokáig, keress más gyártótól ic-t.
(#) jani1987 válasza PEXESO hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Ha nincs cél szerszám akkor készíteni kell hozzá. Egy 4-es lemez meg egy sarokcsiszoló és van egy csavar kihajtód. Nyilván ha lenne fotó akkor jobban tudnám miről van szó.
(#) PEXESO válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Szerintem az 1,5mm lemez biztos elfér,esetleg a 2mm maximum.Ha arra kerül a sor csinálok egy csőkulcsot 1,5mm antikor lemezből az jó erős.A képen láthatod,hogy mennyi hely van ott,
(#) granpa válasza PEXESO hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
A kép szerint az elkot kikötötted. Bekötsz (kiszerelés nélkül, kimadzagolva) egy biztosan jót és használod. Ha a jelenség ismétlődik, nem elko hiba.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
(#) PEXESO válasza granpa hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Van egy új elkóm,azt kipróbálom aztán majd meglátjuk mi lesz?
(#) PEXESO válasza VJ72 hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
A MEV 723 ilyen gyenge minőségű? Majd körülnézek milyen 723-as van otthon,Tesla gyártmány van sok de mind fém körtokban.Azonban egyenlőre bent hagyom a MEV723-t és először új elkót próbálok ki.
(#) gkari válasza PEXESO hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
A kimeneten lévő C3, és D16 biztos, hogy jók?
(#) Hp41C válasza PEXESO hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Az alkatrész oldalról csak meg kell támasztani az anyát és a kondenzátor házát forgatva ki lehet csavarni.
Ki tudja, hol lehet még 2N4240 -et kapni?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
(#) VJ72 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Jó helyette a BU 806 a 1553 ba már azt raktak gyárilag.
(#) PEXESO válasza VJ72 hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Én a BU806-al óvatos lennék mivel a Vceo feszültsége csak 200V és a C1 kondenzátoron terhelés nélkül simán lehet több mint 200V,ugyanis ma már a hálózati fesz.230V +10-15%.Nekem már tönkrement így egy új BU806-os.Utána lemértem,205V volt aC1-en.Ezek a mai franzisztorok stb. csak minimális rezervával tendelkeznek.
(#) PEXESO válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Az ötlet jó csak a képcsőburkolat mellett is nagyon kevés a hely.
(#) PEXESO válasza gkari hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Ezeket nem mértem,kiszerelés nélkül nem tudom,hogy le tudom-e mérni pontosan,a hozzáférés meg nagyon nehéz majdnem mindenhol.
(#) blasz válasza PEXESO hozzászólására (») Jan 6, 2021 / 1
 
Nem akarok okoskodni a kondi kiszedésével,én megfúrtam a müanyag anyát egymással szemben és zegerfogot a furatokba téve tekertem ki.
(#) Ge Lee válasza PEXESO hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Semmi baj nincs a MEV723-al, nálam a mai napig teszik a dolgukat, egy sem ment belőle tönkre soha. Ha tönkremegy annak oka van.
(#) PEXESO válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Mostanáig a 723-al és a C1 kondival foglalkoztunk a legtöbbet,"gkari" említette még a C3-at és a D16-ot is.MEV723-t nem tudom megitélni,nincs annyi tapasztalatom.A kondenzátort lemértam 235µF-t és 0,21ohm soros ellenállást mutatott,ez szerintem akár jó érték lehet vagy nem? A legutóbbi esetben amikor a 110v-nál hiba jelentkezett,a fesz.mielőtt kikapcsoltam 85-95V körül ingadozott,ez alapján nincs valakinek ötlete,hogy ezt mi is okozhatta?
(#) PEXESO hozzászólása Jan 6, 2021 /
 
Most egy újabb hibánál kérem a segítségeteket ami nemrég jelentkezett.Mozgatom a fényvonalat felfelé folyamatosan ekkor kb. a második osztásnál visszaugrik kb.fél osztásnyit mag halad tovább egészen fel.Most lefelé megyek a fényvonallal,átjutok az alsó részre majd kb.a második osztásnál visszaugrik kb. a középső osztóvonalra.Ezt mindig megcsinálja ha előzőleg átmentem a másik oldalon az ugrásom.Ha nem megyek át a másik felére akkor folyamatosan mozog fel-le.Ez,hogy miért van még elképzelésem sincs,úgyhogy nagyon szeretném ha valaki tudna tanácsot adni.
Tesztelem a tápegységet is de egyenlőre megy rendesen.Van még más probléma is de azt majd inkább egy másik hozzászólásban.
Sajnos a tápegységek is fűtenek rendesen pedig most még a burkolat sincs rajta.
Videót is szeretten volna feltenni de túl nagy volt.
(#) yo_annesz58 válasza Delinsky hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
aA belinkelt szkóp ügyében van valami fejlemény?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Tepee hozzászólása Márc 1, 2021 /
 
Sziasztok segítséget szeretnék kérni, egy szkóp HV modulját építem újra de nem tudom mivel lehetne kiönteni 16 kV a gyorsító feszültség de a katód is -2000 V. Sima két komponensű műgyanta alapú ragasztó is jó vagy valami speciális műgyanta kell hozzá?
(#) peterpan válasza Tepee hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Alkalmas kitöltő
De hallottam ragasztórúd használatáról is, ismeretlen kV esetén. A 16 Kv NAGYON komoly, inkább a profi cuccot javaslom!
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2021
(#) mohinger válasza peterpan hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Anno színes TV megrepedt sorkimenőjét ragasztópisztollyal "javítottuk" meg. Ott 25KV feszültség volt. Ideiglenes megoldásnak szántuk, aztán kitartott a TV élete végéig....
A Videoton Precision 2000 (Thomson licensz) sorkimenők voltak rendre ilyen hibával. A nagyfesz áthúzott a fókusz kivezetéshez, mert elrepedt a műanyag kivezetés. A későbbi típusok megerősített kivitelűek voltak ezen a részen.
(#) elektroncso válasza Tepee hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Villanyszerelő áruházakban (főleg netes) nézz körül, árulnak kétkomponensű kiöntőanyagot földkábelek toldásához/elágaztatásához (10kV-os kábelekhez használható is van). Ez biztosan megfelel és a rezet sem fogja megmarni.
Tipikusan osztott falú zacskóban van, amit csak össze kell jól nyomogatni és már lehet is önteni vele. Biztos jó lesz a keverési arány.
Példásul ez is jó, 20kV-os.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2021
(#) jethro válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Vianova műgyanta.
Következő: »»   230 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem