Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés
 
Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   79 / 83
(#) szs válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Mobilinternethez valami "dinamikus" IP-t használnak, amit ugyan pontosan nem is tudok elmagyarázni, de ha megszakítom a kapcsolatot és újraindítom, akkor másik lesz.
Ezt régen használtam is, amikor több dolgot akartam letölteni, de az IP miatt várnom kellett volna 60 percet.

Éllenben:

Idézet:
„nem akarja hogy adott időben és helyen történő írása, akármilye visszakövethető, hozzá köthető legyen”

Van annak az eszköznek egy megváltoztathatatlan azonosítója, ha követni akar, aki tudja, hogyan kell, az ezzel nem csak azt fogja tudni, hogy te vagy, hanem azt is, melyik kocsmában (mert látja, hogy annak a wifijén lógsz)
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2020
(#) kendre256 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Már 2012-ben is ismert volt a digitális ujjlenyomat, amihez semmi szükség nincs semmilyen ip címre.Bővebben: Link
(#) szs hozzászólása Dec 30, 2020 /
 
Visszatérve a topic (és a kérdés) valódi témájához, még mindig úgy érzem, ha már antenna a kertben, hát célszerűbb egy "körsugárzót" felállítani, hiszen a cél pontosan az lenne, hogy a kert minden pontjáról elérhető legyen az internet (wifi). Ha yagi-t állít fel, az iránysugárzó.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2020
(#) kendre256 válasza szs hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Függ attól is, hogy milyen a kert. Egy inkább hosszú-keskeny telek esetén indokolt az iránysugárzó, egy ismerősnél pont ilyet szereltem fel. A hosszú kert "közepén", az épülettől kb. 50 méterre volt egy kerti grill, ott is szeretett volna internetezni. A ház belsejéből a falakon keresztül nem volt elég jel. Ezért a házon kívül lett felszerelve egy további router egy fedett terasz alá (ahol szintén szeretnek internetezni) egy yagi antennával. Így a yagi (a közelség miatt) a teraszon is adott elég jelet, meg a távolabbi grillező helyen is jó térerő lett.
(#) Tyson5 hozzászólása Dec 30, 2020 /
 
Idézet:
„Egyrészt valóban egy jó eszköz kell (bármihez), nem három gyenge.”


Az egyik a szolgáltatóé (modem+wifis router egyben), a másikat a szolgáltató adta (dlink), csak a tplinket vettük mi.
Pár éve még 1 wifis router is elég volt (egy régi tp link), 3-4 házzal arrébb az utcán is fogtam a jelet a régi telefonommal. Ugyan ezt a régi routert elővettem, de néhány méterrel arrébb már ennek se fogom a jelét.
Lehet a telefonnal van a baj?
Samsung galaxy A70,
Samsung galaxy A51,
Huawei P20 lite

Tehát jó középkategóiájú telefonok.

Idézet:
„Másrészt: nem tudom felfogni, mit kénytelen az ember WIFI-n internetezni a kertjében, hogy nem elég az telefonelőfizetéséhez tartozó több gigányi adatkeret. Ez a csakazértis wifizünk, ha van értelme, ha nincs.”

Nekem speciel 3Gb adatkeretem van havonta, pár éve még elképzelni se tudtam hogy lehet ennyit elhasználni, de az utóbbi időkben nagyon megugrott a "fogyasztás". 1 óra youtube 2Gb adatot leszív (34Mb/perc) a telekom saját közlése szerint. Ha kiülök a kertbe vagy kimegyek a mellékbe és megnézek 1 videót, vagy zenét indítok pillanatok alatt elfogy a keret.

Idézet:
„ha már antenna a kertben, hát célszerűbb egy "körsugárzót" felállítani, hiszen a cél pontosan az lenne, hogy a kert minden pontjáról elérhető legyen az internet (wifi). Ha yagi-t állít fel, az iránysugárzó.”


Úgy gondoltam, hogy a kert elejébe teszem a yagit, a kert pedig hosszúkás alakú.

Vagy inkább a kertbe egy jó antennájú vevőt és jeltovábbítót/ismétlőt tegyek?
(#) szs válasza Tyson5 hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Idézet:
„Ha kiülök a kertbe vagy kimegyek a mellékbe és megnézek 1 videót, vagy zenét indítok pillanatok alatt elfogy a keret.”

A kertben. Hm... Az élet alapja a kertben wifizés...

De a lényeg az: ha odakint szeretnél internetezni, akkor tényleg az egyik wifis-routert kell kivinned, jól megvédeni az időjárás viszontagságaitól. Menni fog, ha a házadban működik, szabad téren (ahol nincs is annyi akadálya) jól fog működni

Én most kimegyek az udvarra, megsimogatom a kutyusokat.
Aztán bemegyek a "mellék" be, vágok némi fát.
Internetezni idebent fogok.
Mindent ott, ahol értelme van, ritkán simogatom a fűrészt wifin
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2020
(#) kendre256 válasza Tyson5 hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Idézet:
„Pár éve még 1 wifis router is elég volt (egy régi tp link), 3-4 házzal arrébb az utcán is fogtam a jelet a régi telefonommal. Ugyan ezt a régi routert elővettem, de néhány méterrel arrébb már ennek se fogom a jelét.”

Nagyon megszaporodtak a wifik, és a zavar miatt már nem lehet ugyanúgy használni egy régen jól működő wifit akár ugyanazzal a telefonnal is. Lehetnek olyan wifis cuccok is (pl. kamerák) amelyek ugyanezt a frekvenciát használják, de pl. a más üzemmód miatt nem is látszanak a telefon, notebook AP listájában, csak a zavart növelik.
Szerintem az új telefonok is lehetnek érzéketlenebbek, mint a régebbiek. (Azon mindig elgondolkodom, hogy egy teljesen fém hátlappal árnyékolt telefon antennái (GSM, wifi, blutooth) vajon mennyivel rosszabbak, mint egy műanyag házas telefoné.)
(#) Tyson5 válasza szs hozzászólására (») Dec 30, 2020 / 1
 
Idézet:
„A kertben. Hm... Az élet alapja a kertben wifizés...”

Idézet:
„Mindent ott, ahol értelme van, ritkán simogatom a fűrészt wifin”

Köszönöm az életviteli tanácsokat. Ha már úgy is egész nap a gép/telefon előtt kell ülnöm, mondjuk tanulás miatt, vagy csak online nézek valamit, akkor inkább teszem azt kint a szabadba, friss levegőn, vagy a napon, mint bent a 4 fal közt (persze nem télen)

Idézet:
„Szerintem az új telefonok is lehetnek érzéketlenebbek, mint a régebbiek.”


Ez egészen biztos
(#) szs válasza Tyson5 hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Na, kint voltam. Azonkívül, hogy vizesek a kutyák, meg fűrészpor jön a fából még annyit tudok elmondani:
-a routertől 25 m-re volt WIFI-m, csupa sár lett a bakancsom a szántásban. Értem, hogy nálad olyan üveg van az ablakban, amin valami bevonat lehet, nekem hagyományos üveg van, ezért nem kellett kivinnem a routert, maradt a helyén.
De ha te kiviszed az egyiket az udvarra, hát működni fog.

Én mindig szívesen kísérletezek, most is szívesen kipróbáltam helyetted.
Azmeg, hogy magánvéleményem is van a dologról, hát istenem. Én kipróbáltam a dolgot, elmondtam, csaerében a véleményemet is meg kellett hallgatnod.
De egyetértened nem okvetlen kell, azt nem mondtam .
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2020
(#) Tyson5 válasza szs hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Mindenesetre megrendeltem a yagit, ha más nem, akkor a régi routerre kötöm rá, rosszabb nem lesz kint a wifi
Ha megjön január-február környékén jelentkezek az eredménnyel!
(#) Tyson5 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Idézet:
„A 4 antennás wifi kétsávos (2,4 és 5 GHz-es), és itt jönnek a kérdések:
-egysávos antennák vannak-e rajta (pl. 2 db 2,4 GHz-es és 2 db 5 GHz-es), és
-ha egysávosak, melyik antenna melyik sávon megy?
-vagy kétsávosak az antennák?
-ha kétsávosak, találsz-e kétsávos irányított antennát?”


Most játszottam egy kicsit egy a routerrel és egy wifi jelerősségmérő appal.
Routeren 4 antenna csatlakozó, amikbe egysével belepróbálgattam az antennákat és közben mértem a wifi jelerősséget 5 és 2.4GHz-en.
2db 2.4 és 2db 5GHz-es antenna van
(#) kendre256 válasza Tyson5 hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Csak óvatosan a kísérletekkel, mert nem mindegyik adó szereti, ha antenna nélkül, vagy nem hozzá való antennával próbálod! A professzionális adókat ellátják védelemmel, de a wifi routerek adói nem ez a kategória. Viszont a wifi routerek adóinak olyan kicsi a teljesítményük ( a profi adók 10-100-1000W-os teljesítményéhez képest), hogy talán nem mennek tönkre. A mikrotikes routerboardok csatlakozóin (amelyeknek ugyanilyen kicsi teljesítményű adója van) van egy figyelmeztető felirat, hogy antenna nélkül ne használjuk.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
(#) Tyson5 hozzászólása Jan 6, 2021 /
 
Korábban hallottam több drónostól, hogy a drónok is 2.4GHz-en működnek, ami az európában érvényes 100mW-os korlátozás miatt nem túl előnyös. Viszont (talán) amerikában ennél valamivel többet engednek? Utánaolvastam, de nem nagyon találtam pontos infót róla. 1-2 helyen olvastam, ha átállítjuk a wifi router beállításiban a régiót pl amerikára, akkor valamivel nagyobb teljesítményt tud (ami ott megengedett).

Hol engedik a legnagyobb teljesítményt?
Kipróbáltam az egyik routeren, de nem vettem észre változást. Lehet a time configurationt is állítani kellene
(wifi analyzerrel mértem androidos telefonnal)
(#) kendre256 válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 6, 2021 / 2
 
Ha a routeredet át tudnád állítani mondjuk 10W-ra, akkor a telefonod lehet, hogy még kilométerekről is látná a routered azonosítóját. Rákapcsolódni viszont nem tudna, mert a telefonod teljesítménye nem lenne 10W-os, meg az antennája sem lenne jobb, és nem tudnának "beszélgetni". Ezért semmi értelme az "erősebb" wifi routernek. Az "erősebb" antennának van értelme, mert az oda-vissza növeli a jelet (cserébe viszont csak szűkebb irányokba sugároz, fókuszálja a rádióhullámokat, mint a zseblámpaizzó fényét a tükör).
(A boltokban sokszor mondják az eladók, hogy "erősebb router", de ez nem nagyobb rádiós teljesítményt jelent, hanem több antennát, több üzemmódot, nagyobb sebességet.)
A teljesítmény 10-szeresére növelése különben 10 dB-lel növelné a jelet. 10 dB wifis kapcsolatokban nem túl sokat jelent. A wifi kapcsolatokban sokszor nincs szabad tér, a mobil eszköz sokszor mozog, a térerő nagyon sokat tud változni. Próbáld megnézni a Wifi Analyzer appal a routered térerejét. Figyeld meg, hogy mekkora változást okoz, hogy a router és a telefon között van a tested, egy fal, vagy csak elfordulsz a telefonoddal. Ezek simán 10-20 dB változásokat okoznak.
(#) Joe_001 válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Szia!
Ne keresd, Üzbegisztánban.
(#) Joe_001 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Szia!
Csak egy kis mobiltörténet, Kezdetekben, mikor a környékben csak egy 900-as cella volt az is Szegeden, egy olajos ismerősömnek volt egy táskás 10 W os Motorolája. Szentesen már nem volt konnektje, de ha felment a kompresszorház tetejére tökéletesen be bírt jelentkezni. Hm! 10W !!! Ma ezeknek az extrém nagy teljesítményű gépeknek esélyük sincs még bejelentkezni, a szerver letiltja.
(#) Joe_001 válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Szia!
Akkor ad nagyobb teljesítményt, ha a hardwer is tudja. Pl Mikrotik routrerba van olyan Atheros csipes PcmciaE kártya ami nem 100 mW-os.
(#) kendre256 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
A "táskás" szerintem még 450 MHz-es lehetett, és akkor a hatalmas cellák miatt a bázisállomások teljesítménye is sokkal nagyobb volt a mai mikrocellás bázisállomásokénál. Ott mindkét irányban volt elég nagy teljesítmény, máshogy nem is tudtak volna működni a kevés cella miatt.
(#) Ge Lee válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
A routerben nem hiszem hogy lenne plusz teljesítmény lehetőség régiótól függetlenül sem, mert akkor azt látnod kellene a beállításaiban. A quadkopter az más dió, mert ott valóban van külön EU szabályozás (idéntől meg pláne lesz mert nálunk még engedélyhez, vizsgához is kötik), amit a menüben lehet állítani. De ez a beállítás inkább korlát, pl. nem enged bizonyos magasság fölé stb. A távolságot elsősorban itt is az antenna nyereségével növelik. Ami nekem van azon is van ugye a 2db mezei botantenna (1 a gépnek, 1 a kamerájának), amivel tud kb. 5-600 méter hatótávot. Ha felhúzom rá azokat a kis réz parabolákat amit a kínai külön árul hozzá akkor egyből van 1,5km hatótávom. Ha meg ki van ekecselve belőle az antenna ragasztása, a helyére be van ragasztva egy SMA, abba meg bedugva egy külső irányított antenna, akkor már 5km lesz a hatótáv.
(#) Joe_001 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Nem, 900-as volt. Mint említettem Szeged első cellájába tudott belépni, Szentes mellől.
(#) Tyson5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
https://www.thingiverse.com/thing:19548
Tehát akkor egy ilyet érdemes lenne nyomtatni a router antennájára és a kert felé irányítani?
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 7, 2021 / 1
 
Ne erősködj, az csak 450 MHz -es NMT lehetett. Szentes mellől akkor se, most sem lehetne belépni ilyen távolról, ha csak egy bázisállomás lenne, akkor se GSM -el, még NMT -vel is küzdeni kellett.
A 900 MHz -es GSM hálózatban (legalábbis használatban) 1 W -os volt a legnagyobb teljesítmény, és Magyarországon nem is lehetett nagyobb teljesítményűt beszerezni.
Az 1992 -es tavaszi BNV - volt kiállítva először egy 900 MHz -es GSM mintahálózat, azzal érkezett 10 db Motorola (Storno) hordozható készülék (amit vissza is vittek), ami pont úgy nézett ki, mint a 450 MHz -es, (a kézibeszélőjébe kellett a teljes kártyaméretű SIM kártyát betolni) de ezek közforgalomba nem kerültek. De ez is csak 2 W -osak voltak már akkor is szabvány szerinti teljesítmény szabályzással 64 fokozatban.
Egyébként a 450 MHz -es NMT telefonok is rendelkeztek teljesítmény szabályzással, amit a bázisállomások vezéreltek. 15, 5, 1 W lépcsőkben. Az NMT bázisállomási adók 50 W -osak voltak, ebből 1 - 4 W ki is sugárzódott.
(#) pucuka válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Lehetnek nagyobb teljesítményű 2,4 GHZ -es eszközök, de ezeket csak kizárólag beltérben lehet használni, és bejelentési kötelezettség is van.
A drónok frekvencia használata pedig külön téma, a 250 g -nál kisebbek játéknak minősülnek, azokon használhatsz 2,4 GHz -es vezérlést. Az ennél nagyobbak légijárműnek minősülnek, pilótavizsga, a repülésekhez útvonalterv, engedélyek stb szükséges, mint minden légijárműnél, a használható frekvenciák a légiforgalmi frekvencia készletből kiosztva.
(#) kendre256 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Most van változás a drónok kezelésében. Csak az EU-ban számít a 250g-nál kisebb játéknak, Magyarországon 120g a határ. Ha meg kamera is van rajta, akkor akármilyen kicsi, nem játék, és pilótavizsga, engedély stb. kell hozzá. Bővebben: Link
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Azért a 100 m -es hatótávhoz, pláne a levegőben nem szükséges orbitális teljesítmény növelés.
Azt tudtam, hogy változik, pontosabban elkészült a dróntörvény, de érintettség hiányában nem követem túlzottan az ezirányú fejleményeket. mondjuk azért kellően megdöbbentem, amikor egy videón egy amerikai fazon a kamerás drónjára egy pisztolyt erősített, és célbalőtt vele. Messzemenően egyetértek a szigorú szabályozással, ami nem teszi lehetetlenné, de ellenőrizhetővé teszi ezt a fajta tevékenységet.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
(#) Tyson5 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
A szabályozás célja nem pont ez, főleg magyarországon. Az engedélykérő appban valószínűleg nem lesz olyan rubrika, amivel jelezheted, hogy fegyvert akarsz a drónra erősíteni. Mivel ez egy politika mentes fórum, így inkább csak annyit írnék, hogy nem lehet lakott (bizonyos magán) területek fölött drónozni, főleg kamerával.

Nem tudom más országokban hány mW-al mehet a wifi, gondolom max. 2-300mW körül lehet. Ez ugye +3-4dB lehet, ami ugyan nem sok, de egy gyengélkedő wifi kapcsolatnál jól jöhet.

Idézet:
„Ha a routeredet át tudnád állítani mondjuk 10W-ra, akkor a telefonod lehet, hogy még kilométerekről is látná a routered azonosítóját. Rákapcsolódni viszont nem tudna, mert a telefonod teljesítménye nem lenne 10W-os, meg az antennája sem lenne jobb, és nem tudnának "beszélgetni". Ezért semmi értelme az "erősebb" wifi routernek. Az "erősebb" antennának van értelme, mert az oda-vissza növeli a jelet”


Erősebb antenna lesz, de +néhány dB adó oldalon pont arra elég, hogy lássa a telefon, mert sűrűn ledobál a wifiről, ha meg már ledobott szinte a router mellé kell állni, hogy újra megtalálja a wifit.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
(#) Joe_001 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Nem erősködök, a 450-es nem Szegedre lépett be.
(#) NaLa válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Szentes-Szeged távolság ha jól emlékszem 45km körül van. A GSM rendszer max. cellasugara 35km (a hozzáférési Random Access Burst miatt), ezért nem valószínű a 900MHz-es GSM összeköttetés. (Hacsak a BS és MS távolság mégis 35km-en belül lett volna.)
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2021
(#) pucuka válasza NaLa hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Jól mondod, az analógnál nincs ilyen korlát, de a GSM -nél van.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Igen, GSM2 generációnál elméleti határ a 35 km az időzités miatt.
Szokás is használni a "Time Advance"-t háromszögeléssel durva helymeghatározásra.
De ez nem rádiótechnikai, hanem rendszertechnikai kérdés.
Mindkettőtöknek tökéletesen igaza van.
Következő: »»   79 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem