Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos sütő
 
Témaindító: gall70, idő: Márc 22, 2012
Lapozás: OK   3 / 6
(#) Jonas hozzászólása Aug 19, 2020 /
 
Sziasztok!
Hamarosan készülünk bekötni egy 7,4kW-os indukciós tűzhelyet, és egy ~2,5kW-os sütőt (sütőt nem tudom még pontosan mennyi). A tűzhely 2x16A-t igényel, a sütő sem több 16A-nál biztosan. A házba 3x32A van bevezetve, szóval az ellátással sincs baj, más extrém fogyasztó nincs.
Az egész eszköz (indukciós főzőlap+sütő) ellátása 3x16A-el fog történni értelem szerűen, 2 fázis a főzőlapnak, a másik 1 pedig a sütőnek. Van is itthon éppen egy 3x32A-es biztosíték. A kérdés csupán annyi, hogy mennyire problémás ha ennyire túl van méretezve a biztosíték, hogy konkrétan akkora biztosíték védi az egész főzőrészt, mint az egész épületet? Vagy mindenképp be kéne szerezni neki igényesen 3x16A-es biztosítékot?
(#) Tomi111 válasza Jonas hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Szerezz be 3×16A-est! Gondolom a tűzhelyhez a vezetékek/kábel 5×2,5-es lesz. Ezt nem biztosíthatod 32A-ral! Baj esetén pl. leéghet a vezeték, de a kismegszakító nem old le.
(#) Jonas válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Mivel a garanciában ki van kötve, hogy 4-es vezetékeket kell neki használni, ezért 5x4-est fog kapni. De gondolom ez nem változtat azon amit írtál.
(#) Atti128 hozzászólása Szept 1, 2020 /
 
Sziasztok Elektrolux önálló villanysütő F8 hibájára valaki tud tippet adni. Google nem a barátom.

Köszi
(#) kowi hozzászólása Szept 11, 2020 /
 
Ha valaki belefutna ebbe a gyönyörű konstrukcióba... Whirlpool AKP/IX
Áramszünet után semmit nem csinál-Optocsatoló mellett van egy Tl431CLPE3 Referenciafeszt állít elő, táp íc mellett 2 db dióda Uf4005 ezek cseréje után ismét tökéletesen működik. Sajnos a gyári szervizmanuálban sincs rajz magáról a panelról. De ez nem is kell a működéséhez csak rövidre kell zárni a reléjére menő vezetékeket. Ez pusztán csak egy időzítő.
(#) tikitaki hozzászólása Dec 16, 2020 /
 
Sziasztok!
Olyan problémám van a Teka villany sütővel, hogy bekapcsolás után spontán kikapcsol. Ekkor a bekapcsolót kikapcsolva majd újra bekapcsolva működik, addig amig kikapcso és " a játék" kezdődik. Szóval ilyen eszközzel ünnep előtt macerás. Én arra gondolok, hogy a kapcsoló megadja magát.Ezért kérdezem hozzáértők véleményét.
Ti mit gondoltok?
(#) zolika60 válasza tikitaki hozzászólására (») Dec 16, 2020 /
 
Van benne egy hőkioldó valószínűleg az kapcsolja le, mert túl melegnek "érzi".
(#) malay hozzászólása Dec 17, 2020 /
 
Jó napot! Egy régi Zanussi sütőben elégett a légkeverés fűtőszála, gyári szám alapján kicseréltem. Ami újkeletű, hogy ha a dugaljba bedugom jelöléshelyesen, tehát kék szál null, barna fázis, zöld-sárga föld, akkor a hőfokszabályzó visszajelzőfénye gyengén, de világít, ha bekapcsolom a fűtőszálat akkor erősen. Ha fordítva dugom be, akkor minden rendeltetésszerűen működik, alapból nem világít kicsit se a jelzőfény. A visszajelzőfény alapból megkap egy fázist, és a hőfokszabályzó nullát kapcsol rá. A visszajelzőfény egy led, mely kapott egy n4007 diódát és egy 50k ellenállást, az 50Hz vibrálást úgye látjuk.
Mi lehet az ok ennek a jelenségnek?
(#) tikitaki válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
Persze azt is vizsgálni fogom, de valami kontakt hibára gondolok a bekapcsolóban, mert pl. spontán kikapcsol - nincs világitás és a sütő ajtót kinyitni majd vissza csukva / engedve a rugó hatásnak újból van világitás. A kapcsoló tengelye is szokásostól bőven eltérően kotyog. De majd beszámolok bevizsgálásról. Köszi a tippet.
(#) rugoman hozzászólása Jan 16, 2021 /
 
szevasztok,
átkozott whirpool sütőhöz kéne kis segítség: sütögetett, sütögetett, egyszercsak leverte a megszakítót (volt már ilyen) ámde azóta sekép, a lámpa is csak lámpa üzemben világít, ha bármilyen sütésre tekerem a választót elalszik és csak a semmi történik. ötlet? (azon kívül, hogy felgyújtom ezt a sz@rt...)
(#) VIM válasza rugoman hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Szia! Valószínű, hogy a kapcsolóóra kikapcsolódása okozza, vagy a hőbiztosíték kiolvadt. (le kell tölteni)
(#) kerekes389 hozzászólása Jan 25, 2021 / 1
 
Sziasztok!

Egy újabb sikeres javítás történetét szeretném közzétenni, hátha más amatőr szerelők is kedvet kapnak az elromlott otthoni készülékek megjavításához. Pár napja a TEKA HA-850 elektromos sütőnk elromlott. Nyilván akkor, amikor a feleségem már éppen tette volna be az előkészített olívás kenyértésztát. A kijelző működött és reagált a gombokra, de a nagyfeszültségű funkciók nem nem indultak el. Némi szentségelés, hálózati kismegszakító , biztosíték és vezetékellenőrzés után látszott, hogy ez nem egy egyszerű hiba, ezért a kenyér a szomszéd sütőjében sült ki. A következő napokban a sütőt teljesen szétszedtem és minden alkatrészt megvizsgáltam. A vezetékek, a csatlakozók, a 4 fűtőszál, a választókapcsoló, a hőmérséklet beállító gomb, a fűtőventilátor, a hűtőventilátor, a termosztát, a hőkioldó biztosíték, az ajtóra szerelt megszakítókapcsoló, a sütőtérlámpa, stb. mind jónak bizonyult, így a figyelmem a táppanel és a vezérlőpanel felé fordult. A táppanelen lévő trafó nem volt szakadt, szépen megjelent a szekunder kapcsokon a 17V és a 10V feszültség, a mini diódahidak jól egyenirányítottak, az elektrolit kondenzátorok ESR mérővel kimérve is jónak bizonyultak. A táppanelen van egy Finder 24V-os relé, amit a vezérlőpanel elektronikája nyit-zár. Ez a relé nem kapta meg a kb. 20V-ot ezért nem indultak a 240V-os váltóáramú funkciók (előmelegítés, sütés, grillezés, stb.). A védődióda nyitófeszültsége kicsit alacsony volt (0,4V) de mivel Zener, jónak tűnt. Követtem a kisfeszültséget a vezérlőpanelre, ami egy 6 vezetékes kábelszalaggal kapcsolódik a táppanelhez. Ott az vezérlő IC-k egy-egy BC847B SMD tranzisztoron és 10K-s ellenállásokon keresztül kapcsolják rá a 20V-ot a relé sarkaira, illetve egy csipogóra, ami visszajelez, ha végrehajtott valamilyen felhasználói utasítást a készülék. A vezérlőpanelen az összes ellenállást, diódát, LED-et, tranzisztort megmértem, nagyítóval szakadást nem találtam. Ekkor mindent újra és újra megnéztem de a sok fejvakarás és hümmögés után kezdtem beletörődni a vereségbe. A sütőt kívül belül kitakarítottam de csak nézegettem és törtem a fejem. A vezérlőpanel 49,900 Ft, a táppanel 24,900 Ft, ami ha szerelőt hívnék még jó pár 10,000 Ft kiszállási/szerelési díj. Jajj. Néhány nap pihenő után, a feleség zsörtölődő pillantásai hatására, friss fejjel, újra elkezdtem méricskélni. A sok méregetés alkalmával a táppanelen lévő relé 1N4148 Zener védődiódája egyre gyanúsabb lett, hiába nem volt szakadt vagy rövidzáras, ezért elmentem és vettem egyet, potom 3,18 Ft(!!!) -ért. Beforrasztottam és .... a relé behúzott, a sütő elindult, a kedvem megjavult a feleségem újra szóba állt velem.
Tanulság: ha valami gyanús, annak oka van. Ha filléres az alkatrész, inkább cseréljük ki, kizárva legalább egy okot a további hibakeresésben.

Ez az alkatrész lett a megoldás:
1N4148 dióda @ Kontel = 3,18 Ft
(#) Feri38 hozzászólása Feb 23, 2021 /
 
Sziasztok van egy 400 v elektrolux sütőm szeretném bekötni 230 voltra mivel nincs 400 v a házba
Megoldható lenne valahogy szerintetek?
(#) Ge Lee válasza Feri38 hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Biztos, de lassabban fog majd felfűteni. A belső kapcsolását kéne kideríteni, hány fűtőszál van benne (2 vagy 3 szokott lenni) és azok hogyan vannak kötve/kapcsolva.
(#) VIM válasza Feri38 hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Szia! Az L1, L2 pontokat (1-2) átkötöd és oda kell kötni a fázist, a nullát pedig az átkötésre a (4-5) pontokra (a földelés az adott).
(#) Feri38 hozzászólása Feb 23, 2021 /
 
Ki probáltam amit VIM irt de meg se mukkan a sütő
(#) Feri38 válasza VIM hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Kipróbáltam amit írtàl de meg sem mukkan a sütő
(#) VIM válasza Feri38 hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Talán a sorkapocs mögé kellene nézni, hogy azokon a pontokon van e bekötés egyáltalán. Ha az átkötés hátoldalán nincs kivezetés kötve akkor az nem lesz kötési pont. Akkor az 1-2 pontokra kell kötni a L és N betápot.
(#) Burani válasza VIM hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Nekem is hasonló a problémám (5 éves whirpool sütő). Sütögetett és egyszercsak levágta a biztosítékot. Próbáltam újrakapcsolni, de már a programválasztó gomb tekerésekor ismét levágja a biztosítékot.
Mi lehet a probléma?
(#) Gafly válasza Burani hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Nekem például az volt, hogy felrepedt hosszában a fűtőpatron (ha ez segit).
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Ápr 1, 2021 /
 
Sziasztok. Van egy AEG sütőm ami egyszer csak úgy döntött, hogy Demo módba lép és az istennek nem akar onnan kilépni. Kaptam hozzá leírást, de hiába követem az ott leírtakat ami szerintem nem teljesen egyértelmű egyszerűen nem reagál rá. A demo módba elérhető összes funkció működik.. mindenre reagál, de a fűtő elemek és ventillátorok nem mennek. Minden segítséget előre is köszönök.
(#) Agika90 hozzászólása Ápr 2, 2021 /
 
Sziasztok!

Van egy whirlpool elektromos beèpîthető sütőm,ami 4napos .
Tegnapi napon többször elment az áram és azóta 1szer működik egyszer nem .
Eddig 2 hibakódot dobott fel: F01,F24 .
Van aki tudja esetleg ez mit jelent?

Köszönöm
(#) VIM válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Ápr 2, 2021 /
 
Szia! Be kell állítani a "pontos időt" (napi időt).
(#) Agika90 válasza VIM hozzászólására (») Ápr 2, 2021 /
 
Beállítottam el is indul . Kb. 1órára bekapcsoltam ,amikor leállítottam Kb eltelt fèl óra / óra és villogott megint f24
(#) Gafly válasza Agika90 hozzászólására (») Ápr 2, 2021 /
 
Simán lehetett közben megint kimaradás, amit nem vettél észre...
(#) granpa válasza Agika90 hozzászólására (») Ápr 2, 2021 /
 
Tehát garanciális; szakszervíz! Ne vesződj vele, mert lehet, hogy megnyekkent az elektronikája.
(#) Bártfai Ferenc válasza VIM hozzászólására (») Ápr 3, 2021 /
 
Meg történt. Jelen esetben a napi idő azért világít mert demó módba van.. Ha nem lenne beállítva az idő akkor se a sütési funkció, se a hőfok nem jelenne meg.
(#) szs válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Ápr 3, 2021 /
 
Idézet:
„úgy döntött, hogy Demo módba lép és az istennek nem akar onnan kilépni. Kaptam hozzá leírást, de hiába követem az ott leírtakat ”


-2 másodpercig nyomja a kiválasztás gombot, majd 2másodpercen belül nyomja meg a - gombot.

Ezt csináltad?
(#) Tibi15310 hozzászólása Okt 10, 2021 /
 
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne:
adott egy whirpool sütő, aminek az egyik fázisába belevágott a villám.
Kerámia lapok, amik a sütő elejéről kapcsolhatóak, mind működnek.
Sütő kijelzőjén F01 hibaüzenet, ami a szervíz szerint elektronikai hiba.
Panel tápja működik, IC-nél feszültség rendben, kvarc működik.
Túlfeszültség dióda D007 rendben.

Valakinek vmi tipp esetleg??
Köszönöm szépen
(#) rapido hozzászólása Márc 2, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy beépíthető (beépített) elektromos sütő meghibásodása kapcsán kérnék segítséget.
Előzmények:
A sütő feletti főzőlapon túlforrt a levesvíz, kifutott a főzőlapra, elárasztva a gázégőket is.
Ezzel egyidőben azonnal lekapcsolt a Fi relé.
Mindent letörölgettünk, az égőket szárazra tisztítottuk és újra visszanyomtuk a Fi relét. Minden a szokásosan működött.

Aztán vagy 12 órával később újra elment az áram a lakás azon áramkörén, amelyiken a gáztűzhely és az elektromos sütő van. Megint lekapcsolt a Fi relé. Amikor vissza akartuk kapcsolni, azonnal leverődött újra, közben pedig azt tapasztaltuk, hogy az elektromos sütő kapcsológombjai környékén szikrázik a sütő.
Miután a sütőt kihúztuk a konnektorból, a Fi relét vissza lehetett kapcsolni és volt áram az adott áramkörön.

Úgy tűnik, hogy a kiforrt víz nem csak lefolyt a sütő felületére (ablakára), hanem befolyhatott a kapcsológombokhoz is és zárlatot okozott.
Pár nap múlva leszereltem a sütő burkolatát és nem láttam a mögötte lévő részen és a gomboknál nedvességet. Amikor újra áram alá helyeztem megint leverte a Fi relét.
Itt meg is állt a tudományom.

- Merre keressem a hibát?
- Milyen tüneteket kell keressek (égés, elszíneződés,...)?
- A kapcsológombok cseréjével lehet ezt csak megoldani, vagy a zárlat átmehetett másik alkatrészekre is?
Előre is köszönet, ha tud valaki segíteni.
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem