Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos sütő
 
Témaindító: gall70, idő: Márc 22, 2012
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Jonas hozzászólása Aug 19, 2020 /
 
Sziasztok!
Hamarosan készülünk bekötni egy 7,4kW-os indukciós tűzhelyet, és egy ~2,5kW-os sütőt (sütőt nem tudom még pontosan mennyi). A tűzhely 2x16A-t igényel, a sütő sem több 16A-nál biztosan. A házba 3x32A van bevezetve, szóval az ellátással sincs baj, más extrém fogyasztó nincs.
Az egész eszköz (indukciós főzőlap+sütő) ellátása 3x16A-el fog történni értelem szerűen, 2 fázis a főzőlapnak, a másik 1 pedig a sütőnek. Van is itthon éppen egy 3x32A-es biztosíték. A kérdés csupán annyi, hogy mennyire problémás ha ennyire túl van méretezve a biztosíték, hogy konkrétan akkora biztosíték védi az egész főzőrészt, mint az egész épületet? Vagy mindenképp be kéne szerezni neki igényesen 3x16A-es biztosítékot?
(#) Tomi111 válasza Jonas hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Szerezz be 3×16A-est! Gondolom a tűzhelyhez a vezetékek/kábel 5×2,5-es lesz. Ezt nem biztosíthatod 32A-ral! Baj esetén pl. leéghet a vezeték, de a kismegszakító nem old le.
(#) Jonas válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Mivel a garanciában ki van kötve, hogy 4-es vezetékeket kell neki használni, ezért 5x4-est fog kapni. De gondolom ez nem változtat azon amit írtál.
(#) Atti128 hozzászólása Szept 1, 2020 /
 
Sziasztok Elektrolux önálló villanysütő F8 hibájára valaki tud tippet adni. Google nem a barátom.

Köszi
(#) kowi hozzászólása Szept 11, 2020 /
 
Ha valaki belefutna ebbe a gyönyörű konstrukcióba... Whirlpool AKP/IX
Áramszünet után semmit nem csinál-Optocsatoló mellett van egy Tl431CLPE3 Referenciafeszt állít elő, táp íc mellett 2 db dióda Uf4005 ezek cseréje után ismét tökéletesen működik. Sajnos a gyári szervizmanuálban sincs rajz magáról a panelról. De ez nem is kell a működéséhez csak rövidre kell zárni a reléjére menő vezetékeket. Ez pusztán csak egy időzítő.
(#) tikitaki hozzászólása Dec 16, 2020 /
 
Sziasztok!
Olyan problémám van a Teka villany sütővel, hogy bekapcsolás után spontán kikapcsol. Ekkor a bekapcsolót kikapcsolva majd újra bekapcsolva működik, addig amig kikapcso és " a játék" kezdődik. Szóval ilyen eszközzel ünnep előtt macerás. Én arra gondolok, hogy a kapcsoló megadja magát.Ezért kérdezem hozzáértők véleményét.
Ti mit gondoltok?
(#) zolika60 válasza tikitaki hozzászólására (») Dec 16, 2020 /
 
Van benne egy hőkioldó valószínűleg az kapcsolja le, mert túl melegnek "érzi".
(#) malay hozzászólása Dec 17, 2020 /
 
Jó napot! Egy régi Zanussi sütőben elégett a légkeverés fűtőszála, gyári szám alapján kicseréltem. Ami újkeletű, hogy ha a dugaljba bedugom jelöléshelyesen, tehát kék szál null, barna fázis, zöld-sárga föld, akkor a hőfokszabályzó visszajelzőfénye gyengén, de világít, ha bekapcsolom a fűtőszálat akkor erősen. Ha fordítva dugom be, akkor minden rendeltetésszerűen működik, alapból nem világít kicsit se a jelzőfény. A visszajelzőfény alapból megkap egy fázist, és a hőfokszabályzó nullát kapcsol rá. A visszajelzőfény egy led, mely kapott egy n4007 diódát és egy 50k ellenállást, az 50Hz vibrálást úgye látjuk.
Mi lehet az ok ennek a jelenségnek?
(#) tikitaki válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
Persze azt is vizsgálni fogom, de valami kontakt hibára gondolok a bekapcsolóban, mert pl. spontán kikapcsol - nincs világitás és a sütő ajtót kinyitni majd vissza csukva / engedve a rugó hatásnak újból van világitás. A kapcsoló tengelye is szokásostól bőven eltérően kotyog. De majd beszámolok bevizsgálásról. Köszi a tippet.
(#) rugoman hozzászólása Jan 16, 2021 /
 
szevasztok,
átkozott whirpool sütőhöz kéne kis segítség: sütögetett, sütögetett, egyszercsak leverte a megszakítót (volt már ilyen) ámde azóta sekép, a lámpa is csak lámpa üzemben világít, ha bármilyen sütésre tekerem a választót elalszik és csak a semmi történik. ötlet? (azon kívül, hogy felgyújtom ezt a sz@rt...)
(#) VIM válasza rugoman hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Szia! Valószínű, hogy a kapcsolóóra kikapcsolódása okozza, vagy a hőbiztosíték kiolvadt. (le kell tölteni)
(#) kerekes389 hozzászólása Jan 25, 2021 / 1
 
Sziasztok!

Egy újabb sikeres javítás történetét szeretném közzétenni, hátha más amatőr szerelők is kedvet kapnak az elromlott otthoni készülékek megjavításához. Pár napja a TEKA HA-850 elektromos sütőnk elromlott. Nyilván akkor, amikor a feleségem már éppen tette volna be az előkészített olívás kenyértésztát. A kijelző működött és reagált a gombokra, de a nagyfeszültségű funkciók nem nem indultak el. Némi szentségelés, hálózati kismegszakító , biztosíték és vezetékellenőrzés után látszott, hogy ez nem egy egyszerű hiba, ezért a kenyér a szomszéd sütőjében sült ki. A következő napokban a sütőt teljesen szétszedtem és minden alkatrészt megvizsgáltam. A vezetékek, a csatlakozók, a 4 fűtőszál, a választókapcsoló, a hőmérséklet beállító gomb, a fűtőventilátor, a hűtőventilátor, a termosztát, a hőkioldó biztosíték, az ajtóra szerelt megszakítókapcsoló, a sütőtérlámpa, stb. mind jónak bizonyult, így a figyelmem a táppanel és a vezérlőpanel felé fordult. A táppanelen lévő trafó nem volt szakadt, szépen megjelent a szekunder kapcsokon a 17V és a 10V feszültség, a mini diódahidak jól egyenirányítottak, az elektrolit kondenzátorok ESR mérővel kimérve is jónak bizonyultak. A táppanelen van egy Finder 24V-os relé, amit a vezérlőpanel elektronikája nyit-zár. Ez a relé nem kapta meg a kb. 20V-ot ezért nem indultak a 240V-os váltóáramú funkciók (előmelegítés, sütés, grillezés, stb.). A védődióda nyitófeszültsége kicsit alacsony volt (0,4V) de mivel Zener, jónak tűnt. Követtem a kisfeszültséget a vezérlőpanelre, ami egy 6 vezetékes kábelszalaggal kapcsolódik a táppanelhez. Ott az vezérlő IC-k egy-egy BC847B SMD tranzisztoron és 10K-s ellenállásokon keresztül kapcsolják rá a 20V-ot a relé sarkaira, illetve egy csipogóra, ami visszajelez, ha végrehajtott valamilyen felhasználói utasítást a készülék. A vezérlőpanelen az összes ellenállást, diódát, LED-et, tranzisztort megmértem, nagyítóval szakadást nem találtam. Ekkor mindent újra és újra megnéztem de a sok fejvakarás és hümmögés után kezdtem beletörődni a vereségbe. A sütőt kívül belül kitakarítottam de csak nézegettem és törtem a fejem. A vezérlőpanel 49,900 Ft, a táppanel 24,900 Ft, ami ha szerelőt hívnék még jó pár 10,000 Ft kiszállási/szerelési díj. Jajj. Néhány nap pihenő után, a feleség zsörtölődő pillantásai hatására, friss fejjel, újra elkezdtem méricskélni. A sok méregetés alkalmával a táppanelen lévő relé 1N4148 Zener védődiódája egyre gyanúsabb lett, hiába nem volt szakadt vagy rövidzáras, ezért elmentem és vettem egyet, potom 3,18 Ft(!!!) -ért. Beforrasztottam és .... a relé behúzott, a sütő elindult, a kedvem megjavult a feleségem újra szóba állt velem.
Tanulság: ha valami gyanús, annak oka van. Ha filléres az alkatrész, inkább cseréljük ki, kizárva legalább egy okot a további hibakeresésben.

Ez az alkatrész lett a megoldás:
1N4148 dióda @ Kontel = 3,18 Ft
(#) Feri38 hozzászólása Feb 23, 2021 /
 
Sziasztok van egy 400 v elektrolux sütőm szeretném bekötni 230 voltra mivel nincs 400 v a házba
Megoldható lenne valahogy szerintetek?
(#) Ge Lee válasza Feri38 hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Biztos, de lassabban fog majd felfűteni. A belső kapcsolását kéne kideríteni, hány fűtőszál van benne (2 vagy 3 szokott lenni) és azok hogyan vannak kötve/kapcsolva.
(#) VIM válasza Feri38 hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Szia! Az L1, L2 pontokat (1-2) átkötöd és oda kell kötni a fázist, a nullát pedig az átkötésre a (4-5) pontokra (a földelés az adott).
(#) Feri38 hozzászólása Feb 23, 2021 /
 
Ki probáltam amit VIM irt de meg se mukkan a sütő
(#) Feri38 válasza VIM hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Kipróbáltam amit írtàl de meg sem mukkan a sütő
(#) VIM válasza Feri38 hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Talán a sorkapocs mögé kellene nézni, hogy azokon a pontokon van e bekötés egyáltalán. Ha az átkötés hátoldalán nincs kivezetés kötve akkor az nem lesz kötési pont. Akkor az 1-2 pontokra kell kötni a L és N betápot.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem