Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IPTV, azaz, TV-zés internet szolgáltatón keresztül
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Bakman válasza SzilCsong hozzászólására (») Jan 23, 2021 /
 
Mit jelent az, hogy ki van lőve a DHCP?
(#) Inhouse válasza SzilCsong hozzászólására (») Jan 24, 2021 / 1
 
Ha vannak HD adások, akkor az IP TV-hez Gigabites kapcsolat kell. Tehát lehet közé rakni Gigabites switch-et vagy Gigabites routert és mennie kell, ha jók a beállítások.
(#) b10up válasza SzilCsong hozzászólására (») Jan 24, 2021 / 1
 
Üdv!

Na akkor mint ex magentás IPTV létesítő nyilatkoznék
A modem az jó eséllyel valami home gateway lesz, ami önmagában egy wifis router is.
A két sávos dologban és a sebességben keveredést érzek

Ha optikán/koaxon kapod az IPTV-t, akkor egy másik alhálózatban megy a modemig a TV adás, amiben csak multicast streamként csak az adások vannak. Itt kb konstans 300MBit/s forgalom van, amiből a HGW/ONT csak az általad éppen nézett adásokat továbbítja a belső hálózatod felé, ami SD adásonként kb 2, HD adásonként 6-10MBit/s. Ez nem a netes alhálóban megy, tehát nem vesz le a net sebességéből. Belső hálóat is csak a nézett streamek ülik meg, ami extrém esetben is max 20-30MBit/s.

Ha DSL-en kapod: Telefondróton szintén ott van külön a netes és TV-s alhálózat a kábelben, viszont mivel a DSL-nek csillagpontos a működése és lassabb is jóval, ezért itt nem jelenik meg a modem WAN portján az összes TV csatorna egyszerre, csak a telefonközpontig megy. Amikor váltasz, a rendszer szól a központnak, hogy melyik multicast adást kéri/nem kéri, és akkor csak azokat tolja oda a HGW-nek, amiket tényleg nézel. Ennek megfelelően a nézett streamek tempójával lassul a net elérésed.
Ez alól csak az kivétel, mikor pl tud 80 megát a vonalad és van 50-es csomagod, akkor sokszor úgy kapod, hogy 80-ra kiengedik a vonalat, és csak a netet vágják. De mostanában ilyen csomagok már nincsenek.


Ha osztogatni akarod az IPTV-t, azt megteheted házon belül, viszont ha routerbe kötöd, az nem feltétlenül barátja a multicast routingnak, ezért tapasztalhatsz olyat, hogy csatornaváltás után 8 másodpercenként megáll a kép. Ez routere válogatja és nem is igazán kéne így használni.
Switch viszont semmilyen módon nem kéne, hogy beleszóljon a hálózatba, azon probléma nélkül mennie kell. Ott annyi plusz ajánlott, hogy tudjon IGMP Snooping-ot, és ez legyen is bekapcsolva. Ha nem tudja a switch, akkor a bejövő TV adást az összes portján fölöslegesen kiszórja, bekapcsolt állapotban viszont csak a cél eszközök kapják meg, akiknek szólni fog és a további switchek.
Valószínűleg nálad a router hiába van DHCP-mentesítve, valami még mindig működik benne, aminek nem kéne, vagy szoftveresen hidazza össze a switchportjait, amit furán kezel le.

Gigabites háló lehet, de NEM kell az IPTV-hez. A boxokon sem igazán szokott gigás lan csatlakozó lenni. Max 2-3 HD adást szoktak adni, ez barátok között is max 30MBit/s. A gigásat kevésbé eszi meg és több mellette a tartalék, de önmagában a 100-ason is tökéletesen mennie kell. Természetesen a belső hálódat ahol megy a multicast, azt max 20-30MBit/s-mal lassítja. De ha csak 1 SD adást nézel, akkor ez csak 2MBit/s.

Szolgáltatói irányból a multicast az "jön és kész" amikor kérvényezve van, így ha netezel mellette, a tv adás lesz a prio1, tölthetsz mellette akárhogyan, nem fog akadni.
(#) Inhouse válasza b10up hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Kösz, hogy kijavítottál. Akkor nem is a Gigabit volt a lényeg, hanem, hogy újabb termék volt és már fel volt készítve az IPTV-re...
Ha a második routeren nincs bekapcsolva a IGMP, akkor akkora adatforgalmat okoz, hogy akár a Wifi sebesség is alacsony lehet a fő routeren (szolgáltatóé), vagy ez csak a második eszközre csatlakoztatottaknál jelentkezik? A második router LAN portára csatlakozik a fő router és ezen DHCP off.
(#) SzilCsong válasza Bakman hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
DHCP server : Disabled;
(#) SzilCsong válasza b10up hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Hello
Sagem modem router (pontos tipusát nem tudom) Koaxon jön a net.
A router egy kb 10 éves D-link wifis router, amin a dhcp servert disable és adtam neki egy 192.168.0.6-os ip címet.
Természetesen nem wan portba megy a net.
Elképzelhető, hogy a net-el is gond van, mert nem sikerült 20Mega fölött mérni a netsebességet.
Most kipróbáljuk azt, hogy swich-re kötjük az iptv-t, nem a routerre, mert sajna a modem roterre csak 1 kébel megy, nem megoldható a közvetlen összeköttetés, csak komoly falfúrások révén.
Köszi a részletes felvilágosítást!
(#) b10up válasza SzilCsong hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 1
 
Az lesz a baj, hogy valószínűleg az a D-link router csak G-s wifis, így annak tényleg 25MBit/s az elvi plafonja, a gyakorlati pedig (a saját DI-524-esemmel tesztelve) sokszor csak 7 körül van.

Na most a multicast olyan, hogy a D-link minden portján meg akar jelenni. Wifin is. Jobb esetben a wifi opciói közt van olyan, hogy "multicast filter", azt bekapcsolva nem floodolja le az IPTV a gyenge wifit. Rosszabb esetben kiengeded a multicastot wifire, és egy HD stream konkrétan lefoglalja magának a teljes sávot.

A Sagemcom-ban viszont ha 4 lan portos HGW, akkor AC-s wifi van, 300+450MBit/s tempójú wifivel legalább, érdemesebb azt használni, D-linkben pedig lekapcsolni a wifit.
Ha hatósugár probémák miatt ez nem megoldható, akkor inkább vegyél egy access pointot, mesh-t vagy simán AC-képes routert.

Mai díjcsomagokkal valószínűleg ki is szúrsz magaddal, mert koaxon a 10-20 megabitekre fojtott net helyett lazán lehetne 150-500Mbit/s-od.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2021
(#) b10up válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 1
 
Idézet:
„újabb termék volt és már fel volt készítve az IPTV-re”

Igen, ezt vagy multicast routinggal szokták megoldani, vagy pedig ha bekapcsolod az "IPTV módot", akkor a WAN, lan3, lan4 portokat összehúzza hídba, mintha az a 3 port egy switchet képezne, így gyakorlatilag a set top box hiába van rákötve a routerre, gyakorlatilag nem szól bele a forgalomba és még a HGW-től kapnak IP-t.
Ha viszont a boxoknak ez a felkészített router oszt címet, akkor arra kell vigyázni, hogy vagy minden box a router mögé vagy a hgw-re kerüljön, ne vegyesen, vagy a felvétel opció és timeshift nem fog működni, ha több box van.
Ennek az az oka, hogy ilyenkor a HDD-s box funkcionál nasként, és ha a sima dobozon nézel adást, azt először a HDD-s kapja meg (akkor is ha standby-ben van, felpörgeti a hdd-t és a timeshift valójában azon történik). Ehhez viszont az kell, hogy a két box lanon lássa egymást, ami ha simán lan-wan módon bekötött routerezés van, és egyik box itt, a másik ott, akkor nem teljesül.

Idézet:
„Ha a második routeren nincs bekapcsolva a IGMP, akkor akkora adatforgalmat okoz, hogy akár a Wifi sebesség is alacsony lehet a fő routeren (szolgáltatóé), vagy ez csak a második eszközre csatlakoztatottaknál jelentkezik? A második router LAN portára csatlakozik a fő router és ezen DHCP off.



A szolgáltatói router nem engedi a multicastot wifire vagy legalábbis a snooping miatt nem fog kimenni, ha nem kötsz rá WDS-klienst/repeatert. Akkor se mindig.

SzilCsong esetében az a probléma, hogy ha indul egy IPTV adás, mondjuk legyen egy 10MBit/s tempójú HD adás, akkor az kikerül a wifi interfészre is, és feléli a teljes sávot, így a sima netezésre nem marad semmi.
(#) SzilCsong válasza b10up hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Igen, a hatósugár miatt kellett a második wifis router.
A srácnak ajánlottam, hogy az iptv-hez próbáljon meg befűzni független utp-t nagy nehezen belement és mostmár minden oké.
Köszi a tippeket!
(#) Inhouse válasza b10up hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Köszönöm!
A második router switchként funkcionál, nem oszt IP-t, meghagyja a fő routernek. A felvétel nincs használva. Az egyik IP TV box a fő routeren van, a másik a másodikon. Az első (szolgáltatói modemrouter) routerre Wifin csatlakozott laptopon elég szánalmas sebesség van.
(#) b10up válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Ezt ha meg tudod nézni áramtalanított boxok mellett, és úgy nem áll fenn a hiba, akkor nálad is kikerül a multicast wifire.
(#) Inhouse válasza b10up hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Én arra gondoltam, hogy második router kikapcsolása után ennek ki kellene derülnie. De ezek szerint a boxokat kell addig kikapcsolni. Köszönöm!
(#) papus51 hozzászólása Júl 8, 2022 /
 
Sziasztok!
Inviteles IPTV-m van. Kezd kissé megtelni a hócipőm vele, mert már alig akad olyan csatorna amit vissza lehetne nézni. Amit meg elvileg igen, az is hol lejátszható, hol meg nem, leginkább nem.
Az a kérdésem, hogy lehetséges-e valamilyen módon felvenni és visszajátszani a műsorokat kívülről csatlakoztatott kütyüvel?
(#) bbb válasza papus51 hozzászólására (») Júl 8, 2022 /
 
Én úgy vettem észre, hogy a sima adásokat MPEG2 kódolásban adják, az adást egy laptoppal is lementheted, ha kicsit ügyesebb vagy és a hálózat monitorozáshoz értesz. Gyakorlatilag közbe kell iktatni egy switchet, amin tudsz VLAN-t állítani és a megfelelő VLAN-on lévő hálózati forgalmat kell rögzítened mondjuk wiresharkkal, s abból három kattintással ki lehet menteni az adást.
Biztos van egyszerűbb megoldás is, de nekem ez működött A HD-t még nem próbáltam ki.
(#) még1MbR válasza papus51 hozzászólására (») Júl 9, 2022 /
 
A setupboxra dugott USB-s merevlemezre nem lehet felvenni?
(#) kadarist válasza még1MbR hozzászólására (») Júl 9, 2022 /
 
Set top box, tehát a tévé tetején lévő doboz.
(#) még1MbR válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2022 /
 
Oh, jogos, elnézést!
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem