Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2296 / 2483
(#) CIROKL válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Idézet:
„Csak a nagytesó rajza van meg”

A kérdés eredetileg nem erre vonatkozik ,viszont ennél is nem ennyi a hidalás , a kimenetet elfelejtetted átrajzolni,
Hidalás esetén azt is át kell mókolni ,sőtt itt még vannak más egyéb kacatok is amiket mókolni kell hogy nem robbanjon fel az első bekapcsolás pillanatában.
(#) Longa György válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.Ilyenen gondolkodtam én is, csak nem tudtam esetleg ki kell hagyni valamit, vagy cserélni kell.
(#) Longa György válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
A hangszórót kell a két+ csatlakozóra kapcsolni.Ennyit tudok.
(#) reloop válasza Longa György hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Köss sorba a hangszóróval egy 100 Ω körüli ellenállást, akkor kockázat nélkül kísérletezhetsz.
Mérni is lehet terhelés nélkül, ezt tartom a helyes ellenőrzési módszernek. Íme egy tesztjel. Mindkét kimeneten azonos AC feszültséget várunk el és dupla feszültséget a "+" csatlakozók között.
(#) istvá1997 válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Mérés háron múl, múltkór 1.5v volt
Akkor pukkant egyet a hangszó terhelés allat mértem utána levettem a hangkimeneten és ugy méetem az adot értéket
Elszált a végfok tranziztór!?
(#) blasz válasza istvá1997 hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Ezt fogalmazzuk újra...
(#) reloop válasza istvá1997 hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Egyelőre nem tudunk alkatrészre szűkíteni, ezért nem sok értelme van bármely alkatrész kiforrasztásának. Ezzel inkább csak nő a hibalehetőségek száma.
Akár 0,5 V, akár 1,5 V egyenfeszültség van a kimeneten, nagyon helyesen bontja a relé az erősítő és a hangszóró közötti kapcsolatot.
Mivel pontosan megegyező a két csatorna DC hibája, globális hibát keresünk, nem valamelyik alkatrészét a végerősítőnek. Szinte kizárható, hogy hajszálra egyforma legyen két független áramkör meghibásodása.
Először készíts képet a végerősítőt tartalmazó panelről, lehetőleg a forrasztási oldaláról is, hogy mérési pontokat jelölhessünk ki!
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Szia! Miért érzed aggályosnak a tranzisztoros erősítőt az STK helyén? Visszacsatolásba ágyazott hangszínszabályzós?
(#) oatis válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Igen, az 1-es láb is és a C2 kondi is féltápon van. (6,3V) amikor be van húzva a relé. Amikor a C4 kiürül, lassan visszamászik a fesz. tápfeszültség közelébe, de most az éjjel valami történt, mert nem kapcsol le, pontosabban csak egy pillanatra, de aztán újra vissza húz a relé. Lehet az NE5532 mégsem alkalmas?
(#) reloop válasza oatis hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Az NE5532 valóban lehet problémás, mert belsőleg korlátozott a bementek közötti feszültségkülönbség és ez visszahat a 10k/10k osztóra R6-on keresztül.
Az 1-es lábon minden üzemállapotban féltápnyi egyenfeszültség kell megjelenjen! Amíg ez nem valósul meg addig keressük a hibát.
Az áramkör érzékenységével csak ezután foglalkozhatunk. Az R6/R7 osztó minél közelebbi feszültséget ad a féltáphoz, pontosabban az 1-es láb feszültségéhez képest, annál kisebb jelre fog indulni a relé, tehát az R6 értéke fordítottan arányos az érzékenységgel.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Szia nem érzem aggályosnak,van egy régi STK ic-s erősítőm amiben oda van az ic. Eredeti már úgy sincs, épitek a helyére valamit. Kis St. vagy valami...Sharp 7700 Csak azért kérdeztem.
(#) oatis válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Helyesbítek, tehát a relé behúzott állapotában az 1-es lábon 6,3V körüli fesz van, ha bont a relé, akkor ez meg emelkedik 8,5V körüli értékre. Többször próbáltam. Az IC-t cseréltem de ugyan az. A C4-et ami az időzítést biztosítja visszavettem 22µF-ra, a kapcsolás tesztelhetősége végett. Így kb 5 perc a kapcsolási idő.
Az IC-cserélni fogom TL072-re a kíváncsiság kedvéért. Egyébként a kapcsolás úgy tűnik működik újra. Egyetlen egy hiba merült még fel, amit egyenlőre nem tudok hová tenni.
Tehát a relé leold ha megszűnik a jel a beállított időzítés után, de ha a jel megszűnését az okozta, hogy az erősítő ki lett kapcsolva, akkor néhány perc után visszakapcsol, mintha a kikapcsolt erősítőtől jelet kapna és soha nem kapcsol le. Ha kihúzom a jelkábelt akkor az időzítés után lekapcsol és úgy is marad míg a bemenetre valami jelet nem generálok.
Egyenlőre ez számomra kicsit érthetetlen.
A másik dolog: a subláda erősítőjének tápjának szűrése 2x10000µF/63V kondi és van egy kicsi brumm. Teljesen mindegy hogy mit teszek mindig van. Ezt le lehet valahogy szűrni?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
(#) reloop válasza oatis hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Az 1-es lábon mért 6,3 V és a 8,5 V az aktuális tápfeszültség fele? Tehát 12,6 V-ról 17 V-ra emelkedik a táp, ha old a relé?
Mivel sikerült elérned, hogy az 1-es láb már nem megy fel 12 V-ra? Itt még elkeserítő volt a helyzet.
(#) oatis válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
A tápfesz13V kb. Igaz nem mértem, de nem hiszem hogy 1-2 tized Voltnál nagyobb lenne az ingadozás. Végig kapartam a panelt már többször is. Szerintem valami szivárgásom lehetett, másra nem tudok gondolni. Az egyes láb feszültségszintje érdekesen viselkedik nálam. Áramkör bekapcsolásalor 1-es láb közel tápfesz relé behúz, majd kb 5sec után visszaesik 6,3v körüli értékre és ott billeg. Időzítés letelik a fesz emelkedik 10-11V körülig, közben relé old, fesz visszaáll 8,5V körüli értékre. A tápfesz csak az áramkör indulásánál jelent meg pár másodpercre.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
(#) reloop válasza oatis hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Például ilyen amikor a NYÁK beszívja a maratószert és össze-vissza folyik az áram. A magas áramfelvételed is kezdettől gyanús.
(#) oatis válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Magas az áramfelvétel? Ha a relé nincs behúzva olyan 10mA lehet most, amikor a relé behúz az még rádob kb 30mA-t. Ez még sok? Ennek az Ic-nek az adatlapja szerint 8mA az áramfelvétele.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Az STK4241-ből 2x130 W-ot kifacsarni nem a hosszú élet titka. A ±64 V-os tápfeszültségre két pár végtranzisztort használnék csatornánként. Az ST151 jó erre a célra, de választhatsz szofisztikáltabb kapcsolást is. Képeket nézegetve az erősítő belsejéről, egy hőfokfigyelős venti sem ártana annak a kicentizett hűtőbordának.
(#) oatis válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
A nyák sárga bakelitszerű lap, vas kloriddal marattam, tisztításhoz csapvizet és csiszolópapírt használtam egyéb kemikáliát nem. Szoktatok esetleg még valamit használni tisztításhoz?
(#) istvá1997 válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 / 1
 
Itt a mért afatok
(#) reloop válasza oatis hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Az áramfelvételt korábban 50 mA-nek mérted behúzott relével, azért gondolkodtam el rajta.
A NYÁK-ot folyékony súrolószerrel szoktam tisztítani.
Sajnos előfordul, igaz nagyon ritkán, hogy a NYÁK hordozó anyagában légzárványok maradnak, ami a tábla egy kis részét érinti - Murphy törvényei alól nem lehet kibújni
Ha oda vezetőképes folyadék jut be az ott is marad és a környezet hőmérséklete és páratartalma szerint keseríti meg az életünket.
A maratás amúgy jól sikerült, nem maradt réz-köd a bakeliton?
(#) reloop válasza istvá1997 hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Nem tudom mivel érintkeznek a tapogató csúcsok, nem tudom hová tenni a méréseredményt.
Ebből a szögből nem látszik a panel, amit kértem, hogy fotózz le.
Még egyszer a hozzászólásom.
(#) reloop válasza oatis hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Az erősítő brummogására még nem válaszoltam. Tipikus okai:
- jelkábel árnyékolási, illesztési hibája,
- az erősítő huzalozása (akár NYÁK szintjén) nem megfelelő, a táp hullámossága hozzáadódik a jelhez,
- utolsóként pedig a trafó szórása marad.
(#) oatis válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Igen, szerintem jó lett. Rézköd egyáltalán nem maradt. A vasalót kicsit jobban megnyomtam, emiatt kapartam a forr szemeknél, de hogy őszinte legyek nagyító alatt egy helyen találtam gyanús közelséget az IC-körül, de akkor már inkább végig kapartam mindent. Beültetés után csináltam, mikor javasoltad. A kapcsolást már elpakoltam a trafó közeléből is-amennyire lehet-, hátha bekavar a mágneses tér, de nincs változás. Nagyon-nagyon kíváncsi leszek másfajta Ic-vel mit mutat az áramkör...
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
(#) oatis válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Huh, ebből legalább egyet ki kellene zárni. Ha a jelkábelt leveszem a nyákról, de a brumm marad, akkor valószínű a másik kettő hiba igaz? Amennyire lehetett már elraktam az erősítőt a trafótól(kb.:20cm). Remélem nem az lesz a ludas. Egyébként hiperszil trafó. A kondik meg egyen irányító azok tök újak. A nyák valami ezer éves, ha jól emlékszem még a hobbi elektronika újságba lett közkinccsé téve TDA7294-hez. Az biztos, hogy a jelföld a táp földjéhez egy az egyben csatlakozik. Úgy emlékszem Te is csináltál már nyákot ehhez az Ic-hez, már valahol láttam, csak nem emlékszem hol, de megkeresem majd.
Köszi, hogy ennyit segítesz.
(#) reloop válasza oatis hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
A végerősítő jelbemeneti pontját zárd össze a hozzá tartozó testponttal! Ha a brumm megszűnik, akkor innentől a bementi csatlakozó felé keressük a búgás okát.
Amikor az auto-start áramkörből kiemelted a műveleti erősítőt, mérj rá az 1,2,3,5,6,7 lábak helyén mire áll be a feszültség néhány másodperc után?
3 - féltáp, 5 - féltáptól 0,5 V-tal kevesebb, a többi 0 V körül. A C2 legyen kisütve mielőtt rákötöd a méréshez a tápot!
(#) istvá1997 válasza reloop hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 1
 
A végtranziztornak emiter és colektor lába.
Szerintem azokkal lesz a baj mert a biztósiték kiéget
(#) blasz válasza istvá1997 hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Az nem semmi patkolás.....
(#) reloop válasza istvá1997 hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Szia! Harmadszor is megkérlek, hogy fotózd már le azt a panelt amin a végerősítő található, hogy mérési pontokat jelölhessünk ki.
(#) istvá1997 válasza reloop hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Ez lemaradt bocsi
(#) istvá1997 válasza blasz hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Valahogy kellet mérnem ki cserélem csak n jötta gls még
Következő: »»   2296 / 2483
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem