Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Értem. Nem ragaszkodom feltétlen. Azt hittem a Willamson egy konkrét típus. Utánanézek annak is. Köszönöm a segítséget.
Az hogy lehet hogy nekem ha a műszer szerint az egy ohmos katódellenálláson 100mV vab az ugye 100mA-t jelent akkor az előfesz 23,4V. Lehet hogy mindjárt bekötöm az anódhoz az ampermérőt a helyzet tisztázása végett
![]()
Nos az ampermérő is azt igazolja amit korábban mondtam és ez van az adatlapon is a az anódfesz-anódáram-ug1 diagramon is. Kb 23 volt az előfesz 360V 100mA mellett. Vagy rosszul nézem?
Igen, a DY "kupakjára" gondoltam, vagy más valami biztonságos és esztétikus megoldáson töröm a fejem!
Ilyen sapkát lehet valahol viszonylag jó állapotban beszerezni?
Én úgy találtam, hogy nagyon lágy műanyagból van, és nem bírja a hőt sem. Ezért jó sokat kihajítottam.
![]()
Hali!
Meg szertném építeni a Müszi féle GU50-et. Elöszőr is annyi kérdésem lenne, hogy van egy hálózati stabilizátorom amire 220V és 400W os kimenet van ráírva.Feltudnám ez használni ebben az erősítőben?Vannak benne ic-k is, a trafót nem nézem nagyobbnak 80 wattosanál.A fűtés külön trafóról lenne (2 db 12v/45wtoroid) És van két 220/24volt 250watt-os hálózati trafóm ami kicsit búg ezért erősítőbe hálózatinak már nem használnám.Ezért arra gondoltam, hogy megtenné ebben az erősítőben kimenőnek.Kell-e róla letekernem és ha igen kb mennyit?Teszek majd képet ha kell csal lemerült a gép.
Valahonnan majd szerzek, bár ha megolvad a cső tetején, akkor nem éppen szerencsés megoldás.
![]() Van valami ötleted, ami eléggé szigetelt és és jó lenne a 6P45C-re?
Imi! Te mit tudsz mondani a fentebbi hozászólásaimra?
Ez így igaz az 100mA , de nem biztos , hogy optimális munkapontot kapsz , A oszt. ideálís beállítása a karakterisztika egyenes szakasz közepe .
Szkóppal szimmetrikus vágás esetén kapod ezt a beállítást . Ha a g2 felkötöd a tápra , akkor biztos , hogy nagyobb előfesz adja majd az optimális munkapontot .
Jól hitted , ez konkrét tipus , de nagyon jó !
Te kapcsolásodban , sok a cső és nem igazán tetszik , szimmetria sem ok , SRPP a fázisfordítás egyik tagja a másik sima anódkövető , ez nekem nem ok , feleslegesen használnak el egy triódát . Egy jó PP-hez bőven elegendő 2db kettős trióda + a végcsövek .
Katódellenállással is ugynaz a beállítás állt elő mint fix előfesszel viszont nem torzít. De lehet hogy azért totzított mert az előfeszt a 12,6V-os fűtőfeszből kétszerezővel állítottam elő ami 30V lett és erre kötöttem a potit meg egy 220k-n keresztül a vez. rácsot. Majd Iminél belőjük a tutit. Azért jó lenne ha 8-10W kiesne belőle. Most az el84-hez képest fülre sokkal nagyobb teljesítmény meg a mélynyomókat is nagyon megmozgatja.
Szóval akkor ha a g2-t felkötöm tápra akkor sokkal nagyobb előfesz kell neki. Majd megnézzük. Akkor az a 250v a katalógusban hülység bír az többet is a segédrács
![]()
Ha 10W-ot akarsz akkor a g2 mehet a tápra , másként nem jön össze ekkora táppal , - előfesz is kell 50-60V .
Én csak akkor táplálnám a g2-öt 250V-ról , ha az anódnak 450-500V-ot adnék , akkor viszont megtáltosodna ...
450-500 voltra meg nem lessz már jó a kimenő áttételem. 3,8K/8R Akkor felkötöm tápra a segédrácsot és az eredetileg a segédrácsra tekert 180V-os tekercset kicsit visszatekerem, hogy jó legyen az előfesznek. Így jó?
Én pentódában akarom mert ott jön ki több kakaó
![]()
Azért nem olyan nagy az az erősítés ha nem SRPP akkor is két triódás fokozat kell hogy ki lehessen vezérelni a GU-t mert annak azért elég kicsi az erősítése.
Azt, Janikám, hogy katódellenállás esetén a segédrács feszed is kisebb lesz (mert a katódhoz mérjük, nem a testhez). Ez is lehet oka, hogy máshova kerül a munkapont.
Jól nézed. Én az audiotriodes.com-os adatlapon néztem, ott 30 V előfesznél mutat 100 mA-t.
![]()
Szia CHZ, ha történetesen 480V-ra "sikerült" az anódfesz akkor már érdemes lehet egy külső (külön trafós) 250V-al meghajtani a g2-ket? Oldalanként 2 csőnél a 350V / 350mA összszekunder anódtáp kevésnek tűnik ha ki akarom hajtani (PSE-nél ez max 20W-ot jelent!)?
Azért várd meg a kísérletek eredményeit. Addig semmit ne bonts semmit szét.
Igazad van nem olyan sokat erősít SRPP-ben a 6H8C A 6H9C már többet nyomna .
Triódában , vagy UL beállításban kell nagyobb meghajtó fesz . Pentóda beállításhoz NFB nélkül elegendő meghajtásod . Előfesznek kb. 40-45V AC kellene a trafóra .
Átolvastam amit a williamsonhoz linkeltél. Még párszor át kell olvasnom hogy tiszta legyen. Viszont nagyon tetszik hogy 1947-ben tervezték. Nekilátok és összevetem a cső adatlapokat azzokkal amiket én be tudok szerezni. Az EL34 lesz a KT66 helyett, láttam hogy használható a cikk szerint is. Bemeneti fokozatba talán ECC82-t nézek, amerikai típust nem nagyon szeretnék.
Kimenőnek azért az elég durva lenne ami a cikkben van. Én arra gondoltam hogy az SM85B hiperszileket felhasználom ha megjönnek. Ha befér az ablakba akkor 4-2 vagy esetleg 6-4 részre osztom a primert és a szekundert, olyan 2000 primer menettel. Majd utánaszámolok hogy is lenne jó.
Szia !
Régebben GU50 PSE amit csináltam az 320V-ról 18W -ot adott . De a meghajtása is nehezebb , ezt már illik katódból hajtani , én aktív katódkövetőről vezéreltem 50V eff,. feszkóval A g2 tápját a nagy tápból is leoszthatod.
Ez nagyon bevált kapcsolás , nehéz elrontanin , 6H8C csövekkel is megcsinálható a fesz és fázisfordító része .SM85B elég lesz , csak a kicsi tekercselési tere , megnehezíti a kivitelezést , de megoldható .
EL34 -hez én Raa 6K-ra venném a kimenő illesztését , kb 2000 menet szerintem is optimális lesz ....
Kapsz - további kísérletezésre - 2 kis jelű pentódát (munkapont).
Szia! Mate78 erősítőjében vannak elég jó anódsapkák, tőle kellene megkérdezned, hogy hol vette. Nekem mondta, hogy hol , de már elfelejtettem.
Nincs esetleg valami rajzod ehez az előfokhoz ami bevált és működött?
CHZ, Imi! Megoldódott a torzítás. A csatoló kondi volt a rosssz ami a pentóda rácsára csatolt. Most már nem torzít. Fix -23V előfeszről beáll a 100mA anódáram 250V segédrács mellett.
Kipróbáltam azt is amikor a segédrács szintén 360V volt. Akkor a 100mA anódáramhoz már -43V előfesz kellett. Kicsit mintha halkabb lett volna ugyanakkora bemenőjel mellett de lényeges változást nem hallottam az előző beállításhoz képest. Majd Iminél megnézzük mit mutat szkópon. Ja és sikeresen az előfeszt elöször fordítva kötöttem rá és az anódáram felszaladt pár másodpercre 350mA-re ![]()
Nekem az ECC82 jobban tetszik kinézetre a 6H8C-nél
![]() A trafó tekercselhető mérete elvileg 56mm*14mm. Még egy kicsit tanulmányozom a leírást, mielőtt belevágok. De akkor ezt fogom megépíteni. Találtam néhány cikket apróbb módosításokról a Williamson-hoz, azokon is átrágom magam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |