Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC távirányítás modellekhez
Lapozás: OK   46 / 48
(#) merlingerin válasza Massawa hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
Szia! A motorok azért itt elég combosak... A meghajtó motor vezérlése 4db TO220-as FET, jó nagy hűtőbordával.. Nagy ez az autó... A motor nagyobb, mint egy akkus fútó motorja..Néztem ebay-en, de ami tud sebesség szabályozást is, tehát nem csak full gáz előre, meg hátra, abból ilyen brutálisat nem találtam.. Vagy nem jól keresek Ajánlani tudsz valamit?

Köszi!
(#) Massawa válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
Azt kéne megvizsgálnod hogy azok a FETek honnan kapják a vezérlést. Ha ott egy szervoszerü jel van, akkor talán használhato (szerintem az benne lesz a 100 lábuban). Ha nem akkor dobd ki az egész elektronikát és vegyél egy kb 30A motorvezérlöt ami a vevöhöz csatlakoztathato.( esetleg BEC-l) A kormányt meg a szervo vezérli. Egy ilyen készlettel orák alatt müködöképessé lehet tenni. ( s nem is lesz tul drága ugy 10000 Ft körülire saccolom, de tiszta uj modern szerkezet lesz).
Pl a Conradnál mindent megtalálsz, de az ebay vagy a kinai boltok is jok)
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2017
(#) Lucifer válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 5, 2017 /
 
Nem veled beszéltem a forum.rcmodell.hu-n is? Ott is egy hasonló vashoz keresett egy tag távirányítót. Utánanézve a Mad Hawk-nak ez már proporcionális vezérlésű kellene, hogy legyen (analóg kormány, gáz). Egy ismerősömnek volt olyan autója ami ilyen rendszerű volt, azt vitte sima PPM-es (régi Futaba 27MHz AM modellezőtáv). Próbálj egy ilyet szerezni a tiédnek megfelelő kvartzzal. Tekintve, hogy ma már mindenki átáll 2.4GHz-re sokszor gombokért lehet ilyen távokat venni.
(#) merlingerin válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Szia!

Nem, ártatlan vagyok, nem velem beszéltél.

Szereztem közben kölcsön frekiben stimmelő távot, de sajnos kapufa. Annyi történik, hogy bármely kart bárhova tolom, a meghajtás ránt egy nagyot, majd leáll...

Szóval kell az eredeti..

Betettem vaterán aukciófigyelőbe a nikko szócskát, meg a jofogason is, egyszer csak lesz
(#) TNPsoft hozzászólása Feb 1, 2018 /
 
Sziasztok!

Flysky FS-i6 távirányító firmware frissítéskor elszállt.
Valaki újra tudja programozni?
(#) Kovidivi hozzászólása Feb 24, 2018 /
 
Sziasztok!
Van Flysky GT2E (Evo) távom, ez AFHDS-2A protokollal kommunikál, hozzá való vevőm FS-A3, tudom hozzá párosítani.
Van sima GT2 távom, ez AFHDS protokollt tud, hozzá való vevő GR-3E, tudom párosítani őket, minden oké. Viszont rengeteg listában, fórumon, eladó terméknél szerepel, hogy a GT2E kompatibilis a GR3E vevővel, viszont a párosítás nem megy. Tudom, hogy máshol van a két vevőnek a Bind portja, ezt figyelembe veszem. Elég kevés az infó erről a neten, néha mások is írják, hogy inkompatbilisek. Esetleg tapasztalt más is ilyet?
Tipikus probléma, ha Ebay-en vesz vevőt az ember, az első 5$-os vevőnél azonnal szerepel, hogy GT2E-val kompatibilis. Mikor megjön, kiderül, hogy mégsem. Ha másik eladó termékét nézem, ott már inkompatibilisként szerepel.
Bővebben: Kompatibilis a táblázat szerint.
(#) vasti86 hozzászólása Máj 4, 2018 /
 
Sziasztok
Elloptak az rc autom egy betores folyaman sajnos
Ss egyre tobb a betores es autolopas
Van egy 2011 es Audim es valahogy kellene ugyjodni hogy megnehezitsem es ellehetetlenitsem a roha..kokat
Azert ide irok
Mert az otlen az rc vilagbol jon
Ugye van a kill switch ha elhadja az rc az ado hatosugarat
Tudom hogy mukodik es hasznaltam is
De barhol keresem nem talalom hogy lenne e autora 12 v os megoldas?
Otlet egyszeru
Valaki epit nekem egy ilyen ketteret
Azelv az ado a szobaban a kulcsommal a vevo az autoban bekotve
Ha el is inditjak tolat es mikor elhadja a hazat x tavolsagra legyen50m
Akkor megszakitana az aramkort
Esetleg lenne olyan aki ezt meg tudna nekem 12v os megoldasban csinalni?
Koszonom
(#) vasti86 hozzászólása Máj 4, 2018 /
 
Az aksi aramkorere kezzel es taviranyitoval kapcsolhato kapcsolok nem jatszanak mert a hulye ott keresi egybol a bibit raadasul ugy megszakitom a kozponti zar es az erzekelok aramellatasat
Magyaran ki is vehetnem az akut egyuttal
(#) dannu hozzászólása Szept 4, 2018 /
 
Sziasztok ! Lenne egy olyan kérdésem hogy van a képen látható távirányító. Jelenleg 40.56mhz dolgozik egy etető hajóval. Ezt szeretném átalakítani 2.4 vagy 5.8 ghz re. Sajnos a kit 80 ezer forinttól indul.
Az adó egység 3 kábel megy be GND DATA VCC és a vevő részen is ugyan ez van.
Létezik ilyen "egyszerű" adat továbbító kit ?
Jol tudom ez " PPM " el kommunikálnak egymással.

Olyasmire lenne szükségem mint az arduinohoz kaphat 433 reciver csak 2.4ghz-ba.

http://www.emc.com.tw/twn/database/Data_Sheet/8BIT/EM78P458459.pdf
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2018
(#) pucuka válasza dannu hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
A linkeden egy mikrovezérlő van. Ez lehet bármilyen típusú, (PIC, AVR, stb) ez teljesen független attól, hogy az összeköttetés (adat) milyen sávon megy. A parancsaidat a uC soros adattá alakítja, mert így tudod a rádiós linken átvinni. A vevő oldalon a vett adatot egy másik uC alakítja vissza olyan formába, ami a funkciókat vezérli. Sajnos a mikrovezérlőket programozni kell. Nem PPM -el kommunikálnak, az információ valamilyen adat formátumú. Ilymódon sokkal több parancs vihető át az egyszem rádiós csatornán.
Mi a bajod a 40 MHz -el, miből gondolod, hogy a 2,4 vagy az 5 GHz -es átvitel jobb lenne?
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2018
(#) Bell válasza dannu hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Van ennél olcsóbb megoldás is.
Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) dannu válasza pucuka hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Az a problémám hogy baromi nagy az antenna és mindenbe fel akad illetve 100+ métert biztonságosan elszeretném vele érni.
(#) dannu válasza Bell hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Ezzel most azt szereted volna mutatni hogy esp8266 van web szerver és gombokkal irányítsam ?
A következő a probléma ha le fagy az esp vagy valami hasonló történik cseszhetem az egészet. Illetve ennek a hajónak speciális vezérlése van.
(#) pucuka válasza dannu hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Bármelyik mikrovezérlő lefagyhat, bár jó programmozással ennek kicsi az esélye. Azt kell csak megoldanod, hogy ha bármi okból (pl. kiment a hatókörzetből) nem kap vezérlést a hajód, az megálljon. Így nem kell annyit úsznod.
Hatótáv szempontjából mindegy milyen frekvenciát használsz, de ha a terjedési akadályokat is figyelembe veszed, akkor a legjobb s 40 MHz.
A 100 m elég nagy távolság ám, és ahhoz, hogy írányítani tudjad a modelledet látni is kell, hacsak nem önjáró.
(#) Inhouse hozzászólása Szept 5, 2018 /
 
Sziasztok!

A gyermekem örökölt egy elektromos kisautót, kicsit leharcolt, akku nélkül és sajnos a távirányítóját sem találják. Lett bele véve akku, az autó működik. Viszont, mivel a gyerek még kicsi, muszáj apának irányítani, kell egyelőre hozzá. Van egy Tesco-s távirányítós kisautónk (27MHz), arra gondoltam, hogy ebből átépítem az elektronikát. Aztán kaptam egy tippet, hogy még ez sem kell, mert állítólag viszi közvetlenül a kisautó távirányítója. És valóban, viszi. Annyi, hogy a bal/jobb fordítva volt, de azt már átkötöttem. Viszont ami még más lehet, hogy ez a távirányító egy adott hosszúságú jelet küld ki, annál rövidebb nem lehet (legalábbis a rajta levő LED szemre tovább világít, mint ahogy röviden próbálom nyomni). Ez viszont a kormányzásnál nagyon gáz, szinte lehetetlen egyenesben tartani, mindig túlmegy, hiába nyomom csak picit. Nem áll vissza az autó egyenesbe magától. A távirányítóban Superchip SCTX-2BS IC van. A fellelhető adatlapokban nem látok (kínai az egész) olyan lehetőséget, hogy ez állítható lenne. Tudtok erről valamit? Az eredeti távirányító hiányában azt nem tudom, hogy eredetileg hogyan is működött. Lehet, hogy volt trimmelés is benne?
Már arra is gondoltam, hogy PWM-el lejjebb veszem a kormánymotor sebességét, talán segítene.
(#) hapro hozzászólása Okt 20, 2018 /
 
Sziasztok!
A következő kérdésem van. Adott egy elvileg 2,4ghz - es távirányító, és egy hozzá tartozó autó. Két sávon irányítja az irányító az autót, egy szervót hajt az egyiken, amivel jobbra - balra tudom irányítani a gépet, és egy másik, amivel a motor vezérlőn keresztül a gázt adom a motornak. Ez egy 40A-es vezérlő 4db Fet-tel (elvileg)
a gázadás egyszercsak olyan lett mint a mesében, hol volt, hol nem volt, az utóbbi időben inkább csak volt. Néha újra indítás segített rajta, de mostanában már az sem. A kormányzás mindig hibátlanul működik.
Két lehetőség van, vagy a távirányító rossz, vagy a motor vezérlés, ami egyben vevő is. Mivel nem szeretnék mindkettőt venni, ezért a kérdés az, hogy van-e valami módja annak, hogy a távirányítót leellenőrizzem ad-e egyáltalán jelet a vezérlő felé? Így meg tudnék bizonyosodni arról, hogy az irányító ment el boré, vagy a vezérlő. Mindkettőt átnéztem tüzetesen, de szemmel látható hibát nem fedeztem fel rajtuk.
Köszönöm
(#) Lucifer válasza hapro hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Nem lehet, hogy az LVC kavar be a vevőn/szabályzóban?
(#) kavair hozzászólása Júl 26, 2019 /
 
Üdv
Lenne egy olyan problémás ,hogy szerenék épiteni egy kisautót ami az oscilloscop elmozditására reagál , de nem csak megépiteni hanem megérteni is szeretném a logikáját . Elöször is a 433mhz adó ,vevőhöz miért kell haszálni encodert meg egy decoder? Második kérdésem az lenne hogy ,hogy ht12d és ht 12e IC két lába közé (15,16) OSC1,OSC2 miért kell ellenállást rakni illetve miért ekkorát?
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2019
(#) vargaf válasza kavair hozzászólására (») Júl 26, 2019 /
 
Idézet:
„az oscilloscop elmozditására reagál”

Ezt kifejtenéd mit kell ez alatt érteni?
Idézet:
„miért kell haszálni encodert meg egy decoder”

Mitől tudná másképpen az áramkör, hogy milyen parancsot adtál ki?
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2019
(#) kavair hozzászólása Júl 26, 2019 /
 
Bocsánat nem a legjobban fogalmaztam meg , meg nem is értem még teljesen a dolgokota úgy terveztem hogy egy kesztyüre helyezem az oscilloscopot és a kéz élmozdításával jelet küld az adón keresztül és és a pozíciótól függően indul meg előre áll meg stb
433mhz adó vevő IC nélkül is működik és csak az érdekelne mi a különbség ,ha encodertmeg decodert használok?
(#) vargaf válasza kavair hozzászólására (») Júl 26, 2019 / 1
 
Idézet:
„egy kesztyüre helyezem az oscilloscopot”

Milyen oszcilloszkópot helyezel a kesztyűre? Egyre inkább nem értem. Enkóder és dekóder nélkül az egésznek semmi értelme sincs. Nézd meg az ajánlott témákat, erősen hiányos az ismereted a távirányítás témában.
(#) proli007 válasza vargaf hozzászólására (») Júl 26, 2019 / 1
 
Szerintem giroszkópot szeretne írni..
(#) janigel válasza kavair hozzászólására (») Júl 26, 2019 /
 
Idézet:
„miért kell használni enkodert meg egy decodert”

A 433MHz jelek igen nagy halmaza állandóan jelen van mindenütt.
Ezeket a jeleket nevezhetjük zajoknak, mert számunkra hasznavehetetlenek.
Nekünk csak a mi általunk keltett jelek a fontosak, és ezzel így van mindenki.
Ebből a "katyvaszból" a mi vevőnknek ki kell szűrnie a miénket.
Ezért az adónak olyan jelet kell kiadnia, hogy a vevő csak ezt értse meg.
Ezt csak kódolással / dekódolással érhetjük el.
(#) janigel válasza kavair hozzászólására (») Júl 26, 2019 /
 
Beállok a sorba!
Ezt az "oszcilloszkóp" dolgot én sem értem.
(#) janigel válasza kavair hozzászólására (») Júl 26, 2019 /
 
A négy irányt megcsinálhatod Ezekkel is.
(#) janigel válasza kavair hozzászólására (») Júl 26, 2019 / 1
 
Én így oldottam meg.
(Hátha ez segít)
Megépítve, működés kezben
Ha az adóba dőléskapcsolókat teszel, (jól be kell állítani a helyzetüket) akkor billentésekkel tudod irányítani.
Akár egy fejpánttal a fejedre is teheted az adót, és biccentéssel irányítod.
(#) janigel válasza janigel hozzászólására (») Júl 26, 2019 /
 
Az előbbi "autómodel-2.pdf" rajz tápjáról lemaradt egy soros dióda.
Ez a jó rajz.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2019
(#) pucuka válasza kavair hozzászólására (») Júl 27, 2019 /
 
Idézet:
„de nem csak megépiteni hanem megérteni is szeretném a logikáját”

A rádiós kapcsolat (adó ---> vevő) egy egy csatornás kapcsolat, Te pedig legalább négy független funkciót szeretnél átvinni, ami négy független csatornát igényelne.
Mivel az egyszem rádiós csatornán csak soros (adat) átvitel lehetséges, meg kell oldani a funkciók adattá alakítását, gondoskodni kell az adatok biztonságos átviteléről, mert a rádiós átvitel sajátosságai miatt ez nem egyszerű dolog. (ezek a sajátosságok az említett zajok, zavarok összessége, amik az ún elektroszmogot alkotják)
Az enkóder/dekóder párost erre a feladatra alakították ki. A megfelelő átvitelhez az enkódert, dekódert párosítani kell.
A adattá kell alakítani, ez a négy (vagy több) funkciót (előre, hátra, jobbra, balra) ezt végzi az páros "D" jelű adatvezetéke. Ezen túl a párosításhoz címeket is kell használni, amit az "A" jelű bemeneteken állíthatsz be, az enkóderen, és a dekóderen ugyanazt.
Ez a rendszer a soros adatátvitelnek azt a módját választotta, mivel az egyszem rádiós csatornán nincs mód még több funkciót átvinni, (adatszinkronizáció) az enkóderben, és a dekóderben is az órajel frekvenciáját minél pontosabban egyformára kell állítani. Ezt egy külső ellenállással teheted meg, aminek az értékére az adatlapon találsz meghatározást. Kis eltérés nem nagyon számít, a viszonylag rövid adatcsomagok miatt, de azért érdemes minél pontosabban egyformára beállítani.
A címből, és az adatból, valamint a csomag eleje, és vége jelzőbitből álló álló csomagot kell majd átvinned a rádiós kapcsolaton. Ez sem egyszerű, mivel a rádiós kapcsolat, nem képes statikus (egyenfeszültség) szinteket átvinni, ezért ún. vonali kódolást kell alkalmazni. Ez esetünkben egy Manchester típusú kódolás, ami azt jelenti, hogy 1 bit helyett kettőt viszünk át, de a négy állapotból csak kettőt használunk. Ez pl. "1"" helyett "10", és "0" helyett "01". Ha a dekóder kimenetén ettől eltérő bit kombináció van, akkor tudjuk, hogy hibás az átvitel, és a vett értéket nem vesszük figyelembe.
Ezeket a feladatokat mind mind beleintegrálták az enkóder dekóder párosba.
Ha több funkciót kell használnod, akkor az már csak mikrovezérlővel oldhatod meg, a programjában minden előbb ismertetett funkciót bele kell varázsolni.
(#) veszim hozzászólása Feb 16, 2021 /
 
Üdv Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni, abszolút laikusként, hogy magyarországon hol tudok beszerezni Smart Drive Duo-30 típusú, vagy ezzel megegyező tudással rendelkező meghajtót. Segítségeteket előre is köszönöm!!
(#) uniman válasza veszim hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Hát nem itt... Bővebben: Link
Következő: »»   46 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem