Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ha elfér a tekercsen, akkor esetleg még kicsit több primert tekernék fel inkább. Sajnos még nem jöttek meg a trafók, nem tudom elférne-e. 2*1100 és 4*80 az közel van az ideálishoz. És lehet csak 8ohmhoz csinálok, mert a 16-hoz 113 menetnél kéne valahogy leágaznom és úgy már sündisznó lenne a tekercsből. Legfeljebb a próba idejére párhuzamba kapcsolom a két 16 ohmos vidit.
A 16 Ohm-ra nem jó Zoli javaslata , nem dupla menetszám , de nem is érdemes megcsinálni , kompromisszum árán jönne össze csak .Minőséget rontana , nehezebb megtekerni .
Milyen elrendezésben gondolkodsz , felében osztott cséve , vagy csak simán ? Több menet előnyös a mély tartományban , de növeli a szórt kapacitásokat ami meg hátrány magasabb frekiken. Szóval 1 kimenő a kompromisszumok művészete
Ezt még nem tudom melyik lenne a célszerűbb. Nézegetem a kimenő fajtákat, amik az elektroncső honlapján vannak. Meg ami a williams leírásában van. Bővebben: Link
Az a) ábra a legszimpatikusabb és legegyszerűbbnek tűnő. Felébe osztott cséve esetén gondolom szigetelni kell egymástól a két fél tekercset is valamivel, lehet hogy az sok helyet foglalna. Ahogy nézem a primert 3 részre osztva és sorba kötve, a szekundert pedig 4-szer kéne feltekernem és párhuzamosan kötve. Egyébként hogyan célszerű a felébe osztottnál tekerni a primert? Két rétegben, fele menetszám oda, fele vissza?
Hali!
Meg szertném építeni a Müszi féle GU50-et. Elöszőr is annyi kérdésem lenne, hogy van egy hálózati stabilizátorom amire 220V és 400W os kimenet van ráírva.Feltudnám ez használni ebben az erősítőben?Vannak benne ic-k is, a trafót nem nézem nagyobbnak 80 wattosanál.A fűtés külön trafóról lenne (2 db 12v/45wtoroid) És van két 220/24volt 250watt-os hálózati trafóm ami kicsit búg ezért erősítőbe hálózatinak már nem használnám.Ezért arra gondoltam, hogy megtenné ebben az erősítőben kimenőnek.Kell-e róla letekernem és ha igen kb mennyit?
Szia Zoli!
Tudom , hogy úgy írta , de mér beszéltün arról , hogy a kimenő nem feszültséget transzformál hanem impedanciát illeszt , ézért nem dupla menetszám a 16 Ohm. Az áttétele négyzetes viszony .... Nézd meg az áttétel képletét és számold ki ... Én még nem láttam olyan kimenő rajzot ahol így lett volna
Félbe osztot cséve előnye a tökéletes DC R szimmetria és szort kapacitások csökkenése , de csatolási tényező viszont rosszabb és nehezebb tekerni.
Fentebb feltettem egy vázlatot , ott 6 szekunder 4 primer az osztás és 5%-on belüli Ohm-os eltérés a két prim fél között .
Ha jót akarsz teljesen áttekered , simán az csak játéknak jó ...
Szia CHZ,
Nem emlékszem de a lomex-nél (www.lomex.hu) van ehez foglalat. Ez asszem octal méret csak sok tüskével. De szerintem te nem erre gondoltál ![]()
Természetesen a kép lemaradt...
Igaz, de ki akartam hozni belőle az ésszerű határokon belüli max-ot és a meglévő paraméterekkel kb az 50%-nál tarthatok gondolom. Persze mondhatnám hogy a végcső élettartamnak jót tesz meg ilyenek dehát miről beszélünk 500 forintos csőáraknál!?
Sziasztok!
![]() Az lenne a kérdésem, hogy ECC83 -as előfok csövet lehet-e működtetni 9-12V anódfesszel? Mert találtam egy jónak tűnő kapcsolási rajzot, viszont megoszlanak róla nagyon a vélemények... Tény és való, hogy rengeteg 9-12V -os elektromos gitárhoz való csöves torzítópedál létezik. VOX 9V-os csöves pedálok Viszont egy srác állítása szerint régen voltak "speciális autórádióba való csövek" amik kis feszről működtek. Állítólag ez a Tube Driver pedál működne, viszont sz@r hangja lehet... Ti mit szóltok hozzá???
Úgy is megcsinálhatom a kimenőt, hogy 4 primer és 5 szekunder? Szekunderrel kezdek és aztán felváltva. A primer 1-4 lenne az egyik és a primer 2-3 meg a másik csőnél. Persze ha ráfér. 0,2-es huzal van a primerhez, szekundernek meg 0,4-es csak elég 5X párhuzamban.
Köszi , én normál oktalra gondoltam 8 kivezetéssel , valaki képet is tett be róla és nagyon olcsó volt , 80Ft
Megcsinálhatod , de én az 1-3 és 2-4 összekötést javasslom , de poróbáldki mind a kettőt , így kisseb DC R eltérést fogsz nérni
Valami kezd rémleni, szerintem ezt valaki bontottan ömlesztve vette! Március 19-én reg-elte és ezt utána láttam pár nappal ha ez segít...
Most értelmezem amit írtál az nem fele , csak számolj utána
Szóval ez a hozzászólás mp3maker tollából ami kell neked #201235 (márc. 25-ei)
Akkor számoljunk ... 4x33 = 132 ez 16r és 2x33 +33 =99 ez 8r miért a duplája ?????????????,
Ha nem akarod érteni nem is fogod ! Sehol nem olvastál ilye , csak elnézed !
Nagyon köszömöm , így kb . a cím is megvan .
Jól mondták ott a Hangmester fórumon! Vagy az van, hogy AC 9 Voltot kér, és belül van egy kis 9/230 voltos , vagy akármilyen trafó, és már meg is van az anódfesz, de láttam már transzverteres megoldást is, de olyant is,mint a Marshall valvstate "előfokcsöves" erősítő, hogy gyakorlatilag a torzítást OPA-k végzik, a csövön meg csak "áthajtják" a már torzított jelet, és az valamennyit "lágyít" rajta
Te a párhuzamosan kötött meneteket is duplán számolod ???
Ha párhuzamosan kötöd a tekercseket akkor nem dupla a menetszám , marad annyi ! Egyébként tetszik a kitartásod
Köbzoli arra gondolt hogy két-két tekercset sorosan és azokat meg párhuzamosan 8ohmra tehát: (33+33)X(33+33) EZ ugyanúgy 66 menet ami szerintem ugyancsak nem jó mert feleakkora terheléshez nem fele menetszám kell. Vagy a 4ohmhoz 33 menet 4X párhuzamosan az sem jó mert negyed akkora terheléshez nem negyed menetszám kell.
Ilyenkor vannak résztekercsek is, vagy nem egyforma az összes szekunder hogy kijöjjön a megfelelő arány én úgy láttam.
Aham, OK! Értem, kistrafós megoldás nagy fesszel...
De még mindig arra vagyok kíváncsi, hogy ezen a konkrét rajzon amit be-linkeltem ugye sima 9V-os egyenfeszültséggel menne az egész áramkör beleértve a csövet is!? (bárhogy is nézem, nagy feszt nem látok és nem is utalnak rá ...) Végülis azért rakták fel ezt a kapcsolást a NET-re, mert gondolom szuperál. Szóval, ha megépíteném akkor elméletileg működne így, vagy nem? ![]()
Arra gondolt igen , mert elnézte a bekötését .
De ha olvasod amit írt az sem arról szólt .. 8 Ω-ra,kettő sorban kettő párhuzamosan, ezt írta Végül is nekem minegy , csak más ne vegye komolyan ezt a duplázást
Nekem gyanús a csöves része... A neten lévő kapcsolások 80%-a NEM SZUPERÁL!!!!!!!!!!!!! Szóval ezt nem kell készpénznek venni. Én nem látom a rajzon, hogy állna be a cső munkapontja... Lehet, hogy "átmegy" rajta a hang, de iszonyatosan torzíthat, lehet épp ezt hazsnálták ki, mert ahogy látom jól meg van hajtva két műveleti ersítővel!
STURBI , IMI, CHZ ! Mondjátok már meg a frankot, hogy annak a kapcsolásnak működhet-e a csöves része? torzító
ECC83 nem szereti a kis tápot , de itt azért mehet mert , a tozítására számítanak .
ECC86 kis táppal : http://www.hifitubes.nl/weblog/wp-content/amperex-ecc86.pdf E88CC is mehet alacsonyabb tápon és még van néhány cső
Ez az a kimenő ugye? kimenő
Ezeket a tekercseket úgy kell csinálni hogy egy soron oda, egy soron vissza, aztán szigetelés, és a következő tekercs egy soron oda egy soron vissza? Azon ne vesszetek össze hogy 16 ohmra hogy kell kötni, mert nem fogom 16-ra megcsinálni csak 8-ra ![]() Amúgy kiszámoltam fentebb, 8 ohm 73 menet, 16 ohm meg 113 menetnek kéne lennie. Ha felezgetném a csévére akkor talán 73+36=109 a közelébe kerülne és meg lenne magától is a 16 ohmos leágazás, de nem szeretném agyon bonyolítani. Lehet hogy az általad említett kimenőben más menetszámok miatt kijön ha úgy köti az ember. |
Bejelentkezés
Hirdetés |