Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ST151 végerősítő
 
Témaindító: Dzsoni, idő: Szept 5, 2007
Lapozás: OK   89 / 93
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Szia! Remélem a hétvégén meg tudom ejteni a potméter cseréjét, de továbbra is foglalkoztat, hogy miért csak az egyik csatornából hallom ezt a zajt :
Idézet:
„…elkezdem tekerni fel a hangerőt és az egyik csatornából, ami a fázisfordító nem-invertált kimenetére van kötve, egyre hangosodó zajt hallok, ami aztán elcsendesedik, mikor a poti teljes hangerőállásba ér. A zaj, nem a klasszikus „Brumm”, hanem inkább olyan, amit egy nyitott bemenetű erősítő szokott hallatni. Ha az „S” kapcsolót „Bridge” állásba kapcsolom, akkor mindkét erősítő oldalból egyformán hallom ezt a zajt.”

Itt írtam róla
Az hogy a kapcsoló „bridge” állásában mindkettőből ugyan az a zaj lesz hallható értem, hisz a bemenetüket kötöm össze, no de…?!
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2020
(#) istvá1997 hozzászólása Nov 10, 2020 /
 
hali! most szeretnék belevágni az építésbe mit kellene tudnom erről a kapcsolásról.?
mekkora toroid lenne jó? 260Va jó lenne ?
vagy inkább egy genius 5.1 5000 trafó lenne jó hozzá ?
igazság szerint ami van itthon azt szeretném fel használni és minimálisan!
költeni egy autós erősítőből maradt borda (hazát) szeretném használni.. mit tanácsoltok.?
(#) nagysasy válasza istvá1997 hozzászólására (») Nov 10, 2020 / 1
 
A trafó jó a 260-as egyszerű kapcsolás jól szól lehet nyúzni persze az élesztési beállítások betartásával. Egyébként elsőre indul.
(#) metabo123 válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 26, 2020 / 4
 
Kedves Reloop (és Mindenki)!
Hát nem kapkodtam el beszámolni a fejleményekről…
Az általad javasolt potméter csere (10K log) meghozta a várt eredményt. Gyakorlatilag teljesen csendben van az erősítő a hangerő potméter állásától függetlenül.
Azt hiszem kijelenthetem: Elkészült az ST-m!
Nem volt egy egyszerű szülés, hisz lassan negyedik éve, hogy hozzá kezdtem, de idő és sokszor kedv hiánya miatt kicsit elhúzódott ez az építésem. ITT kezdődött a projekt
Most következő feladatként egy olyan készülék tervezésén és megépítésén töröm a fejem, amivel ezt az ST-t tudom meghajtani a korábbiakban leírt igényeim szerint.
Ezzel kapcsolatban majd szeretném kérni a segítségetek természetesen a megfelelő topikban.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2020
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Szia! Nagyon gondos munkát végeztél, fogadd elismerésem!
A korábban megfogalmazott funkciók közül melyiket nem tudja még?
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Köszönöm az elismerést, és a segítséget, sokan terelgettetek a megfelelő irányba!
A készülék tudja, mindazt, amit korábban megfogalmaztam, két sztereó végfok blokk a dobozban, amiket az előlapon látható kisebb világító kapcsolóval oldalanként hidalni tudok, így kaphatok (csak az egyik oldalt használva) egy egyszerű sztereó erősítőt, vagy egyik oldalt és hozzá hidalva a másik oldalt: 2.1 erősítőt, vagy mindkét oldalt hidalva sztereóban lehet hangoskodni.
A doboz csak a 4 db ST151-et tartalmazza a maga tápegységével, a bemeneten lévő fázisfordítót a hidaláshoz és a kimenetére biggyesztett hangsugárzó védelmet.
Amire szükségem lesz egy olyan készülék, ami meg fogja ezt a cuccot hajtani. Tartalmaznia kell egy 2.1 filtert, bemenetválasztót, hangszínszabályzó áramkört, kivezérlés jelzőt, mikrofon erősítőt, fejhallgató erősítőt, és több egymástól elszeparált kimenettel kell rendelkeznie.
Ez a doboz már így is elég robosztusra sikerült, nem nagyon szerettem volna ezt már tovább zsúfolni.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2020
(#) blasz válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Szia szerinted milyen a hangja? Itt sokan leszólják.Én már csináltam3db ot és elégedett vagyok.Az első 1943-5200 párossal,a második Mjl 21193-94 el,a harmadik TO3 tranyokkal az is 21193-94,talán ez lett a legjobban sikerült darab.A visszacsatolás 820r helyett mindegyikben 330r lett,igy elegendő érzékenylett.Viszont ha hajtva van akkor melegszik,kellett a ventillátor mindegyikben.Igaz 75-90vDc ről mennek.De valoban strapabirók,az elsőt már nem is tudom mikor csináltam,régen és hiba nélkül müködik.Persze szigorúan 8ohm-ról.
Szép lett a tied is gratula.
(#) metabo123 válasza blasz hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Szia!
Én elégedett vagyok a hangjával, összehasonlító elemzésekbe nem szeretnék belemenni (a hallásom már nemigen alkalmas ilyenekre). Határra tesztelni még nem volt módom, mert itthon egyelőre nincs hozzá megfelelő hangdobozom, de ez is el fog jönni előbb-utóbb. A visszacsatoló ágba én eleve 470R-ot raktam az érzékenységgel nincs bajom, de még akarok elé kötni egy hangszín szabályzásra is alkalmas készüléket ("keverőt"). A melegedéssel eddig nem volt gondom -pedig passzív a hűtése- elég combosak a hűtőbordák. A doboz alja és hátlapja is bizonyos mértékben részt vesz a hűtésben, ugyanis a borda nagy és pasztázott felületen csatlakoznak. Az alja 5mm-es, a hátlap 3mm-es alulemezből készült!
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2020
(#) zenebolond hozzászólása Jan 12, 2021 /
 
Sziasztok!

Ennél a végfognál hogy tudom megoldani, hogy a két föld az egy legyen.
(#) Karesz 50 válasza zenebolond hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
Összekötöd őket egymással.
Az egyik a "jelföld" a másik a "nagyáramú föld". A kettőt egymástól R10 "földhurok-mentesíti".
De meg lehet oldani másképpen is, hogy ne legyen földhurok... nem régen volt róla szó.
Ez volt a legutolsó rajzom, keresd vissza.
De már százszor ki lett tárgyalva ez dolog (lerágott csont).
(#) blasz hozzászólása Márc 16, 2021 /
 
Sziasztok csináltam a hétvégén egy st.végfokot 1db panelt,1943-5200 tranzisztorokkal 4-4 pár,és azt vettem észre hogy közel sem melegszik annyira mikor bömböltetem,mint a a másik,az MJ21193-94 To-3 tranzisztorral szerelt.Mindezt 2x85vDc -ről.próbáltam műterheléssel padlóra kihajtva sinus törésig,de egy szem 8cm ventilátor 10v ról hajtva visszahűti 30 fokra 60 ról pillanatok alatt.A többi alkatrész mind ugyan az minden panelon.Meg a hűtőbordák mások értelem szerűen.Minden panel 6 ohm terheléssel.
Vagyis 1db alkatrész lett más a 470p kerámia kondit cseréltem 220p ra. Most a pozíció szám nem jut eszembe.Vagy csak az alkatrészek milyensége esetleg eltérő tulajdonságai miatt lehet?A hangja az jó azzal nincs baj.Se alapzaj se semmi zavaró jelenség.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Szia! Az alkatrészek típusa nem függ össze a melegedéssel. A végtranzisztorokon eső feszültség és a rajtuk folyó áram szorzata adja a veszteségi teljesítményt. Például a borda hőátadó képessége, a nyugalmi áram, a környezeti hőmérséklet is lehet más mint a korábbi vizsgálat esetén.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Szia a nyugalmi ugyan annyi mindegyiken 5mv az emitteren mérve. Kiváncsiságból építettem csak,kisérletezni,hátha valamelyik alkatrész cseréjével javitok a hangján.Bár én elégedett vagyok vele.Sajna a pandémia ad lehetőséget a hobbinak.Reméljük nem tart még egy évet.
Szerinted melyik jobb a végfokhoz,az Mj széria vagy a sc-sa?
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Még nem volt módom mindkettő kipróbálására. A visszajelzésekből azt szűrtem le, ebben a viszonylag egyszerű erősítőben, bármelyik megfelel.
(#) blasz hozzászólása Márc 22, 2021 /
 
Megint kérdeznék,tegnap megterheltem a panelt 10kHz-el jelgenerátorról,és már kb.a teljes terhelés feléneél elkezdett füstölni a 6.8r 2w ellenállás aminek R24 a pozició száma.Mértem hátha gerjed de nem észleltem.Beforrasztottam 2db 4.7p kondit a végtranzisztorokra,egyet pozitiv oldal egyet negativ oldalra de ugyan az.
Igaz nem 6.8R 2W van bent nekem, hanem 10r 1W ezt találtam itthon.
Mégis gerjedne?Lejjeb semilyen frekvencián nem tapasztaltam,8kHz től lefele.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Szia! Az 1W-os ellenállás 10 kHz 20 V-ig állja a sarat. Műsoranyagban nem is szokott ennél nagyobb amplitúdó előfordulni ezen a frekvencián. A magassugárzó zokon is venné
A 6,8 Ω-os ellenállás 40 V - 10 kHz-en fűt 2 W-ot.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Köszi akkor kellene vagy 5w-os ellenállás 52vAc a kimenő feszültség,sinus törés előtti pillanatban.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
A Zobel-tag kondenzátorát csökkentheted 100 nF-ra, az ellenállás pedig lehet 2 párhuzamos 22 Ω 2-3 W terhelhetőségű.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Már rendeltem a Hestorból 2-5w ellenállásokat 6.8r.Nekem régi remix ellenállásaim vannak több millió darab,és azok még nem kicsik.Van 10r 5w de akkora hogy sehogy sem fér a panelre.
Mindent ezekkel a régiekkel csinálok,eddig még nem volt baj velük,ja és pontosak..
És köszönöm hogy segitesz.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2021
(#) blasz hozzászólása Márc 25, 2021 /
 
Sziasztok,nem lenne jobb a hangja ha a C6 470p kerámia kondit fóliára cserélném?Kotorásztam és találtam egy rakás pikos kondit,remix 63v.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Ez a kondenzátor egy 70 kHz töréspontú aluláteresztőnek a része. A törésponti frekvencia pontossága szempontjából a fólia előnyösebb lehet, viszont az RF szűréshez a kerámia a jobb választás. Kipróbálod - megtudod
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Ha én annyit tudnék mint te.....De sajnos még csak elsős vagyok. Köszönöm a választ, mint lejjebb írtam kísérlet miatt építettem a panelt, pontosan hogy próbálgassak ezt azt, csak mások az alkatrész méretek nagyon.de holnap kipróbálom mindenképp. És egy utolsó kérdés,a 10n fólia kondik helyett 100n kondikat építettem be, rendellenes dolgot nem tapasztalok miatta de inkább kérdezek,hogy maradhat e?
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Ezt a kondit gondolkodás nélkül vettem át a 100 W-os rajzából, a 100 nF szerintem maradhat.
(#) blasz hozzászólása Márc 31, 2021 /
 
Sziasztok épitek még egy panelt,de meghajtónak nincs tranzisztorom, viszont van NJW1302G-NJW3281G tranzisztoraim. Jók lehetnek a célra? Feszültség, teljesítmény terén elég lenne.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Szia! Az adatlap szerint az erősítése is elegendő lesz.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Köszönöm...Most néztem nem is olcsó tranzisztor.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2021
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Érzek benne pazarlást
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Ha rendelek belevalót MJE15032-33 mire ide ér az sem olcsóbb sajna. az NJW-k végpaneleken voltak, de gerjedt nagyon, elbontottam. Onnan vannak.4 pár.
(#) blasz hozzászólása Okt 11, 2021 /
 
Sziasztok hétvégén hangoskodtam kicsit és azt vettem észre hogy bizonyos hangerő felett elkezdett kattogni a hang mintha pillanatokra megszakadna a hang,és ez ahogy emelem a hangerőt egyre hallhatóbban csinálja.De nem teljes hangerőn vagy közelében,hanem 20-30w körül.Feljebb nem tekertem.Még nem szedtem szét,hátha van tanács rá és akkor megbontom.Ez a 4pár végtranzisztoros verzió.
(#) Baxi hozzászólása Dec 10, 2021 /
 
Hi Mesterek!
Megépítettem a 80V verziót. Olyan gondom van vele, hogy mihelyst jelföldet kap, elkezd gerjedni búgni.
Találkozott már valaki ilyennel?

Egy házi mozi passzív mély ládának a meghajtására készült a végfokozat.
Most jutottam el addig, hogy tudom fejleszteni a rendszert. Azaz lesz egy nagyobb mély hangszóróm, s ahhoz kell egy nagyobb teljesítményű végfokozat.

A sub erősítő már több éve szépen működik, (búgass nélkül). A dobozban minden maradt a régi, csak a végerősítőt cseréltem nagyobra.
Szóval mivel az erősítőben/dobozban minden ugyan az kivéve az új vég, így a végfok hibájára gondolok. Főleg hogy már mindent kipakoltam belőle vagy 2X. Raktam rá más trafót stb, mindig ugyanaz a jelenség. Csendben van, de mihelyst jelföldet kap azaz RCA- val össze kötöm az AVR- sub kimenetévvel elkezd búgni . Próbáltam más gyári erősítővel is a sub kimenetet. Avval sincs gond, csak evvel a drágasággal


A mellékletek közül a hibás .lay file - felhasználói kérésre - törlésre került, mert hibás.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022
Moderátor által szerkesztve
Következő: »»   89 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem