Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   256 / 276
(#) JZoli válasza publutyka hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
A poti ugyanolyan értékű mint az előző törött volt?
(#) publutyka válasza JZoli hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Szia.
Köszönöm a gyors segítséget a poti-ra B474.volt írva kimértem 478.k-ohm volt 500.k-ohmot raktam bele.
(#) granpa válasza sándor67 hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Se a nevüket, se a méretüket nem látni. Cirill (orosz) betűkkel beírva, a Google megmutatja.
(#) mpisti válasza sándor67 hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Az első szám az áramot, a második a zárófeszültséget szokta jelenteni Pl. így B50-08 . Ez 50A 800V-ot jelent.
(#) mpisti válasza marcellus96 hozzászólására (») Márc 29, 2021 / 1
 
A Bmax Kft-nél tudnak segíteni.
(#) JZoli válasza publutyka hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
A csatlakozókat pontosan kötötted be? Mert ha valamit felcseréltél akkor lehet ilyen gond vele. Bár a bekötése nem olyan bonyolult. Egyébként a motor megy, vagy el sem indul? Mivel csak annyit írtál, hogy nem tudod szabályozni, ez akár mit is jelenthet. A poti beforrasztásánál minden rendben? Nem lehet, hogy esetleg ott lehet valami? Zárlat, esetleg forrasztási hiba? A régi potit amikor kivetted nem "jött ki vele" a furatgalván? Már ilyennel is találkoztam.
(#) publutyka válasza JZoli hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Szia.
A motor megy csak a fordulatot nem tudom szabályozni, csak ha a fokozatot változtatom akkor változik a fordulat.Én ezt így vettem sérülten egyengetni kellett az alját,oldalát,elejét,hátulját.
Nem nagyon csak egy kicsit.A forrasztások jók rámértem a fólián a következő forrasztási pontig
ott is érintkezik.Próbáltam vele hegeszteni de nagyon tolja a huzalt a gáz szelepet vezérli de rendes ívet nem fog.Co-m nem volt itthon csak argon azzal tudtam próbálni az valószínű nem ide való.Hogyha esetleg működni fog akkor cserélem másik gázra a palackot.
(#) JZoli válasza publutyka hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Abból indulok ki, hogy használatlan volt a hegesztő, akkor hibás alkatrész nem lehetne benne. A csatlakozók közül nincs felcserélve semelyik? Ha azok is garantáltan jók akkor viszont mégiscsak valami meghibásodott a fordulatszám szabályzó panelon. Első sorban a teljesítmény-félvezetőket kellene megmérni, mivel a legnagyobb valószínűséggel azok romlanak el.. Esetleg még a szabályzó panelon a tápfeszültséget is meg kellene mérni. Most így hirtelen több ötletem nincs.
(#) marcellus96 válasza mpisti hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) publutyka válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 2, 2021 /
 
Szia.
Kiforrasztottam a Mosfet-et.SVF740T. A G-S.lábak között 11.36v. a G-D között 8-10mv. a D-S.között 7.33v. ot mértem. A cd 4069. tápján 11.6v-ot mértem
(#) JZoli válasza publutyka hozzászólására (») Ápr 4, 2021 /
 
Az a 8-10mV igen kevés. Ha kiforrasztod a FET "G" lábát, és kipróbálod a motor akkor is megy, vagy akkor áll? Ha megy akkor rossz a FET.
(#) publutyka válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 4, 2021 /
 
Szia. visszakötöttem a FET-et,csak feszültséget tudtam mérni mert kint volt a trafó de raktam fel csatlakozót, és a pisztoly kapcsolót rövidre zárva, ha a relé meghúzott egy pillanatig volt 1v.
körüli feszültség utána vissza áll 30mv.ra . Ha a relé elenged akkor felkúszik 300mv.ra
Hogyha le kapcsolom a 2.--5. lábról a feszültséget a 6.--7. lábon felmegy a feszültség 600mv.ra pontosan 24v.ot nem tudtam kapcsolni mert egyen ben csak 29v.-om volt de amikor megmértem a trafón a feszültségeket a pár napja úgy emlékszem 30v. körül is mértem feszültséget de holnap megmérem még egyszer pontosan.
köszönöm a válaszodat.
(#) JZoli válasza publutyka hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Hát sajnos ebből szinte semmit sem értettem meg többszöri elolvasás után sem. Mit mértél, hol mérted, milyen trafó és milyen relé. Vedd úgy, hogy én ilyen hegesztőt még nem is láttam! Ha hivatkozol valamilyen alkatrészre akkor azt a funkciója szerint kellene. (főtrafó motorkapcsoló relé, gázszlep kapcsoló-relé stb)
(#) publutyka válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Köszönöm hogy próbálkoztál
(#) publutyka hozzászólása Ápr 5, 2021 /
 
Kellemes Húsvétot Mindenkinek.

Van egy Güde 192/6k. Co hegesztőm felület szerelt vezérlő kártyával hibásan. Az lenne a kérdésen van-e esetleg valakinek felesleges működő vezérlő elektronika az enyém helyettesítésére. Díjazás ellenében.
(#) Rozgonyi Mátyás hozzászólása Ápr 6, 2021 /
 
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni
Mig (co2) hegesztőt építenég és áramforrásként egy Matrix iv 130 bevontelektródás (pálcás) hegesztőinvertert tervezek használni aminek a terheletlen feszültsége 68v ami hegesztés közben visza ejt ( áramerőség beálítástól függően) 22-24,8v-ra. A kérdésem az lenne hogy ez alkalmas e mig(co2) hegesztésre mert ha jól tudom ehez 12 és 36 volt közötti érték az ideális ami ívfogás után legfeljebb pár volttal esik vissza. Ha nem alkalmas hogy lehetne lecsökenteni a feszültségét? És a "trafója" áttekercselésére gondoltam mint lehetsége megoldás de nem tudom hogy a primer vagy a sekunder oldalt lenne érdemes megváltoztatni netán mindkettőt? Ha valaki tudna ezek mellet segíteni egy egyszerű feszültségszabélyzóval ehez a szerkezethet az is jól jönne de nem anyira kritikus mint az előbbi kérdéseim. Mimden választ szívesen fogadok ha esetleg valamit nem sikerült helyesen leirnom esetleg hianyos lett kérlek titeket javítsatok ki. Ha esetleg szükségesek képek azokat is tudok küldeni.
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) publutyka válasza publutyka hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /
 
Félreérthető a JZoli-nak adott válaszom , ezért módosítom.

Köszönöm a segítségedet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2021
(#) JZoli válasza publutyka hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Ahogy gondolod. De szerintem ez egy könnyen javítható hiba. De az, hogy 1 Voltot mértem, meg 30mV-ot sajnos semmitmondó dolgok, mert azt is le kellett volna írni, hogy milyen műszerrel, milyen méréshatárban, meg a két mérőcsúcs hová volt téve, és máris többet tudnánk. Meg sokkal nagyobb méretű, vagyis sokkal közelebbről készült képet kellene feltenni, hogy látszódjanak az alkatrészek is. Ezekből sokkal több információ leszűrhető, könnyebben lehetne segíteni.
(#) Tambi hozzászólása Máj 9, 2021 /
 
Kedves Fórumtársak!

Szerény vállalkozásom acélszerkezeteket gyárt. Szégyenkezve vallom be, hogy (szinte) minden MIG hegesztőnk fröcsköl. Mindegyik trafós, 4 db 300 A-es WEILD-IMPEX, 4 db 300 A-es MIG, és 4 db 400 A-es, vízhűtéses WELD-IMPEX. Egységesen d=1 mm, SG2-es huzalt használunk, általában 260-280 A körüli árammal hegesztünk, STARGON (SIAD) védőgázt használunk. Természetesen a szokásos 3F2U6Ü, alumezre szerelt egyenirányítók vannak mindegyikben, utána padig egy komoly méretű(nek látszó) fojtó (az induktivitását még nem mértem meg...).

Hívtam "szakértőt", aki úgymond jópénzért hajlandó lett volna beállítani az áram-előtolás-védőgáz arányt, de neki sem sikerült...

Szerintetek segítene-e, ha a diódák után beraknék mondjuk 20 db, 10.000 uF, 100V-os elkót? Egyáltalán mit szólna az elkó, hogy darabonként 10-15 A-t kellene "időnként" visszatölteni?

Köszönöm szépen válaszaitokat.
(#) ati790731 válasza Tambi hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
Szerintem azt kellene megnézni legelőször, hogy kisebb áramnál fröcsköl -e! Ha mondjuk 150-180 Amper körül nem fröcsköl, akkor valószínű, hogy a folytó fogy el közel a végáram környékén, ha a 300-as gépeket vesszük alapul. <- ez esetben a kondik tuti segíteni fognak.
A kondik, ha odavaló csavaros bekötésű komoly darabok, akkor bírniuk kell.
(#) mpisti válasza Tambi hozzászólására (») Máj 9, 2021 / 3
 
Szerintem 3 fázisú gépnél a kondi nem segít, mivel az áram hullámosságát jobban kisimítani felesleges. Persze lehet próbálkozni, de ahhoz hogy szinte fröcskölésmentes legyen a varrat, ahhoz a tökéletesen sima egyenáram túl kevés. Ahhoz az a technológia kellene,amit egy több processzoros áramforrás tud. Figyelni az áramfelfutást, ahhoz hozzáigazítani az előtolást. Az előtolás sebességéről a cseppátmenetekről azok sűrűségéről az ív feszültségéről, a cseppátmenetek zárlati áramáról ms-os reakcióidővel információt szerezni, azt feldolgozni, ez kell ahhoz,hogy fröcskölésmentes legyen a varrat. A fröcskölés attól van,hogy a hegesztés durva cseppes leolvadással történik, vagyis a megolvadt hozanyag cseppek formájában, nem pedig permet-szerűen érkezik a hegfürdőbe. Ahhoz,hogy a leolvadás finomcseppes legyen, kellene tudni szabályozni a pillanatnyi íváramot és a hozzá tartozó ívfeszültséget is, még pedig igen rövid időn belül, erre a hagyományos gépek képtelenek. Minden régi gépnek van egy-két optimális munkapontja, ahol többé-kevésbé fröcskölésmentesen dolgozik, de ez nem érhető el a gép teljes teljesítmény tartományában. A kondikkal az a legnagyobb baj,hogy a hegesztés kezdeti pillanatában szinte felrobbantja a huzal végét, mivel a kondikban tárolt energia nagyon rövid idő alatt sül ki, és a kialakuló zárlati áramot csak a hozzávezető kábelek ellenállása korlátozza, tehát nem a gépen beállított paraméterek határozzák meg a varratkezdést. Emiatt vagy visszaégés, vagy egy nagy kráter lesz a varratkezdés helyén. A fojtónál viszont a kezdeti zárlati áram lengéseket tud okozni,ami hol hozzátesz,hol elvesz az ívteljesítményből, emiatt aztán a gyártók minimalizálták a fojtó méretét és menetszámát, az eredmény az lett, hogy a gép csak egy szűk áramtartományban nevezhető optimálisnak fröcskölés szempontjából. Egyébként 260-280A hegesztőáramhoz már inkább 500A-es gépek kellenének, a hagyományos kategóriában a gép teljesítőképességének felső harmadában a fojtó már igazából semmit sem ér az imént leírtak miatt.
(#) kari142 hozzászólása Máj 10, 2021 /
 
Helló!Meg kérdezhetem,hogy ha kellene egy kis segitség ki lenne a legközelebb és hajlandó segiteni9? Tápiószecső
(#) Tambi válasza mpisti hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Köszönöm Pisti, és neked is Ati!

Megpróbáltuk csökkenteni az áramot, lementünk 150-160 A-re, de nem tapasztalható számottevő változás a fröcskölés tekintetében. Az induktivitásnak két állapota van, de látszólag nincs jelentősége, hogy kisebb vagy nagyobb induktivitást használunk. Azt hiszem, bele kell törődni, hogy ennyi pénzért ilyet adnak...

Esetleg van valami megfinanszírozható (néhány tízezer Ft/CO) ötletetek?

Köszönöm szépen az eddigieket (is)!
(#) Klorid válasza Tambi hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Ha jól tudom a Stargonban csak 5% az argon. Nem próbáltad Corgonnal, amiben 82% van? Reduktorfűtéssel is megnézném mennyit javul a helyzet, ha ilyen magas a CO2 a védőgázban...
(#) Ge Lee válasza Klorid hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Biztos hogy nem a gáz miatt fröcsköl. Nekem egy mezei (saját készítésű) 1 fázisú gépem van, Co (tűzoltó) palackkal és nem fröcsköl.
(#) mpisti válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Kloridnak akár igaza is lehet, hiszen Corgon védőgázban ugyanazon gépbeállítás mellett magasabb az ívhőmérséklet, tehát a leolvadt fém kisebb cseppekben érkezik az ömledékbe. Én kb.10 éve egyáltalán nem használok szénsavat, még akkor sem ha a Corgon sokkal drágább. Ég és föld a különbség a két gáz között. Egyébként fröcskölés minden fogyós gépnél van. Ami nem mindegy,hogy a fröcsköléssel távozó fémgolyócskák milyen méretűek. Ha nagy méretűek, nagy a hőtehetetlenségük, emiatt beleégnek a varrat környezetében a hegesztendő anyagba és nehéz őket eltávolítani. A komolyabb gépeknél nagyon apró kis golyócskák képződnek, ezek amire lehullanak a varrat mellé már kihűlnek és simán le lehet törölni a hegesztett anyagról.
(#) Tambi válasza mpisti hozzászólására (») Máj 14, 2021 / 1
 
Köszönöm szépen kedves Barátaim a hozzászólásokat, tanácsokat. Gyakorlatilag mindenkinek igaza van.

A megoldás egy Stargon PB nevű gáz, melyben sokkal több argon és még oxigén is van. A SIAD szakértője szerint így magasabb a hőmérséklet, és apróbb, egyenletes cseppek alakulnak ki.

Ez bizonyára igaz, de még ezzel a gázzal is kísérletezéssel kellett megállapítani a gépnek azt a munkapontját, ahol (szinte) "bolhátlanul" dolgozik. Ez nagyjából a maximum 60-65%a-a körül alakult, tehát vízhűtéses WELD-IMPEX 400 A-es gépnél kb 240-250 A.

A képen már a javulás látható...

Még egyszer köszönöm szépen mindenkinek!
(#) erzsé hozzászólása Máj 22, 2021 /
 
Sziasztok!
Bocsi, ha bugyuta kérdést teszek fel. Az egyik kollégám kérdezte tőlem, hogy co hegesztő gépbe a trafó helyére tehet-e egy inverteres hegesztő gépet? Olyan 150A körülit. Javarészt karosszéria mukákhoz használja. Max 3-5 mm lenne a legagyobb vastagság.
(#) mpisti válasza erzsé hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
Nem. De ez már korábban is téma volt, vissza kell olvasni 1-2 évet.
(#) erzsé válasza mpisti hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
Köszönöm.
Következő: »»   256 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem