Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1341 / 1384
(#) eyess válasza Action2K hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Végig néztem a múltadat , és abban az időben valóban nem sok esély volt ilyesmire, hogy az ember olyan nyákot tudjon elkészíteni ,ami látványos , szép , és jó ránézni.Írod mérnők , vagy akkor tudnod kell mi a precizitás , és valahogy nekem hiányzik ez.Én nem tudnám elintézni azzal ,hogy a piszkos munkát csinálja más.Ez olyan mintha egyoldalúan kezelnéd ezt a témát.Viszont akkor nem tudom milyen cikk is lesz ez a végére.De hogy segítsek is a végére ne csak kritizáljak .Én olyat eltudtam volna képzelni , hogy igen gyártasd le az olyan nyákokat amiről lehet tudni , hogy meghaladja valakinek a tudását, vagy felkészültségét , vagy technikai hátterét,és azt a cikkben beleírni , hogy kitt formájában , vagy korlátozott számban tudsz biztosítani , amíg a készlet tart. Nyílván csak olyan nyákokra gondoltam itt amik nehezebbek , vagy kétoldalas stb.És ha a célod elérted azzal , hogy mondjuk 10-ből 10 embernek tudsz így segíteni , hogy nyákot küldesz nekik nyílván nem ingyen , akkor már elérted azt amiért a cikket írod szerintem.És már el is árultam , hogy mi lett volna a tippem arra az estre , hogy megoldható legyen annak is aki nem tudná megcsinálni a nyákot.Szóval most már jöhet a cikk.
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Márc 30, 2021 / 1
 
Én már 30 éve is csináltam szép nyákot , P20 lakkal és letraset-alfaset matricával készült mesterfilmekkel ...
(#) mnyugger válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 30, 2021 / 1
 
Bizony!
Meg Decon Dalo33-as tollal. Van még valamelyik fiók mélyén 2 db. használatlan.
(#) Pethical válasza mnyugger hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Én már a számítógépes tervezésben tanultam meg és mai napig nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehetséges olyan szép és precíz nyákokat rajzolni kézzel, tollal. Számomra az hatalmas varázslat és minden elismerésem azoké, akik ezeket még tudják/tudták valósítani. Az már művészet és kézügyesség is kell hozzá bőven.
(#) kaqkk válasza Pethical hozzászólására (») Márc 30, 2021 / 1
 
Idézet:
„mai napig nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehetséges olyan szép és precíz nyákokat rajzolni kézzel, tollal.”
Pedig egyszerű .... Először kockás papíron megtervezed (kb5* ös méretben) , aztán az alkatrészeket elrendezed a tervnek megfelelőlen méretarányosan egy papíron . A lábakat meg jelölöd , majd a papírról átpontozod a nyákra , innen már egyszerű a rajzolás vonalzóval tustollal ..Kb 30-35 éve csináltam ilyet utoljára bocs ha valamit nem tökéletes írtam le ....
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Ezen átestünk mindannyian akik akkoriban kezdetleges módszerekkel oldották meg így , vagy úgy a nyáklap létrehozását.

Pethical: Igen kell hozzá művészet kézügyesség , de legfőképp nagyon tiszta nyák , és nem utolsó sorban jó szem.
(#) Pethical válasza eyess hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Hát igen, én ott bukok el ezzel, hogy vonalzó mellett is neccesen húzok egy egyenes vonalat. Magát a technikát ismerem, azaz a módszert, elméletben, a gyakorlatban való kivitelezése számomra a varázslat, az a türelem, precizitás, ami kell hozzá, hogy valaki valóban neki állt és ezt megcsinálta. Dehát változik a világ, én már egy másik generáció vagyok, más tulajdonságokkal.
(#) kaqkk válasza Pethical hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Idézet:
„Hát igen, én ott bukok el ezzel, hogy vonalzó mellett is neccesen húzok egy egyenes vonalat”
Hát igen ! Bolond egy szerszám a vonalzó ..... Igen a ti generációtoknak már azt tanították hogy nem a dolgokat kell tudni hanem azt hogy hol lehet megtalálni a dolgokat a neten ....
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
(#) eyess válasza Pethical hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Nem volt más lehetőség muszáj volt , ha egy egy áramkört meg akart valaki otthon csinálni.Volt kármin vörös tus az volt talán a legjobb , és a legszebb színű , viszont ha ott két egymás mellett futó vezetősáv összefolyt na , akkor az az ideg ami olyankor előjött az már nem olyan jó érzés.Amikor mondjuk egy órai munka kissé tönkre ment.Egyébként ma már én sem csinálom csak is technikát használva.
(#) Pethical válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Nekem csak részben. 37 éves vagyok, informatikus. Nekem még tanítottak, de meg kellett mellé tanulnom azt is, hogy hogyan találom meg azt, amit nem tudok, mert különben nem élnék még ebben az ágazatban. Az elektronka meg hobbi, villamosmérnöknek készültem abból lettem szoftverfejlesztő.
(#) nedudgi hozzászólása Márc 30, 2021 /
 
Csak úgy emlékeztetőül, hogy ne legyen elfelejtve a kőkor.
Volt olyan idő, amikor nem lehetett kapni rézfóliás lemezt. Emlékszem az Ezermester cikkére, amiben ismertették a technológiát. A rezet galvanizálással kellett felvinni, (talán) grafitos felületre...
(#) mnyugger válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Előbb fúrtad? majd rajzoltad, vagy a kimaratott nyákot fúrtad?
(#) mnyugger válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 30, 2021 / 1
 
Amikor a Csipogó 001-et csináltam, rézfóliás bakelitet küldtek. Akkor voltam bajban. Olyat még nem láttam. Azután apukámmal, kombinált fogókkal lehúztuk a rezet. Réz csőszegecses technikával szereltem. Amerikánerrel fúrtam a 3-as lyukakat. Anyám vágódeszkája bánta.
Valahol még megvan a rádió, de 40 éve nem láttam.
(#) pont válasza eyess hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Ha már tus-nál tartunk, véletlenül akkoriban valaki nem próbálta tusra a sósav-hidrogéperoxidot, nem marja le a tust pl. rothring (amit még ma is lehet kapni)
(#) Cannon hozzászólása Márc 30, 2021 /
 
Sziasztok!

Szeretném javítani egy 8 lábú SMD IC felszakadt padjeit. Szereztem jó pad-eket egy másik nyákról, felkapartam a régi maradványait, de sajnos nem tudom, hogy mivel tudnám rögzíteni a jókat a felszakadt helyére. Valakinek lenne esetleg ötlete?
(#) eyess válasza pont hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
A kármin vöröset biztosan nem oldaná, mert az amikor megszáradt olyan lakk szerű fényes bevonatot adott , és elég masszívat.Hogy a rothringot megmarná e jó kérdés én nem próbáltam.Viszont vaskloridot , azt állta.
(#) eyess válasza Cannon hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Általában UV fényre keményedő ragasztót szoktak használni .
(#) Cannon válasza eyess hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Otthoni alternatíva van esetleg?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
(#) eyess válasza Cannon hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Pillanatragasztót nem ajánlom, mert forrasztás közben fogsz tőle fuldokolni , meg nem igazán hőálló.Hát talán a műgyanta más hirtelen nem tudok ajánlani ,de hátha valaki majd tud.
(#) bbalazs_ válasza Cannon hozzászólására (») Márc 30, 2021 / 1
 
Semmivel. Kösd be vékony, csupasz vezetékkel, ellenőrzést követően kaphat melegragasztót vagy műgyantát KÍVÜLRŐL, burkolatként.
Jó szem vagy nagyító nem árt.
(#) kaqkk válasza mnyugger hozzászólására (») Márc 31, 2021 / 1
 
Csak pontoztam , maratás után fúrtam (a legelején még furat sem volt "smd" )
(#) morgo válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Én fúrtam először. Nekem könnyebb volt szép forrszemeket rajzolni a furat köré, mint amikor a pontozást akartam körberajzolni. Ez a szép a nyákkészítésben, hogy közel ugyanazt a végeredményt sokféleképpen lehet elérni.
(#) Epu2 válasza Cannon hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Otthoni alternatíva. Van egy tápegységem. Meghibásodott. Mivel bakelit alapú a panelja és egyéb módosítást is eszközölnék, kibeleztem. A szimmetrikus tápnak, +- 9...12...15V nak, hűtésvezérlésnek is önálló panelja van. Mihel helye van, és bontott alkarészekből csinálom, a leg egyszerűbb módok készítettem el a Nyák-ját. Semmi rajz, tervezés. Összekapkodtam a főbb alkatrészeket és az alapján csípőből furkáltam. Aminek a méretében bizonytalan voltam, két lyukat is. Némi tisztítás után festék filccel megrajzoltam az áramköröket. Közben hibajavítás, mert volt benne egy szárlat. Egy korty sósap, 4 szem hidrogén tabletta és egy órán belül kész volt a panel.
Bármi más megoldás több időben kerül. 2 db greatz pufferkondival. 4 darab fehér LED. Kivezetésekkel. Bekötöttem, ellenőriztem és ebéd utántól uzsonnáig kész volt. (Bírja a forrasztás azzal a csodaszerrel amit ólommentes forr. ónnak hívnak.
Érdekes, hogy a fegyverlőszer ólommentesítése nem olyan fontos a világnak, pedig többet lőnek, mint forrasztanak.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Cannon válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Jó ötlet! Szívesen újragyártanám én is, de ez egy 12 csatornás keverő hibája.
(#) eyess válasza Cannon hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Egyébként ehhez kellet tudás , hogy ez az ic így lett leszedve.
(#) Cannon válasza eyess hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Igazad van! Ez az IC már párszor le lett szedve és vissza lett rakva. Sajnos ez lett az eredménye. Ezen kívül még másik 4 lett le és visszaforrasztva hibátlanul. Amúgy visszaforrasztáskor szakadt fel. (Hány fokon érdemes ezeket a padeket forrasztani?)
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2021
(#) nagym6 válasza Cannon hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Idézet:
„visszaforrasztáskor szakadt fel.”
Hosszabb idejű nagy hőfoktól jön fel, levételkor, csak akkor nem vetted észre. Szerintem. Visszarakáskor felszedni amikor rányomva van, nem tudom hogyan lehet.
(#) eyess válasza Cannon hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Attól függ mivel milyen eszközöd van hozzá.De általában az mondható , hogy 200-300 fok elég szokott lenni .Még egy ilyen ic leszedéséhez is.Ha visszaforrasztáskor szakadt fel az még rosszabb , mert az arról árulkodik , hogy nagyon nagy hőfokkal mentél neki , amitől a padek felégtek.Irom ezt úgy , hogy ez egy gyárilag kezelt nyák , tehát nem egy hobbi otthoni nyákról van szó, ami nem bír ki annyit mint egy gyári. Az ilyen készülékek, vagy alkatrészek javítását mindig meg kell előznie egy felmérésnek, hogy mit mivel , és hogyan lehet javítani .Még ha egy ic cseréről is legyen szó.Általában az alkatrészek gyári lapján rajta szokott lenni a maximum hőfok amit még károsodás nélkül elvisel .E felé nem érdemes menni , mert vagy károsodni fog az adott alkatrész , vagy nem lesz hosszú életű.
(#) Cannon hozzászólása Márc 31, 2021 /
 
Köszi mindenkinek!

nagym6: Hőlégfúvóval szedtem le, fel meg sima pisztollyal raktam vissza. Sajnos nem tetszett a végeredmény, igazítottam rajta és megtörtént a baj. Precíz akartam lenni pillanatok alatt, de túlmelegítettem, felszakadt, kár volt. Már bánkódtam pár napot. Most viszont elterveztem, hogy helyrehozom. Ha így, ha úgy de működni fog. Már van egy kis sikerélményem a projekttel kapcsolatban. 2 csatorna alapból nem működött, viszont most igen. ( Pont ezen a csatornán van a felszakadt IC is = mondhatni megjavítottam, de nem. ) Egy furat teljesen eloxidálódott, de sikerült helyrehoznom. Életemben először végeztem ilyen javítást.

eyess: Hőlégfúvóm, forrasztópisztolyom és holnaptól egy Solomon copy pákám is lesz, bár már késő.

Végülis egy sikeres oxidálódott furat javítás és 4 IC fel-le forrasztás után lett egy kis kudarc, de a hibáiból tanul az ember. Nekem már ez is nagy dolog. Legalább jártas(abb) leszek felszakadt láb javításában is és legközelebb forrasztani se így fogok.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2021
(#) bbalazs_ hozzászólása Márc 31, 2021 / 2
 
Én mostanában egy 75W-os autóizzóval dolgoztam. Körbe kapott egy alu köpenyt, ki van vágva a reflektív résszel szemben csíkban (mintha egy C alak lenne felülről). Szépen fölé helyezem az IC-nek, bekapcsolom és várok. Nagyjából 20-30 sec múlva levehető az alkatrész.
Következő: »»   1341 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem