Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   341 / 368
(#) Dióda válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 4, 2021 /
 
Értem. Babramunka.
Melegítve nekem is meglágyult kissé godoltam is hogy nem epoxi gyanta.
Momentán nekem nincs vele bajom így sem csak a kiöntés miatt borzalmas nagy.
Gondoltam hogy fölteszem egy rezsóra hagy melegedjen és hátha felolvadva lefolyna róla a gyanta de nem akarom a trafót megsütni mert utánna kuka az egész.
(#) Chipmunk1960 válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Szia, Én hőlégfúvóval szoktam a kiöntött panelokon /kockamodul/, attól meglágyul, s óvatosan le lehet kapargatni, törögetni.
(#) tothbela válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Megolvadni nem fog, csak átmegy parmezán sajt keménységbe. Ezt már viszi a bicska is.
Egyébként valószínűleg poliészter gyanta lehet, mert az epoxi drága.
(#) frob hozzászólása Ápr 14, 2021 /
 
Sziasztok
Szeretnék venni hiperszil magot, kis hazánkban hol kapnék ilyesmit?
Előre is köszi!
(#) granpa válasza frob hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Apróhirdetés rovatunkban épp hirdettek a minap. Oda tedd a keresést is. Majd jelentkezik, akinek van eladó.
(#) Poolip hozzászólása Ápr 14, 2021 /
 
Sziasztok, szeretnék készíteni egy egyszerű transzformátort amin nagyságrendileg 1-2 W teljesítményt szándékozok 24 V-ról 12 V-ra körülire átvinni (50 Hz) és ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni. Egy tekercselő gépet is akarok csinálni és emiatt a primer és a szekunder tekercs vasmagja kör keresztmetszetűre tervezem. A vasmag szétszedhető lenne, az oldalsó vasmag rész pedig négyzet keresztmetszetű. Mellékelek egy sematikus rajzot is. Kérdésem az lenne, hogy ha a vaskereskedésbe kapható köracélból és négyzetacélból alakítom ki a vasmagot, akkor a transzformátor hatásfoka kb. mennyit fog romlani a rétegelt vasmaghoz képest? Esetleg van ötletetek, hogy a képen látható elrendezésnél milyen vasmagot használjak?
(#) granpa válasza Poolip hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Úgy felejtsd el, ahogy eszedbe jutott, nem járható. Bármelyik rossz dugasztápot áttekercseled, az is többet tud 2 W-nál. 24 V-ról, 12 V-ra, nem macerás, nem nagy kunszt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) hegman válasza frob hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Milyen? Mekkora?
(#) Poolip válasza granpa hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Milyen vasmagot kellene használnom, hogy működjön? Mindenképpen szétszedhető kellene.
(#) granpa válasza Poolip hozzászólására (») Ápr 14, 2021 / 1
 
Szilíciumos, azaz trafóvasat. Ilyen kicsiben SU, azt könnyű szétkapni. EI-vel is megcsinálhatod, csak jól rászorítod a"I"-ket az egy oldalról rakott E-kre. Ekkoránál nem számít a hatásfok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) Poolip válasza granpa hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
EI elrendezést értem, de mi az a SU? Hol lehet venni ilyen trafóvasat? Vagy kész trafó is jó amiből kiműtöm a vasmagot. Ha ismersz olyan webshopot ahol nekem megfelelő vasmagot vagy donor trafót lehet venni, akkor tudnál linkelni egy ilyen alkalmas vasmagot?

Ezzel kb. milyen hatásfokot érek el. Tényleg nem számít, csak kíváncsi lennék, hogy 50% ot így elérem vagy attól sokkal jobbat vagy rosszabbat?
(#) granpa válasza Poolip hozzászólására (») Ápr 14, 2021 / 1
 
Nem ismerek ilyen kereskedőt. Dugasztáp. Abból halomszámra van minden háztartásban. (Nem kapcsolóüzemű!) 50 %-nál biztos jobb lesz.
A SU, az 2 db. "U" alakú, szalagból először feltekercselt, majd kettévágott, összeköszörült vasmag. Szorítókengyelekkel. Bár ilyen kicsiben még nem láttam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) Poolip válasza granpa hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Ezek a vasmagok mind réteges kivitelűek? A rétegek között a szigetelőanyag nem potyog ki, ha szétszedek egy nem kapcsoló üzemű táp transzformátor vasmagot?

Láttam homogén vasmagokat is trafóknál, azt hiszem porkohászattal készültek. Azok nekem ide nem alkalmasak?
(#) granpa válasza Poolip hozzászólására (») Ápr 14, 2021 / 1
 
Igen. Az a szigetelő réteg nem válik le (régi papírszigetelésnél előfordul, de azok eléggé oxidosak már és nem számít). Alacsony frekvenciákon nem jók a por, vagy ferritvasak.
(#) Poolip válasza granpa hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) Poolip válasza granpa hozzászólására (») Ápr 25, 2021 /
 
Sikerült egy öreg transzformátorból kiszednem a réteges köpenyvasmagot de a rétegek nem jönnek szét. Elgörbülnek ha fizikai erővel szedem szét és nem tudom kiegyenesíteni. Létezik valamilyen oldószer amiben áztatva feloldaná az összeragadt rétegeket?
(#) zolika60 válasza Poolip hozzászólására (») Ápr 25, 2021 / 1
 
Tedd a sütőbe.
(#) Poolip válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 25, 2021 /
 
Köszönöm, kipróbálom. A hőhatástól nem fog meghullámosodni?
(#) Gafly válasza Poolip hozzászólására (») Ápr 25, 2021 / 2
 
Ideig amperszagú kacsacomb várható.
(#) granpa válasza Poolip hozzászólására (») Ápr 25, 2021 / 1
 
Nem hullámosodik meg. Berakás előtt valami vastag síkvas alatt (másik kalapács) és kalapáccsal kiegyengethető. Nem a lemezt kalapálni! Hőlégfúvóval vagy gázpisztollyal (Bunsen lámpa) is melegítheted óvatosan (hogy ne vegyék a fejed a sütő miatt )
(#) Poolip válasza granpa hozzászólására (») Ápr 25, 2021 /
 
Köszi az ötleteket! Sütőt megkockáztatom
(#) gyulank hozzászólása Ápr 30, 2021 /
 
Nagyfrekvenciás nagyteljesítményű 3-4kW-os trafóhoz milyen mag kell, és hol szerezhető be?
(#) Ge Lee válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Legalább egy ETD59 vagy inkább egy E65. Előbbi van pl. a RET-nél utóbbi pedig pl. a TME-nél. Természetesen olyat kell keresni amihez tudnak adni csévét is.
(#) granpa válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Mekkora az a nagyfrekvencia? 30-35 kHz-ig jó a TV-vas is. (több darab) Az inv. hegesztős témában találsz leírást.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2021
(#) ONKYOS válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 1, 2021 /
 
A Ferroxcube gyártja az ETD39-49,et, és az 59-est is, ezeket a trafókat, akár 65KHz,re is meg lehet tekerni, és Fet-el, vagy IGBT-vel, meghajtani.
De létezik nagyobb teljesítményű trafó-mag is..
(#) gyulank válasza granpa hozzászólására (») Máj 1, 2021 /
 
Olyan nagy amilyet minél könnyebb megcsinálni minél olcsóbban. DC/DC; DC/AC átalakítókra gondoltam, hogy lényeges szempont a trafó, mert anélkül hiába bír akármit akármi. Aztán amit találtam ilyesmit nagyteljesítményű konverterként, abban is sima trafó volt. Alapvetőleg én olyan napelemes rendszert látnék magamnak megfelelőnek, ami alapból felkonvertál a nem tudom 49V-ból, vagy 98V-ból hálózati feszültségre, és az akkunak is olyan feszültségűnek kéne lennie, és ahhoz kéne töltőáramkör, de szinte 1:1 arányban kéne transzformálni. Így kisebb áramú alkatrészek is elegendőek lehetnének. Ahány eszköz, annyi tápfeszültség, ezért feleslegesnek tartok mindenhez külön tápot csinálni, minden hálózatra van tervezve, a telefont is lehetne úgy tölteni. De vannak a nagyteljesítményű eszközök, motorok, mikró, amikhez kell a nagy teljesítmény akkor is, ha csak tíz percig megy. Tehát nekem nem lenne feltétlenül 3kW napelemem, de attól még az inverternek tudnia kêne. És ennek fontos része a trafó.
(#) granpa válasza gyulank hozzászólására (») Máj 1, 2021 /
 
Ez esetben javaslom az inverter készítése témát, mert itt többszörös átalakítás az igény.
(#) Ge Lee válasza ONKYOS hozzászólására (») Máj 1, 2021 /
 
Nem éppen, mert az 59-hez oda is van írva hogy TDK (Epcos). Na de mi van akkor, ha én nem 65kHz-re szeretném megtekerni hanem 95kHz-re?
(#) TAttila77 válasza ONKYOS hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Szerinted. Nekem egy stabilizált rezonáns PWM tápban 100kHz-en ketyeg N95-ös tipus. De csak ez a tipus bírja ki.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2021
(#) Poolip hozzászólása Máj 8, 2021 /
 
Szeretnék egy masmaggal kapcsolatos kérdést megkérdezni tőletek. Kiszedtem egy régi kis transzformátorból a réteges köpeny-vasmagot amire most én készítek tekercset. A vasmag keresztmetszete négyzetes. A csévetestet 3dnyomtatóval nyomtatom. Az egyik csévetestre egy 2,5mm átmérőjű rézdrót kerülne amit elég nehéz hajlítani ezért arra gondoltam, hogy a négyzetes vasmag ellenére a csévetestet kör keresztmetszetűre nyomtatom, így egy állandó de nagyobb görbületi sugár keletkezik mint a négyzetes keresztmetszetű csévetestnél. Így könyebb ráhajtani a vastag vezetéket.

Kérdésem az lenne, hogy a kör kersztmetszetű csévestest és a négyzetes vasmag miatt adódó légrés mennyire rontja le a hatásfokot? Műszaki érzéketeken alapuló becslésre lennék kíváncsi.

Tahát a mellékelt rajz alapján hatásfokban az A és B változat között van számottevő különbség hatássfokban? (50Hz en 24V körül és pár Watt teljesítényszinten fog működni)

_vasmag.jpg
    
Következő: »»   341 / 368
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem