Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Isostat sor kiváltása EMG-1172
 
Témaindító: Sehol, idő: Ápr 7, 2021
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Sehol hozzászólása Ápr 7, 2021 /
 
Sziasztok!

Van egy szignálgenerátorom és abban a kimenő jel szintet egy 14 tagú isostat kapcsoló sor végi, a mellékelt ábra szerint. Ha jól néztem akkor nem egy túl bonyolult az a kapcsolósor. A gondom az, hogy ez az siostat kapcsoló sor időnként megrohad, nem kapcsol. Vagy egyáltalán nem kattan a relé vagy kétszer kattan, gondolom ki-be. Nemrégiben volt javításon, de már megint jelentkezik a bizonytalanság 1-2 kapcsolónál és csak idő kérdése, hogy mikor rohad le megint.
Ezt a kapcsolósort szeretném valamivel kiváltani. Gondoltam 3 állású kapcsolókra amelyek kis reléket kapcsolgatnak, viszont egy dolgot nem tudok megoldani: az isostat-nál ha benyomok egy gombot az kidobja a másikat. Tehát a következő lehetőségeket látom:
- mi van akkor ha pl 2 db isostat-ot nyomok be egyszerre ?
- kiváltom az isostat kapcsoló sort valami kapcsoló + relé + elektronika kombinációval
- szenvedek tovább - ezt nem szeretném
- kerítek egy másikat, mondjuk egy öreg csöveset amelynek a következő paraméterei vannak:
- FM moduláció
- lemegy kb 1 mikrovolt-ig
- lehetőleg kHz-es tartományból indul és min 200 MHz-ig megy, pl egy dán MS27 Malesender
Valaki ajánlott monostabil gyűrű-t, de vagy így nem találom vagy tapasztalatlanságom révén nem tudom, hogy hogyan keressem.

Előre is köszönök minden ötletet / segítséget
(#) Hp41C válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
A részletet tanulmányozva: 5V -os CMOS logikai kapuk bemeneteire mennek a kapcsolóról a vezetékek.
Ötlet: Egy mikrokontroller el tudja látni a kapcsolósor feladatát. A használni kívánt csillapításnak / erősítésnek megfelelő kódot kell kiadni 8 vezetéken. A kontroller programjával megvalósítható, hogy mindig a kacsolósor megfelelő állásának megfelelő vezetékek legyenek alacsony szinten. Megoldható az is, hogy a kiválasztott beállítás egy kijelzőn megjelenjen. Elég lehet két nyomógomb: fel - le. Sőt még távvezérelhető is lehetne...
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2021
(#) Action2K válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Szia! Vedd meg és építsd át. Link
(#) Sehol válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Köszönöm az ötletet, de valami egyszerűbb cuccos kellene, ennyire nem szeretném túlbonyolítani
Távvezérelni pedig végképp nem szeretném...

De köszönöm az ötletet
(#) Sehol válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Felújító készletem nekem is van, de a probléma maga az isostat. Azt szeretném kiváltani. Átépítéssel dolgozom egy csomót és csak elódázom a problémát. Nagyon szűk helyen van a cuccos, roppant nehézkes hozzáférni...

De köszönöm az ajánlatot!
(#) kaqkk válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Én átgondolnám HP41C ötletét , egy mikroprocesszor és két uln2003 simán elférne a kapcsolók helyén és ráadásul egy nyomógombbal léptethetnéd . Akár még ledek is kerülhetnének rá hogy lásd melyik állásban van éppen
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2021
(#) Sehol válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Köszönöm, de nem, annyira bonyolult megoldást nem szeretnék.
(#) hg6dab válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
A5-től A12-ig levenni a csatlakozó vezetékeket, az Isostat eredeti áramköreit dupla váltó relékre
megépíteni. A relék vezérlése lehetne az eredeti Isostatról, LED visszajelzéssel. DC jelek kapcsolgatásánál kevésbé jön elő a kontakthiba, mint mV-os, mikrovoltos jeleknél.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2021
(#) Inhouse válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Ha már ennyire ne legyen PIC, meg CMOS temető se, akkor...
Pl. ez egy elég egyszerű megoldás, bár nem pont erre, de éppen 14 bemenet közül akart választani az illető. A relék 2 záróérintkezősek legyenek, mert 1-2 kell az eredeti funkcióhoz, vannak benne LED-ek is, hogy lásd az állást.
Az állásokban ezeket a kivezetéseket kell testre húzni:
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2021
(#) proba válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Esetleg valami jackley kapcsoló? Nem tudom a logikát átgondolva lehet még egy BCD-s is jó lehet.
(#) Sehol válasza hg6dab hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Félig-meddig én is ilyesmire gondoltam, de isostat nélkül. Ebben a szignálban az isostat-ok egyébként is reléket húznak meg. Hallani vagy nem, a kattogást. Maguk az isostat-ok nem kapcsolnak kimenő jelet.
Én konkrétan olyasmire gondoltam, hogy 2 vagy 3 állású kis billenőkapcsoló amely egy relé tekercsét kapcsolgatja ki-be s akkor a 2 váltóérintkezős relé meghúz vagy elenged. Csak valahogyan meg kell(ene) oldani, hogy amikor egy kapcsolót bekapcsolok akkor az a másikat kikapcsolja. Vagy a másik kérdés, hogy a fenti kapcsolásból számomra nem derül ki - sajnos a digitális technikában nem vagyok jártas - hogy mi történik akkor ha mondjuk 2 db isostat-ot nyomok be egyszerre ?
(#) Sehol válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Nézem ezt a kapcsolást amit küldtél... Nem tudom eldönteni, hogy ha a 4 kapcsoló közül az egyik be van már húzva s megnyomok egy másikat is, akkor az kilöki az előzőt ?
(#) Sehol válasza proba hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Nem rossz a yaxley, de nem szeretném a szignál elejét szétbarmolni Arra nincs lyuk az előlapon...
(#) Hp41C válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Ha a kontrolleres bonyolult (bár segítenénk a kivitelezésében):
Emlékszel még azokra a rádiókra / tv-re, amelyeken szenzoros volt a műsorválasztás.
Tudom még özönvíz és távirányító előtti korszak...
Végy 1 db SAS560S -et és 3 db SAS570S -et. HR-Elektronika. Minden ISOSTAT nyomógomb helyett két szép, domború szegecs és egy LED visszajelzésnek. Bőven megoldható a nyomógombok helyén.
A példaáramkörben csak egy SAS560 szerepel, de lehet többet is használni. Működnek 5V -ról, a +33V helyett is lehet +5V -ot kötni. Egyetlen probléma, hogy a hangoló feszültség kimeneten a pozitív feszültség jelenik meg. Innen egy kis C-MOS logikával, diódákkal és C-MOS inverterrel vezérelhető a kapcsolási rajzon látható A5 ... A12 pont.
(#) Sehol válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Igen, ilyen SAS ic-s kapcsolást én is találtam... De még reménykedek egy egyszerűbb megoldásban
De mindenképpen elteszem talonba a "felelőtlen" ajánlatodat a segítséggel kapcsolatban amit nagyon köszönök Neked
(#) VJ72 válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Szia!
A generátornak ez a funkciója is távvezérelhető az A14, A15, A16. A17 csatlakozókon ami a hátlapon található.
De általában nem az isostat a hibás hanem a kimeneti osztó.
(#) Sehol válasza VJ72 hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Szia!
Egyreszrol nekem nagyon az az erzesem, hHOGY megiscsak az isotat lehet a hibas, ugyanis attol fuggoen jelenik meg a kimeneten a jel, hogy hogyan nyomom meg az isotat gombot. Van, hHOGY nem is hallom a rele kattanasat, vagy kettot kattan.
Masreszrol erdekelne az a hatso panelrol valo tavvezerlesi lehetoseg. Meg lehet azt egyszeruen csinalni ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Inhouse válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Itt csak 4 van, de lehet 14 is. Önreteszelő és csak egy lehet aktív. Azok ott sima nyomógombok. Pont azt tudja, amit akarsz csak 14 tirisztor és relé kell, nem 4. Annyi javaslat volt mellé, hogy a kondikra lehet, hogy ki kell találni egy kisütő ellenállás értéket, bár az eredeti kapcsolásban nincs. Ennél egyszerűbb kiváltó nem lesz. Mit veszíthetsz? Építsd meg 2 áramkörösben próbára és meglátod!
(#) Skori válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Ahogy nézem 8 bemenet van amelyeket különböző kombinációban kell L szintre húzni.
Az, hogy ne legyen szükség kétáramkörös kapcsolókra sima diódákkal megoldható. Tehát egyetlen záróérintkező, két darab diódával két különböző pontot is L szintre tud húzni.
Innentől meg egy sima egytárcsás jackley kapcsoló is használható, vagy kiváltható valamilyen elektronikával +nyomógombokkal (ami 2...3 digitális CMOS IC-vel is könnyedén megoldható).
Ugyanakkor lehet, hogy tényleg egyszerűbb kiváltani akkor már az egész áramkört egy MCU-val, ami kezeli a nyomógombokat, és a reléket is vezérli.
(#) Sehol válasza VJ72 hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Szia!

Ezek szerint már láttál közelebbről ilyen szignált EZ NAGYON jó!
Arra esetleg tudnál mondani valamit, hogy az eredeti isostat-os állapotában, mi történik ha pl 2 db isostat-ot nyomok be ? Mit csinál erre a szignál ? Okoz-e valamilyen kárt vagy csak egyszerűen a nagyobb kimeneti jel fog megjelenni a kimeneten ?
(#) Sehol válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Köszönöm, hogy a telefonról nagy nehezen bepötyögött válaszomban nem a mondanivalót olvassa a "kedves" kollega, hanem van ideje és energiája, hogy belekössön a "h" = hogy kifejezésembe és feljelentsen a moderátornál. Csak halkan jegyzem meg, hogy ha ilyen figyelmes és pontos az illető, akkor az ékezetek hiányába miért nem köt bele ????
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2021
(#) Sehol válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Nagyon köszönöm az ötletet és a magyarázatot Ez tényleg az ami kell és akár kis tokozású tirisztorral is megoldható a dolog
Ezt hamarosan ki is próbálom
(#) Sebi válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Első lépésben kicserélném a 68k ellenállás-sort 2,2k-ra, hogy legalább 2mA folyjon a kapcsolókon. Legjobb kontaktus az áram nélküli kapcsoláshoz kell, megnövelt árammal a gyengébb minőségűek is elmennek...
(#) Ge Lee válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Ez nem egy 1172 véletlenül? Biztos, hogy az osztó kapcsolósorral vannak gondok? Én is elkezdtem küzdeni az enyémmel, de ennél nem a kapcsolósorral van gond hanem már a PLL -ek környékén kontkathiba van. Néha simán jól működik, néha meg egy kattintásra kiold valamelyik PLL és nem is egyszerű behatárolni a hibát csak a ledekre hagyatkozva. Elolvastam a szerviz utasításokat és arra jutottam hogy el kell indulnom az alapoktól, táp teljes átvizsgálása (elkók állapota) utána pedig sorban a modulok. "Szerencsére" ebben is tetten érhető az EMG stílus, minden IC és tranyó foglalatban van, akár azok is lehetnek kontakthibásak ahogy bármelyik kártyacsatlakozó is.
(#) Sehol válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
De igen Hááát most erre mit mondjak... Akitől vettem az korrektül rendbe rakta, nincs is azzal gond. Ezért valószínűsítem, hogy elektronikailag nincs vele gond. Nemrégiben volt is vissza az illetőnél, roppant korrekt ember, hogy rendbe tegye az isostat sort, mert a 14 kapcsolóból 4 működött csak Rendbe is tette, nincs is ezzel gond, csak az isostat egy időzített bomba, jó működése csak ideiglenes. Már megint kezdi az egyik gomb a hülyéskedést, de még hajlandó működni.
A jelenség az, hogy vagy nem kapcsol, nem hallom a relét kattanni, vagy kétszer kattan a relé. Mindkét esetben nincs kimenő jel. Ha sikerül korrektül benyomni a gombot akkor szépen működik.
A gondom csak az, hogy nem szeretném állandóan zaklatni barátomat a szignál javítgatásával, másrészről meg addig nem tudok dolgozni, mert nem nagyon van más helyette. Ezért keresek valamilyen megoldást erre a kapcsolgatás problémára.
Ezért is írtam mint egyik lehetséges opciónak egy öreg csöves szignált pl. MS27 Malesender. Volt olyanom, de én hülye fejjel eladtam s most NAGYON szeretném visszavásárolni Tartaléknak.
(#) Ge Lee válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Az enyémben a kapcsolósor teljesen rendben van, előtte vannak gondok. Egyébként szoktak árulni itt az apróban izosztat csomagot, persze nem mind olyan benne hanem zömében hosszabb. Én eddig asztali multiméterben cseréltem, ott ha jól emlékszem 6db vagy 8db volt egymás mellett szorosan, nem volt egy álom, csak forrólevegővel jött ki a galvános furatokból.
Nem tudom mire használod, de ha nekem ilyen gondom lenne tuti hogy kikötném belőle az osztót, minek, amikor van poti. Meghagynék belőle mondjuk 2-3 értéket azt meg lehet kapcsolni valami mással is. Én most azon is elgondolkodtam itt a kontakthibák hevében, hogy teljesen lecsupaszítom, kidobom belőle a távvezérlést meg minden olyat ami nekem nem kell.
Csak már ott meg vagyok lőve, hogy el sem fér az asztalomon hogy szétszedjem rendesen, meg nincs a kártyákhoz toldóm amivel ki tudnám emelni őket a javításhoz.
Kár hogy a kínai nem csinál ilyet tenyérnyi méretben olcsón. Illetve csinál, de az négyszögjelet ad nem szinuszt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2021
(#) VJ72 válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 8, 2021 / 1
 
Szia!
Kipróbáltam két gomb esetén nincs kimenő jel.
A hátsó csatlakozóról vezérelhető az osztó a C3-C10 pontok testelésével, mellékelem a gépkönyv ezen részét. Az előlapi osztó gombjai legyenek kiengedett állapotban.
(#) Sehol válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Katonai rádiókat javítok, illetve szeretnék javítani, feltéve ha rendesen működne. A leggyakrabban a 30, 10 és 3 mikroV-os kapcsolókat használom, de van amikor, pl KF mérésekor erősebb jel kell. Én szeretném megtartani mind az összes kapcsolási lehetőséget, csak valami más mint az isostat. De szép lassan körvonalazódik itt valami Van programozási ötlet is, meg stb.
Van egy kis nagyon aranyos kínai szignálom amely1 Hz-től megy 60 MHz-is (sajnos csak eddig), minden modulációs üzemmódot tud, viszont sajna a legkisebb kimenő jel 100 mikroV Azzal max KF -et tudok mérni.
Van egy kínai amatőr cimborám, lehet beszélek azzal, hátha ő hajlandó lenne valami ilyesmit készíteni Ő valami GPS-es cuccokat készít s ad el az ebay-en
Viszont van nekem egy barátom -akitől a szignál is van s akit nem akarok állandóan zaklatni a szerelésével - megkérdem, neki elvileg van kiemelő kártyája hozzá
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2021
(#) Sehol válasza VJ72 hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Wow!.... Nah ez az egyik legjobb hír ma, hogy 2 gomb benyomása esetén nem csinál semmit, nincs kimenő jel Nem mertem kipróbálni
Köszönöm a doksit, átnézem s szétbontom a sajátomat megnézem mi van benne, hogy benne van-e a programozó kártya.
NAGYON köszönöm!
(#) Ge Lee válasza Sehol hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Ha tudsz eladó kártyát érdekel, de kölcsönbe is jó lenne a javítás idejére, mert anélkül menet közben nem lehet turkálni a nyákokon mert nem férni hozzá.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem